Levica u Srbiji i svetu

Share
Guest

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Guest on Fri Mar 17, 2017 12:32 pm

Zato, i zato sto ti nije zao podunavskih Svaba. 
avatar

Posts : 12885
Join date : 2014-12-01

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Filipenko on Fri Mar 17, 2017 12:51 pm

Vidi, meni nije jasna ta inkluzija po svaku cenu. Na tu inkluziju se troše vreme, resursi, trud, sve što je deficitarno ili problematično, od stvaranja RSFSR naovamo. Ako neće, ne moraju. Ukoliko te ugrožavaju, moraš se braniti. Nije mi jasna ta zabluda koja je rezultovala katastrofama i postavila osnove za razaranje i uništenje socijalističkog / državno-kapitalističkog poretka na istoku. 

Bez obzira da li govorimo o ogromnim naporima da se proširi socijalizam zbog teorijske potrebe da revolucija bude svetska, prihvatanju ekonomskog modela koji socijalizmu ne odgovara sedamdesetih godina prošlog veka, ili najglupljoj geopolitičkoj odluci da se Nemci ne razjure po Sibiru a ceo istok predratne Nemačke (bivša Istočna Nemačka i sever i zapad Poljske) kolonizuje Rusima slično kao Kenigzberg - što je btw potpuno u liniji sa sličnim merama koje su važile za stanovništvo SSSR-a prema kojima ispada da je rukovodstvo bilo grublje i netolerantnije - i što bi bukvalno utvrdilo SSSR i socijalizam u centralnoj Evropi i verovatno sprečilo i raspad SSSR-a, potpuno je jasno da se moramo braniti i da ne smemo kao budaletine da težimo da uključujemo one koji to ne žele.

Na Balkanu je sličan primer sa Hrvatskom. To je zemlja koja je nastala na isti način kao Islamska Država, opštom terorističkom bunom koja je animirala stanovništvo i generisala sukobe sa državom, da bi nastavila stazama ako ne fašističke, a onda svakako ekstremno-nacionalističke prošlosti. Zašto bismo mi danas, u teoriji, ulagali napor i trud da im objasnimo da Jugoslavija nije bila zla, da su bili ravnopravni, bla bla, dok oni sa HRTa svakodnevno poručuju "ćetnici, ćetnici, ćetnici, ćetnici"? Nema logike.

P.S. naravno, ne kažem da je Staljin ono sa Nemcima trebao da uradi i drugim narodima, što jasno pokazuje da sam tolerantan i da nisam zaslepljen 
avatar

Posts : 6498
Join date : 2014-10-27

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Bluberi on Sat Apr 08, 2017 12:43 am

The postmodern left and the success of neoliberalism
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Kinder Lad on Sat Apr 08, 2017 1:04 am

Lep im je dizajn sajta


_____
alt-lib
avatar

Posts : 500
Join date : 2016-01-26

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Utvara on Sat Apr 08, 2017 9:17 am

Bluberi wrote:The postmodern left and the success of neoliberalism

Ovo sam justros video na 'Dnevna doza Marksizma-Lenjinizma'
I bogami su u pravu.
Guest

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Guest on Wed Apr 26, 2017 10:01 am

