Science Fiction

Share
avatar

Posts : 204
Join date : 2016-09-29

Re: Science Fiction

Post by kuku on Mon Jul 23, 2018 2:21 am

blagodarim za pukovnika


_____
imam vremena za kurve za kurve bajo
avatar

Posts : 15064
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Science Fiction

Post by паће on Mon Aug 06, 2018 11:30 am

Џон Скелзи (да је остао у прапостојебини, читао би се Скалци) - Старачки рат. Занимљива поставка, мада нисам нешто љубитељ војног СФа. Добро осмишљене технологије, с тим што кад год ми падне на ум да су Земљани нешто много набуџени, испадне да увек има још нека врста у комшилуку са још јачом технологијом. А комшилук је пун ратоборних и надрканих комшија, који сви гледају да направе што више колонија.

Ајде што је измислио да у рат иду са 75 година, и то само Амери (да се искупе што су бацили атомку на Бангладеш... и не, нису се преваспитали), па тамо добију нова тела способна за фотосинтезу, самопоправке, са рачунаром у глави повезаним у мрежу са осталима а и са пушком (такође рачунар), него што то све леже некако природно, ликови реагују као живи људи. И за разлику од осталих ратова где се шаљу деца да гину, ово су старци у телима двадесетогодишњака ("вероватноћа да преживите наредних 10 година је 1:3, да нисте дошли овамо било би горе").
И таман кад помислим да је потрошио текст на тему "јесмо ли још увек људи", он измисли бригаде духова, са празним умовима убаченим у тела одгајена од ДНК људи који су потписали уговор али умрли пре седамдеспете. Дакле буквално клинци, практично јањичари, који не знају за било какав други живот. И онда креће да развија однос једних и других, који се, истина, своди на то да је главни лик гост међу духовима.
Мада тврди да је ово почело као омаж Хајнлајну, има ту и других наслага. Например врста Консу, који васпитавају ниже (по њима) врсте да кроз ратове дођу до просветљења, што јако личи на Сенке како их је замислио Страчински у Вавилону 5. Пушка/рачунар није нека новина, штавише доста личи на рани модел какав је имао Нил Стивенсон у "Снежном слому" - с тим што је оно имало баш скрнав интерфејс, дечије болести у ОСу итд. Доста дугује и Халдеману, штавише конструкција приче више вуче на "Вечити рат" него на Хајнлајнове "Свемирске трупаше".
Од блентавих тренутака бих издвојио дијалог са преговарачем Консуа, које је болела патка за протокол кад већ преговарају са толико нижом врстом, те с једне стране њихов преговарач говори у обредним фразама, а главни лик у простим реченицама типа "yeah, whatever" и слично.
Скоро сам убедио себе да потражим и наставке.


_____
а шта, пробија те врућина? кад купујеш климу, гледај да нема икс у називу.
mathematics, the only done science
avatar

Posts : 683
Join date : 2016-05-29

Re: Science Fiction

Post by Creepy Uncle on Mon Aug 06, 2018 11:37 am

Haldeman i Skalci su dva ogranka istog drveta, a koren je Hajnlajn. Jako volim taj podžanr SF-a


_____
vijetnamsko prase, koje ceo život bude prase

Dragan Todorović
avatar

Posts : 15064
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Science Fiction

Post by паће on Mon Aug 06, 2018 4:13 pm

С драстичним разликама у погледу самог рата. Где је Хајнлајн напросто користио рат као прилику за акцију и драматику, Халдеман је дете Вијетнама и истерује бесмисао свега тога, а Скелзију је онако помало гадно, али кад већ мора, онда јебига ајде.

Иначе, у рлу, кажеш ли Цукерберг или Закерберг?


_____
а шта, пробија те врућина? кад купујеш климу, гледај да нема икс у називу.
mathematics, the only done science
avatar

Posts : 1374
Join date : 2015-02-17

Re: Science Fiction

Post by ontheotherhand on Mon Aug 06, 2018 9:00 pm

Šećerbeg.
avatar

Posts : 1200
Join date : 2016-10-04

Re: Science Fiction

Post by Sotir on Mon Aug 06, 2018 10:21 pm

Za vojni SF je alfa i omega Bil, heroj galaksije.
avatar

Posts : 15064
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Science Fiction

Post by паће on Mon Aug 06, 2018 10:59 pm

Ако ћемо по времену, ту је прво Хајнлајн (и гомила сличних, само слабијих, у то време), код кога рат није ружна реч, нарочито кад треба згромити оне инсекте који прете човечанству. Код њега је сва радња у бици и тактици и нешто мало около. Отприлике као код порњаве, зајебано је попунити време између дејстава. Ајд предигра, ту још може мало да завлачи читаоца, ал' шта између битака а да буде иоле занимљиво.

