Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

KinderLad

Posts : 8658
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by KinderLad on Wed Dec 19, 2018 1:09 am

Ma to je ok. Jedino da ti usput ne kazu i - e a jel znate kako funkcionisu unutardrzavni sukobi. - Stabre? - Pa unutardrzavni sukobi.
Gargantua

Posts : 12444
Join date : 2015-11-22

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Gargantua on Mon Dec 24, 2018 2:31 pmSat iz pola noći, šestog svibnja 1991. Godine, zapovjednik 4. korpusa JNA general-major Milovan Zorc, dobiva iz Generalštaba u Beogradu, tajnu depešu u kojoj mu se naređuju da iz Mostara premjesti dio 10. Oklopne mehanizirane brigade i spoji je sa ostatkom tenkovskih jedinica u Hrvatskoj u Sinju. Duga tenkovska kolona opremljena bojevim granatama i vojnicima-ročnicima koji prvi put za vrijeme služenja vojnog roka, dobivaju puške i pištolje s bojevim metcima u rano jutro 7. svibnja 1991. godine iz Mostara kreće prema Sinju. Na 15-om kilometru od Mostara, tenkovska kolona nailazi na višekilometarsku barikadu sastavljenu od građana i teških kamiona i osobnih vozila. General-major Milovan Zorc obavještava zapovjedništvo JNA u Beogradu, da su civili zaustavili kolonu.

Dok traju verbalni sukobi, mimoilaženje u zapovjednom lancu JNA, do preplašenih vojnika u tenkovima, sastavljenih od svih naroda s prostora bivše Jugoslavije, koji i sami ne znaju kuda i zašto s bojevim streljivom zapravo idu, stižu informacije da će prvi put morati upotrijebiti vatreno naoružanje. Samo 30-ak metara dalje pred tenkovskim cijevima, stoji goloruki narod, odlučan da se oklopna brigada vrati nazad u vojarnu u Mostar. Prvi put generali, pukovnici bivše JNA i politički dužnosnici SFRJ, iznose svoje svjedočanstva i osjećaje. Svoje priče iznose obični građani, vojnici JNA, njihovi zapovjednici, politički dužnosnici svećenici, policajci…

U filmu se prikazuje sva kompleksnost situacije koja je vladala. Kroz njihove izjave vidi se cijeli spektar problema, sukoba s pretpostavljenima, s običnim prosvjednicima koji su pod velikim adrenalinom bili spremni svoje živote ostaviti pod tenkovskim gusjenicama.

Film ulazi u intimu ljudi u birokratskim uredima, ulazi u duše zapovjednika, vojnika, običnih građana! Kroz igrane scene, autentične kadrove, izjave, radijska i novinska izvješća, film „3 Dana“ prikazuje kaos, neizvjesnost, strahovanja koje su među ljudima s jedne i druge strane barikade uoči početka raspada Jugoslavije dominirala.
KinderLad

Posts : 8658
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by KinderLad on Mon Dec 24, 2018 2:59 pm

https://youtu.be/O6KZxTkolaw?t=4462

kljuc. u tom momentu definitivno.
disident

Posts : 5887
Join date : 2016-03-28

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by disident on Fri Jan 18, 2019 12:41 am

Poceo je onaj komsija preper da mi svraca stalno na casicu razgovora i flasu zajacarca, i mic po mic sve vise mi prica o svom ratnom iskusstvu, sa jedne strane to su odlicni, ljudski fragmenti jedne nesrece, koje se on sa toliko srece ili sete seca, dok je sa druge strane potpuno nesvestan kakve je posledice ostavilo na njega. Danas sam pored tri cetiri situacije u kojima je jedva ostao ziv tj mogao da pogine kako kaze(nesrece sa minama, i to domacim, front i najsmesnija, raskpalapnje metka za pragu) cuo i savrseno pripovedanje o prvom danu kao dobrovoljca, prvoj noci na strazi sa tih 16,5 godina i prvom strahu. Na trenutak mi je bilo zao sto  nisam snimio razgovor


_____
Admin
Летећи Полип

Posts : 2868
Join date : 2018-03-03
Age : 30
Location : Hotline Beograd

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Летећи Полип on Fri Jan 18, 2019 12:47 am

Ma nemamo mi prepere. Niko tu neće da pobegne u planinu da gaji divlji pasulj. Ovde se čuva puška da bi se krenulo u pljačku kada "pukne". A i da se konačno reši neki komšija.


