Protesti

Share
avatar

Posts : 562
Join date : 2016-01-26

Re: Protesti

Post by Utvara on Wed Jul 19, 2017 5:27 pm

Ništa, idi reci to Sandinistima u Nikaragvi da su oni autistične levičarske budale, te da su desničarski odredi smrti Kontre plod njihove mašte.

Mi još nemamo desničarske odrede smrti, ali imamo neonacističko-navijačko-huliganske ekipe koje su spremne da deložiraju, razvaljuju, isprebijaju ljude za malu finansijsku nadoknadu. Mi smo vrlo blizu tačke pucanja.

Nismo dostigli tačku da uzimamo puške i idemo u šumu, ali 200€ je prag gladi.

A EU tercira Vučiću i svemu tome i zahteva mere štednje.

Ukrajinci su napravili Majdan jer su živeli na 200€ skoro 10 godina. Napraviš protest, skineš svoju vlast, dovedeš novu, neukaljanu, a ekonomija i dalje na 200€. Prođe 10 godina, tebi je sada plata 100€.

Jedino što ostaje je protest koji je potpuno nepredvidiv i nasumičan, i koji može da dovede do slamanja vlasti. Nije potrebno tu nešto mnogo ni organizovati, Majdan je došao iz vedra neba. Kao i ovi štrajkovi, nisu nešto mnogo koordinisani, ali su nastali u isto vreme.

Štrajk u FIATU je prekinut, ali u Gorenju valjda i dalje traje?


Last edited by Utvara on Wed Jul 19, 2017 5:35 pm; edited 1 time in total
Guest

Re: Protesti

Post by Guest on Wed Jul 19, 2017 5:30 pm

ništa što dobar advokat ne može da reši
avatar

Posts : 562
Join date : 2016-01-26

Re: Protesti

Post by Utvara on Wed Jul 19, 2017 5:46 pm

Raskokodakao sam se ali da budem malo koncizan:

Kod nas se javljaju takvi društveni antagonizmi koji mogu dovesti do protesta.
Vučić koristi desničarsku retoriku, državni apart i para-državne navijačke jedinice da drži narod u pokornosti.
Kada i ako se stvari budu dovoljno zagovnale, tu neće pomoći advokati niti bilo kakav civilizovan sistem razrešavanja nepravde između dva aktera, osobe. Preći će se na necivilizovane mere.

Poređenje stranih EU investitora, Vučićevih saveznika, sa nacistima je jedna verzija retoričkog tabua, necivilizovane mere. To nije pristojno, ali ovde više pristojnost ne figurira. Sada se otkrivaju načini borbe drugim sredstvima, a ne advokatima.

Mora se proširiti područje borbe, što kaže Uelbek.
avatar

Posts : 1777
Join date : 2016-01-07

Re: Protesti

Post by Djamolidine Abdoujaparov on Wed Jul 19, 2017 5:56 pm

fernu na braniku tako tih nekih muževnih vrednosti kao što su doslednost i konzistentnost stavova
nije uvek lako dominirati internetskim autističnim debilima, ali neko mora i to da radi
avatar

Posts : 1902
Join date : 2014-11-06
Age : 27
Location : Beograd

Re: Protesti

Post by fernoux-h on Wed Jul 19, 2017 6:08 pm

Utvara wrote:Raskokodakao sam se ali da budem malo koncizan

Bolje nemoj više

Utvara wrote:Poređenje stranih EU investitora, Vučićevih saveznika, sa nacistima je jedna verzija retoričkog tabua, necivilizovane mere. To nije pristojno, ali ovde više pristojnost ne figurira.

E zaboravio sam da će naslovna strana NIN-a da okrene široke narodne mase protiv Vučića. Dobro da si mi na to ukazao, povlačim sve što sam rekao onda.


_____
The Politically Correct anti-racism depends on what it fights (or pretends to)—on the first-level racism itself, thus parasitizing its opponent: The PC anti-racism is sustained by the surplus-enjoyment which emerges when the PC-subject triumphantly reveals the hidden racist bias on an apparently neutral statement or gesture.
avatar

Posts : 14182
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Protesti

Post by паће on Wed Jul 19, 2017 6:11 pm

Ајде шта би ти ставио на насловну страну да си уредник? Имајући у виду реакцију маса и ових што нису маса него сила.


