Levica u Srbiji i svetu

Share
Guest

Levica u Srbiji i svetu

Post by Guest on Wed Dec 21, 2016 12:16 pm

ko je u novom sadu

Debata "Dijagnostika fašizma" predstavlja drugi po redu događaj u okviru tematskog ciklusa "Ka novom (anti)fašizmu". U okviru debate, biće pokrivena različita pitanja povodom konceptualizacije razvoja fašizma: fašizam kao preventivna kontrarevolucija i njegova veza sa postliberalnim kapitalizmom, te odnos fašizma i antikapitalizma.

Učesnici:

Alpar Lošonc (Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu)
Maja Solar (Kolektiv Gerusija)
Dragan Nikčević (Inštitut za delavske študije, Ljubljana)

Moderator: Aleksandar Matković


Debata je deo tematskog ciklusa „Ka novom (anti)fašizmu“.

Tematski ciklus „Ka novom (anti)fašizmu“ propituje različita nasleđa teorijskog suočavanja sa fašizmom: problematiku dijagnoze fašizma, različite dimenzije antifašizma, nasleđe jugoslovenskog antifašizma, pitanja istorijskog revizionizma, odnos fašizma i kapitalizma te njegove političko-teorijske pretpostavke. Ciklus se održava u prostorijama Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu u trajanju od 7 meseci, tokom kojih će se jednom mesečno održavati po jedno predavanje, debata odnosno seminar. Sav sadržaj je otvoren za širu javnost, a publika je pozvana da aktivno učestvuje u diskusijama.
avatar

Posts : 45142
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Wed Dec 21, 2016 1:29 pm


12.20

The Essentials of Socialist Writing

Mark Nowak & Vijay Prashad
Socialist writing is less about the genius of the author and more about the community they’re speaking with.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 45142
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Fri Dec 23, 2016 1:57 pm

Against Referendums

Sam Kriss
Referendums give people little say over what happens after the polls close.

There’s an established liberal critique of the referendum: these things bypass the orderly representative institutions; they’re unstable, it’s mob rule, an unstable excess of democracy. But the reality is in many ways precisely the reverse: the referendum is not at all democratic, but far too stable and too orderly. Democracy is rule by the people, and the referendum doesn’t give sovereignty to the people, but to the abstract principle of number.
If we are to have any conception of the people as a collective subject, it’s something that brings itself into being through communal struggles. Ten thousand people sitting at home and bickering about politics with their families are just the public, a low, undulating field of opinion and indifference. Bring them all together in a central square to fight for the same thing, and they might plausibly lay claim to being the people.
In a referendum, struggles usually don’t emerge out of people’s actual experiences of life and capitalism — they’re ordained by the state. Governments rarely call a referendum unless they expect to win: it’s the invention of a plastic and prosthetic collective subject, and victory is simply a matter of having the biggest number. Instead of the urgency of the demand for justice, you get a glorified census, a math problem.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 45142
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Sat Dec 24, 2016 10:49 pm

Neoliberalizam srpske istoriografije

* Po mom dubokom uverenju, kritičko mišljenje je najviši oblik ljubavi. Jer je ljubav prema istini, ne po babu i po stričevima * U svom najnovijem delu Latinka Perović ima ambiciju da kao istoričar trasira put za povest/događanje neoliberalizma/kapitalizma u Srbiji

Uskoro iz štampe, u izdanju zemunskog MostArta, izlazi knjiga Mire Bogdanović "Elitistički pasijans - povijesna revizija Latinke Perović", čiji je nagoveštaj, posle objavljenog odlomka u srpskom izdanju časopisa Le Monde diplomatique, uzburkao beogradsku čaršiju.
6
Piše: Zlatko Paković
23. decembar 2016. 17:00


