Tucović i Kosovo

bruno sulak

Posts : 22835
Join date : 2014-10-27

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by bruno sulak on Thu Jun 23, 2016 10:23 pm

Veletin wrote:
паће wrote:

Види код Јовића о страху од унитаризма.

pa da, komunistička partija je od samog početka ideju jugoslovenstva zloupotrebljavala koristeći je kao sredstvo ostvarivanja benefita za lenjina, staljina, broza, a od sredine šezdesetih dizgine zloupotreba je preuzela već oformljena socijalistička elita.
sve to nauštrb srpskog naroda i države ne obazurići se na milionske žrtve položene u borbi za oslobođenje južnoslovenskih naroda.

besmislica. srpski nacionalni interesi nikada nisu bili ostvareniji nego u brozovoj jugoslaviji.
bruno sulak

Posts : 22835
Join date : 2014-10-27

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by bruno sulak on Thu Jun 23, 2016 10:31 pm

mislim izvini sto sam to tako grubo rekao ali jednostavno je netacno.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
Veletin

Posts : 4699
Join date : 2015-08-14

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Veletin on Thu Jun 23, 2016 10:37 pm

ostap bender wrote:mislim izvini sto sam to tako grubo rekao ali jednostavno je netacno.

ima li bar jedne nacije čiji nacionalni interesi nisu bili ostvareniji nego u brozovoj jugoslaviji?
makedonci, crnogorci, Muslimani, slovenci, hrvati...
otto katz

Posts : 7881
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by otto katz on Thu Jun 23, 2016 10:47 pm

Veletin wrote:
ostap bender wrote:mislim izvini sto sam to tako grubo rekao ali jednostavno je netacno.

ima li bar jedne nacije čiji nacionalni interesi nisu bili ostvareniji nego u brozovoj jugoslaviji?
makedonci, crnogorci, Muslimani, slovenci, hrvati...
Pa hajde reci ti.


_____
Ist das nötige Geld vorhanden, ist das Ende meistens gut.
Veletin

Posts : 4699
Join date : 2015-08-14

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Veletin on Thu Jun 23, 2016 10:48 pm

hrvati.
rujofil

Posts : 90
Join date : 2016-04-16

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by rujofil on Thu Jun 23, 2016 10:59 pm

Mr.Pink wrote:
rujofil wrote:
Verovatno je Dubioza danas negde najpribliznija necemu sto bi se moglo nazvati jugoslovenskom kulturnom sadrzinom za ljude koji nikad nisu ziveli u sfrjotu.

pa da, sve alternativno u odnosu na vladajuću ideologiju. kada društvo postane svesno ideološke iskonstruisanosti, što se po pravilu dešava na početku kraja velikih ideologija, dolazi do svojevrsne kulturalne konstrukcije alternative  koja ima svoju ideologiju. establišment će naravno opstruisati to na sve moguće načine, pošto u tom procesu posebno mesto zauzima jezik kritike i subverzije . 

tako se ta kritika ispoljava recimo mehanizmom preterane identifikacije sa sistemom, tj. fantazmom društva. to je neka vrsta misaonog eksperimenta u kojem ideologiju dovodiš do njenih krajnjih instanci. zato sam spomenuo ramba, on je lep primer za to. 

ali da se razumemo, to je sve počelo mnogo ranije, u vreme poznog socijalizma, pa i pre (vidi crni talas).  Ali postoje velike razlike izmedju sadasnje alternative koja se pojavljuje i alternative iz jugoslavije. Crni talas i sezdesetosmasi su bili projugoslovenski orijentisani, ne verujem da oni koji su danas alternativa veruju da bi uz neke sitne izmene vladajuca ideologija bila prihvatljiva. Steta je sto crni talas i sezdesetosmasi nisu prihvaceni kako je trebalo i dok je sistem jos uvek licio na nesto i bio sposoban da donese neke odluke.
Nego jel neko zna nesto o izvesnom koncertu podrske za izmene ustava, koji se odigrao 89 na platou kod hrama na kom su nastupali ekv, corba i jos nekih drugih grupa..?
Veletin

Posts : 4699
Join date : 2015-08-14

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Veletin on Thu Jun 23, 2016 11:13 pm

ostap bender wrote:socijalni egalitarizam, ne mravlje drustvo. jovic govori o ekonomskom polozaju i osecaju da izmedju kosova i jugoslavije postoji jaz. drugim recima bunt je prvo bio motivisan socijalnim polozajem a ne 'drevnim nacionalizmom'. jovic zapravo odbacuje tezu o drevnim mrznjama u celosti kod svih jugoslovenskih naroda.

odbacivanjem svog identiteta i utapanjem u većinski slovenski element vremenom bi nestali svi razlozi za socijalnu i ekonomsku diskriminaciju.

