Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Share

Posts : 3266
Join date : 2016-06-25

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Zuper on Thu Jan 11, 2018 4:13 pm

Hrvatski izvori oko problema na Kordunu, avgust 1995:

Kako je general Ivan Basarac promijenio 
plan i ugrozio Oluju
https://www.vecernji.hr/premium/basarac-je-promijenio-plan-i-ugrozio-oluju-1017958

Najveće odstupanje od postavljene zadaće prvog dana Oluje imale su postrojbe Zbornog područja (ZP) Zagreb, jer zapovjednik general-bojnik Ivan Basarac nije postupio po direktivi načelnika Glavnog stožera HV-a. Umjesto da Petrinju napada obuhvatno, zapovjeđenim smjerom Mošćenica – Češko Selo – Petrinja, Basarac je snagama 2. gardijske brigade i postrojbama taktičke skupine zapovjedio da na grad krenu izravno, krećući se uz komunikaciju Sisak – Petrinja. Taj smjeli manevar poduzeo je kako bi brzo oslobodio Petrinju i onemogućio neprijateljsko topništvo da tuče po Sisku. No neprijateljske snage 31. pješačke brigade iz 39. korpusa Srpske vojske krajine (SVK) u Petrinji bile su dobro pripremljene za zaustavljanje frontalnog napada i njezini protutenkovski topovi uništili su nekoliko tenkova HV-a na prilazu gradu te spriječili napredovanje pješaštva.

Tom prigodom poginuo je i pukovnik Predrag Matanović. Na smjeru napada Bijela cesta – Rimsko vrelo neprijatelj je zaustavio 57. brigadu HV-a nanijevši joj znatne gubitke. Tada je poginuo i zapovjednik brigade bojnik Stjepan Grgac. Isto se dogodilo i na pomoćnom smjeru napada Sunja – selo Mrčaj – Kostajnica, kad su zaustavljene 103. i 151. brigada HV-a te 17. domobranska pukovnija.

Neprijateljski protunapad Na pomoćnom smjeru napada selo Brkiševina – selo Viduševac – Glina 20. domobranska pukovnija i 153. brigada započele su napad nasilnim prelaskom rijeke Kupe, ali ih je dočekao dobro utvrđeni neprijatelj na drugoj strani rijeke i nanio im gubitke. Nakon što su ovladale manjim mostobranom na suprotnoj strani, hrvatske su postrojbe zaustavljene. Na tom bojištu ni drugog dana Oluje nije bilo znatnijeg pomaka. Unatoč gubicima te jakoj neprijateljskoj obrani, 2. gardijska brigada s taktičkom skupinom nastavila je napad prema Petrinji. Uvođenjem tenkovske postrojbe i pješaštva neprijatelj je krenuo u protunapad. Gubici 2. gardijske brigade s postrojbama taktičke skupine bili su zabrinjavajući pa su joj u pomoć stigle postrojbe Specijalne policije MUP-a. Zajedničkim snagama uspjeli su odbiti protunapad neprijatelja.

Zbog zastoja i velikih gubitaka u ljudstvu i tehnici, general Basarac doveo je u pitanje provedbu Oluje pa je predsjednik Tuđman zapovjedio da se iz Đakova hitno premjesti general-pukovnik Petar Stipetić, kojeg je imenovao zapovjednikom sjevernog sektora bojišta.

Posts : 3266
Join date : 2016-06-25

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Zuper on Thu Jan 11, 2018 4:24 pm

Na kraju ce se Kordunasi naci u okruzenju bez pomoci, kolone izbeglica ce biti prekinute povremenim upadima, uglavnom 5. korpusa ABiH, koji ce pociniti teske zlocine.
Petar Stipetic je naredio granatiranje izbeglickih kolona kako bi izvrsio pritisak na Kordunaski korpus da se preda. To se delimicno desilo, deo korupsa se predao a deo se izvukao sa Novakovicem, koji je konstantno pokusavao da odbaci one koji su prekidali izbeglicku kolonu.

Postoji prica da je neko namerno zeleo da zrtvuje Kordun, mada ja ne verujem u to.

Realnija je prica da je zbog prekida komunkacija, zbog dejstva NATO u tom pravcu, kako bi pomogli Hvratskoj, jednostavno nije bilo koordinacije.

Za razliku od dobrog dela RSK(sektori jug i sever), na Kordunu je HV podbacila, sto je rezultovalo da Kordunasi ostanu na pozicijama.
Stavise, ozbiljno su razmisljali da se koncetrisu uz granicu sa RS i da simbolicno ostane deo vojske koja ce do poslednjeg da brani mali deo Korduna ali za to je trebala podrska pozadine iz RS koja nije dosla a oni su racunali na to, jer je pravi problem nastao kada je 5. korupsa iz BiH udario sa ledja zbog raspada Fikretove vojske...To se umalo nije zavrsilo u ogromnoj katastrofi...iako je ovako bilo strasno sa sve onim licom ljudi na autoputu "Brtstva i jedinstva" koji se povlacio nakon predaje dela korpusa.
Tada je onaj smrad Galbrajt dosao na autoput...
avatar

Posts : 6378
Join date : 2015-11-22

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Gargantua on Thu Jan 11, 2018 10:06 pm

No, kada govore o "pokušaju atentata na Tuđmana", benkovački HDZ-ovci mitologiju miješaju s faktografijom. Činjenica je da je tog 18. ožujka prije točno 25 godina policija u Benkovcu uhapsila izvjesnog Boška Čubrilovića, hrvatskog Srbina koji je po gradu hodao s plinskim pištoljem i poprilično pijan, a ušao je i u verbalni okršaj s par osoba koje su došle pohoditi Tuđmanov skup.

