EU - what's next?

Share
avatar

Posts : 13365
Join date : 2014-12-01

Re: EU - what's next?

Post by Filipenko on Thu Aug 03, 2017 10:58 pm

Šta podrazumevaš pod "evropskim vrednostima"?

Ono što sam ja video od Evrope nije apsolutno ništa posebno što prosta dramatično veća cirkulacija keša ne bi sredila sama od sebe uz određeni protok godina.
avatar

Posts : 8866
Join date : 2015-11-22

Re: EU - what's next?

Post by Gargantua on Thu Aug 03, 2017 11:18 pm

Pa to da se ne ubijamo

Ta-daaaa


_____
...
It's a sin that somehow
Light is changing to shadow
And casting it's shroud
Over all we have known
...
avatar

Posts : 13365
Join date : 2014-12-01

Re: EU - what's next?

Post by Filipenko on Thu Aug 03, 2017 11:25 pm

Nije problem, ionako treba da ubijamo Evropljane. Uostalom, naši dedovi su i sami govorili, sinko kada ne znaš koga da udariš a ti udri Bugaroevropljane.
avatar

Posts : 8946
Join date : 2014-11-06

Re: EU - what's next?

Post by plachkica on Fri Aug 04, 2017 1:12 am

izgubljeno u prevodu

Junker u prevodu "izgubio" Balkan

Sporne reči predsednika Evropske komisije nakratko usijale ceo region. Poruka da ne treba uskoro primiti nove članice brzo korigovana. Joksimovićeva: Bilo bi dobro da Brisel meri pojedinačno napredak

JEDNA rečenica iz intervjua predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera za veb-portal "Politiko" danas je na nekoliko sati postala balvan na evropskom putu zemalja regiona.

- Nisam za to da se zemlje Zapadnog Balkana u skorije vreme pridruže Evropskoj uniji - glasila je ta rečenica, koju su, međutim, danas po podne demantovali u Evropskoj komisiji.

U sedištu EU u Briselu za "Novosti" kažu da su, posle provere sa portparolom koji je prisustvovao intervjuu, utvrdili da je došlo do nesporazuma u prevodu na engleski jezik. Kako tvrde, Junker je zapravo rekao: "Ne kažem da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo sutra da uđu u EU".

Ipak, Junkerova pogrešno prevedena rečenica malo kome je zazvučala neobično budući da se Junker ranije postavljao skeptično prema evropskoj budućnosti regiona. Još pre nego što je zvanično preuzeo dužnost predsednika EK, uzburkao je ovdašnju političku javnost porukom da tokom njegovog mandata nijedna zemlja neće biti primljena u EU. U međuvremenu je pregurao veći deo mandata, do čijeg isteka je ostalo još dve godine.

Na polemike o evropskoj budućnosti Balkana, koje je otvorio Junkerov intervju, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da nikada nije bila pristalica "paket-aranžmana":

PRVA IZJAVA

Nisam za to da se zemlje Zapadnog Balkana u skorije vreme pridruže EU

ISPRAVKA IZJAVE

Ne kažem da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo sutra da uđu u Uniju

Ne mislim da bi bilo realno da svi iz regiona takozvanog Zapadnog Balkana postanu članovi EU u isto vreme. Bilo bi dobro kada bi Evropska unija zadržala kriterijume merenja pojedinačnog napredovanja u reformama i kada bi u odnosu na njih pravila perspektivu proširivanja.
Ipak, u neformalnim porukama i informacijama koje stižu iz Brisela, sve više se govori o paketu Zapadnog Balkana pred kojim je siguran ali dug put ka EU, kako je to nedavno definisala nemačka kancelarka Angela Merkel. I Sven Mikser, ministar spoljnih poslova Estonije, koja trenutno predsedava EU, nedavno je, za "Novosti", rekao da ne očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom pre kraja godine.

Sve to ide u prilog ideji o kojoj su "Novosti" već pisale, da se kao nadoknada za odlaganje punopravnog članstva zemljama regiona ponudi takozvani Maršal 2. Ideja ovog plana, poznatog i kao "Berlin plus", jeste da se značajno podignu ulaganja Evrope u privredu i infrastrukturu Balkana i da se tako "premosti" period tokom kojeg EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama i neizvesnošću po pitanju sopstvene budućnosti, ne planira proširenje.

NARUGAO SE TRAMPU I OTPUŠTANjIMA

GOVOREĆI za "Politiko" o perspektivi EU, Junker nije propustio priliku da se naruga američkom predsedniku Donaldu Trampu i tako odgovori na njegove tvrdnje da se Unija raspada:

- Bolje smo organizovani nego Trampova administracija. Kada ima nekih teškoća, rešavamo ih u direktnom razgovoru, a ne otpuštanjem ljudi - rekao je Junker, aludirajući na smene u kabinetu predsednika SAD.

avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: EU - what's next?

Post by No Country on Fri Aug 04, 2017 1:19 am

Filipenko wrote:Šta podrazumevaš pod "evropskim vrednostima"?