Kad bolje razmislim, osećam da nije drugačije ni u Americi.


_____
VUČIĆ – ĐILAS – ISTA GOVNA!


~Tulsi 2020~
disident

Posts : 5887
Join date : 2016-03-28

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by disident on Fri Jan 18, 2019 12:52 am

Ma dobro, stoji to, nego mi je prvo izletelo. Lik je vise domaca verzija ramba, al onog prvog, i iz knige. Poverio mi se da vec 30 godina skoro spava u vojnickoj vreci, nista posteljina, i da ne moze da zaspi drugacije.Kupio ih je pet sest po otpadima i samo menja.


_____
Admin
Gargantua

Posts : 12444
Join date : 2015-11-22

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Gargantua on Fri Jan 18, 2019 2:45 pm

malo sam čituckao pa da podelimJUGOSLOVENSKI VOJNI VRH I PRIPREME ZA RAT SA NATO, OKTOBAR 1998–MART 1999
BOJAN B. DIMITRIJEVIĆ

http://istorija20veka.rs/wp-content/uploads/2017/11/Istorija-20.-veka-2009-1.pdf


...
Na kolegijumu NGŠ 21. januara 1999. načelnik Uprave bezbednosti general Aleksandar Dimitrijević je upitao: da li su snage VJ učestvovale u događajima u selu Račak, pošto Prištinski korpus i 3. armija nisu dostavili nikakvu detaljnu informaciju. Strani vojni predstavnici u Beogradu, kako je istakao, postavljaju mnoga pitanja o učešću vojske, podacima o granatiranju iz tenkovskih topova itd. Načelnik Obaveštajne uprave general Branko Krga je ukazao na to da zbog mogućnosti izviđačkih snaga NATO i prisustva na terenu ne bi trebalo sakrivati činjenice. Načelnik GŠ, general Ojdanić, konstatovao je takođe da ga „zabrinjava da stvarno ne znamo istinu u vezi sa ovim.“ Kako se može zaključiti, u ovom događaju VJ je bila korišćena direktnom komandnom linijom koja je zaobišla Generalštab i prvog čoveka vojske (ali i sveprisutnu Upravu bezbednosti). Ta linija je mogla da bude sledeća: jedinica na terenu – Prištinski korpus – 3. armija – združena komanda – predsednik SRJ (odnosno: general Lazarević – general Pavković – Nikola Šainović – Slobodan Milošević). Ono što je tada zabrinulo vojni vrh je oštra reakcija međunarodne zajednice. To je bilo prilično iznenađenje: „malo neuobičajeno kada se radi o jednom sukobu takvog nivoa“, „brzina i način reagovanja na događaje u selu Račak pokazuju da je u svemu tome bilo i značajnih elemenata koordinacije, što se mora imati u vidu pri daljem razvoju situacije“, rekao je general Krga.

Posle događaja u selu Račak uočene su povećane pripravnosti vazdušnih snaga NATO u Evropi, pripreme za evakuaciju KVM korišćenjem snaga NATO iz Makedonije i pojačane pripreme albanske gerile, kako u pokrajini, tako i u Albaniji, gde se procenjivalo da ima 5.000–6.000 njenih pripadnika. Brojnost gerilske UČK na Kosovu procenjivana je na 12.000–15.000 pripadnika, sa značajnom teritorijom pod kontrolom i sa glavnim štabom u selu Dragobilju. General Dimitrijević je upozorio da je reč o mnogo većem bezbednosnom problemu nego što se u javnosti tvrdilo. To nisu bili „ostaci terorističkih bandi“ već organizovan rad na „formiranju oružane sile“. Ilustrujući brojnost i organizaciju UČK, Dimitrijević je završio dramatično: „Znači mi smo praktično već došli do situacije gde je političko rešenje sve dalje i izvesno nas čeka nešto što se zove rat. Rešavanje sitnih taktičkih problema je u stvari bežanje od realnosti. Tvrđenje pojedinih predstavnika ove zemlje, potpredsednika Savezne vlade, ministara itd., da je reč o ostacima terorističkih bandi je velika zabluda. Ja lično smatram da se ovde mora linijom komandovanja više uraditi u smislu da se Prištinski korpus drugačije angažuje...“ „Ja mislim da nama država treba da kaže šta ona u stvari hoće sa Kosovom“, istakao je Dimitrijević. General Krga je povukao paralelu sa lošim iskustvom Čečenije i međunarodnim faktorom. Usledila je duga diskusija: da li je država obezbedila saveznike; da li da u obračunu sa teroristima (gerilom) koristi specijalne ili da pojačava vojno-teritorijalne snage; zašto MUP Srbije nije izvršio adekvatnu protivterorističku akciju? General Dimitrijević je izneo da su ministar unutrašnjih poslova i dva načelnika resora lično informisali predsednika Miloševića da je terorizam na Kosovu slomljen: „Ako tako informišu i predsednika SRJ, teško nama“.

