Nije Milovan

Share
Guest

Nije Milovan

Post by Guest on Fri Jun 09, 2017 6:33 pm

Тренутно не размишљам о томе да ли ћу се кандидовати за градоначелника Београда на следећим изборима. Када буду расписани, сешћу, размислити и одлучити, рекао је Драган Ђилас, градоначелник Београда у два мандата и некадашњи председник Демократске странке са чијег је чела отишао у мају 2014. године.


Највећи утицај на мене имају људи који ми прилазе на улици и разговарају са мном. Неки ми кажу да је раније било боље, да би требало да се кандидујем, неки ми добацују лоше ствари. Те емоције ме мало погоде, па почнем да размишљам о томе. Али се онда сетим колико пута сам био на насловним страницама таблоида, рекао је Ђилас гостујући у Новом дану на Н1 телевизији.
На питање да ли размишља да се врати у политику, Ђилас је рекао да ће "ако се врати у политику, да ће се бавити економијом". "Водио сам један прелеп град, не морам да се представљам у политици као неко нов. Имам да се похвалим добрим стварима, имам и неке лоше, али тренутно не размишљам о томе. Све одлуке у животу доносим брзо. Када се будемо приближили београдским изборима, онда ћу сести и размишљати о томе", рекао је Ђилас.
"Дозволите да сам субјективан, а о томе ко треба да буде градоначелник и како треба да изгледа Београд, треба да кажу грађани", рекао је Ђилас.
Некадашњи градоначелник Београда одбацио је оптужбе Синише Малог да је Ђилас оставио дуг у градској каси од 1,1 милијарду евра, рекавши да је то "чиста политика". "После четири године ви причате колики је дуг Беогрда тада био...Уђите на сајт Јавне управе и видите колики је дуг...Када сам ја одлазио, дуг је био 380 милиона евра, смањен је на 5-6 посто, дуг је увек био исти", објаснио је Ђилас и навео да је те 2014. године нови градоначелник Мали предложио одборниима да се усвоји толики дуг, и не знам зашто се ми сад бавимо тиме.
На тврдњу да је председник Србије Александар Вучић смењујући Синишу Малог рекао да је Мали био најбољи градоначелник до сада, Ђилас се насмејао и рекао: "Нама у Србији фали мало осмеха, ево насмејали сте ме том тврдњом. Ако меене питате знам барем двојицу који су били бољи, а то су Бранко Пешић и Ненад Богдановић. А никад нисам чуо да је неко ко је најбољи одлази, него истане ту где јесте".
Држава може да буде добар власник, само предузећа треба очистити од неспособних партијских кадрова
Ђилас је у новом броју недељника НИН објавио ауторски текст под насловом "Мој концепт економског развоја Србије".
За Нови дан он је рекао да је одлучио да се огласи из жеље да укаже на чињенице за које сматра да су кључне за економски развој Србије.
"Сви желимо да живимо боље. Као човек који је учествовао у политичком животу, као некадашњи градоначелник, спорстки радник, желео сам да сва та искуства спојим и систематизујем и покавила се идеја економског концепта, који би уз неке измене, разговоре, дискусије могао да се примени у пракси, како бисмо сви могли да живимо значајно боље", казао је Ђилас.
Како је рекао, кључна ствар у овом концепту је јача и боља улога државе у привреди Србије.
"У концепту држава је инвеститор, власник озбиљних компанија...Пошао сам од чињенице да сви они који се баве економијом и уређењем тренутно не гледају реално...сви планови су застарели....Данашњи инвеститори су добродошли али то нису довољно велике фирме да могу да запосле велики број радника", објашњава Ђилас.
Додаје да у Србији данас има милион незадовољних људи, да великих домаћих компаније немамо, а да државне нису компаније, него да су "установе за смештај разноразних партијских и других кадрова". "Тога је било и раније, али је сада ситуација гора него икад, јер имате људе без икаквих квалификација, без завршених факултета".
Према његовим речима, полази се од лоше премисе, да је држава увек лош власник, а то, како каже, није тачно. "Држава може да буде сјајан власник. Ако погледате, четвртина највећих светских компанија је у државном власништву", рекао је Ђилас објашњавајући своје виђење изласка из лоше економске ситуације у којој смо, како је рекао, последњих 20 година.
Држава, према њему, може и треба да развија три кључне области, а то су: пољопривреда, енергетика и ИТ сектор.
Ако у државним компанијама дамо високе плате професионалном менаџменту, који за исто толико ради у неким приватним и страним комапнијама, ако радницима дамо бонусе, зашто и они не би радили за ту фирме и развијали посао, упитао је Ђилас.
Навео је пример неких немачким компанија, као што су телеком, ДХл, аеродром у Франкфурту, које су у неком проценту у власништву државе и које послују веома успешно. Навео је и проимер Румуније, која је, схвативши да им одлази здравствени кадар у Немачку, одлучила да повећа плате лекарима и медицинским сестрама како би их задржала у земљи.
"Не треба да се штеди на пензионерима, на грађанима. Треба уштедети на компанијама које су тренутно губиташи", рекао је Ђилас.
Он је додао да треба уредити и банкарски сектор и страним банкама "дати рок од шест месеци" да среде стање и уведу правила, а не "да се понашају како хоће".
Guest