Da se odmah razumemo, to nije napad ad hominem, nego kritičko ispitivanje ideologije neoliberalizma i njene glorifikacije u poznom, nekritički glorifikovanom, delu istoričarke Perović.
Tu knjigu sam inicirao i, još u nastajanju, preporučio je izdavaču, nagovorivši autorku da je načini od ogleda koji je tada pisala, i radujem se da će uskoro biti pred publikom. Ona ima moć da podstakne zapostavljeno kritičko mišljenje o samoj stvari naše stvarnosti. Po mom dubokom uverenju, kritičko mišljenje je najviši oblik ljubavi. Jer je ljubav prema istini, ne po babu i po stričevima. A ideologija, dame i gospodo, ideologija se jede i dugo vari.
Kad govorimo o ideologiji neoliberalizma, govorimo o ideologiji koja podrazumeva presitu malobrojnu elitu i jedno gladno čovečanstvo sa etiketom formalno priznatih ljudskih prava - čovečanstvo koje ta elita obrazuje da žudi za onim što ga porobljava. Formalnost ljudskih prava isto je što i, recimo, pravo na to da svi jedu iz zlatnih tanjira. Ali, suština nije u tanjiru.
U svom najnovijem delu, Latinka Perović ima ambiciju da kao istoričar trasira put za povest/događanje neoliberalizma/kapitalizma u Srbiji, i stoga za ovu namenu kroti pojmove i amputira činjenice iz političke prošlosti Srbije. Tamo pak gde se krote pojmovi i amputiraju činjenice, završava se u kroćenju ljudi i amputaciji slobode. U slučaju neoliberalizma to nije u vidu konclogora i gulaga, mada on ime svoje gvantaname, nego, pre svega, u vidu sistema golih otoka u privatnim preduzećima.
Kad se pogledaju, ako se više uopšte i gledaju, istoričarka koja je 1985. objavila dvotomnu knjigu "Srpski socijalisti 19. veka", i istoričarka koja je 2015. objavila knjigu "Dominantna i neželjena elita", gledaju se dve potpuno različite istoričarke i persone, iako obe nose isto ime i dele istu osobu, Latinku Perović. One koriste istu građu i tumače iste pojave i procese, ali na dva u potpunosti protivrečna načina. Ono što je za pedesetogodišnju istoričarku predstavljalo napredak u Srbiji, posle trideset godina za nju je uzrok nacionalnog nazadovanja. Tako kako iz starijih spisa Perovićeve zari Svetozar Marković, iz današnjih - mrači, okrivljen da je dao moralnu podršku čak i Slobodanu Miloševiću, čiji se socijalizam od Markovićevog razlikuje koliko i pas kao lajuća životinja od Psa kao sazvežđa.
U svojoj neoliberalnoj storiji Perovićeva ne razlikuje sazvežđa od životinja po kojima ona nose imena. A evo odakle to potiče! Ona veli: "Načelo privatne svojine kao osnov lične slobode."
Ova mantra ponavlja teo-logičku grešku na kojoj se temelji liberalizam (i neoliberalizam). On poistovećuje dva suprotstavljena pojma: ličnu i privatnu svojinu. Lična svojina, naime, jeste osnov lične slobode, dok je privatna svojina osnov lične neslobode. Lična svojina ne ugrađuje u sebe oteto vreme drugih. Jer drugi mi svoje vreme mogu samo darovati za moju ličnu svojinu. Privatne svojine, međutim, nema ukoliko u nju nisu ugrađeni uzurpirano vreme i rad drugih. Privatna svojina je porobljenost tuđeg vremena, dakle, bića drugog čoveka. Ovaj oduzeti, ukradeni višak, koji je za drugog manjak, uslov je za profit. A profit, to je sveta reč, sveti gral kapitalizma, kojem se danas klanja i nekadašnja marksistička istoričarka Latinka Perović.
U Socijalističkoj Republici Srbiji pisala je Perovićeva istoriju socijalističke ideje u Srbiji kao istoriju slobodarske povesti. Danas, u kapitalističkoj Srbiji, ona drži da je to bila povest beščašća - time svoje prethodno istoriografsko delo kvalifikuje kao beščasno.
Tvrdeći nekada da tek ideja socijalizma daje smisao ljudskim pravima, jer je socijalna ravnopravnost sine qua non ljudskog dostojanstva, ona danas tvrdi da ideja socijalizma vodi jednakosti u siromaštvu i da sprečava modernizaciju i društveni progres. Ideju socijalizma, ali i ideju komunizma (za koju je nekad pledirala), smenila je idejom kapitalizma. Ideju proletarijata kao avangarde istorije, smenila je idejom bogate, preduzetničke elite. Od protivnice kapitalizma, Perovićeva je postala goruća borkinja za kapitalizam bez uzmaka.
U njenom poznom delu ideje i pojmovi ranijih njenih radova, iz kojih sam puno saznao, ogledaju se danas kao u iskrivljenom ogledalu. To je groteskno.
Ne znam ima li vremena da Latinka Perović uči iz svojih knjiga koje je objavila u zrelom svom dobu, pre tridesetak godina, ali znam da bi je sadržaji tih knjiga gurnuli danas na marginu intelektualnog i društvenog života, jer su njihove ideje potisnute i neželjene u očima elite kojoj pripada, kao što su iz njenih novih dela potisnuta pitanja koja se tiču života devet desetina čovečanstva, iz čijih muka elita cedi profit.
- See more at: http://www.danas.rs/dijalog.46.html?news_id=335181&title=Neoliberalizam+srpske+istoriografije#sthash.KbVO5a1F.dpuf


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 348
Join date : 2014-11-11

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Lucky908 on Sat Dec 24, 2016 11:01 pm