...

Početkom februara vojni vrh je očekivao ishod političkih pregovora, ali su obaveštajno-bezbednosni podaci govorili o pripremama ilegalnih snaga UČK i medijskim pripremama za napad ukoliko pregovori propadnu. Na kolegijumu održanom 4. februara general Dimitrijević je dramatično ukazao da su organi službe bezbednosti VJ utvrdili kako je „praktično čitava komanda Prištinskog korpusa pod kontrolom službe državne bezbednosti.“ U toj komandi, prema njegovim rečima, RDB Srbije prisluškuje 34 telefona. „Ja postavljam pitanje, je li to neko naređuje da se vojska kontroliše, šta je cilj toga, je li cilj da se vidi šta to vojska radi ili će sutra biti cilj da se vidi šta je vojska radila i šta pojedinačno ko u vojsci radi?“

...

Prekid pregovora u Rambujeu naveo je Obaveštajnu upravu da 25. februara iznese stavove u kojima se tvrdilo da je otklonjena opasnost od najavljene primene sile, kao i da su porasle mogućnosti da se očuva suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i SRJ. Na to su, prema njihovoj proceni, uticali „plebiscitarna podrška naroda stavovima delegacije Srbije u Rambujeu“, spremnost i aktivnost VJ u pripremama za odbranu, nerealnost zahteva Albanaca, protivljenje Rusije upotrebi sile, neslaganje evropskih saveznika, „a otpočelo je i reagovanje svetskog javnog mnjenja“ (tada je prvi put upotrebljena ova sintagma karakteristična za propagandni jezik u toku sukoba mart–jun 1999). [...] General Ojdanić, što je indikativno, na tom kolegijumu prvi put je otvoreno hvalio državni vrh SRJ/Srbije. Sumirajući razgovore u Rambujeu, ukazao je na „vizionarstvo naše politike“, „hrabro, dostojanstveno, argumentovano“ suprotstavljanje politici pritisaka. „Videli ste da smo slučajno pred ovim silnim pretnjama koje su bile zaista grozne klekli na kolena i prihvatili ono što je nerazumno, što stvarno ne može niko da prihvati, mislim da bi bili posramljeni i druga strana podržavana naravno od SAD ostvarila bi na lak način sebi davno postavljene ciljeve“. Ovo je bila upečatljiva promena retorike čelnog čoveka vojske. Početkom marta, kada je obišao jedinice VJ na Kosmetu, nastup generala Ojdanića bio je sličan. Izmeču ostalog, on je izjavio „da ćemo braniti naše svetinje do krajnjih granica naših mogućnosti. Samo jedinstvom, spremnošću i odlučnošću da po cenu svojih života branimo našu domovinu možemo odvratiti svetske moćnike od onih najtežih napada.“

...

