Zlo dana

Share
avatar

Posts : 45774
Join date : 2012-06-10

Re: Zlo dana

Post by William Murderface on Sun Jul 12, 2015 7:40 pm

Moderator._____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 7949
Join date : 2014-12-12

Re: Zlo dana

Post by beatakeshi on Sun Jul 12, 2015 8:59 pm

Objektivno, čovek je stručnjak za šerijatsko pravo. http://www.rakovic.rs/
avatar

Posts : 45774
Join date : 2012-06-10

Re: Zlo dana

Post by William Murderface on Tue Jul 14, 2015 6:43 am


Култура

ИНТЕРВЈУ: ЈЕЛЕНА ТРИВАН, в. д. директора ЈП „Службени гласник”

Кад сам дошла у „Гласник“ упорно сам ћутала и радила
Била сам уморна и од политике и од предрасуда које је прате и хтела да покажем шта једна сада политички независна фигура може да уради конкретно, и на опоравку једне фирме

(Фото Жељко Јовановић)
Пре тачно шест месеци Јелена Триван постала је в. д. директора „Службеног гласника”. Препорука за овај посао није јој била страначка припадност, већ стручност – академско звање доктора наука стечено на Филолошком факултету, двадесетогодишње искуство у извршној, законодавној власти и образовању.
– Невероватан је али тачан податак да је „Службени гласник” у априлу имао 15 пута већи профит него прошле године, да сам капацитете штампарије која је радила само када се штампа „Службени гласник” упослила до краја године, да смо преузели највећи део тржишта штампања уџбеника и књига, да сваког месеца ширимо мрежу књижара и да све послују одлично. На другој страни, довела сам најпрестижније уреднике и ауторе које Србија има у покушају да „Службени гласник” вратим на позицију елитног издавача и ми ћемо ове године имати 160 капиталних наслова. Када кажем „капиталних” – а тај термин људи често олако тумаче – мислим пре свега на наслове који су неопходни овој култури, то нису синоними за наше интелектуалне склоности или љубави, то је оно што нам недостаје и без чега нисмо комплетни као народ и као култура.Зато „Службени гласник” није само велико име и велика фирма, већ и велика мисија и неопходно је што пре вратити га на место које је некада имао и које му припада – истиче Јелена Триван.
За разлику од претходних политичких ангажмана, вођење једне угледне издавачке куће је веома конкретан задатак?
У Србији влада уверење да су политичари махом непросвећени и корумпирани, а да се посла у јавним предузећима прихватају зарад могућности богаћења. Често им се лепе етикете да немају професију ни будућност ван политике. Била сам уморна и од политике и од предрасуда које је прате и хтела да покажем шта једна сада политички независна фигура може да уради конкретно, и на опоравку једне фирме, али и издавачке делатности и културе уопште.
За мене је издавање Сабраних дела Станислава Винавера и завршетак дигитализације „Новина сербских” био професионални изазов већи од сваког који ми је политика икада поставила, због осећаја да могу да учиним нешто значајно за културу и оставим то онима који долазе. И, у сваком случају, значајније и дуготрајније за државу и народ од било које политике.
Шта сте затекли у „Гласнику” а шта нисте?
Затекла сам типичну ситуацију за свако јавно предузеће: запослене који верују да ће плата стићи без обзира на рад и жељу да се фирма одржава на привилегованим пословима са државом, иако би тако врло брзо пропала. Затекла сам бахато управљање имовином и финансијама. Примера ради, прошле године „Службени гласник” је набавио папир по цени за 690.000 евра вишој од тржишне, због чега је за сваки производ имао неконкурентну цену. У тренутку када се преполовио обим посла примљено је 78 радника. Али затекла сам и сјајне уреднике и стручан кадар који ретко која издавачка кућа има и велики пословни потенцијал.
Интелектуалну и књижевну елиту враћате под „Гласниково” окриље. Шта очекујете од њих?
