radio studio b

Share
avatar

Posts : 11140
Join date : 2012-02-10
Age : 166

Re: radio studio b

Post by ficfiric on Sun Jan 10, 2016 12:31 am

Pa, lepo je u tekstu receno da je to izbaceno iz magacina, u magacinima se obicno nalazi to sto je sklonjeno da ne smeta.


_____

Uprava napolje!
avatar

Posts : 1626
Join date : 2014-11-12

Re: radio studio b

Post by Anđe'o on Sun Jan 10, 2016 12:37 am

ficfiric wrote:Pa, lepo je u tekstu receno da je to izbaceno iz magacina, u magacinima se obicno nalazi to sto je sklonjeno da ne smeta.

Ne, rečeno je da je arhiv. Mislim, nije tu u pitanju nikakva zavera, teško da Paspalj pravi tu razliku. Ali, očigledno je da je javnost dobila pogrešan utisak, kad je Sloba Konjović osetio potrebu da objašnjava šta je bačeno, a šta nije. Pre njegove izjave nismo ni znali za ovo:


Sloba Konjović said: wrote:"Sada se diže buka", dodao je on komentarišući novinske natpise o "spašavanju vinila" i dodaje da na studiju B postoji jedna vrednija kolekcija. "Diskofilska kolekcija, par hiljada vinila, to stoji u Studiju B, barem sam ja tako ostavio kada sam odlazio i sačuvane su i magnetofonske trake".
avatar

Posts : 6498
Join date : 2014-10-27

Re: radio studio b

Post by Bluberi on Sun Jan 10, 2016 12:39 am

barem sam ja tako ostavio kada sam odlazio
Dakle biće bačeno.
avatar

Posts : 9512
Join date : 2015-03-20

Re: radio studio b

Post by Kondo on Sun Jan 10, 2016 12:44 am

sloba se pravi lud, sve sto je vredno nalazi se kod njega u privatnom posedu. tako je poslednjih 40 godina StB najmanje.


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat
avatar

Posts : 4860
Join date : 2014-11-04

Re: radio studio b

Post by Indy on Sun Jan 10, 2016 12:47 am

Privatizova!


_____
Take a day and walk around... Watch the Nazis run your town... Then go home and check yourself... You think we're singing 'bout someone else
avatar

Posts : 1626
Join date : 2014-11-12

Re: radio studio b

Post by Anđe'o on Sun Jan 10, 2016 1:01 am

Kondo wrote:sloba se pravi lud, sve sto je vredno nalazi se kod njega u privatnom posedu. tako je poslednjih 40 godina StB najmanje.

Možda je i bolje. Nisam ni sumnjao da će Sloba svima da doaka.

Posts : 418
Join date : 2015-07-10

Re: radio studio b

Post by 1088 on Sun Jan 10, 2016 1:07 am

Anđe'o wrote:Ali, očigledno je da je javnost dobila pogrešan utisak, kad je Sloba Konjović osetio potrebu da objašnjava šta je bačeno, a šta nije.
no, nije baš najbolje objasnio, jer nije potrebno mnogo truda da neko iz ovoga dole zaključi i nešto drugo - u trenutku odlaganja postojale su i neupotrebljive i nepotrebne ploče.

Mondo wrote:MONDO je zamolio nekadašnjeg muzičkog urednika Studija B Slobodana Konjevića da prokomentariše ovaj slučaj:

"Te ploče je muzička redakcija davno izdvojila kao višak i odložila u Borču, mislim, gde nam je bio srednjetalasni predajnik. Studio B je tamo imao, valjda ima i danas prostorije, gde smo uskladištili te ploče, jer nije bilo mesta u 'Beograđanki'. One su bile, takoreći, nepotrebne za rad, a ploče klasične muzike, nakon gašenja koncertne emisije nefunkcionalne. Te ploče, osim neke sentimentalne, nemaju vrednost. Dok su svirale pružale su zadovoljstvo slušaocima, ali sad su odslužile svoje", rekao je Konjović i dodao da su muzički urednici pre više godina, kada se prešlo na novi sistem emitovanja rešili da se te ploče, kao nepotrebne, uskladište.