Sad kad krenu Latinkine pudlice da kevću...
avatar

Posts : 4699
Join date : 2015-08-14

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Veletin on Sat Dec 24, 2016 11:11 pm

И не само они.
Камо га Лев? ( ограђујем се од овог "кевће")
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by No Country on Sat Dec 24, 2016 11:15 pm

Ово је све јако занимљиво. Има ли где да се прочита какав Латинкин урадак где хвали неолиберализам, ценио бих линк? Мени је све ово познато искључиво по рефлексији, по Пешчаниковом дугом, недореченом и често контрадикторном (и мени лично идеолошки несхватљивом) флерту са неолиберализмом. Увек сам то капирао као просто странпутицу у жељи/ потреби да се формулише каква-таква алтернатива, ни на памет ми није падало да би могло да има везе са "врховним ауторитетом". Хоћу да кажем - немам појма, а рад бих био сазнати? 
avatar

Posts : 45142
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Sat Dec 24, 2016 11:23 pm

Peščanik se uvek određivao pre svega antinacionalistički, svi koji su kritikovali nacionalizam suu načelu bili dobrodošli, a pošto je neolib ekipa jedno vreme bil apsolutno dominantna, onda je njih bilo najviše. Sad je ostao samo Mijat, i povremeno Gligorov i Boarov, ali povremeno.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 8946
Join date : 2014-11-06

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by plachkica on Sat Dec 24, 2016 11:24 pm

Počeli su:


"Privatna svojina je porobljenost tuđeg vremena,bića drugog čoveka.Ovaj oduzeti, ukradeni višak,koji je za drugog manjak,uslov je za profit"

Toliko.
‏@parun_
@chivijashitza citat iz ustava Severne Koreje (ako ga imaju uopšte)?
avatar

Posts : 45142
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Sat Dec 24, 2016 11:25 pm

Baci mu ovaj tekst, da nešto i nauči.

http://bostonreview.net/editors-picks-us-books-ideas/elizabeth-anderson-common-property


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Guest

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Guest on Sat Dec 24, 2016 11:26 pm

svašta, sfrj komunjare su u kapitalizmu svoj na svome
avatar

Posts : 8946
Join date : 2014-11-06

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by plachkica on Sat Dec 24, 2016 11:29 pm

http://slobodnifilozofski.com/skripta-tv/elitisticki-pasijans-latinke-perovic
avatar

Posts : 348
Join date : 2014-11-11

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Lucky908 on Sat Dec 24, 2016 11:33 pm

Inače, sociološkinja Mira Bogdanović je u Srbiji totalno prećutana, pre svega zbog njene knjige "Konstanta konvertitstva" (objavljena u Beogradu 2014), u kojoj ruši mit o Đilasu i "načinje" mit o Latinki 

Rušenje mita o Đilasu 
http://www.rex.b92.net/sr/preporucujemo/story/5159/Ru%C5%A1enje+mita+o+%C4%90ilasu.html


Last edited by Lucky908 on Sat Dec 24, 2016 11:38 pm; edited 1 time in total
avatar

Posts : 4699
Join date : 2015-08-14

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Veletin on Sat Dec 24, 2016 11:35 pm

Lev Abalkin wrote:svašta, sfrj komunjare su u kapitalizmu svoj na svome

Па да, када радници у радно време и ван њега зидају директорову викендицу то је у ствари "тим билдинг"
Код сличног односа професора и студената, то је предавање у природи, а код лекара и пацијената један од видова терапије.
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by No Country on Sat Dec 24, 2016 11:39 pm

William Murderface wrote:Peščanik se uvek određivao pre svega antinacionalistički, svi koji su kritikovali nacionalizam suu načelu bili dobrodošli, a pošto je neolib ekipa jedno vreme bil apsolutno dominantna, onda je njih bilo najviše. Sad je ostao samo Mijat, i povremeno Gligorov i Boarov, ali povremeno.
Кањешна, али мислим да је било ту и нечег дубљег, макар у покушају. Антинационализам јесте био једина идеологија Друге Србије, али ваљда је неко помислио како то није довољно? Сећам се приче по којој су економски програм ЛДП-а писали најнапрженији (на неолиберализам) клинци, јербо "Чеду то није превише занимало". Па се после, наводно, чудио када је читао зашта му се странка залаже.
avatar

Posts : 45142
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Sat Dec 24, 2016 11:47 pm

Program je pisao nesrećni Ivan Janković, sa Katalaksije. Konzervtivni libertarijanac.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 348
Join date : 2014-11-11

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Lucky908 on Sat Dec 24, 2016 11:55 pm

No Country wrote:
William Murderface wrote:Peščanik se uvek određivao pre svega antinacionalistički, svi koji su kritikovali nacionalizam suu načelu bili dobrodošli, a pošto je neolib ekipa jedno vreme bil apsolutno dominantna, onda je njih bilo najviše. Sad je ostao samo Mijat, i povremeno Gligorov i Boarov, ali povremeno.
Кањешна, али мислим да је било ту и нечег дубљег, макар у покушају. Антинационализам јесте био једина идеологија Друге Србије, али ваљда је неко помислио како то није довољно? Сећам се приче по којој су економски програм ЛДП-а писали најнапрженији (на неолиберализам) клинци, јербо "Чеду то није превише занимало". Па се после, наводно, чудио када је читао зашта му се странка залаже.