No, da nikakvog pokušaja atentata na Tuđmana nije bilo svjedoči i presuda koju je Općinski sud u Benkovcu donio u prosincu iste godine. U obrazloženju te presude stoji da Čubrilović nije svojim pištoljem "plašljivcem" ciljao u Tuđmana, kako su tada tvrdili HDZ-ovci, već da je povukao plinski pištolj na redare s kojima se posvađao. Osuđen je na pet mjeseci uvjetnog zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti većeg broja osoba na javnom skupu.
avatar

Posts : 4527
Join date : 2012-02-10
Location : Auvergne-Rhône-Alpes

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Hubert de Montmirail on Fri Jan 12, 2018 8:22 pm

ma da, doveli su 2000 aktivista u 80% srpsko mesto i samo čekali da im legne lopta na volej.


_____
Proud to be Scottish
avatar

Posts : 4527
Join date : 2012-02-10
Location : Auvergne-Rhône-Alpes

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Hubert de Montmirail on Fri Jan 12, 2018 8:24 pm

inače je Njofra imao šliha za te konspirativne zavrzlame, kada sam čitao u Feralu kako je prejebao Veselicu za osnivačku skupštinu HDZ, plakao sam od smeha

čime se on tačno bavio u JNA?


_____
Proud to be Scottish
avatar

Posts : 6378
Join date : 2015-11-22

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Gargantua on Fri Jan 12, 2018 10:05 pm

bio je "pozadinac", da ne kažem ćata, personalna uprava u SNO-u, tako nešto. nije bio trupni oficir.
avatar

Posts : 4527
Join date : 2012-02-10
Location : Auvergne-Rhône-Alpes

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Hubert de Montmirail on Sat Jan 13, 2018 12:06 am

Naravno. Moguće da je bio i neki propagandno-ideološki rad.

Elem da napišem kako je Franjo postao predsednik HDZ...

Dok se još kuvalo i pre nego što je stranka osnovana, iskristalisale su se dve struje u pokretu, jedna na čelu sa Tuđmanom i druga na čelu sa Markom Veselicom. Bili su tu negde po podršci ali je opšte uverenje bilo da će Veselica ipak biti izabran za predsednika stranke. I šta onda Franjo uradi? Preko Milovana Šibla (sina Ivana Šibla), koji je bio blizak Tuđmanu a koji je bio nezvanični sekretar pokreta i koji je bio zadužen za organizaciju osnivačke skupštine, Tuđmanova grupa prvo dobije sondažu o raspoloženju članova inicijativnog odbora, odnosno ko će sigurno glasati za Tuđmana, ko za Veselicu i ko se još dvoumio. E onda oni zakažu osnivačku skuštinu regularno, prijave miliciji održavanje skupa ali i svim članovima kažu da u slučaju zabrane skupa ili neke evenutalne provokacije postoji plan B, da se nađu tajno u nekoj kafani na periferiji. Šibl je sve obavestio da će se javiti svima ukoliko bude bilo potrebe da se pređe na plan B. Na dan osnivačke skupšine, 2-3 sata pre početka, članovi inicijativnog odbora počinju da dobijaju pozive da će učesnici skupštine biti uhapšeni ako se pojave na zakazanom mestu i da se prelazi na plan B. Ali, prvo su pozivani oni za koje se znalo da podržavaju Tuđmana i neodlučni, pa tek onda oni koji su bili za Veselicu, kojih većina uopšte nije primila poziv tog dana pre nego što su pošli. Kako su neobavešteni počeli da pristižu na zakazanu skupštinu, drugovi milicioneri su ih ljubazno pozvali da pođu sa njima. Među uhapšenima je bio i Marko Veselica. Oni koji su bili obavešteni o promeni plana su se našli u pomenutoj krčmi, osnovali stranku i demokratski, između dva kandidata, a ispod Titove slike, izabrali Tuđmana za predsednika. Veselica i drugovi su ujutro pušteni i malo je reći da su bili veoma ljuti kada su čuli šta se desilo ali eto, moralo je tako biti. Oni su sve pokušali da dobiju ali su neke uspeli a neke nisu. Bummer.