_____
ма, ни четвороношке
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 8944
Join date : 2015-11-22

Re: Protesti

Post by Gargantua on Wed Jul 19, 2017 6:13 pm

„Mi smo mađioničari, tako napišite“


Srbiju obuzima talas štrajkova iz kojih često proizađu sitni kompromisi, ali makar radnički problemi postanu vidljivi. Reporterka DW obišla je radnike u Smederevskoj Palanci, Kragujevcu i Valjevu i čula njihove priče.
Ističe četvrti mesec kako u fabrici šinskih vozila Goša odzvanja promaja. Halu čuvaju psi lutalice, postrojenje stoji, a u njemu zaglavljeni vagoni prema narudžbi slovačkih vlasnika. Radnici odbijaju da ih isporuče pre nego što im rad bude plaćen. Isplatu čekaju na pružnom prelazu. Blokada železničkog koridora Beograd-Solun i saobraćaja na magistralnom putu prema Topoli prvo je trajala sat vremena, pa tri sata, a sada tamo sede od sedam ujutru do podneva.
Radnici traže isplatu zaostalih zarada i redovne plate, povezivanje radnog staža i doprinose za penziono i socijalno osiguranje. S njima su i četvorica radnika koji štrajkuju glađu. „Ovo radimo za nas i naše porodice, ne radimo iz hira“, priča predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić. „Htelo je deset, petnaest ljudi da se prijavi, ali mislim da je dovoljna cena taj naš kolega koji se ubio – i prevelika – za ovo što radimo, tako da ove što su bili bolesni nismo ni hteli da stavimo u štrajk glađu.“
„Mi smo odavno u prinudom štrajku glađu“, dodaje njegov kolega. Normalnu platu, kažu, nisu dobili već pet godina, a zdravstvena knjižica im nije overavana dve godine. Primali su nekad po 5.000, nekad ni dinar, nekad dvadeset odsto od obračuna, a za poslednja dva meseca dobili su svega sto dinara. „Kada se sve to uzme u obzir, zaostatak je u proseku od 18 do 25 plata, što je oko 1,7 miliona evra ukupno, a po radniku od pola miliona do milion dinara“, objašnjava Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

Kad si bolestan – bolje ćuti


Kako preživljavaju s tim novcem? „Mi smo mađioničari, tako napišite“, kaže nam jedan radnik. Preživljava onaj kome supružnik ima posao ili ko ima penzionera u kući. Ostali se zadužuju kod rođaka ili prijatelja, ali kažu da ni od njih više ne mogu da pozajme jer znaju da neće imati da vrate. „Neki rade sezonski posao, a ima i onih koji su otišli kod nekog drugog privatnika, pa ni tamo ne primaju platu“, priča Vujičić.
„Jedino ako se dete razboli, zajme se pare i ide se kod lekara. A mi... bolje budi bolestan i ćuti, nego da potrošiš pare koje nemaš“, kaže jedan radnik. „Sve ovo što vidite na pruzi, to su pošteni radnici. Radili smo na plus četrdeset i na minus dvadeset, bez radnih odela, bez alata, prekovremeno, sve istrpeli i odradili posao. Kad smo videli da nemaju nameru da nam daju pare, onda smo stali“, dodaje njegov kolega.