"Te ploče su odsvirale svoje. Za nas nisu imale vrednost, rabljene su godinama. Ne može se tu govoriti ni o kvalitetima ni raritetima", rekao je Konjović MONDU.

"Sada se diže buka", dodao je on komentarišući novinske natpise o "spašavanju vinila" i dodaje da na studiju B postoji jedna vrednija kolekcija. "Diskofilska kolekcija, par hiljada vinila, to stoji u Studiju B, barem sam ja tako ostavio kada sam odlazio i sačuvane su i magnetofonske trake".


uzgred, u međuvremenu je desetak godina naraslo na 25:
Večernje novosti wrote:INTERNET-portale i društvene mreže "zapalila" je na Božić jedna vest - košarkaška legenda Žarko Paspalj spasao od propadanja 1.500 ploča iz arhive Studija B, koje su odbacili novi vlasnici privatizovane televizije. Da li su zaista bacili diskografsko blago ili je reč o rashodovanim "singlicama" i "longlpejkama", rukovodeći ljudi Studija B nisu hteli zvanično da komentarišu, ali saznajemo da su pomenute ploče stajale 25 godina u neuslovnom magacinu u Borči.

Uprava televizije odlučila je da se reši tog otpada i, kako pravila nalažu, platila da ploče budu reciklirane na deponiji u Vinči.

U Studiju B rečeno nam je da se cela arhiva radija brižljivo čuva, da je sva muzika sa ploča prebačena i u digitalni format i trajno spasena propadanja, ali se iz "sentimentalnih razloga" čuvaju i "vinili". Sve što vredi, kažu, nalazi se u Beograđanki.

- Ne mislimo da je Paspalj imao lošu nameru, ali isto tako ne verujemo da će moći da uživa u muzici sa 1.500 ploča koje je uzeo. Ako nešto stoji 25 godina u neuslovnom magacinu, a još tada je odbačeno kao nepotrebno, teško da danas može da služi svojoj nameni - kažu u Studiju B.
avatar

Posts : 11140
Join date : 2012-02-10
Age : 166

Re: radio studio b

Post by ficfiric on Sun Jan 10, 2016 1:17 am

Znaci, ne unistene, izgrebane ploce, vec nepotrebne, posto su ukinute emisije u kojim su se emitovale. Paspalj je rekao da su ploce u odlicnom stanju.


_____

Uprava napolje!
avatar

Posts : 20168
Join date : 2014-10-27

Re: radio studio b

Post by bruno sulak on Sun Jan 10, 2016 1:25 am

najveci problem je ovde sama privatizacija studia b i gubitak drustvenog resursa koji treba da sluzi gradjanima beograda. ovo su te neoliberalne mere u oblasti politike lokalnih medije i videli smo kako to izgleda na primeru dnevnih novina. njihova privatizacija ih je ucinila zavisnijim nego ikada od drzave.

dakle kakva god bila 'istina' glede ovih ploca, poetska istina je ta da je pocelo krcemnje tog resursa.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 1626
Join date : 2014-11-12

Re: radio studio b

Post by Anđe'o on Sun Jan 10, 2016 1:26 am

Pa krčmljenje je izvršeno kada je radio prodat, naravno. Ovo što se sad dešava je bilo lako predvideti posle toga.
avatar

Posts : 9512
Join date : 2015-03-20

Re: radio studio b

Post by Kondo on Sun Jan 10, 2016 1:38 am

ficfiric wrote:Znaci, ne unistene, izgrebane ploce, vec nepotrebne, posto su ukinute emisije u kojim su se emitovale. Paspalj je rekao da su ploce u odlicnom stanju.

te ploce su sve samo ne u odlicnom stanju. u odlicnom stanju (verovatno nesvirano) je mozda deo fonoteke koncerta studija b, znaci klasicna muzika. i eventualno poneki licencni duplikat. 