Kondo

Posts : 13876
Join date : 2015-03-20

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Kondo on Thu Jun 23, 2016 11:16 pm

ostap wrote:socijalni egalitarizam, ne mravlje drustvo. jovic govori o ekonomskom polozaju i osecaju da izmedju kosova i jugoslavije postoji jaz. drugim recima bunt je prvo bio motivisan socijalnim polozajem a ne 'drevnim nacionalizmom'. jovic zapravo odbacuje tezu o drevnim mrznjama u celosti kod svih jugoslovenskih naroda.sto je u albanskom slucaju mozda pogresno, jer ako se izadje iz uskog kruga emancipovanih kosovskih jugoslovena koji je odumro, ulazi se u zonu tog nekakvog drevnog nacionalizma koji je btw nekako post festum pojeo i neke kojima je 99 odronila tu emancipovanost. mislim na zena, mozda gresim, pisem iz perspektive cinjenice da je beograd zamenio tiranom a ne pristinom. ovo danasnje kosovsko jugoslovenstvo kod pojedinaca ili pojediniki kao sto je una hajdari je vise reakcija na UCK svetonazor koji je pobedio nego sustinska stvar.


_____
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
avatar
Guest

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Guest on Thu Jun 23, 2016 11:54 pm

otto katz wrote:
Pa da, zato sam i dodao da ni to nije distinktivni kriterij. Kod mene i mojih su to za početak nedostatak etničke distance prema govornicima novoštokavskog narječja i kult NOB i SFRJ kao emancipatorskog projekta. "Drugi" naspram kojih definiramo svoj identitet su nacionalisti, ustaše, četnici. SFRJ je ostavila vitalnu mitologiju. Superiornost jugoslavenske partizanske paradigme u odnosu na ove jadne balkanske nacionalizme je preizrazita da bi nestala u jednom naraštaju. Nemam ni malo sumnje da će naći oblik u kojem će se ostvarivati i u budućnosti.
Jos nisam procitao na forumu nesto s cim sam manje saglasan, ali toliko je divno idealisticki post da mi se i ne raspravlja

Meni mnogo zao sto je vasa generacija tako gledala kako vam se ideali raspadaju na vase oci. Ne mogu ni da zamislim kako je to (mada ne mozete ni vi kako je biti generacija bez ikakvih ideala)
No Country

Posts : 6911
Join date : 2015-05-16

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by No Country on Fri Jun 24, 2016 9:30 pm

Обећах још пре пар дана, Јовић о Косову 81-ве, фрагменти из књиге "Југославија - држава која је одумрла", стр. 276 - 281:

Protesti na Kosovu (1981) i početak jugoslavenske državne krize
Mnogi analitičari danas smatraju da su studentski protesti na Kosovu 1981. bili početak kraja Jugoslavije. Iako su oni možda doista označili početak nove faze - u kojoj politički konflikti više nisu bili ograničeni samo na sukobe unutar elite; i u kojoj su se sva tri aspekta (ekonomski, politički i etnički) spojili u jedan - oni su, kako je pokazano u prethodnom dijelu ovog poglavlja bili daleko od toga da budu početak bilo čega. Kosovski su protesti bili jedan u nizu događaja, i samo su iz naknadne perspektive dobili značaj koji im se danas pripisuje. Njih nije moguće razumjeti izvan konteksta razočaranja krizom Jugoslavije; u ekonomskom, političkom i etničkom smislu. To razočaranje, kao što smo vidjeli, nije se pojavilo samo na Kosovu. Na Kosovu, koje je bilo najslabija karika u jugoslavenskom lancu, možda je po samoj logici stvari moralo prvo izaći na površinu. Zato je preciznije reći da nisu (samo) kosovski nemiri razbili Jugoslaviju - slabljenje Jugoslavije iznutra je također stvorilo kosovske nemire.
Druga korekcija koju treba unijeti u sadašnje interpretacije kosovskih nemira (iz sigurne perspektive poznatog ishoda) odnosi se na reduciranje njihova karaktera na jednu jedinu dimenziju, tj. albanski nacionalizam. Pritom se zanemaruju druge dimenzije; primjerice, socijalna i ideološka. Danas je popularno tvrditi daje kosovsko nezadovoljstvo bilo inspirirano separatizmom i/ili barem albanskim nacionalizmom. U tome ima mnogo istine. Pa ipak, slika ne bi bila potpuna ako bi se zanemarila činjenica da su mnogi ljudi na Kosovu bili pokrenuti prije svega ideološkim razlozima, odnosno inspirirani drukčijim modelom socijalizma od samoupravnog (ne-državnog). Taj drugi model socijalizma bio je model radikalnog egalitarizma u njegovoj državno-socijalističkoj varijanti, kako ga je promovirao albanski vođa Enver Hoxha. Mnogi studenti (i ostali koji su im se pridružili) bili su podjednako (ako ne i više) inspirirani tom vizijom egalitarnosti i državnog socijalizma u kome postoji apsolutna pravednost i jednakost, kao i nacionalističkim separatizmom. Albanski radikalni egalitarizam ujedinjavao je sve tri dimenzije osjećaja nepravde i nejednakosti, koji se razvio kod kosovskih Albanaca. Ekonomski gledano, on je zagovarao punu jednakost (makar i u siromaštvu); kao odgovor na povećanje razlika između Kosovara i ostalih Jugoslavena. Politički, radikalni je egalitarizam bio ideološki temelj narativa o kosovskoj republici. Konačno, albanska je retorika egalitarizma mnogima izgledala kao odgovor na problem nacionalne nejednakosti. Nacionalizam i kokomunizam u hodžističkoj interpretaciji išli su ruku pod ruku. 
To vjenčanje egalitarizma i nacionalizma bilo je opasno za jugoslavenski socijalizam, ne zato što je Kosovo samo po sebi važan dio Jugoslavije, bez kojeg ona ne bi mogla opstati ekonomski ili politički. Ono je bilo opasno kao oličenje onoga na što je Kardelj upozoravao da bi se moglo dogoditi nakon njegove i Titove smrti. Prodor državnog socijalizma u Jugoslaviju, a time i potencijalnog sovjetskog utjecaja, sada se odjednom moglo dogoditi ne (samo) preko najjače nacije u zemlji nego i preko najslabijeg elementa federalizma (Kosova). Egalitarni zahtjevi iz Beograda sada su duplirani (ali na drugi način) u Prištini: i jedni i drugi tražili su više socijalizma, jednakosti i pravednosti. Samo se u tom kontekstu može razumjeti zašto je jugoslavensko vodstvo proteste označilo kao kontrarevolucionarne, a ne kao separatističke ili secesionističke. Oni su prijetili destabilizacijom ideološkog narativa u okolnostima u kojima je egalitarizam i državni socijalizam mogao postati ozbiljna alternativa, ne samo u Kosovu ili Srbiji, nego i u drugim dijelovima Jugoslavije, s izuzetkom Slovenije i (možda) Hrvatske. Zato je vlast odlučila da ovog puta (za razliku od ranijih demonstracija studenata u Beogradu 1968. i Zagrebu, 1971) upotrijebi svu raspoloživu silu da ih suzbije.
Protesti su počeli u studentskom restoranu 11. marta 1981, a nastavili su se na ulicama te noći.15 Izgledalo je da su motivirani prije svega socijalnim zahtjevima (ne nacionalističkim); o tome svjedoče i parole koje su demonstranti isticali: “Hoćemo djela, ne riječi”; “Neki u foteljama, drugi bez kruha”, i dr. (Izvještaj, 1981: 5). Nacionalističkih parola gotovo da nije bilo. U 2.30 ujutro policija je intervenirala, zaustavila demonstracije i uhapsila stotinjak studenata. Političko vodstvo Prištine koje se sastalo sutradan, osudilo je demonstracije i reklo da su se one dogodile spontano, tj. da “nije bilo indikacija da bi se mogle dogoditi” (Izvještaj, 1981: 7). Iako su priznali da su glavni zahtjevi bili usmjereni na pitanja socijalne pravednosti, proteste su ocijenili kao “politički štetne”, budući da bi mogli biti korišteni od strane neprijatelja. 
Nije se jasno reklo koga se smatralo “neprijateljima” koji bi mogli koristiti te demonstracije, ali je iz konteksta koji je opisan prije u ovom poglavlju jasno da se moglo misliti na Albaniju i/ili Sovjetski Savez - na državni socijalizam, svakako.