Štrajkački talas


Osim u Goši, u proteklih mesec dana stali su i u kragujevačkom Fijatu, valjevskom Gorenju, preduzeću MBA Ratko Mitrović, a na kratko i vranjanskom Geoksu. Otkako su pre godinu dana o lošim uslovima rada progovorili radnici Jure u Leskovcu, u javnosti se govori o zagušljivim halama u kojima radnici padaju u nesvest, o neplaćenim prekovremenim satima, radu bez ugovora i pauza, o zakasnelim i mizernim platama.
Čak i kad su primanja redovna, s platom koja je nešto veća od minimalca je nemoguće preživeti, slažu se radnici svih fabrika u štrajku. U Fijatu, Gorenju i Geoksu to nešto više od minimalca znači 28.000 dinara neto. Kada se na to dodaju topli obrok, regres, prevoz i drugi dodaci, zarada možda stigne do trista evra.
„Ne mogu s tom platom da prehranim troje dece. Prvo platimo račune, pa knjige, obdanište, i onda šta ostane, a ostane 20.000 za petočlanu porodicu za mesec dana“, priča radnik Fijata Novak Gavrić. Revoltiran je zbog kampanje koju država zbog štrajka vodi protiv njih. „Mi radimo u ovoj fabrici, nismo životinje. Želimo dobro ovoj državi. Ja sam se doselio u Kragujevac zbog ovog Fijata“, dodaje Gavrić.Nakon tvrdnji premijerke Ane Brnabić da je štrajk politički motivisan, a radnici izmanipulisani, i da će zbog štrajka Fijat da napusti Srbiju, kažu da se osećaju prodano i da u državu nemaju poverenja. „Gde će Fijat da ode? Gde imaju jeftiniju radnu snagu? To je drama, snimljen film, to su priče. Da su hteli da odu, otišli bi davno. Država sad samo treba da ih natera da poštuju zakone“, priča jedan od radnika.

(Ne)uspeli pregovori


Država nije naterala Fijat da sa radnicima sedne za pregovarački sto, ali jeste nagovorila radnike da se vrate za proizvodnu traku. Nakon dvonedeljne obustave rada tokom koje je skoro svaki ministar optužio radnike da „nedovoljno vole Srbiju“ i „teraju strane investitore“, sindikalci su s premijerkom iza zatvorenih vrata dogovorili početak pregovora.
U Smederevsku Palanku premijerka još nije stigla, jer je, prema rečima direktora Goše Milutina Šćepanovića, za Vladu Fijat prioritet. Kada ih je u aprilu obišao Aleksandar Vučić knjižice su im overene na šest meseci i isplaćena je jednokratna pomoć u iznosu od 60.000 dinara. „To je nama bila ogromna pomoć, jer nismo toliko primili za godinu dana, ali to je bilo samo da vratimo dugove, infuzija da preživimo“, priča jedan Gošin radnik. Ostatak dogovora koji je bio na strani firme, međutim, nije poštovan.
Bez posredstva države, štrajkovi u drugim fabrikama doneli su neke rezultate. U Geoksu su radnici na crno dobili ugovore i formirani su sindikati, pa je sada komunikacija sa rukovodstvom ipak jednostavnija. „Nedavno smo imali smo žestoku borbu, zaustavili smo proizvodnju u jednom trenutku, jer nismo imali klime, pa se dešavalo da radnici padaju u nesvest tokom radnog vremena, pa ih samo osveže i vrate na posao“, priča Milica Stošić iz sindikata „Nezavisnost“, koja je iz tog razloga na bolovanju. Sada su problemi delimično rešeni, kaže, ali ne isključuje mogućnost štrajka, pre svega zbog niskih zarada.
Najuspešniji su verovatno radnici Gorenja, koji su štrajk okončali prihvatanjem ponude menadžmenta koja je za 1.000 dinara niža od njihovog zahteva za povećanje plate. Radnici u proizvodnji dobili su 3.000 dinara veće plate, a svi zaposleni 1.000 dinara veći topli obrok. „Probudili smo svest ljudi, pokazali da možemo kad hoćemo. Radićemo kao što smo radili do sada i dogovorili smo nastavak socijalnog dijaloga“, priča jedan od radnika.

Sindikati kao rogovi u vreći


Za uspeh u pregovorima zasluge su preuzeli sindikati. A zapravo su oni bili kamičak u cipeli, pričaju radnici. Neuspeh sindikata u pregovorima sa rukovodstvom bio je upravo okidač za štrajk radnika Gorenja. „Predsednik sindikata je postigao neki dogovor sa rukovodstvom o povećanju od 2.500, okačio odluku na oglasnu tablu i nestao. Radnici iz druge smene su nakon toga inercijski zaustavili liniju u sedam sati. Vest se brzo pročula u obe hale i svi su prestali da rade. Posle dva sata, kada je čuo da je firma stala, on se pojavio i rekao da je uz nas, ali je već u jednoj od tačaka te odluke sindikat ogradio od štrajka“, priča jedan radnik. Radnici su se potom sami organizovali i rukovodstvo je prihvatilo pregovore, ali uz prisustvo sindikata, kao jedine zakonski validne strane za pregovore.