„Службени гласник” је у једном тренутку био више предмет медијских полемика и критика него што се писало о његовим издавачким подухватима. Ствар је, чини ми се, већ промењена и две награде за издавачки подухват године за неколико месеци говоре да је то поново престижни издавач. Повратак великих списатељских и уредничких имена у „Гласник” има симболички значај – да је то кућа која поново окупља књижевну и научну елиту, али они доносе и нове ветрове и отварају нове перспективе када је реч о насловима који ће до краја године изаћи. Надам се да нисмо претенциозни у вери да са овим уредницима и овим насловима ове године с правом можемо да конкуришемо за издавача године. Повећање продаје наших издања за 65 одсто довољно говори о исправности одлуке да се најбољи врате у „Службени гласник”.
Од краја јануара, када сте преузели „Гласник”, како сте рекли, већ је много боље. Какви су резултати и како сте успели?
Наши финансијски извештаји говоре боље од сваког хвалоспева. Штампарија ради у три смене и викендом, отварају се књижаре широм Србије, новац на рачунима се увећава, а притом улажемо и у модернизацију производње и у све гране пословања. Услуге штампе порасле су за 47 одсто, претплата на службена издања 36 одсто, 109 одсто комисиона продаја, а продаја наших издања за 65 одсто! Ипак, држим се задате речи да радимо да бисмо стечени капитал уложили у издавачку делатност и културне пројекте. Финансирамо и помажемо позоришни часопис „Лудус”, бројне уметничке монографије, научне пројекте, учествујемо у кампањама за очување ћирилице, а поред тога, у нашој лексикографији радимо на очувању културне баштине. Ушли смо у капитални пројекат издавања критичког издања целокупних дела Иве Андрића, као што ћемо и дигитализовати српске средњевековне повеље. То су пројекти од капиталног значаја за српску културу по којима је „Службени гласник” познат.
Које књижевне пројекте планира „Службени гласник”?
Имамо амбициозне планове, припремамо едицију савремене публицистике, преводе најновијих дела француске, арапске, руске и других књижевности, наставак едиције „Србија и коментари” Горана Петровића, нове „Речнике заљубљеника”, али и озбиљну лексикографску делатност, монографије српских националних паркова, монографије градова и српских манастира, као и наставак едиције „Корени”. Ове године објавићемо и неколико веома занимљивих романа домаћих писаца, чиме ћемо доказати да „Гласник” има слуха и за лепу књижевност, што нам је ових година замерано, као превише озбиљном и елитистичком издавачу.
Шта ће „Гласник” бити за годину, две, по чему ће се препознавати?
Издавати књиге у „Службеном гласнику” некада је било ствар престижа. Очекујем да тако поново буде и да будемо неслужбено најбољи издавач, да се највећи писци врате у „Службени гласник” јер је своје књиге некада овде објављивао и Добрица Ћосић, и Драгослав Михајловић, Милован Данојлић, Милован Витезовић, Светислав Басара, Видосав Стевановић... Неки од њих већ имају нове уговоре са „Службеним гласником” за нова издања и неке од тих књига појавиће се већ на јесен. Не кријем да желим да нас препознају и као успешно јавно предузеће које послује профитабилно и које показује да јавна предузећа не морају бити на државним јаслама и зависити од државе.
Да ли су се остварила очекивања због којих сте прихватили постављење на тај положај?
Када сам дошла на ово место само сам упорно ћутала и још упорније радила. Мислила сам да су резултати важнији од речи и да ће најбоље одговорити на питање да ли су били у праву они који су ме поставили на ово место и да ли имам разлога да будем задовољна што сам се овог посла прихватила.
Душица Милановић
објављено: 14.07.2015.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Guest