Re: Nije Milovan

Post by Guest on Fri Jun 09, 2017 6:34 pm

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да је његов претходник Драган Ђилас задужио град за 1,1 милијарду евра, а да је он са својим тимом вратио 455 милиона евра дуга искључиво из уштеда, без динара нових кредита.
На Ђиласову изјаву да га је насмејала тврдња председника Србије Александра Вучића да је Синиша Мали био најбољи градоначелник до сада, сам Мали каже да му то што је Београд био задужен за 400, 500 или више милиона евра, нимало није смешно.
- Прочитао сам оно што је Ђилас рекао и видим да је њему смешно то што је задужио Београд за 400, 500 и више милиона евра. Мени ту ништа није смешно, то су дугови које ми враћамо протекле три године, сви грађани Београда и много смо успели да урадимо у том погледу - рекао је Мали.
Он је додао да је затечен јавашлук у јавним предузећима, која су 2013. године, док је Ђилас био градоначелник, у буџет града уплатила 680 милиона динара, а само прошле године 5,1 милијарду динара, јер нема више намештених уговора по којима је новац уместо у буџет града одлазио “неким приватницима из јавно-комуналних предузећа”.
- Што се Ђилас није сетио да среди Обилићев венац, помери бар један брод, од оног гробља бродова на Београду на води. Што бар нешто од тога нису урадили... - упитао је Мали.
Каже и да се сам Ђиласа сећа по подземним контејнерима који су пропали, намештеном тендеру за реконструкцију Булевара краља Александра.
- Мислим да је чак његов градски менаџер био и у затвору због тога.
Како каже, грађани се Ђиласа сећају по “Пазл граду” на Бањици, где су паре Београђана бачене узалуд, као и на реплику Теразија на Новом Београду.
- То су радили Драган Ђилас и његов помоћник Александар Шапић. Ето, то је резултат њиховог рада - огроман дуг који је нама остао, са чим смо се борили и што смо решили - закључио је Мали.
Александар Вулин: Ђилас је показао шта зна
Ђилас би могао да помогне у смањењу незапослености, с обзиром на то да је у оних 12 година што је био на власти постао мултимилионер, сматра Александар Вулин.
Како је рекао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, реагујући на текст објављен у НИН-у о економском плану за Србију који је написао бивши градоначелник Београда, Ђилас би могао "од свог приватног капитала сигурно да помогне многима који су незапослени или бар да се повећају плате".
Вулин је рекао да је Ђилас имао "само 12 година да покаже шта зна" и да је за то време и показао шта зна.
"У време када смо ми преузели одговорност за управљање Србијом, Драган Ђилас нам је оставио незапосленост која нам је била на неких 24 одсто, а данас је на 13 одсто. Ђилас нам је оставио дотације за пензије у износу од 48 одсто, што значи да смо 48 одсто из буџета морали да дајемо за просту исплату пензија, а никако да их зарадимо, а данас држава уплаћује за пензије свега 34 одсто", рекао је министар.
Такође, Вулин каже и да је Ђилас оставио земљу "која је била презадужена, на ивици банкрота, земљу која је имала рекордну незапосленост, земљу за коју нико није веровао да може уопште да се опорави".
Данас је Србија, сматра министар, много боље место за живот и то, како каже, ни накнадна памет Драгана Ђиласа не може да оспори.
"Требало му је само 12 година да схвати шта би то требало да се ради, а био је и градоначелник, директор канцеларије, министар и наравно постао је тајкун", рекао је Вулин.
avatar

Posts : 8933
Join date : 2015-11-22

Re: Nije Milovan

Post by Gargantua on Fri Jun 09, 2017 6:39 pm

Šta je "njegovo" u tom konceptu razvoja, tj koja je misao originalna?