Ono što sam ja video od Evrope nije apsolutno ništa posebno što prosta dramatično veća cirkulacija keša ne bi sredila sama od sebe uz određeni protok godina.
Сад ја треба дјечарцу у Стаљиновој мајици да разјасним европске вредности? Е па јесам залудан, ал' ипак не толико...

Мислим, бујрум - ако заиста не мислиш да су западноевропски цивилизацијски стандарди супериорни над српским, то је став који напросто морам да прихватим као селф-евидентну чињеницу. Само, тек у тој варијанти не разумем - чему кукњава за Европом?
avatar

Posts : 13365
Join date : 2014-12-01

Re: EU - what's next?

Post by Filipenko on Fri Aug 04, 2017 9:44 am

No Country wrote:Само, тек у тој варијанти не разумем - чему кукњава за Европом?

Pa ko kuka za Evropom?


Evropa je jedno korumpirano leglo šugavosti i odvratnosti koje se održava na tisućljetnjoj pljačci i enormnom prilivu keša koga će biti sve manje kako vreme bude odmicalo i zapadna Evropa bude krenula da se osetnije raslojava. Lično sam apsolutno protiv ulaska u EU, glasao bih protiv na bilo kom referendumu, i smatram da je sam proces duboko koruptivan i da se prijem dešava na vrhuncu te korupcije, kada i elita i narod primaju ogromne količine para iz centrale koja je, jelte, zainteresovana da im te pare da. Nama neće ništa ni davati, samo se boje da se fragmentisani ne objedinimo u nečemu nad čime oni neće imati kontrolu. Plus, da si iole upućen u recimo načine poslovanja tobože evropskih firmi koje dele i šire evropske vrednosti, da si prisustvovao kada iz evropskih i svetskih banaka zahtevaju da njihovi pajtosi iz Italije, Nemačke i ostalih smrdljivih zemalja dobijaju megaposlove u državi, verujem da bi čak i ti digao obrvu. Naravno, ustašluk, nacizam i ostale stvari koje EU protežira su šlag na toj torti. I zabole me da li u Ruselhazenu-na-Rajnštatu podržavaju naciste ako ih podržavaju ovde na Balkanu.


Tu kuknjavu za Evropom ja koristim da ovde demonstriram licemerstvo naših i evropskih elita, a uopšte ne kukam što ne žele da nas prime. Zapravo, ta odvratnost i jeste pokazatelj da smo proevropski. Vama samo smeta što se ćuti i ne zabode glava u pesak dok se guta žaba. Obećavam, budem li došao na vlast, u zoološkom vrtu ću podići spomenik Đinđiću kako guta žabu i ograditi ga kavezom, u skladu sa evropskim direktivama o standardima zoo-vrtova.
avatar

Posts : 14132
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: EU - what's next?

Post by паће on Fri Aug 04, 2017 9:49 am

No Country wrote:
Сад ја треба дјечарцу у Стаљиновој мајици да разјасним европске вредности?

Нема потребе, овде тих европских вредности има на сваком ћошку. Тренутно стоје на око 119.50.


_____
ма, ни четвороношке
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 13365
Join date : 2014-12-01

Re: EU - what's next?

Post by Filipenko on Fri Aug 04, 2017 10:09 am

Ne razumem što mi se spočitava Staljin. Jel to zato što sam, kada sam bio mlađi, baku zvao "Koba" ?
avatar

Posts : 8866
Join date : 2015-11-22

Re: EU - what's next?

Post by Gargantua on Fri Aug 04, 2017 4:18 pm

Poland’s Media Witch Hunt Hits German Publishers
AUGUST 04, 2017 AT 2:38 PM CEST“Angela Merkel wants to TAKE POLISH CHILDREN’S MONEY,” screamed a headline splashed across the front page of Polish tabloid Fakt last February, right above an airbrushed picture of the German chancellor looking unnaturally cruel, pointing her finger threateningly at readers. Fakt went on to explain how Ms. Merkel showed “no compassion at all” in her plans to cut family benefits for European Union citizens working in Germany, possibly hurting as many as 87,000 Polish families.

Despite its knack for bashing Germany, however, the Warsaw-based tabloid is actually the brainchild of a German company: What is now Poland’s most-read newspaper was founded in 2003 by Axel Springer, Germany’s largest digital publishing house, and modeled on the company’s own bestselling tabloid, Bild. Since 2010, Fakt, along with 12 other news outlets including the Polish editions of Newsweek and Forbes, has been property of Ringier Axel Springer Media, a Zurich-based joint venture between Axel Springer and Swiss media group Ringier.

But if the Polish government has its way, Fakt could become a lot less German in the near future.
The national-conservative government led by the Law and Justice party, or PiS, has set out to drastically restrict foreign ownership of Polish media outlets. Observers criticize the plan as an attempt at further undermining press freedom after the ruling party took control of state broadcasters last year, though Warsaw rejects such accusations.

Whether or not the plans to “re-Polonize” the media landscape will indeed curtail press freedom remains to be seen, but a handful of German firms that own a wide array of private media outlets stand to lose much of the money they invested in the country over the past three decades. The increasingly authoritarian Polish government is already orchestrating a boycott campaign against foreign-owned media, costing their German parent companies millions of euros.