to sto je nadjeno je izraubovana licencna diskoteka studija b koja je bila otvorena za sve saradnike radija u dugom vremenskom periodu, ploce koje su se svakodnevno pustale od bg razglednice pa do nocnog programa. ako vec muzicki saradnici nisu hteli da vrte tzv blokove (magnetofonske trake sa izborom nekoliko pesama - ono kada ste nekad prepoznavali da par pesama uvek ide istim redosledom).

rekoh (a ovde slucajno znam sta pisem), ono sto je bilo vredno od ploca nikada nije davano svim "muzicarima" da to ovako koriste, pogotovo ne originali.

vrednost ovoga sto je paspalj sacuvao je simbolicka, nista drugo. ovo sto zordan pise.


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat
avatar

Posts : 6498
Join date : 2014-10-27

Re: radio studio b

Post by Bluberi on Sun Jan 10, 2016 1:46 am

O simbolici se i radi, tako da nije samo simbolička.
avatar

Posts : 11140
Join date : 2012-02-10
Age : 166

Re: radio studio b

Post by ficfiric on Sun Jan 10, 2016 1:50 am

Kondo wrote:te ploce su sve samo ne u odlicnom stanju. u odlicnom stanju (verovatno nesvirano) je mozda deo fonoteke koncerta studija b, znaci klasicna muzika. i eventualno poneki licencni duplikat. 

A jbg, Paspalj ih je poslednji video, nemam razlog da mu ne verujem

Spoiler:
Žarko Paspalj: Ja ukapiram da prošlo već tri dana, ali reših da se zainteresujem, jer mi je smetalo to bacanje ploča, bilo mi je potpuno šizofreno da neko takve stvari baca, iako je došlo drugo vreme i drugi nosači zvuka. Smatram da ploče i kasete moraju da se čuvaju. Krenem da okrećem prijatelje i raspitujem se kod dosta ljudi, da vidim da li to još postoji. I dobijem informaciju da su svi ti paketi bačeni u reciklažni centar u Višnjici. Pozovem tamo, oni mi kažu dodjite slobodno.

A tamo...

Sve je stajalo u dva velika kontejnera. Ogromna količina paketa sa jako puno materijala, najviše tih beta kaseta na kojima se verovatno nalazi video materijal, ali mi smo uglavnom došli po ploča i zajedno smo sa dva radnika to kopali i tražili. Odmah sam video da su ploče u fenomenalnom stanju, dok su omoti bili oštećeni. U stvari je bila neviđena sreća da ta četiri dana koliko je sve to ležalo na đubrištu nije padala kiša, inače bi sve propalo.

Pretpostavljam da te ploce i nisu bile cesto pustane pa su zato i zavrsile u magacinu u Borci. To sto su Studiju B bile nepotrebne jos pre desetak godina ne znaci da su djubre. Na primer, ploca Ravi Sankara bi lako zavrsila u magacinu posto ne znam gde bi je pustali, ali to ne znaci da je Sankar sranje. Slazemo se da nisu muzejski eksponati koje treba cuvati, verovatno nemaju neku vrednost ali to ne znaci da su smece. I znam da Studio B nema razloga da ih cuva i razumem da je za njih to nepotrebni krs (ploce se ne mogu pustati sa kompa) ali to nije razlog da se spale na deponiji.


_____

Uprava napolje!
avatar

Posts : 9512
Join date : 2015-03-20

Re: radio studio b

Post by Kondo on Sun Jan 10, 2016 1:53 am

odlucite se jel ste za simboliku ili ste za primerke koje bi nosili kuci. a za simboliku ste zakasnili, simbolika je bio tajanstveni voz a ne odrane neupotrebljive licencne ploce


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat
avatar

Posts : 6498
Join date : 2014-10-27

Re: radio studio b

Post by Bluberi on Sun Jan 10, 2016 2:26 am

Izmedju Žikice i slike gramofonskih ploča na deponiji, nemam dilemu šta je veći simbol.
Guest

Re: radio studio b

Post by Guest on Sun Jan 10, 2016 2:51 am

ni ja.