Odjava, do daljnjeg
"Srce naroda odavno je bolesno u nemaštini, um mu je otupeo i nema čime da oseti svoju sreću".
Andrej Platonov, Džan
Dragi i dobri naši, tišina koja nas je snašla, graniči se sa onom tišinom očajnika koji razočaran u život i lišen nadanja, nema način ni da smisli vlastito samoubistvo, već, nem, tavori podjednako prezirući i život i smrt. Uletesmo, tako, u ćorsokak, iz nehata i srcem, i ništa nas, sve su prilike, ne može spasiti, iz tog bezizlaza u kojem smo se obreli želeći slobodu za sve. Ovim putem nema dalje!
Bratimili smo se i sestrili, ćutali i psovali, i u tome želeli da vidimo politiku i put oslobođenja. Ili, makar, jednu strategiju na tom putu. A sloboda, takva i tako željena, mora se misliti tom silom tako da bude za sve. Tim putem, stigli smo do jednog poražavajućeg saznanja - nekakvoj slobodi svi već stremimo, ali svako od nas, ima svoje načine i mogućnosti koji su ga snašli s obzirom na koje, interesi za kolektivom nikako ne mogu imati prioritet u odnosu na interese za realizacijom sopstvene slobode. Zbog te neprijatne činjenice, uvek smo rado bežali u apstrakcije i racionalizacije, koje bekstvo smo pravdali primatom teorije nad postojanjem, od koje teorije smo očekivali oslobođenje, kako svoje tako i svih. Protivili smo se individualizmima svih fela, a za kolektivnu misao i kolektivno oslobođenje, nismo nikako uspevali, na terenu, da pronađemo realan interes. To, razume se, ima svoje razloge,
Trudili smo se da razumemo nacionalističku bedu ekonomski bedniih, podjednako kao i inteletkualnu bedu "emancipovanih" anti-nacionalista, i uvek smo ekonomskoj oskudici davali višak značenja i smisla, računajući, naivno, da tamo postoji najstvarniji interes da je se prevaziđe. Činjenicu da je vladajuća ideologija, realna tako da produkuje stvarne učinke upravo i najpre kod najbednijih, nedovoljno ozbiljno smo uzimali. Na koncu, i ovaj diskurs "posipanja pepelom", kojem pribegavamo, učinak je rada aktuelne dominante ideologije, koja nalaže da se kroz javno priznanje svojih zabluda i pogrešaka, stiče poverenje, a da se javna "iskrenost" i samokritika, koristi kao sredstvo za to sticanje. Taj manir, nije neophodno da naglašavamo čiji je osvedočeni politički stil i sredstvo. Sami mu pribegavamo, upravo jer je put kojim smo pošli - pogrešan.
Sapleli smo se o problem revolucionarnog nasilja i spremnosti da se takvo nasilje vrši. Nadali smo se, u zabludi, onima koji su naočigled bili spremni na njega, računajući da se to isto nasilje da upraviti u pravcu (samo)oslobođenja. Nismo hteli u njemu da vidimo puku posledicu konzumerističke frustriranosti ili praksu koja je sama sebi svrha, želeći da u njemu vidimo vapaj. Nakon što smo odustali od takvih fantazija o revolucijama, obratili smo se ideji da je jedini transgres, prestup i subverzija, moguća upravo kroz sam zakon. Važno nam je bilo uverenje da takvim "pristankom" na pravila igre, pre možemo ostvariti svoje kakve-takve pozicije, nego histeričnim i besmislenim pozivima na borbe i nasilja koja su unapred osuđena na poraz. Zbog distance od kultur-fašizma, odbacili smo svaku ideju prezira prema masovnim i popularnim sklonostima, želeći da izmislimo emancipatornu snagu u njima. Od rijaliti programa, pravili smo svog Šekspira, za pozornice u našim glavama; od Ace Lukasa, umetnika lakanovske orijentacije; od nekulture, način pobune; od neobrazovanosti, simptom nedostatka privilegija, od žargona, politički subverzivan stil upotrebe jezika obespravljenih; na koncu, indikativno - od bezobrazne obuće, način prkosa. Svaki od ovih rukavaca, bio je dragocen, jer smo umesto prezira prema bilo kome, koji je sledeći nalog svake misli koja danas mora da bude mišljena, razvili nekakvu, makar kao miš, sposobnost da mislimo mimo tog naloga a u prilog nekakvog jedinstva. Beda dominiranih koju, međutim, ne možemo da osmislimo, jeste u tome što je ceo ovaj registar prisvojen, razvijen, iskorišćen od strane vladajuće ideologije a mi se tako opet našli naspram onih u čije ime smo stali da se borimo. Naposletku, oni sami, našli su se naspram svojih interesa onako kako neki "mi" vidimo interese a mi, još jednom, spali na to da potvrdimo Hegelovu misao da filozofija stiže u sumrak kao najbolje beskorisno objašnjenje svega što se već desilo.
Zbog takvih prilika i okolnosti za mišljenje, prezupč kolektiv se odlučuje da svoj angažman, do daljnjeg, stavi na pauzu, aktivno tražeći, u tišini, mesto za svoje novo rođenje.
Štafetu, razume se, ne prepuštamo nikome, jer svaka od opcija koja se do sada nudila kao "leva", nije ništa drugo nego pokušaj da se ili uzme neki bedan novac od ngo projekata ili pokušaj da se lični problemi i frustracije ispostave kao emancipatorna politka.
Jednakošću protiv smrti.
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Kinder Lad on Wed Apr 26, 2017 10:20 am