“Of course we’re following the media policy debate in Poland very closely,” Axel Springer CEO Mathias Döpfner said in a telephone conference on Wednesday. “Government-friendly media and the government have become harsher toward us. This worries us.”

In addition to Axel Springer, three German media houses, the Bauer Media Group, Burda and Verlagsgruppe Passau, publish dozens of regional newspapers, national broadsheet dailies, news websites, high-end publications and glossy gossip mags via their Polish subsidiaries. Bauer alone has 53 publications. Together they own an estimated 80 percent of private media in the country.


For the Polish government, concentration of the country’s news outlets in foreign hands jeopardizes what it calls “independent reporting.” Warsaw has upped its rhetoric against foreign owners of Polish publishing companies. “This anomaly needs addressing,” Deputy Culture Minister Jarosław Sellin recently said. For lawmaker Elzbieta Kruk, the chairwoman of the Polish parliament’s culture and media committee, there’s even more at stake. “Should the Germans really control the Polish government?” she asked rhetorically, echoing concerns that German media ownership is tantamount to receiving “dictates from Berlin.”

Poland’s culture ministry has been working on a draft of a law since last year that would allow Polish investors — or the government — to repurchase print titles it wants to wrest from foreign hands. Forced sales are on the table. But the legislation has been postponed several times; it may have to do with the fact that Warsaw’s plans blatantly contravene EU laws banning discrimination against capital from other EU member states.

But the ruling party has come up with a workaround and is now drafting new anti-monopoly legislation that would cap foreign investors’ participation in Polish media houses at 30 percent, down from the current 40 percent. A “de-concentration of the media” bill, ostensibly modeled on similar legislation in other EU countries, including Germany and France, is due this fall.

“At the moment, however, it is not sure whether this model will be introduced at all,” Katarzyna Soszka-Ogrodnik, a spokesperson for the German-Polish chamber of commerce, told Handelsblatt Global. “So it’s also difficult to say how foreign media houses are considering updating their market strategy in Poland.”

German media companies are already getting a foretaste of their new pariah status in Eastern Europe’s economic powerhouse. “Government-related companies no longer place their advertisements in our media,” Marc Walder, the chief executive of Ringier Axel Springer, told Swiss daily Neue Zürcher Zeitung in June. “This is costing us millions.” Granted, the company is not actually making a loss yet. “Our activity in Poland is still very profitable,” Bianca-Maria Dardon, an Axel Springer spokeswoman, told Handelsblatt Global.

Axel Springer’s Polish outlets, in particular Newsweek Polska, face accusations of “activism” against the ruling Law and Justice party, Mr. Walder said. He rejects these allegations. “Rather, we adhere to the principle of independent journalism. We hold this principle adamantly.” Despite the rapidly deteriorating climate, Mr. Walder said the Ringier Axel Springer joint venture, which owns media in seven Eastern European countries, rules out exiting the Polish market for now.

The other German players are probably facing a similar situation, but they’re keeping a low profile. Burda, Bauer and Verlagsgruppe Passau, or VGP, declined to comment.

On the paper, the latter’s situation looks bleak. Unlike Axel Springer, VGP is hardly a media behemoth: In Germany, it publishes just one regional daily in eastern Bavaria, the Passauer Neue Presse, and a handful of local advertising circulars. Poland is the only country outside Germany where VGP operates, but Polska Press Group, its Polish subsidiary, publishes 23 regional daily and weekly newspapers with a combined readership of 9 million. With local elections across the country scheduled for the fall of 2018, many observers in Warsaw expect Polska Press to be the first foreign-owned publisher targeted by the ruling party.

“As long-term investors in Poland, we have always held the view that Poland, as a sovereign state, respects and protects the social and economic value of an independent and diverse press,” Axel Springer CEO Mr. Döpfner told investors this week. “We can only hope that this will continue in the future.”

But ever since PiS has come to power in 2015, it has already severely curtailed press freedom, taken control of TV channels or radio stations and fired hundreds of reporters. These developments have prompted several press watchdogs and the European Union to issue warnings about Warsaw. In 2015, Poland was ranked 18th in Reporters Without Borders’ World Press Freedom Index; by 2017, it had fallen to 54th.

If that’s anything to go by, Mr. Döpfner, Mr. Walder and fellow Germans in the Polish market should prepare their contingency plans quickly.
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: EU - what's next?

Post by No Country on Fri Aug 04, 2017 4:52 pm

Filipenko wrote:
No Country wrote:Само, тек у тој варијанти не разумем - чему кукњава за Европом?

Pa ko kuka za Evropom?