Peščanik je previše heterogen skup individualaca okupljenih, kao što Vilijam reče, oko antinacionalizma i suočavanja sa zločinima 90-tih, da bi se tu mogla tražiti neka konzistentna zajednička ideologija. Autorke Peščanika su, cenim, lično mnogo levlje od većine svojih sagovornika, ali je Peščanik ipak samo medij, njihovo je bilo da naprave taj jedan zabran bez cenzure, na kome će sve iole razumno, liberalno ili progresivno moći da objavljuje i razmenjuje/sučeljava mišljenja. Velikim delom su u tome i uspele.

Po mom mišljenju, Latinkinom "vrhovnom autoritetu" u Drugoj Srbiji doprinelo je i to što je uživala ogromno poštovanje Sonje Biserko, Srđe Popovića i velikog dela NGO scene, a to sve, po prirodi stvari, jesu bili ili su i dalje sagovornici Peščanika.
avatar

Posts : 8946
Join date : 2014-11-06

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by plachkica on Sat Dec 24, 2016 11:59 pm

jbmlg ‏@galaxy4b 53m53 minutes ago
Правда iz doba Brežnjeva bi bila ponosna na današnji Danas.(Što se tiče Peščanika, meni je zanimljivo da i pored velike baze autora naklonjenih
LDP-u, samom Čedomiru vrata Peščanika nikad nisu bila otvorena.)
avatar

Posts : 348
Join date : 2014-11-11

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Lucky908 on Sun Dec 25, 2016 12:06 am

plachkica wrote:Što se tiče Peščanika, meni je zanimljivo da i pored velike baze autora naklonjenih
LDP-u, samom Čedomiru vrata Peščanika nikad nisu bila otvorena.

Nisu, u pravu si, i to im Čeda nikada nije oprostio. Na toj liniji i leži tihi rat između Latinke i Peščanika, jer je ona, kao glavni ideolog LDP-a, celu tu stvar zamislila i usmeravala ka jednoj "mi-smo-prirodni-saveznici" simbiozi, ali su se autorke emisije uspešno sačuvale od tog "zagrljaja" i utapanja.
avatar

Posts : 348
Join date : 2014-11-11

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Lucky908 on Sun Dec 25, 2016 12:18 am

Latinka je u suštini rigidna i veoma autoritarna ličnost, vrlo slična Čedomiru. To što se, kao vojnik LDP partije, priklonila neoliberalizmu mislim da nju suštinski uopšte ne određuje, i tu Paković i Mira Bogdanović, po meni, maše ceo fudbal. Nju je Paković, međutim, nabo na jednom drugom mestu, ono kad kaže da je ona ceo život prekrajala istinu i istoriju i krajcovala činjenice onako kako njoj odgovara, to je mislim ključno za ukupnu latinkinu ličnost, i mnogo šire zahvata od kritike da li se ona danas zalaže za liberalni kapitalizam i šta već.
avatar

Posts : 348
Join date : 2014-11-11

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Lucky908 on Sun Dec 25, 2016 12:21 am

PS. Nisam Ćirjaković! 
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Kinder Lad on Sun Dec 25, 2016 12:27 amČekaj da vidimo

Šta mislite o:

- NATO
- Latinki (checked)
- Drugoj Srbiji

Izvolite


Last edited by Kinder Lad on Sun Dec 25, 2016 12:29 am; edited 1 time in total


_____
alt-lib
avatar

Posts : 45142
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Sun Dec 25, 2016 12:28 am_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 45142
Join date : 2012-06-10

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by William Murderface on Sun Dec 25, 2016 3:40 am_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 3115
Join date : 2014-10-28

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Daï Djakman Faré on Sun Dec 25, 2016 10:26 am

kako je super lik Corey, hvala sto ga uporno kacis


_____
--to give the metals back their alchemical significance that has been neglected since the beginnings of the industrial revolution
--to alienate common apparati/mechanismi to create a perpetuum mobile called Motor Sehn-Sucht--

Re: Levica u Srbiji i svetu

Post by Sponsored content


    Current date/time is Mon May 21, 2018 1:22 pm