Savet NATO je krajem januara ovlastio generalnog sekretara Havijera Solanu da može odobriti vazdušne udare protiv ciljeva u SRJ. Neposredan povod tome bio je događaj u selu Račak, ali i teškoće KVM na terenu. Savezna vlada se odmah obratila Savetu bezbednosti zahtevajući hitnu sednicu i ukazujući da NATO deluje suprotno povelji UN, ali do promene stava UN ili NATO nije došlo. Prema navodima Kolegijuma NGŠ, u tom trenutku postojala su dva plana reagovanja vojske na aktuelnu situaciju – „Grom 1“ i „Grom 2“, a rađen je i  treći plan („Grom 3“), na bazi suprotstavljanja snagama NATO iz Makedonije i odbrane granica. Postojala je razrađena i operacija PVO. Plan „Grom 3“ pojavljuje se u diskusijama sredinom februara 1999. [...] Prema procenama Obaveštajne uprave datim početkom marta, stanje i brojnost vazdušnih snaga i pomorskih snaga NATO u okruženju nisu bili promenjeni.  [...] General Dimitrijević (kao i general Anđelković, načelnik Sektora veze informatike i elektronskih dejstava) posebno je kritikovao korišćenje mobilnih telefona kao sredstva komunikacije i prenošenja naređenja, ukazujući da je „gotovo ceo (plan) Grom 3 provaljen na takav način.“ Najnoviji napadi albanske gerile bili su posledica korišćenja mobilnih telefona, objasnio je Anđelković. Komandantima je trebalo narediti da za davanje zadataka i komandovanje ne koriste mobilne telefone, nego isključivo vojne veze.

Povodom napada na snage VJ, u kojem je bilo i stradalih pripadnika, general Dimitrijevićje ponovo ocenio da 3. armija neadekvatno informiše GŠ o svojim dejstvima: „Mislim da ne treba dozvoliti da nas oni i dalje lažu, jer će se na kraju sve slomiti na Generalštabu. Mi možemo da kažemo da nismo znali. Ali onda sledi pitanje zašto ste sedeli ovde ako niste znali to sve što treba da znamo“. Ova opaska kao da je predvidela haške optužbe i kazne dosuđene jugoslovenskom vojnom vrhu početkom 2009. na Međunarodnom sudu u Hagu. U kontekstu ličnih odnosa u Generalštabu, interesantna je izjava načelnika Sektora RV i PVO, generala Grahovca, o tome da je preko televizije saznao za posetu generala Ojdanića RV i PVO-u.

...

Kako su navodile jugoslovenske obaveštajne procene date 18. marta, general Klark je u Kongresu SAD izneo tvrdnje da je vojna akcija protiv SR Jugoslavije neminovna – bombardovanjem ili dovođenjem snaga NATO iz Makedonije. [...] General Dimitrijević je izneo tok aktivnosti albanske gerile ukazavši na visok stepen koordinacije između albanskog pokreta i međunarodnih činilaca, ali je u već prepoznatljivom stilu istakao sledeće: „Inače, u vezi sa razgovorima u Parizu puno je konfuzije i bojim se pravih podataka o tome šta se stvarno tamo događa, mi zapravo još uvek i nemamo. Na jednoj strani su Šiptari prihvatili da potpišu, sad se to ne potpisuje, na drugoj strani predsednik Milošević kaže ne postoji papir, ne postoji sporazum. Posle toga se kaže stavili smo amandmanske primedbe na sporazum i tako dalje. Dakle to što je u sredstvima informisanja i ne mora da znači da je suština baš tako kako se kaže u sredstvima informisanja“. On je ponovo ukazao „da nešto nije u redu“ u izveštavanju snaga VJ angažovanih na Kosovu i Metohiji. Analizirao je dnevne izveštaje Prištinskog korpusa koji spominju samo „odbrambena dejstva“ i ukazao na stalne međunarodne optužbe da snage VJ izvode napade i čišćenja teritorije.

U ovom periodu, u 16 napada gerilskih snaga na jedinice VJ poginula su dva pripadnika, a 21 pripadnik je teže ili lakše ranjen. Na ovo izlaganje generala Ćurčina, načelnika Operativne uprave, reagovao je Dimitrijević: „Je li jedna od tih akcija rađena da smo mi planski izvodili akciju a nije u pitanju napad? Ja bih voleo da mi neko kaže. Ja, za dve jučerašnje tvrdim da smo ih mi vodili, a nismo bili napadnuti. Znači nije se u akciju išlo posle napada terorista na jedinice, nego je vršeno kako se kaže čišćenje terena. Znači, podrška MUP-u valjda.“ General je, kao i krajem januara, ukazao da načelnik GŠ treba da zna o tome „šta se stvarno dešava, jer izveštaji komande Prištinskog korpusa su svi pod konac: napadnuto, odgovoreno, napadnuto, odgovoreno... Mislim da to nije u najmanju ruku korektno prema vama kao načelniku GŠ“. Navodeći da se prema izvodima iz štampe vidi da VJ izvodi akcije, on je nastavio „ja neću da proveravam, to nije moj posao, ali bojim se da ako zabijamo glavu u pesak da tako kažem, žmurimo pred tim problemom a oni se pojavljuju, a verifikaciona misija nam je za petama, znači šta god dole da se radi oni to vrlo budno motre i isključivom pažnjom vraćaju na naše aktivnosti, onda zaista možemo da uđemo u probleme koje ćemo teško moći da objasnimo.“ Podržao je predlog da se demantuju insinuacije na račun vojske, ali se zapitao „a šta ako to baš i nisu sve insinuacije? Šta onda?“