Evropa je jedno korumpirano leglo šugavosti i odvratnosti koje se održava na tisućljetnjoj pljačci i enormnom prilivu keša koga će biti sve manje kako vreme bude odmicalo i zapadna Evropa bude krenula da se osetnije raslojava. Lično sam apsolutno protiv ulaska u EU, glasao bih protiv na bilo kom referendumu, i smatram da je sam proces duboko koruptivan i da se prijem dešava na vrhuncu te korupcije, kada i elita i narod primaju ogromne količine para iz centrale koja je, jelte, zainteresovana da im te pare da. Nama neće ništa ni davati, samo se boje da se fragmentisani ne objedinimo u nečemu nad čime oni neće imati kontrolu. Plus, da si iole upućen u recimo načine poslovanja tobože evropskih firmi koje dele i šire evropske vrednosti, da si prisustvovao kada iz evropskih i svetskih banaka zahtevaju da njihovi pajtosi iz Italije, Nemačke i ostalih smrdljivih zemalja dobijaju megaposlove u državi, verujem da bi čak i ti digao obrvu. Naravno, ustašluk, nacizam i ostale stvari koje EU protežira su šlag na toj torti. I zabole me da li u Ruselhazenu-na-Rajnštatu podržavaju naciste ako ih podržavaju ovde na Balkanu.


Tu kuknjavu za Evropom ja koristim da ovde demonstriram licemerstvo naših i evropskih elita, a uopšte ne kukam što ne žele da nas prime. Zapravo, ta odvratnost i jeste pokazatelj da smo proevropski. Vama samo smeta što se ćuti i ne zabode glava u pesak dok se guta žaba. Obećavam, budem li došao na vlast, u zoološkom vrtu ću podići spomenik Đinđiću kako guta žabu i ograditi ga kavezom, u skladu sa evropskim direktivama o standardima zoo-vrtova.
Истина је да се у Европи живи богатије, али и слободније, лакше и паметније. Уосталом, попричај са каквим Авганистанцем или Сиријцем на пропутовању кроз Београд, можда ти објасни зашто му је циљ Немачка или Шведска, а не Србија?

Врста цинизма коју горе одлично демонстрираш је тачно оно што сам и пошао да кажем: Европа о којој се овако мисли ће вечито остати кисело грожђе. Било једном једно племе завидљиваца, баш на ободу царства.
avatar

Posts : 13365
Join date : 2014-12-01

Re: EU - what's next?

Post by Filipenko on Fri Aug 04, 2017 6:56 pm

No Country wrote:
Filipenko wrote:

Pa ko kuka za Evropom?


Evropa je jedno korumpirano leglo šugavosti i odvratnosti koje se održava na tisućljetnjoj pljačci i enormnom prilivu keša koga će biti sve manje kako vreme bude odmicalo i zapadna Evropa bude krenula da se osetnije raslojava. Lično sam apsolutno protiv ulaska u EU, glasao bih protiv na bilo kom referendumu, i smatram da je sam proces duboko koruptivan i da se prijem dešava na vrhuncu te korupcije, kada i elita i narod primaju ogromne količine para iz centrale koja je, jelte, zainteresovana da im te pare da. Nama neće ništa ni davati, samo se boje da se fragmentisani ne objedinimo u nečemu nad čime oni neće imati kontrolu. Plus, da si iole upućen u recimo načine poslovanja tobože evropskih firmi koje dele i šire evropske vrednosti, da si prisustvovao kada iz evropskih i svetskih banaka zahtevaju da njihovi pajtosi iz Italije, Nemačke i ostalih smrdljivih zemalja dobijaju megaposlove u državi, verujem da bi čak i ti digao obrvu. Naravno, ustašluk, nacizam i ostale stvari koje EU protežira su šlag na toj torti. I zabole me da li u Ruselhazenu-na-Rajnštatu podržavaju naciste ako ih podržavaju ovde na Balkanu.


Tu kuknjavu za Evropom ja koristim da ovde demonstriram licemerstvo naših i evropskih elita, a uopšte ne kukam što ne žele da nas prime. Zapravo, ta odvratnost i jeste pokazatelj da smo proevropski. Vama samo smeta što se ćuti i ne zabode glava u pesak dok se guta žaba. Obećavam, budem li došao na vlast, u zoološkom vrtu ću podići spomenik Đinđiću kako guta žabu i ograditi ga kavezom, u skladu sa evropskim direktivama o standardima zoo-vrtova.
Истина је да се у Европи живи богатије, али и слободније, лакше и паметније. Уосталом, попричај са каквим Авганистанцем или Сиријцем на пропутовању кроз Београд, можда ти објасни зашто му је циљ Немачка или Шведска, а не Србија?

Врста цинизма коју горе одлично демонстрираш је тачно оно што сам и пошао да кажем: Европа о којој се овако мисли ће вечито остати кисело грожђе. Било једном једно племе завидљиваца, баш на ободу царства.


Hvala što potvrđuješ moje reči. Ide tamo jer Nemačka i Švedska dele silan keš izbeglicama, i obrću ogromne pare u svojim zemljama pa se lakše nađe posao. Sigurno Avganistanac ne ide u Eselstrom jer je oduševljen vrednostima Evrope i lokalnim kulturnim blagom, plus je izvagao ekspeditivnost pravosuđa.
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: EU - what's next?

Post by No Country on Fri Aug 04, 2017 7:27 pm

Одлично, све се разумемо. Са том врстом светоназора у пртљагу ћеш тешко стићи у Европу - а и Европа би била крајње неозбиљна да те зове. Back to herr Junker.
avatar

Posts : 14132
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: EU - what's next?

