Beograd

Djamolidine Abdoujaparov

Posts : 3361
Join date : 2016-01-07

Beograd - Page 42 Empty Re: Beograd

Post by Djamolidine Abdoujaparov on Tue Nov 26, 2019 4:49 pm

Blokada radova na Dorćolu

U toku je blokada radova na izgradnji nove trase trolejbuskog saobraćaja od Cvijićeve do Dunavske ulice. Građani su zaustavili radnike koji su pokušali da otvore gradilište i započnu radove. Odbijajamo da budemo žrtve katastrofalne politike gradske vlasti koja ne ume da reši problem trolejbuskog saobraćaja tako da on odgovara svim građanima Beograda. Inicijativa Ne davimo Beograd podržava stanare ulica Žorža Klemensoa, Gundulićevog venca, Venizelisove, Dunavske, Poenkareve koji su stali u odbranu svog kraja zahtevajući da im ne budu dodatno devastirane ulice, posečeni drvoredi, smanjen javni prostor i ugroženo kretanje. Gestom solidarnosti i podrške ovom zahtevu pridružile su se i komšije iz okolnih ulica.

Zahtevamo konkretne i tačne informacije o tome koji su radovi u planu, a zatim i javnu raspravu i mogućnost uticaja na planove, kako ne bi snosili posledice katastrofalne politike grada prema javnom saobraćaju, koja je već ostavila svoj trag na drugim krajevima grada.

Prema planu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, nova trasa trolejbusa trebalo bi da poveže linije iz Cvijićeve sa depoom u Dunavskoj ulici. Na ovaj način nastavile bi se radnje na izmeštanju trolejbuskog saobraćaja sa Studentskog trga. Gradska vlast treba da unapredi javni saobraćaj tako da svim građanima obezbedi pouzdan i efikasan sistem i približi institucije, istorijsko jezgro, obrazovne i ustanove kulture svim građanima. Da je nešto sasvim suprotno u planu govori nam i nedavno ukidanje linija 19, a posebno 28 koja je povezivala čak tri studentska doma sa Studentskim trgom i većim brojem fakulteta.

danas u 6 je prvi protest, ugao Ž Klemansoa i Gundulićevog.
Gargantua

Posts : 13501
Join date : 2015-11-22

Beograd - Page 42 Empty Re: Beograd

Post by Gargantua on Wed Nov 27, 2019 7:41 pm

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ustasa-ima-ulicu-u-beogradu-vlasti-srpske-metropole-odlucile-preimenovati-ulicu-nazvanu-po-partizanu-svi-su-ostali-u-soku-kad-su-saznali-novo-ime/9665767/amp?__twitter_impression=true
ontheotherhand

Posts : 2846
Join date : 2015-02-17

Beograd - Page 42 Empty Re: Beograd

Post by ontheotherhand Today at 2:58 pm

Kolaps ili komunikacija: urbanizam suprotstavljenih interesaIzgradnja u Beogradu predstavlja područje mnogobrojnih konflikata između društvenih aktera. Različiti akteri imaju različite interese, te i različita očekivanja od ishoda izgradnje. Usled kakofonije različitih glasova koji se mogu čuti povodom svakog slučaja izgradnje, manjka informacija i dijaloga, često nije moguće razumeti procese, procedure i uzroke problema u celini. Tako prostorni razvoj naših gradova isuviše često predstavlja konfliktno polje krajnje suprotstavljenih pozicija, izoštrenih specifičnim perspektivama iz kojih nastupaju različite društvene grupe.

Na koji način treba razumeti nastale konflikte i od koga očekivati njihovo razrešenje? Kako treba delovati u budućnosti kako ne bi dolazilo do konflikata? I koja je uloga planera i urbanista u tome?

Planiranje kao kolaborativna aktivnost služi upravljanju urbanim razvojem u širem konceptu koji uvažava legitimitet interesa svih društvenih aktera – zainteresovanih strana iz sva tri sektora: javnog (državne službe, javna preduzeća), privatnog (investitor) i civilnog (građanstvo i udruženja građana, organizacije civilnog društva, građanske inicijative). Pri tome, kolaborativno upravljanje urbanim razvojem neguje javni dijalog kao sredstvo postizanja ravnoteže između različitih interesa prema korišćenju prostornih resursa.
Kolaborativna planska praksa zasniva se na kreiranju arene za argumentovanu debatu.

S ciljem razvoja grada koji se bazira na prevazilaženju konflikata i pomirenju različitih legitimnih interesa, pozivamo Vas da učestvujete u tom procesu, javnom razgovoru o načinu na koji upravljamo prostornim razvojem Beograda, 10. decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju.
-----------------------------

O projektu:

Projekat vode: v.prof. dr Marija Maruna, prof. dr Danijela Milovanović Rodić, Ksenija Radovanović i Ljubica Slavković

Tim projekta - alumniji master kursa Integralni urbanizam:
Milica Đurđević, Milica Ristović, Milica Tomašević i Margita Vajović.

Vizuelni identitet: Predrag Milovanović

Rukovoditeljka i urednica projekta: Ljubica Slavković

Javni razgovor se realizuje u okviru projekta Ka kolaborativnom upravljanju koji CZKD sprovodi u saradnji s alumnijima master kursa Integralni urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uz podršku Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Projekat se realizuje u okviru CZKD programske celine Razumeti grad

Beograd - Page 42 Empty Re: Beograd

Post by Sponsored content


    Current date/time is Thu Dec 05, 2019 4:21 pm