...
Quincy Endicott

Posts : 8884
Join date : 2012-02-10

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Quincy Endicott on Fri Jan 18, 2019 4:31 pm

Ovo bi moglo biti interesantno.

PREDSTAVLJENA KNJIGA STJEPANA KLJUIĆA „IZDAJA BOSNE“

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 13646


_____
Que trépasse si je faiblis!
Filipenko

Posts : 16335
Join date : 2014-12-01

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Filipenko on Fri Jan 18, 2019 8:46 pm

Bio je ustasa na N1, intervjuisale ga coporativno guske iz Sarajeva, Zagreba i Beograda. Tema je bila proslava dana Republike Srpske i gostovanje Dragana Covica iz HDZ u Banja Luci. On se istovari po Dodiku, istovari se po Republici Srpskoj, istovari se po Srbima generalno, izodvaljuje standardnu tiradu o agresiji itd. 

Konacno dodje red na nasu novinarku, tzv. Mariju Antic. Na ocigledan jezik mrznje i izlive desnicarskih izbljuvaka, u emisiji posvecenoj pre svega negiranju Dana Republike Srpske, reaguje pitanjem: "A sta mislite o Srebrenici i poricanju tamosnjeg genocida?"


Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Marija-antic-980x650-tv-lica
beatakeshi

Posts : 10612
Join date : 2014-12-12

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by beatakeshi on Fri Jan 18, 2019 8:49 pm

Super je Marija. A Dodo je govno.
Sotir

Posts : 2941
Join date : 2016-10-04

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Sotir on Fri Jan 18, 2019 8:53 pm

Buraz mi je bio 98e u VP. Malo je falilo da i ja budem u istoj jedinici sledeće godine.
VJ kako kažu nije izvodila ofanzivne akcije. Jesu bili na terenu, posebno na granici. Maks što su radili je da su spec jedinice čuvale bok jedinicama MUPa dok su oni češljali teren. Uostalom gubici VJ su poznati, pa se može videti ko je i kako nastradao.
avatar

Posts : 413
Join date : 2014-10-31

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by hatama on Sun Feb 03, 2019 7:34 am

http://zrtveratovasfrj.info/site/home/sr-Latn-RS

malo je nesretna  pretraga zato sto ne povezuje sa mapom
i mozda bih mapu malo drugacuje organizovao
ali svaka cast na uradjenom
surovo, istinito, i operisano od izama
Gargantua

Posts : 12444
Join date : 2015-11-22

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Gargantua on Sat Mar 16, 2019 2:14 pm

Rory Cormac, Disrupt and Deny. Spies, Special Forces, and the Secret Pursuit of British Foreign Policy, Oxford University Press, 2018


...

Britain’s increasingly varied covert action agenda extended to the Balkans.
After Yugoslavia disintegrated at the end of the Cold War, a series of ethnic
conflicts between Serbs, Croats, and Albanians broke out across its erstwhile
territory spanning much of the decade. In spring 1993, an SIS officer head-
ing the Balkan Target Team, tasked with creatively thinking up new sources
of intelligence, devised a plan. He suggested assassinating a radical Serb
nationalist—unnamed, but not President Slobodan Milosevic—who looked
as if he might sweep to power, destabilize the region, and increase the likeli-
hood of ethnic cleansing. Whilst making the usual comparisons with Hitler,
the SIS officer went further than previous advocates of assassination by
criticizing his service’s ethos. He rather dismissively argued that he had
‘been brought up and trained in a service that dealt with peaceful cold
war . . . spy games’ that were a million miles from this ‘bloody civil war in the
centre of Europe, where tens of thousands of innocent people are being
killed’. So, he continued, perhaps SIS needed to revisit the dictum that assas-
sination was never allowed. His plan included two options: to use either
dissidents or British special forces to take out the leader.96