U prvi tren, nije izgledalo da bi demonstracije od 11. marta 1981. mogle izazvati tako dalekosežne posljedice. No, kritika policijskih izvora (koji su propustili obavijestiti političare o pripremi nereda) učinila je policiju posebno osjetljivom. Masovna istraga o tome jesu li neredi bili organizirani ili spontani proširila se pokrajinom. Nakon dva tjedna (koliko je većina uhapšenih očekivala da će provesti u zatvoru, zbog prekršajnih prijava za remećenje javnog reda i mira), dogodilo se da ih policija nije oslobodila jer nije daleko odmakla u istrazi. To je izazvalo nove demonstracije, ovog puta mnogo snažnije. Te druge demonstracije (26. marta 1981) dogodile su se istog dana kad je Štafeta mladosti (simbol titoističkog razdoblja, koji je nastavljen i u godini nakon Titove smrti)16 dolazila u Prištinu. Sa svim televizijskim kamerama u zemlji, u glavnom gradu pokrajine, demonstranti su računali da se publicitet njihovim zahtjevima neće moći izbjeći. Politički vrh pokrajine, kao ni policija, jednostavno nisu mogli dopustiti da demonstracije prekinu svečanost. Oni su pojačali sredstva kontrole i preventivne prisile; što je dodatno zaoštrilo napetosti. Ovaj put, zahtjevi su bili prije svega politički, a potom socijalni: “Mi smo Albanci, ne Jugoslaveni”; “Kosova”17; “Republika”; “Jedinstvo”; “Jedinstvo s Albanijom”; “Trepča radi, Beograd se gradi” i drugo. Među parolama bilo je mnogo onih s direktnom marksističko-lenjinističkim (kako je doktrinu zvao službeni albanski diskurs)18 porukom: “Neka živi marksizam-lenjinizam, dolje s revizionizmom”. Kombinacija ekonomskih, ideoloških, političkih i nacionalističkih zahtjeva, učinila je te demonstracije vrlo ozbiljnom prijetnjom; pa je policija (primajući panične zahtjeve političara) reagirala brutalno. U sukobima su ozlijeđena 32 demonstranta i nekoliko policajaca (Izvještaj, 1981: 11). Dva dana nakon demonstracija, 28. marta 1981, predsjednik partijske organizacije u Prištini, Aslan Fazliu, rekao je da je njihov karakter bio kontrarevolucionaran i nacionalistički. Taj je Albanac tvorac zaključka da se radilo o kontrarevoluciji - još jedan primjer da se (čak i tada) radilo o prvenstveno unutaretničkom sukobu, a ne međuetničkom. Fazliu (tada po funkciji predsjednik Komiteta za općenarodnu obranu Prištine; koji je komandirao snagama reda u kriznim situacijama) najavio je oštre mjere protiv demonstranata. Val hapšenja prelio se cijelom pokrajinom. To, međutim, nije spriječilo nove proteste. Dva dana kasnije, 30. marta 1981, studenti tri najveća prištinska fakulteta (pravnog, ekonomskog i prirodoslovno-matematičkog) objavili su bojkot nastave. Nove demonstracije održane su 1. aprila, ovog puta u cijeloj pokrajini, s novim i radikalnijim zahtjevima. Sada su se demonstrantima pridružili i radnici; opasan događaj, s ideološke pozicije gledano. Kad se doznalo da je 17 policajaca ozlijeđeno, i da policija ne može uvesti red (ili ne želi, budući daje najveći broj policajaca u pokrajini bio albanskog podrijetla), Pokrajinski komitet za općenarodnu obranu (pod predsjedanjem Mahmuta Bakallija) naredio je da vojska izađe iz kasarni s tenkovima. Istodobno, policijska pojačanja iz središnje Srbije (dakle, izvan pokrajine) zaustavljena su na barikadama koje su demonstranti podignuli kod Podujeva. Nastojeći prisiliti ta pojačanja na povlačenje u Užu Srbiju, demonstranti su oteli 34 taoca iz kuća kosovskih Srba i Crnogoraca. Tek kad je dodatna policijska jedinica stigla iz Prištine (i okružila otmičare) oni su oslobođeni. U cijelom su Kosovu automobili, prozori, izlozi mnogih škola, trafika i kuća bili razbijeni. U Beogradu, savezno partijsko i državno Predsjedništvo zasjedalo je na izvanrednoj sjednici. Oni su se složili da proglase krizno stanje na Kosovu i izvanredno stanje u Prištini, naređujući da se stupanj bojne spremnosti poveća u svim vojnim jedinicama u zemlji; te da se mobiliziraju rezervisti za vojsku i policiju. Od svih je republika zatraženo da pošalju svoje policijske jedinice na Kosovo. Kosovski je sekretar za unutarnje poslove zabranio javne skupove u pokrajini, a Izvršno je vijeće naredilo svim školama i sveučilištu (uključujući i studentske domove i restorane) da ostanu zatvoreni do daljnjeg.
Pa ipak, nove su demonstracije izbile 3. aprila u Vučitrnu, Uroševcu i Kosovskoj Mitrovici, s novim sloganima i zahtjevima: “Ne želimo da našu djecu tuče policija koja nije s Kosova”; “Republika, Ustav, milom ili silom!”. Dodatna policija, sada s punom političkom zaštitom saveznog, republičkog i pokrajinskog vrha, reagirala je odmah i odlučno. Situacija je napokon bila pod policijskom kontrolom i relativno mirna. Ali, to je bio samo početak nove i - pokazat će se - dugotrajne faze sukoba na Kosovu, koji će voditi raspadu Jugoslavije, a nastavit će se dugo nakon toga; sve do današnjeg dana. Kosovo više nikada neće biti mirno; bar ne onako kako je bilo u razdoblju Kardeljeve Jugoslavije, koje je po svemu bilo njegovo zlatno doba.
Anđe'o