Халдеман, опет, ратује али само зато да би показао, с једне стране, колико је то бесмислено и, са друге, колико је ратник одсечен од свега, пре свега од света за који се као бори. Он не може да се врати ни сад, јер није онај који је отишао, а код њега се то одврће на 11 дилатацијом, па ни нема куд да се врати јер ни свет више није онај који је оставио.

Харисон, међутим, има и неколико ратних похода у свом опусу (што му и нису главни радови) но шта је имао да каже на ту тему боље је рекао кроз Била. Ту је војска од прве сцене безлична и прилично обезглављена машинерија, луд и збуњен се одлично проводе, гротеске и парадокса има на сваком кораку, а Билова цик цак путања кроз њу је намерно билијарска, јер није Бил ту случајно залутали појединац који се сналази и вата кривину од прилике до прилике, сви су такви. Овде не да рат нема смисла, војска нема смисла.

Овде бих напоменуо пар писаца који су чиста оружана порњава, где читав наратив служи да изгради ратиште и онда на њему прати шта ко има од арсенала, тактике, личности војсковођа итд... бих, кад бих се сећао иједног имена, то се код мене није задржало .

Могли бисмо да наведемо и неколико занимљивих ликова код којих рат није тема него више предмет обраде, нешто што сваре током писања (Херберт у Дини и нарочито наставцима; Урсула у пар романа, Ијан М Бенкс у два-три дела Културе), но то није војни СФ, то је СФ који то прегрми да би дошао до нечег другог, то су све цивилизације које прележе рат и онда их јебу ожиљци.

И онда Скелзи, који је већ много каснија генерација. Код њега је Бил немогућ, јер нема војне обавезе, ово су што професионалци који се упишу јер су остале опције килаве (дакле данашња војска - уписују се они којима понестаје средстава за живот, у његовом случају временских). И он намерно ствара прилике где је рат неизбежан самим тим што смо се пробудили у галаксији где је такав обичај, другу немамо. Рат је тако дат да је неизбежно да неко мора и њим да се бави, па игром случаја пратимо баш ликове који то раде, и за њих је то тек начин живота, штогод крвав али у збиру забаван. Но и његов лик и фантом његове покојне жене на крају сањаре да оснују фарму на некој колонији... мада, има још шест наставака и све ми се чини да је дотле подалеко, он ће их натерати да одраде још подоста рата док их пусти.


_____
а шта, пробија те врућина? кад купујеш климу, гледај да нема икс у називу.
mathematics, the only done science
avatar

Posts : 15064
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Science Fiction

Post by паће on Mon Sep 10, 2018 12:42 pm

У паузи Крлеже, прочитао још два наставка ("Бригаде духова" и "Последња колонија") и једну причицу иза другог дела. И ово више није ратни СФ, ово је више галактичка политика, како се већ прелама преко леђа главних ликова, те има много више надгорњавања у намештаљкама него баш пуцњаве. Чак у том трећем делу, који је наизглед само робинзонско сналажење 1 мале колоније принуђене на комплетну радио ћутњу (прилично зајебано кад чак и делови унутар исте кутије разговарају радио везом, јер је то јефтиније од жица), све је једна велика галактичка ујдурма. Чуј једна, има их бар двадесет, које се смењују, подмећу једна другој. Скелзи то одлично уклапа, и гомила пушака из првог чина дела, које су се тада чиниле тек декором у позадини и нужним делом успостављања овако замишљенот свемира, одједном испаљују и то неочекивану муницију. Дијалози исто живахни и брзи, без јефтиних трикова. Има ту и тамо понека рупа (нпр прича из првог дела о вишеструким свемирима, и да те прескочни погон никад не враћа у исти свемир али као није битно, чак и тако смандрљана у два пасуса, се више не помиње ама ниједном).


_____
а шта, пробија те врућина? кад купујеш климу, гледај да нема икс у називу.
mathematics, the only done science

Re: Science Fiction

Post by Sponsored content


    Current date/time is Tue Sep 18, 2018 11:38 pm