Jedino pravo jedinstvo je ono u nejedinstvu. 

Ali izgleda da se dizel levica (mozda) priziva pameti. A i vreme je bilo.


_____
alt-lib
avatar

Posts : 12885
Join date : 2014-12-01

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Filipenko on Wed Apr 26, 2017 1:07 pm

Samo jako 
avatar

Posts : 1145
Join date : 2015-02-17

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by ontheotherhand on Sun May 14, 2017 12:38 am

Tekst Mijata Lakićevića o levici u Srbiji.

http://www.mijatlakicevic.com/bekstvo-od-slobode-2/


I jedan novi sajt MONS.
Monitoring socijalne situacije u Srbiji (MONS) je online platforma koju su zajednički pokrenuli Fondacija za razvoj ekonomske nauke FREN i SeConS grupa za razvojnu inicijativu, kako bi adekvatnije predstavili rezultate društveno-ekonomskih istraživanja i povećali njihov značaj i uticaj na procese donošenja javnih politika.


Ekonomska nejednakost u Srbiji između ideologije i činjenica

Da zaključim i ja, vraćajući se na početak ovog teksta. Na osnovu uporedivih podataka visokog kvaliteta koji su nam trenutno na raspolaganju, može se reći sledeće: Za jednu evropsku zemlju, dohodna, i, najverovatnije, opšta ekonomska nejednakost u Srbiji (uključujući nejednakost u zaradama, imovini, potrošnji i sl.) vrlo je visoka. Toliko nam dobri i uporedivi podaci govore – ništa više, ali i ništa manje od toga.
avatar

Posts : 20168
Join date : 2014-10-27

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by bruno sulak on Sun May 14, 2017 1:21 am

neka mijat ide da prica ponovo sa inovatorima momirovicima. stoka tupava.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 7825
Join date : 2014-12-12

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by beatakeshi on Sun May 14, 2017 12:11 pm

mijal lakićević wrote:
Položaj radničke klase u Kini danas je otprilike ravan onome u Engleskoj kada su Marks i Engels pisali Komunistički manifest. S tim što su radnici u Engleskoj mogli da osnivaju sindikate, a ovi u Kini mogu, tačnije moraju, da se učlane u sindikat koji im je već organizovala (komunistička) partija. I što su oni u Engleskoj imali pravo da biraju između više partija, a ovi danas u Kini mogu samo da se vladaju po onoj božijoj: “Evo ti, Adame, Eva, pa biraj ženu”.
Dragi Mijate, nisu imali pravo. 1847. glasalo je 450 000 ljudi.
Guest

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Guest on Sun May 14, 2017 12:44 pm

Na silu ugurao Kusturicu među levičare pa preko njega kritikuje levicu.

To je kao da preko "Lordija" kritikuješ blek metal.
avatar

Posts : 20168
Join date : 2014-10-27

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by bruno sulak on Sun May 14, 2017 1:46 pm

o ovom tekstu ne treba uopste raspravljati. mijat je radio intervju sa sinom arkanove kume kao uspesnim privrednikom koji se zalaze za ukidanje minimalca. to je mnogo jasnij veza sa zlocinima devedesetih i formiranjem 'trzisne ekonomije' ovde nego bilo kakav drugi zaplet.

sam tekst je manihejska paskvila i zalosno je sto je ponavljaju univerzitetski profesori poput dusana pavlovica.