Post by паће on Fri Aug 04, 2017 7:35 pm

Е, ајде да кажемо попу поп и бобу боб.

Европа је 1 континент. Оно што неки овде називају Европом је само један савез земаља од којих се поприлична већина налази на том континенту.

У противном, волео бих да ми неко објасни на ком смо ми то континенту.


_____
ма, ни четвороношке
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 13365
Join date : 2014-12-01

Re: EU - what's next?

Post by Filipenko on Fri Aug 04, 2017 7:51 pm

No Country wrote:Одлично, све се разумемо. Са том врстом светоназора у пртљагу ћеш тешко стићи у Европу - а и Европа би била крајње неозбиљна да те зове. Back to herr Junker.


Ništa sporno. 

Što otvara pitanje pitanja, šta raditi sa neodgovornima koji srljaju tamo, žrtvujući apsolutno svaku mrvu dostojanstva, integriteta, dobrobiti i materijalnih sredstava, pre svega zajedničkih, kako bi to ostvarili, dok za naknadu dobijaju lepe grantove 
avatar

Posts : 8866
Join date : 2015-11-22

Re: EU - what's next?

Post by Gargantua on Fri Aug 04, 2017 7:59 pm

MACRON BOMBSHELL: 'Britain's too important' president told in leaked Brexit emails

BRITAIN is “the most important” military player in Europe and needs to be kept on side long after it has left the EU, Emmanuel Macron has been told by senior advisors.

By NICK GUTTERIDGE, BRUSSELS CORRESPONDENT
PUBLISHED: 05:29, Tue, Aug 1, 2017 | UPDATED: 07:43, Tue, Aug 1, 2017In a major boost to British negotiators leaked emails from the French president’s campaign team show how his chief officials believed securing a bilateral alliance with the UK is a top priority. 

On the other hand, a clutch of scathing missives are derisive about Brussels’ military integration plans, describing them as foundation-less and at the mercy of German whims. 

The leaks emails demonstrate the extent to which defence cooperation can be Britain’s trump card during the negotiations given our status as the continent’s number one military power. 

But they will also raise fears that the UK Government has signed up to too many of the EU’s integrationist defence initiatives in recent months, potentially weakening that bargaining position. 

The trove of emails, which contain messages sent by a handful of Mr Macron’s senior campaign staff as well as many more peripheral figures, have been released this morning by WikiLeaks. 

Critics believe that the hacked data was provided to the whiste-blowing site by the Russian state, in the same way as the Hillary Clinton campaign emails published last Autumn, although just as then WikiLeaks denies this. 

One of the emails, dated October 2 last year, contains a report written by Mr Macron’s industrial affairs advisor, Hervé Grandjean, for the French president’s chief speechwriter, Quentin Lafay. 

It outlines the future of defence relations between Britain and France after Brexit, detailing how the two countries currently cooperate and what the UK leaving the EU might mean. 

In it Mr Grandjean writes: “Brexit will necessarily have potentially contradictory effects on bilateral cooperation. Both governments have insisted on the preservation and strengthening of the bilateral partnership.” 

He says that intelligence sharing, such as in counter-terrorism operations, will be a key area of cooperation in future but then goes on to question the value of the EU’s military plans. 

The defence advisor writes: “In terms of multinational interventions and industrial cooperation, France is going to be caught between the temptation to seize Brexit to advance the CSDP [Common Security and Defence Policy - the EU’s military plans] and the desire to maintain a critical mass of exchanges with the British who - despite their present obvious withdrawal - remain the most important and the most active country in the field of defence.” 

Mr Lafay acknowledges the email and says he will keep other senior Macron advisors, including colleague Clement Beaune, in the loop so they can inform the candidate’s policy. 

In a second separate email, sent a week later, Mr Macron’s former defence advisor Francois Heisbourg shares an exchange with Mr Beaune about Brussels’ plans to integrate European militaries. 


He delivers a scathing assessment of the bloc’s proposals for a Permanent Structured Cooperation (PESCO) system, comparing it unfavourably to the incomplete eurozone. 

And Mr Heisbourg suggests that the German government, often seen as a key champion of military integration, is less keen on the idea if it involves handing more cash over to Brussels. 

He writes that the EU’s current defence plans are “overly ambitious” and have no proper foundations “a bit like a single currency that would like to live without either a central bank or an economic government”. 

He adds that the PESCO plan will “only have a chance to work in the context of a general revival of the European Union, in a federal sense, on all fronts”, noting this seems unlikely. 

In his reply Mr Beaune, one of the president’s most senior advisors, admits that France “could be tempted” to dump the EU plan in favour of bilateral relations with the UK. 

But he said it must “hold firm” and stick with the Brussels proposal because a failure to do so would undermine the bloc’s unified position on Brexit in relation to defence and a whole other range of issues. 

However he says any joint funding initiative for future EU military projects, designed to placate the Germans, “should find a way to integrate the British” if it is to succeed. 