---

Пошао сам од чињенице да сви они који се баве економијом и уређењем тренутно не гледају реално

Assumption is the mother of all fuck-ups


Na stranu to, njegovo (re)aktiviranje ima neki svoj ugao, a još nisam ukačio koji tačno. Traži novo mesto pod sunce, s kojim razlozima i ciljevima, videćemo.


_____
...
It's a sin that somehow
Light is changing to shadow
And casting it's shroud
Over all we have known
...
Guest

Re: Nije Milovan

Post by Guest on Fri Jun 09, 2017 6:42 pm

da je tu Praslin on bi saad otisao na Vikipediju i napisao da je etatizam Djilas izmislio... ja numem
Guest

Re: Nije Milovan

Post by Guest on Fri Jun 09, 2017 6:48 pm

sta vi miliste kao eksperti i rodjeni beogradjani... jel on ROVARI?
avatar

Posts : 13424
Join date : 2014-12-01

Re: Nije Milovan

Post by Filipenko on Fri Jun 09, 2017 9:26 pm

Đilas je takvo besprizorno đubre da je posle Olimpijade tražio da ga imenuje država za konzula u Čikagu kako bi bio blizu svoje devojke Ane Dabović, koja je igrala za Los Anđeles u WNBA ligi.

Podsećam, Đilas je jebeni milioner koji ima stotine miliona na računima, plus je prodao svoju firmu Bugarima za ozbiljne pare. I on traži jebeno državno nameštenje unapred obećavajući da će vreme provoditi ne radeći svoj posao, već blejući kojekude sa dosta mlađom ribom. I sada on tu priča o državnim preduzećima i sve ostalo, da ne ulazimo u to šta je sve radio dok je bio vlast.

Fukara.
Guest

Re: Nije Milovan

Post by Guest on Sun Sep 17, 2017 1:32 pm

avatar

Posts : 6348
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Nije Milovan

Post by otto katz on Sun Sep 17, 2017 1:34 pm

Sve tačno. Idemo, alpski Srbi!


_____
Разгромили атаманов
Разогнали воевод
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Nije Milovan

Post by Kinder Lad on Sun Sep 17, 2017 2:22 pm

Gotam wrote:

...i trajanje od oko maksimalno pola sata, sat


_____
alt-lib
avatar

Posts : 7955
Join date : 2014-12-12

Re: Nije Milovan

Post by beatakeshi on Sun Sep 17, 2017 2:52 pm

Gotam wrote:
Ne mogu da iskažem koliko mi se ovo gadi.
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: Nije Milovan

Post by No Country on Sun Sep 17, 2017 4:30 pm

Као што већ рекосмо, но ваља понављати: спорт је последње уточиште фашизма. Т.ј. ту најмање осећа потребу да се скрива. Је ли тако, Филипе?
Guest

Re: Nije Milovan

Post by Guest on Sun Sep 17, 2017 4:32 pm

ma samo oce da uzme bro glas sad u Beogradu.
avatar

Posts : 14171
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Nije Milovan

Post by паће on Sun Sep 17, 2017 5:02 pm

No Country wrote:Као што већ рекосмо, но ваља понављати: спорт је последње уточиште фашизма. Т.ј. ту најмање осећа потребу да се скрива. Је ли тако, Филипе?

Ама он ту удара у ону фину жицу још из доба СФ републике, по којој смо ми нешто посебно, изузетно, оригинално и све скупа уникатно. Ко на нас навали школски & шаблонски, добиће по њоњи нешто измишљено посебно за ту прилику, јер такви смо ми и нико други.

Што је донекле пророчанство које се само испуњавало, није да није. Ал' да рециклује ту причу за ово сада је управо контра од тога што прича - ни посебно, ни оригинално и понајмање уникатно. Заболе га за противречност, изашао је опет у новинама.


_____
ма, ни четвороношке
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: Nije Milovan

Post by No Country on Sun Sep 17, 2017 5:11 pm

Па то, та прича у којој смо ми нешто изузетно, а други, логично, мање вредни. И то је "објективно" тако, то јест записано у генима. Одатле све почиње, крематоријуми, мачете и хладњаче су само каснија разрада логистике.
avatar

Posts : 14171
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Nije Milovan

Post by паће on Sun Sep 17, 2017 5:14 pm

Ал' прича није тако почела - била је испрва да смо ми тако оригинални јер смо самоуправни, богати разним културама, да се та оригиналност и јединственост рађају из тог јединственог рецепта.