The officer took his plan straight to the SIS regional controller, thinking
him likely to give a more positive response than his immediate boss.97 But
the controller rejected it outright. ‘The whole idea of SIS being involved in
targeted assassination’, he argued, ‘is repugnant to the ethos of the service and
certainly repugnant to me personally.’98 The officer’s line manager then
harangued him for going behind his back, accused him of causing ‘a stir’, and
told him that ‘an order had gone out for the document to be destroyed’.9

Assassination may have been ruled out, but Britain later became involved
in aggressive snatch operations in the Balkans. By 1997, the Joint Action
Committee, which had met less and less, had disbanded.100 Demonstrating a
more ad hoc approach, Whitehall added a new committee for special mili-
tary operations in the Cabinet Office. Bringing together SIS, special forces,
the Ministry of Defence, the Foreign Office, and legal advisers, this new
group oversaw attempts to find, track, and catch fugitives wanted for war
crimes in western Bosnia. On the ground, Britain ran operations out of an
SIS/SAS station in a metal factory in Banja Luka. The first mission, exe-
cuted in summer 1998, was a failure after the SAS bundled the wrong set of
twins into the back of a minivan, but successes soon followed. A year later,
the SAS pulled off a classic snatch operation perfected on the streets of
Northern Ireland. An unmarked car pulled out in front of the target,
Radoslav Brdjanin, whilst a second pulled up behind. Suddenly a Land
Rover emerged from a junction ahead, causing the first car to break
sharply and the others to crash, pinning the target between them. SAS
soldiers smashed the window and dragged Brdjanin out through shards of
broken glass.101 After a slow start for the International Criminal Tribunal,
established in 1993, SAS snatches helped turn the system into an effective
force towards the end of the decade. According to journalists on the
ground, the SAS had ‘developed an unrivalled expertise in “snatching”
war criminals’.102 These skills were not universally appreciated. The
Americans were livid and thought that rendition of suspects would put
the delicate peace deal at risk. It led to a massive argument in which
American NATO personnel accused the British of insubordination and
formed the largest rupture in the ‘special’ intelligence relationship for
years. With the Cold War over, some in Washington demanded that the
CIA now be allowed to spy on London.
паће

Posts : 19857
Join date : 2012-02-12
Location : Outest space!

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by паће on Sat Mar 16, 2019 3:33 pm

bloody civil war in the centre of Europe

Кад треба да се кока и рока, онда смо у центру Европе, а, пиздо? А кад треба да се тргује и путује одједном смо припиздина?

Одлучите се већ једном.


_____
  ослаби ко је био јак, поправи се ко је био покварен.
  ботаника је наука о ботовима

  gosh vs heck ends in a dang
avatar
Guest

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Guest on Sat Mar 16, 2019 3:41 pm

Sotir wrote:Buraz mi je bio 98e u VP. Malo je falilo da i ja budem u istoj jedinici sledeće godine.
VJ kako kažu nije izvodila ofanzivne akcije. Jesu bili na terenu, posebno na granici. Maks što su radili je da su spec jedinice čuvale bok jedinicama MUPa dok su oni češljali teren. Uostalom gubici VJ su poznati, pa se može videti ko je i kako nastradao.


i gadjali tenkovima i haubicama sela dok ih ne sravne sa zemljom. onda su u ta mesta ulazili sledecim redom, arkani i paravojske, mup, pa posle dan dva tri regularna vojska, bukvalno sve su zaticali sravnjeno i ogaceno. moj brat od strica je tako proveo tri meseca '98. dole na samohodnoj haubici, bukvalno su se topile cevi od neprestanog rokanja. a inace su artiljeriju iz cele zemlje prebacili tamo, od nisa do subotice, on je konkretno prebacen iz subotice.


i posle dodje nato jbg

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 1529856955
Sotir

Posts : 2941
Join date : 2016-10-04

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Sotir on Sat Mar 16, 2019 6:01 pm

venexiana stevenson wrote:
moj brat od strica je tako proveo tri meseca '98. dole na samohodnoj haubici, bukvalno su se topile cevi od neprestanog rokanja. a inace su artiljeriju iz cele zemlje prebacili tamo, od nisa do subotice, on je konkretno prebacen iz subotice.