The two emails are dated from October 2016, around a month before Mr Macron announced his candidacy for the French presidency. In the meantime the EU has pressed ahead with a series of key military reforms, backed by Paris. 


_____
...
It's a sin that somehow
Light is changing to shadow
And casting it's shroud
Over all we have known
...
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: EU - what's next?

Post by Kinder Lad on Fri Aug 04, 2017 8:15 pm

Oni se jos dopisuju mejlovima?


_____
alt-lib
avatar

Posts : 8866
Join date : 2015-11-22

Re: EU - what's next?

Post by Gargantua on Fri Aug 04, 2017 8:30 pm

https://wikileaks.org/macron-emails/

Guillaume Poupard, the head of French government cyber security agency ANSSI, told AP on June 1 this year that the method used to obtain the emails resembled the actions of an "isolated individual". Poupard stated that, contrary to media speculation, ANSSI could not attribute the attack to Russia and that France had previously been subject to hacking attacks designed to falsify attribution.


_____
...
It's a sin that somehow
Light is changing to shadow
And casting it's shroud
Over all we have known
...
avatar

Posts : 8866
Join date : 2015-11-22

Re: EU - what's next?

Post by Gargantua on Fri Aug 04, 2017 11:02 pm

Hubert de Montmirail wrote:U to ime, sa večerašnje utakmice Legia - Astana


'esmo rekli da nema politike u sportu?NYON, Switzerland -- UEFA hit Polish football club Legia Warsaw with a disciplinary charge Friday after their fans displayed a vast banner commemorating Poles killed by the Nazis.
Legia fans displayed the banner, which was the width of an entire stand, during Wednesday's Champions League qualifier against Kazakh team FC Astana.
It marked the Warsaw Uprising of 1944, when Polish resistance fighters captured large parts of the capital city but were eventually crushed by occupying German forces.
"During the Warsaw Uprising Germans killed 160,000 people. Thousands of them were children," the banner read, below a picture of a German soldier with a gun to the head of a child.
UEFA, which often punishes clubs for political symbols at games, said Legia faces a disciplinary charge relating to the "illicit banner" and another because stairways at its stadium were blocked.
Legia could face a heavy fine because they've been punished by UEFA several times before over fan violence and, on one occasion, a giant banner which claimed UEFA put money ahead of football.
avatar

Posts : 13365
Join date : 2014-12-01

Re: EU - what's next?

Post by Filipenko on Sat Aug 05, 2017 1:50 pm

avatar

Posts : 8866
Join date : 2015-11-22

Re: EU - what's next?

Post by Gargantua on Sun Aug 06, 2017 2:03 pm

nisam očekivao da će fdp ljuljati čamac po ovom pitanju, mada su oni dosta bliski sa velikim biznisom, možda s te strane vetar duva.

Christian Lindner: Germany should accept Crimean annexation as ‘permanent provisional solution’
‘I verbalized what many others are thinking,’ says leader of Free Democrats.
By ESTHER KING 8/6/17, 11:22 AM CET


The leader of the German Free Democrats Christian Lindner defended his foreign policy in an interview with Bild am Sonntag, after he caused an uproar by calling for the Russian annexation of Crimea to be considered a “permanent provisional solution.”

The conflict around the Ukrainian peninsula of Crimea, which was annexed by Russia in March 2014, should be “encapsulated” so that progress can be made on other issues, Lindner — whose party is expected to reenter parliament after September’s election and become a possible coalition partner for Angela Merkel — told German media group Funke on Saturday.

He also called for the European Union to not make the lifting of sanctions — imposed on Russia in response to the annexation — conditional on fulfilling its responsibilities in the Minsk agreement and to reward Moscow for “positive intermediary steps.”

“To be honest, I verbalized what many others are thinking and what has already quietly been part of our Realpolitik for a long time,” Lindner said.

“And at least, because of this commotion, we’re now talking about Crimea again, after being silent for too long,” he added.

According to Lindner, the party has not changed its critical position toward Moscow. “Still, we can and must take lessons from history about how these conflicts can be frozen and then resolved step by step.”

Looking ahead to Germany’s federal election in September, Lindner said it was clear “the race for the top seat is over, Angela Merkel will stay as chancellor.”

According to the latest polls, Merkel’s CDU/CSU union is holding steady at 38 percent while the SPD trails behind with 23 percent.

“The exciting outcome to watch will be for third place,” he added. “That’s where we’ll know what message the country is sending with this election.”

Germany’s Linke is the third-strongest party with 10 percent of the vote, closely followed by the Greens, right-wing Alternative für Deutschland, and the Free Democrats with 8 percent each.


_____
...
It's a sin that somehow
Light is changing to shadow
And casting it's shroud
Over all we have known
...
avatar

Posts : 13365
Join date : 2014-12-01

Re: EU - what's next?

Post by Filipenko on Sun Aug 06, 2017 3:13 pm

EU - what's next?Bavarvaria.


avatar

Posts : 8866
Join date : 2015-11-22

Re: EU - what's next?