А потоње приписивање тога некаквим генима... историја се понавља као дркопиш.


_____
ма, ни четвороношке
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 13424
Join date : 2014-12-01

Re: Nije Milovan

Post by Filipenko on Sun Sep 17, 2017 7:41 pm

No Country wrote:Као што већ рекосмо, но ваља понављати: спорт је последње уточиште фашизма. Т.ј. ту најмање осећа потребу да се скрива. Је ли тако, Филипе?


Ne znam, nisam fašista, ali volim da te čitam 
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: Nije Milovan

Post by No Country on Sun Sep 17, 2017 8:17 pm

То ми кажи. Са све сличицама.
Guest

Re: Nije Milovan

Post by Guest on Sun Sep 17, 2017 8:19 pm

Beogradjani, jel stvarno postoji taj mitski Djilasov glasac, sto voli mostove, da mu dete dobije dva kompleta knjiga dzabe i dzinzdere generalno?
avatar

Posts : 13424
Join date : 2014-12-01

Re: Nije Milovan

Post by Filipenko on Sun Sep 17, 2017 8:20 pm

Gotam wrote:Beogradjani, jel stvarno postoji taj mitski Djilasov glasac, sto voli mostove, da mu dete dobije dva kompleta knjiga dzabe i dzinzdere generalno?


Pa logično je da ne postoji, ali kada pogledaš recimo kada neki evrofanatici gostuju na televiziji i lupetaju i lažu sve u 16, zašto da ne postoji i nešto podjednako stupidno?
Guest

Re: Nije Milovan

Post by Guest on Sun Sep 17, 2017 8:23 pmto je tacno kolko god bio debilan politicar uvek ima debilniji glasac.
avatar

Posts : 45785
Join date : 2012-06-10

Re: Nije Milovan

Post by William Murderface on Sun Sep 17, 2017 8:37 pm

Gotam wrote:Beogradjani, jel stvarno postoji taj mitski Djilasov glasac, sto voli mostove, da mu dete dobije dva kompleta knjiga dzabe i dzinzdere generalno?

Osim dzindzer, ne vidim sta je tu toliko glupo.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 14171
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Nije Milovan

Post by паће on Sun Sep 17, 2017 8:41 pm

William Murderface wrote:
Gotam wrote:Beogradjani, jel stvarno postoji taj mitski Djilasov glasac, sto voli mostove, da mu dete dobije dva kompleta knjiga dzabe i dzinzdere generalno?

Osim dzindzer, ne vidim sta je tu toliko glupo.

Па глупо је што преписују ту пизму на риђане од Амера, а ни ови н'уму да објасне откуд и зашто то. Они ваљда преписали од претходног разреда, не трошећи мозак.


_____
ма, ни четвороношке
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 45785
Join date : 2012-06-10

Re: Nije Milovan

Post by William Murderface on Sun Sep 17, 2017 8:45 pm

Ne, ne razumem sta je glupo u glasanju za vlast koja gradi mostove i daje besplatne udzbenike.

Ova nova "gradi" samo hotele i fontane i ukida besplatne udzbenike. U toj konkurenciji ne vidim sto se ljudi ne bi sa setom secali Djilasa i sto ga ne bi ponovo glasali.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Nije Milovan

Post by Kinder Lad on Sun Sep 17, 2017 8:59 pm

Postoji. Jbg, postoji.


_____
alt-lib
Guest

Re: Nije Milovan

Post by Guest on Sun Sep 17, 2017 8:59 pm

Pa zato sto Djilas moze da bude takav gradonacelnik , samo ako je republicka vlast iz njegove stranke i ako skoro sve medije kontrolise kupovinom reklamog prostora.

Ako sad dobiju Djilasa nece dobiti tog, pitanje je da li ce dobiti i nekog koji bi se bunio oko BG na vodi, posto on je skroz hteo da udje u celu stvar s naprednjacima, onda kad je bilo primirje.

edit: nostalgija za tim Djilasom je u sustini nostalgija za kad je bilo isto ovo samo su se znali svi padezi.


et Vilijam

Re: Nije Milovan

Post by Sponsored content


    Current date/time is Fri Jul 20, 2018 4:42 pm