Zaustavljeni pogon Goše

U Goši su sindikati dali logističku podršku, ali formalno ne učestvuju u radu štrajkačkog odbora. U Geoksu su sindikati formirani tek nakon štrajka, a u Fijatu su sindikalci na čelu kolone. „To nas je i uništilo“, priča nam jedan od radnika neposredno nakon što je čuo da je postignut dogovor o prekidu štrajka. Smatra da ih je predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković prodao. Marković je ujedno i predsednik Samostalnog sindikata koji je poveo štrajk u Fijatu.
Iz sindikata „Nezavisnost“, koji je štrajk prvobitno podržao, sumnjaju da je ceo scenario bio isplaniran kako bi ih isključili iz pregovora o novom kolektivnom ugovoru. „Mi smo se priključili, jer bi bilo neozbiljno da ne podržimo radnike u borbi za veće plate i bolje uslove rada. Uspeli smo da uguramo našeg predstavnika u štrajkački odbor, ali nas je Samostalni sindikat ogovarao sve vreme. Pričali su kako ću ja da izdam kad bude bilo najvažnije“, kaže Zoran Stanić iz „Nezavisnosti“. Njega su posle nedelju dana iz štrajkačkog odbora izbacili, zato što se, kako kaže, zalagao za nastavak štrajka kad je Samostalnost htela da odustane. „A šta sad imamo? Štrajk se prekida i kreće se u pregovore bez ikakvih garancija. Pa to smo imali i na početku. Zbog čega smo onda štrajkovali 20 dana?“
Da li su dobili neke garancije ili ne, Markovića nismo uspeli da pitamo. Na konferenciji za medije je rekao da jeste presedan da se štrajk završi bez dogovora i da će biti nezadovoljnih, ali napomenuo da očekuje „brze i jasne pregovore“.

Gde se dede solidarnost?


Talas radničkih štrajkova na ulice je ponovo izvukao i studente koji su na aprilskim protestima „protiv diktature“ zahtevali bolje uslove za sve radnike u Srbiji. Uz poruku „Solidarnost je naša snaga“, oni su u nedelju na ulicama Beograda i Novog Sada iskazali podršku radnicima.
Ima li solidarnosti i među radnicima? Čini se da nema mnogo, jer su svi zaokupljeni svojim problemima. U Smederevskoj Palanci na zahteve radnika Fijata kažu da nisu u istoj poziciji, jer u Kragujevcu barem primaju plate. Strahuju da će ih prašina koja se digla oko „Fijata“ baciti u potpunu senku. Zbog problema u Kragujevcu već im je propao jedan sastanak s predstavnicima države, pa se sada oslanjaju samo na svoje kapacitete. „Ako ništa ne urodi plodom, mi ćemo možda već u četvrtak da blokiramo pružni prelaz od sedam do tri, a poslednja opcija je da uzmemo šerpe i lonce i odemo u Beograd“, kaže Milan Vujičić iz štrajkačkog odbora.


Milan Vujičić je ipak optimista

Palančani su ipak svesni da im je problem zajednički i da svi dele istu muku „kako sastaviti kraj s krajem od prvog do prvog“. „Nisu ovi privatnici iz inostranstva došli što nas vole, nego što će platiti radnika trista umesto tri hiljade evra, ali doći će valjda vreme da se radnici udruže i da krenemo da se borimo protiv toga“, dodaje Vujičić s optimizmom.
U Kragujevcu kažu da svoju borbu i video kao zamajac za ostale. „Dok mi nismo počeli da štrajkujemo, nisam ni znao ko štrajkuje. Nadam se da ćemo se okupiti, da ne budemo više najjeftinija radna snaga“, priča jedan od radnika Fijata. „Kažu da je bolje vrabac u ruci nego golub na grani, ali ja sam za goluba, pa nek i pobegne, ja ću da probam da ga uhvatim.“http://www.dw.com/sr/mi-smo-ma%C4%91ioni%C4%8Dari-tako-napi%C5%A1ite/a-39746636