Post by Gargantua on Sun Aug 06, 2017 8:15 pm

In the Yugoslav Mirror: The EU Disintegration Crisis
JOACHIM BECKER
Vienna University of Economics and Business, Vienna, Austria

ABSTRACT

The Yugoslav and the present EU integration crisis display several parallels. In both  cases,  the  integration  models  have  proved  to  be  unable  to  attenuate  the  uneven development  patterns,  and  the  state  has  been  characterised  by  strong  confederal  elements.Deep  economic  crisis  strengthened  in  both  cases  the  centrifugal  tendencies.  The  political discourse  became  increasingly  dominated  by  the  question  ‘who  exploits  whom?’.  While central authorities pursued policies of neo-liberal structural adjustment eroding its legitimacy among   the   popular   classes,   the   republican   authorities   in   Yugoslavia,   respectively,   the national  governments  in  the  EU  tried  to  shift  the  burden  of  the  crises  to  the  others  and strengthened  their  role  during  the  crisis  management.  With  the  deepening  of  the  crisis,constitutional  reform  became  an  issue  in  Yugoslavia.  In  the  Yugoslav  case,  the  various proposals proved to be irreconcilable. In the EU, a debate on its future shape has begun as well. This issue is highly controversial. In the EU, a key problem is the relationship between euro zone and non-euro zone states. Such an institutional divide did not exist in Yugoslavia.It is significant that the leading state of the non-euro zone group, the UK, is the first state to exit the EU. A key question is whether the EU has already passed the critical point where a deep reform is still possible.

Keywords:EU, Yugoslavia, disintegration


----------------------------------------


Conclusion

In both, Yugoslavia of the 1980s and today’s EU, entrenched patterns of uneven development and  hybrid  forms  of  statehood  combining  federal/supranational  and  confederal  elements  set the structural stage for disintegrative tendencies, which were finally unleashed by deep econ-omic  crises.  In  the  EU,  the  differentiated  degrees  of  integration,  in  particular  the  divide between countries inside and outside the euro zone, has proved to be a source of disintegrative tendencies that did not exist in Yugoslavia. The Yugoslavian governments had been more ener-getic in dealing with uneven development patterns than the EU though their success has been limited.  In  both  cases,  the  crisis  and  crisis  management  have  triggered  acrimonious  debateson ‘who exploits whom’ pitching core and periphery against each other.

In both, Yugoslavia in the 1980s and the EU today, the initiatives for separating from the supranational  set-up  or  at  least  loosening  the  ties  have  been  taken  by  parts  of  the  dominant block  in  the  republics/member  states.  Thus,  these  initiatives  have  originated  primarily  from the richer parts of Yugoslavia and the EU. These forces wanted leeway in charting their own way  out of the crisis, and, usually wanted to get rid of the ‘burden’ of the periphery.  In the wake of the crisis, the role of the republics was enhanced in Yugoslavia, and the role of the dominant nation-states has been strengthened in the EU.

In both cases, the central institutions lost legitimacy through neo-liberal austerity and struc-tural  adjustment  policies,  particularly  among  the  popular  classes.  The  Yugoslav  case  shows that, for left-orientated forces defending democratised federalism, a strong identification with austerity policies of the central authorities is the way to self-marginalisation. This is a lesson that the left in Europe should learn from Yugoslavia.

Both in Yugoslavia and in the UK, nationalist forces have successfully mobilised vast seg-ments  of  the  working  class  for  their  nationalist  cause  by  promising  protection.  This  enabled them to build multi-class alliances.In  both  cases,  the  disintegration  crisis  has  fed  debates  on  constitutional  and  institutional reform.  In  Yugoslavia,  institutional  quarrels,  constitutional  debates,  and  real  disintegration processes  went  hand  in  hand.  In  the  EU,  the  stage  of  open  disintegration  has  been  reached with  the  British  decision  to  leave  the  Union.  The  Brexit  decision  is  a  watershed  for  theEU.  Negotiations  on  the  modalities  of  Britain’s  exit  from  EU  and  a  limited  debate  on  the further  course  of  the  European  integration  project  will  be  unfolding  in  a  parallel  way.Both  the  European  Commission  and  the  main  member  states  are  not  willing  to  engage  ina  debate  on  the  neo-liberal  approach  to  integration  or  on  the  ‘democratic  deficit’.  Beyond that, there are serious disagreements among the member states on the further course of inte-gration. A strong left initiative for a thorough democratisation and change of economic direc-tion of the EU does not exist. A move towards fundamental changes of the basic EU treaties would  most  likely  end  in  disintegration  because  the  disintegrative  tendencies  are  already  so strong.  Like  Yugoslavia  in  the  late  1980s,  the  EU  seems  to  have  passed  already  a  critical point  in  the  disintegration  process.It is not yet clear how far the disintegration of the EU will go and which political forces will finally shape it. It is not irrelevant whether the disintegration process will be shaped primarily by a competition-driven political right or whether left-wing forces would be able to insert a social and cooperative agenda into it. For the left, the minimum target should be that cooperation and coordination policies would still be possible even after (partial) political disintegration.http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14747731.2017.1330984?needAccess=true#aHR0cDovL3d3dy50YW5kZm9ubGluZS5jb20vZG9pL3BkZi8xMC4xMDgwLzE0NzQ3NzMxLjIwMTcuMTMzMDk4ND9uZWVkQWNjZXNzPXRydWVAQEAwPosts : 5016
Join date : 2016-06-25

Re: EU - what's next?