Teško da je tako bilo, možda u ekstremima ali ne obično.

Znam da su prebacivali vojnike da popune jedinice na KiM ali artiljeriju svu da su dole navukli niti je bilo potrebe niti je rađeno.
Iato važi i za količinu ispucalih zrna.

Buraz je gledao art pripremu na uporište, i vatra je bila kraća i vrlo precizna.
Drugi put su gađali prostoriju sa teroristima i tad su puno rokali, najviše sa mb.


Za ponašanje drugih zemalja u sličnim situacijama pogledati npr Amere u Faludži, gde su ganjali snajpere sa laserskim bombama.
avatar
Guest

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Guest on Sat Mar 16, 2019 6:08 pm

cela artiljerijska jedinica iz subotice je vozom prevucena dole. pa vojvodina je 99tu docekala sa nekoliko rashodovanih artiljerijskih orudja, a bombardovanje je sve vreme bio samo rezervni sastav, sva vojska je bila dole. eventualni napad iz madjarske cekalo 300 rezervista i tri tenka.
Mr. Moonlight

Posts : 4188
Join date : 2017-11-27

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Mr. Moonlight on Sat Mar 16, 2019 6:44 pm

to je bila neka druga vojska očito, u jla je sve bilo potpuno drugačije

meni je žao što nije bilo tako kao što pričate, samo zato da se osećate bolje, a ne samo kao govna lažljiva


_____
Jednog dana, kada prođe sve
kad me budu stigle godine
znaj da nikada neće doći dan
dan kad neću biti s tobom ja

I te noći kada izdahnem
zadnje pivo za tebe popijem
i na nebu tom na koje idem ja
sija moja Zvezda Crvena
avatar
Guest

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Guest on Sat Mar 16, 2019 7:02 pm

tako sa mamom svojom mozes da pricas seljacino
Sotir

Posts : 2941
Join date : 2016-10-04

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Sotir on Sat Mar 16, 2019 7:22 pm

venexiana stevenson wrote:cela artiljerijska jedinica iz subotice je vozom prevucena dole. pa vojvodina je 99tu docekala sa nekoliko rashodovanih artiljerijskih orudja, a bombardovanje je sve vreme bio samo rezervni sastav, sva vojska je bila dole. eventualni napad iz madjarske cekalo 300 rezervista i tri tenka.
Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 3579118792
Postoje objavljeni radovi o agresiji 99e gde se navodi raspored jedinica. Nema potrebe za pisanjem gluposti.

Još tokom 98e je većina redovnog sastava slata u 3.A, i posle obuke je slata na KiM tako je većina sastava na KiM bila redovna vojska, a van je bilo slabije i popunjeno rezervistima 99e.
Sotir

Posts : 2941
Join date : 2016-10-04

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Sotir on Sat Mar 16, 2019 7:23 pm

I ako je neka jedinica slata cela tokom 98e, bilo je kao smena jedinice 3.A. tako je burazovu jedinicu smenila VP iz NS.
avatar
Guest

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Guest on Sat Mar 16, 2019 8:11 pm

pa eventualne kopnene napade nato iz hr madj ili rum, cekala je saka jada ljudi prisilno mobilisanih sa nesto malo gvodzja, sta tu nije tacno
avatar
Guest

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Guest on Sat Mar 16, 2019 8:13 pm

a dole je bilo dovoljno teske artiljerije da se desi nicim izazvano i nepravedno bombardovanje od strane celog sveta.
disident

Posts : 5887
Join date : 2016-03-28

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by disident on Sat Mar 16, 2019 8:15 pm

Nije se rat desio zbog artiljerije, a ovo za tesku artiljeriju ne bi ni komentarisao sta je


_____
Admin
avatar
Guest

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Guest on Sat Mar 16, 2019 8:17 pm

pa i nije ali cinjenica je da je srbija tukla dole svim sto ima, ne birajuci previse gde gadja kada su "jaka teroristicka uporista" bila u pitanju. sve je to neko spolja dobro pratio, ali ne u medijima srbije gde je i dalje preovladjivala pravednicka golorukost i malo snaga mup koje se suprotstavljaju strasnim teroristima.

Ratovi 90tih na prostoru SFRJ - Page 22 Empty Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Sponsored content


    Current date/time is Tue Aug 20, 2019 7:29 am