sindikalizam, jednakost pred zakonom i radnicka prava su tekovine koje su ostvarene politickom borbom radnickog pokreta a ne, kako implicira mijat, dobrom voljom kapitalista.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 1145
Join date : 2015-02-17

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by ontheotherhand on Sun May 14, 2017 2:46 pm

Jel ima taj intervju negde?
avatar

Posts : 7825
Join date : 2014-12-12

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by beatakeshi on Sun May 14, 2017 3:20 pm

http://www.mijatlakicevic.com/nemoguce-je-razviti-novi-biznis-u-srbiji/
avatar

Posts : 12885
Join date : 2014-12-01

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Filipenko on Sun May 14, 2017 4:04 pm

Pa jeste zajebano razviti biznis kada nemaš ideju, nisi nikad ništa napravio niti si u suštini dao doprinos, osim što ti je rodbina pljačkala državu, krala od ljudi i fizički otimala, plus nisi obrazovan niti razumeš kako funkcioniše legalan biznis.
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by No Country on Sun May 14, 2017 6:07 pm

Доста је то упитно када се хотелијери позивају на Apple. 
avatar

Posts : 1145
Join date : 2015-02-17

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by ontheotherhand on Wed May 17, 2017 3:29 pm

http://www.masina.rs/?p=4721

Kopredsednica Nemačke partije Levica (Die Linke), Katja Kiping (Katja Kipping), nedavno je boravila u Beogradu s ciljem upoznavanja s lokalnim političkim prilikama kao i u svrhu priprema za septembarske parlamentarne izbore u Nemačkoj.

Delegacija Levice se koncetrisala na obilazak prostora i organizacija koji logistički i infrastrukturno služe izbeglicama od kojih veliki broj pokušava da dođe upravo do Nemačke. Tako je u napuštenim barakama iza železničke stanice u Beogradu, gde se ovih dana događa još jedna od nehumanih epizoda antiizbegličke politike, ova grupa zvaničnika mogla na licu mesta da uvidi direktne posledice politika koje vlastima periferije Evrope diktiraju EU i Nemačka.
avatar

Posts : 9512
Join date : 2015-03-20

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Kondo on Wed May 17, 2017 3:57 pm

prilicno izvesno die linke bi podrzao preseljenje migranta iz baraka u kampove


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat
avatar

Posts : 2993
Join date : 2014-11-07

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by zvezda je zivot on Wed Jun 07, 2017 11:45 pm

secate se one nase rasprave o populizmu. kaze mu drug sto ga sluso veceras da je buden na mojoj strani. ne znam kakav je on autoritet ovde ali eto.

kaze mi drug da ga neka zena pitala kako da levica bude popularna a ne populisticka. buden reko da levica treba da bude populisticka i da su protiv populizma samo liberali poput Williama i korija robina


(kurziv i reci u kruzivu su moji)


_____
I just might be a black Bill Gates in the making

Pričam o onoj muzici koja ostaje čak i onda kada dragi ljudi odlaze.
avatar

Posts : 45207
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Wed Jun 07, 2017 11:54 pm_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 20168
Join date : 2014-10-27

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by bruno sulak on Wed Jun 07, 2017 11:56 pm

ja mislim da je problem levice u srbiji sto mesa popularno i populizam. i tu liberali nisu nista krivi.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 2993
Join date : 2014-11-07

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by zvezda je zivot on Wed Jun 07, 2017 11:59 pm

ne znam ja, on je pominjao liberale, ja sam samo ilustrovo.


_____
I just might be a black Bill Gates in the making

Pričam o onoj muzici koja ostaje čak i onda kada dragi ljudi odlaze.
avatar

Posts : 20168
Join date : 2014-10-27

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by bruno sulak on Thu Jun 08, 2017 12:00 am

to buden, to hrvat.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 2993
Join date : 2014-11-07

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by zvezda je zivot on Thu Jun 08, 2017 12:02 am

pusti ti to, i dejan jovic je hrvat al on vam valja


_____
I just might be a black Bill Gates in the making

Pričam o onoj muzici koja ostaje čak i onda kada dragi ljudi odlaze.

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Sponsored content


    Current date/time is Mon May 28, 2018 12:59 am