a šta je veći simbol za tzv. javnost, i don't give a rat's arse.
Guest

Re: radio studio b

Post by Guest on Sun Jan 10, 2016 2:52 am

uostalom izvinite zbog agresivnog stava, užasno mrzim nostalgiju bilo koje vrste, ide mi na živce sam koncept.
avatar

Posts : 6498
Join date : 2014-10-27

Re: radio studio b

Post by Bluberi on Sun Jan 10, 2016 2:56 am

Nije u pitanju nostalgija, već čitanje stvarnosti.
avatar

Posts : 13692
Join date : 2012-02-12
Location : чекам камату на уштеђено време

Re: radio studio b

Post by паће on Sun Jan 10, 2016 8:48 am

Kaneda wrote:Ali šta će vam izgrebane, neupotrebljive ploče? To su, da tako kažem, ex-ploče!

Па и оно су били екс фајлови па је раја гледала.


_____
Вештица Мизога и вештица Андрога питају чији си
Mom, do you want to play, or yes?
avatar

Posts : 11140
Join date : 2012-02-10
Age : 166

Re: radio studio b

Post by ficfiric on Sun Jan 10, 2016 10:27 am

A i nisu samo ploce u pitanju. Koliko kontam, sve one kasete su ostale na deponiji.


_____

Uprava napolje!
avatar

Posts : 9512
Join date : 2015-03-20

Re: radio studio b

Post by Kondo on Sun Jan 10, 2016 11:14 am

mozda imam manji problem sa nostalgijom od zordana ali ovde je bottom line utilitarnost. te ploce su po svakoj osnovi neupotrebljive. izdrljane su i format se vise ne koristi u radio difuziji, barem ne ta vrsta ploca o kojima pricamo.


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat
avatar

Posts : 13692
Join date : 2012-02-12
Location : чекам камату на уштеђено време

Re: radio studio b

Post by паће on Sun Jan 10, 2016 11:16 am

Могли су да огласе распродају, нашло би се сакупљача који би канули неку кинту за своје парче историје.


_____
Вештица Мизога и вештица Андрога питају чији си
Mom, do you want to play, or yes?
avatar

Posts : 9512
Join date : 2015-03-20

Re: radio studio b

Post by Kondo on Sun Jan 10, 2016 11:26 am

pa, mogu se tovariti da nisu probali ali jedini koji bi zaista uzeli te ploce - sem paspalja koji je naseo na dj petkovu kuknjavu na fb (a sad se vadi da to nisu te ploce) - su ganciji koji servisiraju zemunski buvljak nedeljom. oni donesu sve sto pronadju po kontejnerima.


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat
avatar

Posts : 9512
Join date : 2015-03-20

Re: radio studio b

Post by Kondo on Sun Jan 10, 2016 11:53 am

e, aj pisemo nesto konstruktivno, jebes paspalja.

neko je pitao za net stanice. evo mojih 5 para na tu temu:

najbolje - Q2 music. contemporary classical, samo zivi kompozitori. ume da im se omakne i aleksandra vrebalov:
http://www.wqxr.org/#!/articles/q2-music/

ostalo

KCRW - uni radio santa monica, muzicka eklektika (indie plus elektronika) i dobri podkasti
http://www.kcrw.com

folk radio UK (FRUK)  depresija, amerikana, gothic folk
http://www.folkradio.co.uk

radio paradise - za matorce, quality mainstream - od pink floyda do wilco (nesto kao b92 da je ostario sa svojim slusaocima)
http://www.radioparadise.com/rp_2.php#name=Home

radio nova paris - super selekcija radijske crne muzike, od soula do afrike
http://www.novaplanet.com/radionova/player


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat
avatar

Posts : 11140
Join date : 2012-02-10
Age : 166

Re: radio studio b

Post by ficfiric on Sun Jan 10, 2016 11:56 am

Ja bih pokupio kasete ako su na njima Tegijeve emisije iz devedesetih


_____

Uprava napolje!

Re: radio studio b

Post by Sponsored content


    Current date/time is Mon May 28, 2018 1:13 am