_____
...
It's a sin that somehow
Light is changing to shadow
And casting it's shroud
Over all we have known
...
avatar

Posts : 1902
Join date : 2014-11-06
Age : 27
Location : Beograd

Re: Protesti

Post by fernoux-h on Wed Jul 19, 2017 6:14 pm

паће wrote:Ајде шта би ти ставио на насловну страну да си уредник? Имајући у виду реакцију маса и ових што нису маса него сила.

Recimo nešto ovako_____
The Politically Correct anti-racism depends on what it fights (or pretends to)—on the first-level racism itself, thus parasitizing its opponent: The PC anti-racism is sustained by the surplus-enjoyment which emerges when the PC-subject triumphantly reveals the hidden racist bias on an apparently neutral statement or gesture.
avatar

Posts : 20435
Join date : 2014-10-27

Re: Protesti

Post by bruno sulak on Wed Jul 19, 2017 6:17 pm

seres frnjau, seres. ostao sam duzan i za ono glupiranje oko protesta ali evo sada samo ovo_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 1902
Join date : 2014-11-06
Age : 27
Location : Beograd

Re: Protesti

Post by fernoux-h on Wed Jul 19, 2017 6:20 pm

ostap bender wrote:seres frnjau, seres. ostao sam duzan i za ono glupiranje oko protesta ali evo sada samo ovo


Pa odgovori i na to oko protesta. Ništa te ne sprečava sad.

A ako će jebeni Špigel da bude uzor opoziciji koju niko ozbiljno ne shvata... Gledaj, neke (gnusne) stvari možeš da radiš kada imaš najveće medije i podršku vlasti, ali nije napametnije da iste te stvari radiš kada ti je podrška mala i za nju se tek boriš...


_____
The Politically Correct anti-racism depends on what it fights (or pretends to)—on the first-level racism itself, thus parasitizing its opponent: The PC anti-racism is sustained by the surplus-enjoyment which emerges when the PC-subject triumphantly reveals the hidden racist bias on an apparently neutral statement or gesture.
avatar

Posts : 562
Join date : 2016-01-26

Re: Protesti

Post by Utvara on Wed Jul 19, 2017 6:23 pm

Široke narodne mase su u štrajku. Treba im pomoći na svaki način, pokušati da se zavrbuju, pridobiju za svoje ideje, spoje, ukomponuju u veći antivučićevski blok. Može i advokatima, ponekad je dovoljno i zapaljivim govorima.

Svaka antivučićevska propaganda je, tautološki, antivučićevska propaganda. To je poklon jednog vrlo bitnog nedeljnika u borbi protiv Vučića i udara na njegove EU saveznike.
Ako vređa tvoja osećanja, misliš da nije pametno, da nije ukusno, jbg, šta da ti kažem, ti im reci da smisle nešto bolje. Čak štaviše uveren sam da bi te poslušali.
avatar

Posts : 1902
Join date : 2014-11-06
Age : 27
Location : Beograd

Re: Protesti

Post by fernoux-h on Wed Jul 19, 2017 6:29 pm

Utvara wrote:Široke narodne mase su u štrajku. Treba im pomoći na svaki način, pokušati da se zavrbuju, pridobiju za svoje ideje, spoje, ukomponuju u antivučićevski blok.

Baš im time pomažu, alal im vera.

Utvara wrote:Ako vređa tvoja osećanja, jbg

Sigurno je to u pitanju


_____
The Politically Correct anti-racism depends on what it fights (or pretends to)—on the first-level racism itself, thus parasitizing its opponent: The PC anti-racism is sustained by the surplus-enjoyment which emerges when the PC-subject triumphantly reveals the hidden racist bias on an apparently neutral statement or gesture.
avatar

Posts : 20435
Join date : 2014-10-27

Re: Protesti

Post by bruno sulak on Wed Jul 19, 2017 7:50 pm

fernoux-h wrote:
ostap bender wrote:seres frnjau, seres. ostao sam duzan i za ono glupiranje oko protesta ali evo sada samo ovo


Pa odgovori i na to oko protesta. Ništa te ne sprečava sad.