To je pisao u Nacionalu još 1995. neki lik koji je radio za Šibla, a tada je baš bio kolumnista Nacionala, neki Srećko jebemliga ne sećam se prezimena, a Feral Tribune je preneo kolumnu. Veselica nije hteo u HDZ iako je Tuđman hteo da ovaj bude uz njega jer je njegovo ime ipak imalo političku težinu, ali se, kao i uvek, pokazalo da je organizacija najbitnija. Ovaj je posle osnovao neku svoju stranku ali nikad nije napravio neki značajniji politički uspeh.


_____
Proud to be Scottish
avatar

Posts : 1616
Join date : 2016-03-28

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by disident on Sat Jan 13, 2018 12:28 am

Secam se da se na mym jednom povelo to pitanje. Ukratko stabsko politicka mastiljara, il kako napisa gargonauta cata, bez trupnog iskustva a za vreme 2 svr komesar


_____
Let the Frankfurt School corrupt these Whites
make a happy merchant's paradise
push the six gorillion guilt on Whites
it's a happy merchant's paradise
our feminism breaks their family ties
make a happy merchant's paradise
have our media promote race-mixing Whites
it's a happy merchant's paradise
avatar

Posts : 1112
Join date : 2014-10-28

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by fikret selimbašić on Sat Jan 13, 2018 11:05 am

Hubert de Montmirail wrote:Naravno. Moguće da je bio i neki propagandno-ideološki rad.

Elem da napišem kako je Franjo postao predsednik HDZ...

Dok se još kuvalo i pre nego što je stranka osnovana, iskristalisale su se dve struje u pokretu, jedna na čelu sa Tuđmanom i druga na čelu sa Markom Veselicom. Bili su tu negde po podršci ali je opšte uverenje bilo da će Veselica ipak biti izabran za predsednika stranke. I šta onda Franjo uradi? Preko Milovana Šibla (sina Ivana Šibla), koji je bio blizak Tuđmanu a koji je bio nezvanični sekretar pokreta i koji je bio zadužen za organizaciju osnivačke skupštine, Tuđmanova grupa prvo dobije sondažu o raspoloženju članova inicijativnog odbora, odnosno ko će sigurno glasati za Tuđmana, ko za Veselicu i ko se još dvoumio. E onda oni zakažu osnivačku skuštinu regularno, prijave miliciji održavanje skupa ali i svim članovima kažu da u slučaju zabrane skupa ili neke evenutalne provokacije postoji plan B, da se nađu tajno u nekoj kafani na periferiji. Šibl je sve obavestio da će se javiti svima ukoliko bude bilo potrebe da se pređe na plan B. Na dan osnivačke skupšine, 2-3 sata pre početka, članovi inicijativnog odbora počinju da dobijaju pozive da će učesnici skupštine biti uhapšeni ako se pojave na zakazanom mestu i da se prelazi na plan B. Ali, prvo su pozivani oni za koje se znalo da podržavaju Tuđmana i neodlučni, pa tek onda oni koji su bili za Veselicu, kojih većina uopšte nije primila poziv tog dana pre nego što su pošli. Kako su neobavešteni počeli da pristižu na zakazanu skupštinu, drugovi milicioneri su ih ljubazno  pozvali da pođu sa njima. Među uhapšenima je bio i Marko Veselica. Oni koji su bili obavešteni o promeni plana su se našli u pomenutoj krčmi, osnovali stranku i demokratski, između dva kandidata, a ispod Titove slike, izabrali Tuđmana za predsednika. Veselica i drugovi su ujutro pušteni i malo je reći da su bili veoma ljuti kada su čuli šta se desilo ali eto, moralo je tako biti. Oni su sve pokušali da dobiju ali su neke uspeli a neke nisu. Bummer.

To je pisao u Nacionalu još 1995. neki lik koji je radio za Šibla, a tada je baš bio kolumnista Nacionala, neki Srećko jebemliga ne sećam se prezimena, a Feral Tribune je preneo kolumnu. Veselica nije hteo u HDZ iako je Tuđman hteo da ovaj bude uz njega jer je njegovo ime ipak imalo političku težinu, ali se, kao i uvek, pokazalo da je organizacija najbitnija. Ovaj je posle osnovao neku svoju stranku ali nikad nije napravio neki značajniji politički uspeh.


Mislim da je Srećko Jurdana.

Ima o tome ovde, od četrdesete strane.
avatar

Posts : 4527
Join date : 2012-02-10
Location : Auvergne-Rhône-Alpes

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Hubert de Montmirail on Sat Jan 13, 2018 3:23 pm

jeste Srećko Jurdana

pročitao sam ovo, to Jurdanino pisanje je bilo mnogo sočnije i čudi me da se uopšte ne pomimje Šibl.


_____
Proud to be Scottish
avatar

Posts : 4527
Join date : 2012-02-10
Location : Auvergne-Rhône-Alpes

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Hubert de Montmirail on Mon Jan 15, 2018 11:07 pm
_____
Proud to be Scottish

Re: Ratovi 90tih na prostoru SFRJ

Post by Sponsored content


    Current date/time is Fri Jan 19, 2018 1:57 pm