Posts : 1684
Join date : 2014-11-12

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Anđe'o on Fri Jun 24, 2016 11:22 pm

I kako to sad protivureči onome što sam ja pisao?
No Country

Posts : 6911
Join date : 2015-05-16

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by No Country on Fri Jun 24, 2016 11:30 pm

Anđe'o wrote:
Suština je da si imao jedan masovan protest sa nacionalističkim zahtevom (Kosovo republika), koji je trebalo organizovati, trebalo je naći ljude spremne da izađu na ulice da viču tako nešto. Tako nešto osamdesete nisi nigde u sfrj imao. Protest je ostao prilično opskuran i dan danas, retko se pominje, bojim se da je to zbog toga što narušava današnju mejnstrim matricu po kojoj se tumači istorija sukoba na Kosovu.
Мада заиста није била намера да се било ко лови у противречностима или било шта слично. Као што већ рекох, било ми је занимљиво то што ја тај догађај сматрам кључним у распаду СФРЈ, а ти га доживљаваш као опскурну и полузаборављену епизоду. Чак није ни важно да се истера ко је ту "у праву", сама разлика у визури је занимљива.
Anđe'o

Posts : 1684
Join date : 2014-11-12

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Anđe'o on Fri Jun 24, 2016 11:36 pm

Ne smatram ja njega nevažnim, nego je on skrajnut, ne pominje se u genezi kosovskog sukoba, ili se pominje veoma retko, motivi, ciljevi i organizatori nisu jasni ili nisu imenovani. Čak ni kod Jovića.
No Country

Posts : 6911
Join date : 2015-05-16

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by No Country on Fri Jun 24, 2016 11:45 pm

Мени је Јовић ту доста јасан:
Protesti su počeli u studentskom restoranu 11. marta 1981, a nastavili su se na ulicama te noći.15 Izgledalo je da su motivirani prije svega socijalnim zahtjevima (ne nacionalističkim); o tome svjedoče i parole koje su demonstranti isticali: “Hoćemo djela, ne riječi”; “Neki u foteljama, drugi bez kruha”, i dr. (Izvještaj, 1981: 5). Nacionalističkih parola gotovo da nije bilo. U 2.30 ujutro policija je intervenirala, zaustavila demonstracije i uhapsila stotinjak studenata. Političko vodstvo Prištine koje se sastalo sutradan, osudilo je demonstracije i reklo da su se one dogodile spontano, tj. da “nije bilo indikacija da bi se mogle dogoditi” (Izvještaj, 1981: 7). Iako su priznali da su glavni zahtjevi bili usmjereni na pitanja socijalne pravednosti, proteste su ocijenili kao “politički štetne”, budući da bi mogli biti korišteni od strane neprijatelja. 
Али ово што ти пишеш већ мало теже пратим... По мени се те демострације у српском историјско-политичком дискурсу помињу често, и увек са јасном сепаратистичком ("иредентистичком") конотацијом. Јовић прича нешто друго, и много нијансираније.
Anđe'o