Re: Zlo dana

Post by Guest on Tue Jul 14, 2015 3:12 pm

Digitalizovane Novine Serbske (iz castsvujsceg grada Vijene) ? Ja sam za master visio u arhivu... to je lipo...


Ima mnogo dirljiv momenat kad Davidovic počinje da vesti iz Osmanskog carstva piše u rubrici "svet", pa je Vedži paša tražio da ga Miloš išiba i slomi mu prese, a ovaj se pozivao na slobodu štampe kao da je pao s Marsa u evropsku Tursku...
avatar

Posts : 8946
Join date : 2014-11-06

Re: Zlo dana

Post by plachkica on Tue Jul 14, 2015 6:29 pm

OKO
Kandidujem kompletnu autorsku ekipu emisije.
Gost je Efraem Zurof.
(ne mislim da je on zlo, naprotiv, ali kontekst u kom on gostuje u ovoj emisiji jeste.)
avatar

Posts : 6498
Join date : 2014-10-27

Re: Zlo dana

Post by Bluberi on Tue Jul 14, 2015 6:50 pm

Upak je to Čotrić koji u današnjoj Politici spočitava Hrvatskoj da je proterala partizane.
avatar

Posts : 6498
Join date : 2014-10-27

Re: Zlo dana

Post by Bluberi on Tue Jul 14, 2015 6:52 pm

A šta tek reći za Bačevića
avatar

Posts : 8946
Join date : 2014-11-06

Re: Zlo dana

Post by plachkica on Tue Jul 14, 2015 6:58 pm

Ček, on 2015. kritikuje Hrvatsku što je proterala svoje partizane, dok istovremeno,
više od dve decenije, kuka na sudbinu što partizani nisu na vreme iz Srbije proterani?
Zlo.
avatar

Posts : 8946
Join date : 2014-11-06

Re: Zlo dana

Post by plachkica on Tue Jul 14, 2015 7:01 pm

Bačević je za tupana:

Proseda kosa, dugo lice bez ijedne bore, skupo i elegantno odelo – tako je izgledao engleski gospodin koji kao da je junak nekog drugorazrednog ljubavnog romana u kojeg se nesrećno zaljubljuje mlada, siromašna guvernanta, jer zna da nikada ne mogu biti deo istog društva. Kada se kamera malo spustila, videlo se da neimenovani džentlmen rukama pokušava neki „vudu sa dvora”, to jest da baci čini protiv Đokovića, nadajući se da će ukršteni aristokratski prsti biti dovoljni da srpska teniska legenda pogreši. Ta nadrealna scena završava se tako što vimbldonski pacijent stavlja prste u usta i, poput kočijaša iz istog romana, počinje da zviždi od sreće jer se pokazalo da je Novak ipak pogrešio za milimetar ili dva. Potpisnik ovog teksta gleda mečeve na Vimbldonu godinama, ali čini mu se da nikada nije video tako veliko oduševljenje zbog tako male greške. 


Kakva budaletina,
avatar

Posts : 5675
Join date : 2015-05-16

Re: Zlo dana

Post by No Country on Tue Jul 14, 2015 7:12 pm

Sasvim je moguce da je Novak Djokovic uspeo da postane novi epicentar srpske sociopatologije, ono sto je nekada bio Milosevic, Kosovo, itd. Nije sasvim nevin u tome, al' ga ne bih preterano ni krivio: jednostavno je potreba ogromna, takva zudnja za projekcijom ce sebi nuzno stvoriti i projektor... Kakvi bolidi!
avatar

Posts : 11520
Join date : 2012-02-10
Age : 166

Re: Zlo dana

Post by ficfiric on Tue Jul 14, 2015 7:14 pm

Neko iz publike zvizdao Djokovicu?
Dacic da uputi demars... kraljici licno


_____

Uprava napolje!
Guest

Re: Zlo dana

Post by Guest on Tue Jul 14, 2015 7:31 pm

kad budem snimao pornic zvace se "neki vudu sa dvora"
avatar

Posts : 45774
Join date : 2012-06-10

Re: Zlo dana

Post by William Murderface on Fri Jul 17, 2015 7:29 am

Аница Телесковић

Ја, Ципрас

Молим све оне који подржавају Грке да ми позајме по сто евра. И молим их да остану доследни у својим ставовима – да не очекују да им новац вратим назад. Јер, да бих вратила дуг ја бих морала да смањим неке своје трошкове, а онда ће на њихову душу ићи смањење квалитета мог живота. Уосталом, хајде да се кладимо да би и моји укућани били против такве политике стезања каиша.
Ако треба расписаћу кућни референдум. Убеђена сам да ће сви заокружити „не”. Неће ваљда кредитори спречити чланове моје породице да слободно изнесу сопствено мишљење о њима, зеленашима.
А они од којих сам новац позајмила ваљда неће бити толико бездушни да ми не одобре нове позајмице. Кад је очигледно да сам постала овисник од кредита. Као и браћа Грци, и ја редовно долазим на посао, проводим најмање пет сати поред рачунара и редовно одржавам личну хигијену. А чула сам да су се за све то у Грчкој исплаћивали посебни додаци на плату. И шта се мене тиче то што неки од мојих поверилаца зарађују мање од мене. Ни Грци, са просечним пензијама већим од 800 евра, не потресају се због тога што су у европским пакетима помоћи и литванске паре, где је пензија око 240 евра.
Уосталом, ја сам обећала члановима моје породице да нећемо штедети. И сад морам да сачувам мир у кући. Мој муж би се много љутио кад би схватио да сам му дала лажна обећања. И вероватно би моментално поднео оставку на ту функцију. И шта год после тога мислио о мени, за кредиторе би и даље тврдио да су терористи.
Уосталом, не гледам ја овде само мој интерес, већ штитим и репутацију поверилаца. Ни за њих није добро да се по граду прича како су растурали бракове зеленашким каматама. Кад би тај прљав веш изашао у јавност, симпатије би биле на мојој страни. Ако повериоци баш буду тврди у својим ставовима, нека знају да ћу их оптужити и за покушај окупације мог сувереног домаћинства. Унећу у полемику и мало историје и ратне терминологије. Јер, они су мени први поставили ултиматум.
Сигурно би некоме у мом комшилуку било у интересу да ја дугове не вратим. Нека и нашим заједничким повериоцима цркне нека крава. Нема сумње да би било и оних који би се радовали када би ме председница кућног савета познатија као Гвоздена дама избацила ногом кроз врата зграде, ако не бих имала пара да платим кирију. Али, то је већ интерна политика наше стамбене уније.
Кад се грчка дужничка драма овако поједностави онда је јасно да грчки премијер Алексис Ципрас није могао ништа друго, већ да као свако ко даје нереална обећања, поједе сваку своју реч.
Надам се да је после свега мојим кредиторима било довољно јасно да морају да ми дају још по сто евра да не бих прекршила моја обећања.  
Аница Телесковић
објављено: 17.07.2015.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 4860
Join date : 2014-11-04