Post by Zuper on Sun Aug 06, 2017 10:12 pm

Izgleda da ce Severni tok i Turski tok biti gotovi do 2019.

European Commission President Juncker: New US sanctions on Russia only after consultation of allies
http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-2302_en.htm

In the wake of Donald Trump signing off on stricter US sanctions against Russia, the Commission President Jean-Claude Juncker expressed his satisfaction, in principle, over the softening of the bill after the EU had expressed its concerns.
The US bill could have an unintended impact on EU interests relating to energy supply security. The sanctions would affect energy transport and the maintenance of pipeline systems in Russia which supply the Ukrainian gas transit system. The new US sanctions could also impact EU efforts to further diversify the energy sector, particularly in the Baltic.
avatar

Posts : 8866
Join date : 2015-11-22

Re: EU - what's next?

Post by Gargantua on Tue Aug 08, 2017 9:58 am

Polish government preparing EU rift, Tusk warns

By ANDREW RETTMAN
BRUSSELS, 4. AUG, 09:28


European Council president and former Polish leader Donald Tusk has said the Polish government is preparing to put his native country’s EU membership into question.

Tusk spoke outside the Polish prosecutor’s office on Thursday (3 August) in Warsaw where he spent eight hours answering questions about his role in the 2010 Smolensk air disaster.

The probe is widely seen as an attempt by the ruling Law and Justice party to blacken his name.

But Tusk highlighted the fact that Law and Justice has ignored an EU court order to stop logging in the primeval Bialowierza forest.

"There is a question mark over Poland's European future today," he said.

“The fact that a European tribunal decision is rejected so arrogantly is evidence of something very dangerous in my opinion - it is an overt attempt to put Poland in conflict with the European Union,” he went on.

“It smells like an introduction to an announcement that Poland does not need the European Union and that Poland is not needed for the EU,” Tusk said.

“I’m afraid we are closer to that moment,” he said.

He said Law and Justice had gone so far in its conflict with the EU institutions that even its regional ally, Hungary, had begun to distance itself from Poland in the EU Council.

“There are several issues where the behaviour of the Polish government appears to be very controversial … This is how the whole EU sees it and that sometimes even includes Budapest. Yes, I mean it,” Tusk said.

The European Commission has threatened to push for sanctions against Poland over Law and Justice’s meddling in the judiciary and over the logging controversy.

The measures could see its voting rights in the EU Council suspended in what would be an unprecedented step in EU history.

The Commission has separately started preparations to fine Poland for its refusal to honour an EU Council vote on sharing asylum seekers with Greece and Italy.

Law and Justice is also preparing to file World War II reparation claims against Germany, in what would open a new front in its clash with the EU establishment.

The Smolensk probe comes amid allegations by Law and Justice party chief Jaroslaw Kaczynski that Tusk colluded with Russia in the air disaster that killed his twin brother and then Polish president Lech Kaczynski as well as 95 senior officials.

Plenty to fear

Jaroslaw Kaczynski recently told Polish media that he had told German chancellor Angela Merkel that Tusk had “plenty to fear” from the Smolensk investigation.

He also told Tusk’s Civic Platform party in parliament not to “wipe your treacherous mouths with my late brother's name. You destroyed him, you murdered him”.

Tusk, who appeared as a witness on Thursday, said he did not rule out that the “finale” of the probe would see him become a suspect.

“Mr. Kaczynski doesn’t frighten me,” Tusk said.

He said the Polish judicial reforms, which would give Law and Justice control over appointments in the supreme court and in lower courts, were designed to use the Polish judicial system “as a tool against the opposition. And indeed against people they don’t like”.

“I’m afraid I belong to this bunch,” he said.

Roman Giertych, a Tusk plenipotentiary, said Kaczynski’s words to Merkel on “plenty to fear” indicated that he was already meddling in the judicial process by getting privileged information from the prosecutor’s office.

Tusk’s mandate

Tusk, whose EU Council job expires in 2019, declined to say if he would run in the next Polish elections.

"I have over two years of work in Brussels,” he said in Warsaw on Thursday.

“I’m not able to answer that today, but everything is possible. For the moment, I don’t plan it,” he said.


_____
...
It's a sin that somehow
Light is changing to shadow
And casting it's shroud
Over all we have known
...
avatar

Posts : 45725
Join date : 2012-06-10

Re: EU - what's next?

Post by William Murderface on Tue Aug 08, 2017 10:52 am

He said Law and Justice had gone so far in its conflict with the EU institutions that even its regional ally, Hungary, had begun to distance itself from Poland in the EU Council.


Orbanlija k'o Dodik u BiH, stalno nešto sere, a u stvari zna da ako stvarno izađe iz EU, odoše parice.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije

Re: EU - what's next?

Post by Sponsored content


    Current date/time is Mon Jul 16, 2018 8:31 pm