A ako će jebeni Špigel da bude uzor opoziciji koju niko ozbiljno ne shvata... Gledaj, neke (gnusne) stvari možeš da radiš kada imaš najveće medije i podršku vlasti, ali nije napametnije da iste te stvari radiš kada ti je podrška mala i za nju se tek boriš...

zivot me sprecava.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 5712
Join date : 2014-12-09

Re: Protesti

Post by uskok i ajduk on Wed Jul 19, 2017 8:24 pm

@Остап,
а што се ондак љутиш кад пишем о духовним љотићевцима. 


_____
#Модернизација #Финоћа #Софистицираност
avatar

Posts : 1956
Join date : 2015-07-20

Re: Protesti

Post by Xexoxical Endarchy on Tue Oct 03, 2017 3:41 pm

MUP traži postupak protiv "organizatora" protesta u apriluMinistarstvo unutrašnjih poslova podnelo je zahtev Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv Pavla Terzića i Gavrila Vučetića jer su "organizovali" neprijavljen skup 21. aprila ove godine pod nazivom "Protest protiv diktature". Danas prenosi da je policija dvojicu učesnika aprilskih protesta prijavila kao organizatore, iako zakon dozvoljava spontana mirna okupljanja koja su reakcija na neki događaj, bez prethodne prijave.

Policija je utvrdila da su oni organizatori skupa na osnovu toga što su, kako stoji u izveštaju, "vodili" skandidaranje ispred redakcije Informera, "izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori", a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv lidera Nove stranke Zorana Živkovića da posmatraju sednicu parlamenta sa balkona. Saslušanje Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić kod sudije za prekršaje zakazano je za 17. oktobar, navodi Danas, kji precizira da je reč o studentima FDU. Njih su, kako su ispričali za N1, jednom legitimisali. Prepoznali su ih kao vođe protesta zato što su imali megafon, dodaju. Na teret im se stavlja i trasiranje protesta, kao i uzvikivanje pogrdnih reči.

Studenti negiraju optužbe i dodaju da nikakav protest nisu organizovali, a da su na čelo kolone došli spontano. "Mislim da je slučaj takav da oni nisu imali kome ovo da "napukuju" pa su izabrali nas dvojicu, jer smo bili aktivni na tim protestima. Niko od opozicije se nije javio da kaže - "aha, to je moj protest", da bi mogli na njih da se okome, nego su našli neprijatelje u nama, koji smo dva obična momka, nismo huligani", naveo je za N1 Gavrilo Vučetić. Mi smo samo tu dolazili da iskažemo jednu vrstu našeg nezadovoljstva, beningnom šetnjom, rekao je Terzić, koji dodaje da taj protest nije bio politički podržan.

Spoiler:


_____
Always is always forever, as long as one is one
Inside yourself for your father, all is none all is none all is one
It's time we put our love behind you, the illusion has been just a dream
The valley of death and I'll find you, now is when on a sunshine beam
avatar

Posts : 7961
Join date : 2014-12-12

Re: Protesti

Post by beatakeshi on Tue Oct 03, 2017 3:52 pm

Za NC-ija: Pavle je sin montažera i profesora Terzića.
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: Protesti

Post by No Country on Tue Oct 03, 2017 5:19 pm

Овај са локницом? Па јест, мало личи.
avatar

Posts : 7961
Join date : 2014-12-12

Re: Protesti

Post by beatakeshi on Tue Oct 03, 2017 5:34 pm

Malo više
avatar

Posts : 1770
Join date : 2016-06-09
Location : Business Factory

Re: Protesti

Post by ♏ on Tue Oct 03, 2017 7:56 pm

Ništa, sledeći put odmah zapaliti nešto, da se ima rašta i 'apsiti.

Re: Protesti

Post by Sponsored content


    Current date/time is Sat Jul 21, 2018 3:49 pm