Re: Zlo dana

Post by Indy on Fri Jul 17, 2015 7:39 am

Što bi rek'o Ostap, radi nemački kapital.


_____
Take a day and walk around... Watch the Nazis run your town... Then go home and check yourself... You think we're singing 'bout someone else
avatar

Posts : 6369
Join date : 2012-02-11

Re: Zlo dana

Post by Ointagru Unartan on Fri Jul 17, 2015 7:49 am

Sto volim te koji toboze zdravorazumski, tako da ih prost narod razume, objasnjavaju slozene pojave primerom iz svakodnevnog zivota i komsiluka.


_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.

My Moon Che Gavara.
avatar

Posts : 45774
Join date : 2012-06-10

Re: Zlo dana

Post by William Murderface on Fri Jul 17, 2015 7:56 am

Da!


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 4860
Join date : 2014-11-04

Re: Zlo dana

Post by Indy on Fri Jul 17, 2015 8:03 am

Pa to su te brze "analogije" koje su krucijalne u svakoj redneck filozofiji.


_____
Take a day and walk around... Watch the Nazis run your town... Then go home and check yourself... You think we're singing 'bout someone else
avatar

Posts : 6340
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Zlo dana

Post by otto katz on Fri Jul 17, 2015 12:16 pm

Ja najviše volim one sa stanovima, sobama, stanarima, gostima i podstanarima. To je poseban žanr s milijunima varijacija.


_____
Разгромили атаманов
Разогнали воевод
Guest

Re: Zlo dana

Post by Guest on Fri Jul 17, 2015 12:28 pm

Zlo dana je tekuca konferencija za stampu Dodika i Vucica, u kojoj je recimo "ono sto se desilo u Srebrenici" = ne ono sto ste pomislili, je l, nego "ono sto se desilo Vucicu", dakle, jedna sramna promena paradigme ...
Guest

Re: Zlo dana

Post by Guest on Fri Jul 17, 2015 12:29 pm

Pa hoce li biti ikoga da postavi Pitanje, ikoga ...
avatar

Posts : 45774
Join date : 2012-06-10

Re: Zlo dana

Post by William Murderface on Fri Jul 17, 2015 12:30 pm

Au, tek sad vidim.

You win.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Guest

Re: Zlo dana

Post by Guest on Fri Jul 17, 2015 12:31 pm

Blago meni
Hoce li iko da zaustavi ovog debelog?
Ovo je konf za stampu a ne miting ili njegova beseda sa gore.
avatar

Posts : 45774
Join date : 2012-06-10

Re: Zlo dana

Post by William Murderface on Fri Jul 17, 2015 12:34 pm

Ali ovo je izgleda nekakav backpedalling, evo sad Dodik objašnjava kako nije to za referendum baš konačno, to su se oni malo šalili...


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 45774
Join date : 2012-06-10

Re: Zlo dana

Post by William Murderface on Fri Jul 17, 2015 12:39 pm

Ja uopšte ne razumem o čemu priča ovaj čovek. Kakav Bugarin, kakav autoput? Jel ovo vic, jbt?


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Guest

Re: Zlo dana

Post by Guest on Fri Jul 17, 2015 12:41 pm

Nije mu dobro. 
Pazi ovo ima strucno ime. Ima sifru ako me razumes.

Re: Zlo dana

Post by Sponsored content


    Current date/time is Thu Jul 19, 2018 9:29 am