Posts : 1684
Join date : 2014-11-12

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Anđe'o on Sat Jun 25, 2016 12:01 am

Ja govorim o mejnstrim diskursu koji je pobedio, svakako ne o sm-ovom diskursu koji je poražen. Mejnstrim diskurs kaže: SM je, prvo defakto, a potom i formalno ukinuo kosovsku autonomiju, pa su se Albanci pobunili. Međutim, protest osamdeset prve nam govori da je postojalo nezadovoljstvo i tom autonomijom.
I to što je neki manji socijalni protest poslužio kao okidač, nije toliko bitno. Bitno je da su se nacionalističke parole i zahtevi pojavili tada, mnogo pre bilo kakvih nacionalnih pokreta bilo kog naroda u  sfrj.
Veletin

Posts : 4699
Join date : 2015-08-14

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Veletin on Sat Jun 25, 2016 12:06 am

ne kvari ljudima konstrukciju Tucović i Kosovo - Page 8 3402243210
No Country

Posts : 6911
Join date : 2015-05-16

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by No Country on Sat Jun 25, 2016 12:28 am

Ах, тај мејнстрим... Tucović i Kosovo - Page 8 3579118792 Па што не рече одма`?

Наравно да је постојало незадовољство на Косову (а и другде), pretty much одувек. Ништа није почело са Милошевићем, тај је само кренуо да решава проблеме тврдо-касапским методама, и то баш у тренутку док се љуљао берлински зид. Његов стил решавања проблема је сваки проблем учинио хиљаду пута горим.

Но не бих се баш залетао ни у оцену да је албански национализам први и "примарни", и да су сви други били к`о бубице.
Anđe'o

Posts : 1684
Join date : 2014-11-12

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Anđe'o on Sat Jun 25, 2016 12:38 am

No Country for Old Man wrote:Ах, тај мејнстрим... Tucović i Kosovo - Page 8 3579118792 Па што не рече одма`?

Наравно да је постојало незадовољство на Косову (а и другде), pretty much одувек. Ништа није почело са Милошевићем, тај је само кренуо да решава проблеме тврдо-касапским методама, и то баш у тренутку док се љуљао берлински зид. Његов стил решавања проблема је сваки проблем учинио хиљаду пута горим.

Slažem se.

Но не бих се баш залетао ни у оцену да је албански национализам први и "примарни", и да су сви други били к`о бубице.

Nisu naravno, ali nisu imali ni tu masovnost, ni tako radikalne zahteve.
No Country

Posts : 6911
Join date : 2015-05-16

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by No Country on Sat Jun 25, 2016 12:49 am

Да, ту си у праву. Ово јесте био први "структурни" напад на СФРЈ, па још изнутра и што је најгоре - етнички. Но да си се тих дана (година) задесио у ЈНА, тај "посебни положај" Албанаца те не би претерано чудио.
Anđe'o

Posts : 1684
Join date : 2014-11-12

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Anđe'o on Sat Jun 25, 2016 1:04 am

Ja sam bio u vojsci 86-87 i tamo gde sam ja bio nije bilo toga. Jedini nacionalizam kom sam bio svedok je bio kad su neka dvojica (moguće iz Kragujevca) pretukli nekog hrvata (ne znam ni kako je izbila tuča) sa jasno nacionalističkim podteskstom (kao, mi smo srbi braća, ne mogu da budem na strani hrvata, itd.) Bili su zasluženo kažnjeni, mada su zaslužili i dobre batine, ali nije bilo nikog ko bi ih izdevetao, magarce.
No naravno, to ne znači da je svuda bilo tako. Mislim da je te godine bio i onaj slučaj Keljmendi, ako se ne varam. Sigurno je nešto lebdelo u vazduhu.
rujofil

