Dualno ropstvo

Share
avatar

Posts : 2369
Join date : 2016-06-09

Re: Dualno ropstvo

Post by ♏ on Fri Oct 07, 2016 4:32 pm

avatar

Posts : 336
Join date : 2014-11-05

Re: Dualno ropstvo

Post by namerna prolaznica on Fri Oct 07, 2016 4:48 pm

ode ceo post! e, jebiga.
probacu da skupim snage za novi, ali kasnije.


_____
poz
www.facebook.com/kucicanamoru
avatar

Posts : 17104
Join date : 2012-02-12
Location : Outest space!

Re: Dualno ropstvo

Post by паће on Fri Oct 07, 2016 5:08 pm

То је за нихилизам. То кад оде а не јави се, ни писма ни разгледнице. У збиру, то је читава спаљена библиотека.


_____
Nabij si u dupe duh vremene, ko zna možda ćeš zatrudneti
What do you mean with "for the time being", as if there was only one? There are many time beings, we just don't see them cos' we're space beings.
avatar

Posts : 1682
Join date : 2015-02-17

Re: Dualno ropstvo

Post by ontheotherhand on Wed Jan 18, 2017 4:05 pm

Skučena svest dualnog obrazovanja

Umesto ozbiljnih rasprava i analiza, javnost je proteklih godinu dana bila bombardovana pohvalama o učinkovitosti dualnog obrazovanja u podizanju kvaliteta znanja i smanjenju nezaposlenosti. Suprotno mišljenju predstavnika vlade i privredne komore postoje temeljni pokazatelji da će se „uspeh“ ovog modela pokazati pre svega u daljem smanjenju cene rada što će pogodovati isključivo privatnim kompanijama.
avatar

Posts : 2369
Join date : 2016-06-09

Re: Dualno ropstvo

Post by ♏ on Thu Jan 19, 2017 1:29 am

Wub je Mašina, trebalo bi samo neko da im objasni SEO, to kako generišu linkove (sve po defaultu za WP) je materijal za onaj meme sa guranjem motke u žbice.
avatar

Posts : 49022
Join date : 2012-06-10

Re: Dualno ropstvo

Post by William Murderface on Thu Jan 19, 2017 1:34 am

Ključno

Zašto bi pak recimo Nemačka, koja je zasad glavni partner Srbije u sprovođenju reforme stručnog obrazovanja, ulagala svoje resurse u ovaj projekat? Pomenuta studija Bertelsman skreće pažnju na to da razlog može da bude, između ostalog, interes nemačke industrije, budući da je izvoz robe iz recimo auto i mašinske industrije profitabilniji ako postoje dobro obučeni specijalisti u državama uvoza.2 Postojanje takvog interesa nagoveštava i činjenica da se najviše robe u Srbiju uvozi iz Nemačke, da je na njenoj teritoriji registrovano oko 400 nemačkih firmi, kao i detašmani za lakše dobijanje radnih dozvola, koje Privredna komora izdaje kompanijama koje svoje radnike šalju na rad u Nemačku.3 Dakle, kao kompenzaciju za podršku reformama, nemačka privreda može očekivati dostupnost adekvatne a jeftine radne snage kako u Srbiji tako i, po potrebi, u Nemačkoj. Sve to govori u prilog tezi da je dualno obrazovanje način da se investitorima obezbedi visokokvalifikovana i jeftina radna snaga o trošku poreskih obveznika.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 1682
Join date : 2015-02-17

Re: Dualno ropstvo

Post by ontheotherhand on Fri Jun 02, 2017 11:35 pm

Dualno obrazovanje na javnoj raspravi


Danas je u Nišu održana javna rasprava o Nacrtu zakona o dualnom obrazovanju.

Ispred Ministarstva prosvete predlog zakona su predstavili Miloš Blagojević, Aleksandar Marković i Milica Todorović. Rasprava je otvorena nabrajanjem članova i stavki koje su njima definisane bez zalaženja u detalje ili skretanja pažnje na sporna mesta na koja ukazuje stručna javnost.

Proceduralni ton s početka rasprave potcrtan je i u nastavku. Tako su na pitanja koja se tiču konkretnih članova zakona, prosvetni radnici i članovi sindikata iz publike, uglavnom upućivani na sajt ministarstva preko kojeg primedbe, sugestije i predloge mogu poslati elektronskim putem.

  • Na pitanje ko određuje šta je to „produktivni rad“ i u skladu s kojim kriterijumima, odgovoreno je da su mnogi već stavljali primedbe na to mesto zakona i da će ono sigurno naknadno biti definisano. Na potpitanje „Kako će biti definisano“ ponovljen je prethodni odgovor.
  • Povodom člana 7. ovog zakona koji implicira promenu obrazovnih profila škola u skladu sa promenom potreba na tržištu rada postavljeno je pitanje: Da li će nastavni kadar zadužen za određene obrazovne profile ostati bez posla? Predstavnici Minstarstva su odgovorili da nije nužno čuvati radno mesto ukoliko za njim nema potrebe.

Da li je zakonom definisano koja zanimanja mogu ući u sistem dualnog obrazovanja, ako se ono vodi potrebama tržišta rada u Srbiji? Odnosno, u čemu je svrha dualnog obrazovanja u Nišu gde potencijalno ne postoji potreba za trideset mašin-bravara godišnje, ali postoji potreba za niskokvalifikovanom radnom snagom koja će spajati kablove u Juri ili Leoniju za šta obuka kod poslodavca traje od nekoliko dana do par nedelja?
Ovo pitanje koje se tiče suštinske svrhe zakona o dualnom obrazovanju okarakterisano kao političko, dok po predstavnicima Ministarstva rasprava o nacrtu zakona o dualnom obrazovanju nije politička rasprava (sic!).

Poslednja javna rasprava o ovom izuzetno negativnom zakonskom predlogu biće održana osmog juna u Beogradu. To će ujedno biti poslednja prilika sindikatima, političkim aktivistima i aktivistkinjama, studentima i đacima da iznesu svoj stav o ovom pitanju.
avatar

Posts : 9254
Join date : 2014-12-13

Re: Dualno ropstvo

Post by beatakeshi on Sat Jun 03, 2017 12:36 am

Stav će, očigledno, biti bezobzirno i bezobrazno ignorisan.
avatar

Posts : 49022
Join date : 2012-06-10

Re: Dualno ropstvo

Post by William Murderface on Sat Jun 03, 2017 1:01 am

Bio sam na tom dogadjaju, sve je bilo kao sto je opisano u tekstu. Kurcobolja i pravljenje blesavim.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije

Re: Dualno ropstvo

Post by Sponsored content


    Current date/time is Fri Jan 18, 2019 8:50 pm