Posts : 90
Join date : 2016-04-16

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by rujofil on Sat Jun 25, 2016 1:15 am

No Country for Old Man wrote:Да, ту си у праву. Ово јесте био први "структурни" напад на СФРЈ, па још изнутра и што је најгоре - етнички. Но да си се тих дана (година) задесио у ЈНА, тај "посебни положај" Албанаца те не би претерано чудио.
Cek, cek a maspok?
Veletin

Posts : 4699
Join date : 2015-08-14

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Veletin on Sat Jun 25, 2016 1:27 am

još samo fali da neko pomene "islamsku deklaraciju" i ode mas' u propas',
sve zajedno sa isključivom krivicom kosovskih srba koji su se uzjogunili '84/86 Tucović i Kosovo - Page 8 3363120308
паће

Posts : 18790
Join date : 2012-02-12
Location : knockshire

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by паће on Sat Jun 25, 2016 1:28 am

А видим да нико не спомиње призренску лигу.


_____
  ja ovde pričam da li je plavo brže od kiselog i da li je tesno žuće od hladnog.
 nobody ever died of pre-owned smoke.
No Country

Posts : 6911
Join date : 2015-05-16

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by No Country on Sat Jun 25, 2016 1:35 am

Anđe'o wrote:Ja sam bio u vojsci 86-87 i tamo gde sam ja bio nije bilo toga. Jedini nacionalizam kom sam bio svedok je bio kad su neka dvojica (moguće iz Kragujevca) pretukli nekog hrvata (ne znam ni kako je izbila tuča) sa jasno nacionalističkim podteskstom (kao, mi smo srbi braća, ne mogu da budem na strani hrvata, itd.) Bili su zasluženo kažnjeni, mada su zaslužili i dobre batine, ali nije bilo nikog ko bi ih izdevetao, magarce.
No naravno, to ne znači da je svuda bilo tako. Mislim da je te godine bio i onaj slučaj Keljmendi, ako se ne varam. Sigurno je nešto lebdelo u vazduhu.
То је занимљиво како је ЈНА, у то доба (1980-81) још беспоговорно југословенска, идеолошка, централизована, са "армијским областима" које се нису поклапале са републичким границама, са темељно измешаним и измештеним официрском кадром - заправо била подложна племенском самоорганизовању. Најважнија институција у тој војсци се звала "зема": ако имаш зему у кухињи, или још боље у магацину - you're all set. Нас је то ужасно нервирало, па смо окренули на контру, "земе" су постали Давор из Загреба и Изток из Марибора и Марчело из Пуле, и ускоро смо се сви једни другима искључиво обраћали са "земо". Праве земе су се тихо смејуљиле, баш као да су знали да њихово време тек долази.

А Албанци су били посебна прича. Мислим да их је у касарни било једно 30%, можда и више. Живели су у тоталној сегрегацији, дружили се ускључиво међусобно. Били су коректни у односима, али све је било искључиво "пословно", тачно се знала граница. Била је то нека врста гета, језичког, културног, донекле добровољног - али никако здравог. А нико не би ни прстом мрднуо да ту нешто промени, да "шири братство и јединство". Мени је одувек било јасно да ЈНА неће одбранити Југославију, кад је ствар дошла до ЈНА знао сам да је пиши пропало.
паће

Posts : 18790
Join date : 2012-02-12
Location : knockshire

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by паће on Sat Jun 25, 2016 1:53 am

Мени је било занимљиво како су Албанци спроводили ту самодисциплину између себе. На врх брда нас је било двадесетак, четири Албанца, од чега 1 кувар. И редовно је својима стављао сланину у тањир, па је било згодно сести поред њих Tucović i Kosovo - Page 8 1143415371.

У тако малој средини, нису могли нешто баш да се изолују, ал' се тачно знало које врсте разговора могу да се заподену кад је само један од њих у друштву, и да се ладно прекину чим се појави други. Некако као да се никад није знало ко ће кога свога да цинкари својима.

Имали смо и једног Македонца и једног Турчина из Македоније, обојица су их штогод избегавали.


_____
  ja ovde pričam da li je plavo brže od kiselog i da li je tesno žuće od hladnog.
 nobody ever died of pre-owned smoke.

Tucović i Kosovo - Page 8 Empty Re: Tucović i Kosovo

Post by Sponsored content


    Current date/time is Sat May 25, 2019 5:09 am