Kratke priče

Share
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Tue Feb 26, 2019 11:55 pm

ŠABLON C4

KRAJEM PROŠLOG VEKA. Vrtim šablone za početak razgovora. Šablon C1: "Nešto ste mi poznati".  Šablon C2 : "Da li se znamo, odnekud?". Šablon C3: "Ja se vama sviđam, a vi meni?" Šablon C4 ... Ne mogu da se odlučim. Srećom, prva prekida tišinu. - Kako to da se nikad nismo sreli? - Jesmo, samo se vi ne sećate. Bilo je to sedamdeset četvrte. - Ja sam tada imala dve godine! - Zato se i ne sećate. Ali ja se sećam, tada sam imao deset godina. Prošao sam pored vas. Bili ste u dečjim kolicima. Gleda me. Vidi da sam ozbiljan, šatro. Prekidaju nam konverzaciju. Dovoljno sam rekao. Za sada. Za nastavak ima vremena. Videćemo se i sutra. Krećem kući. Golf kec pali skoro iz prve. Brekće. Razmišljam o toj sedamdeset četvrtoj. Te godine smo se rastali od učiteljice. Na jesen nas dočekali nastavnici. Igrano je  svetsko prvenstvo u fudbalu. Jugoslavija pobedila Zair, devet prema nula. Posle smo ispali. Bijelo dugme snimilo "Selma, ne naginji se kroz prozor". Na tekst Vlade Dijaka. Selma i Vlado se sreli kada je putovala za Sarajevo. Pomogao joj da ponese kofer i ispratio je na voz. Kada se smestila,  sa perona je uzviknuo: "Ne naginji se kroz prozor!" Od te ljubavi, nikad ništa. Tako mu i treba, kad nema spremne šablone. Možda. Bora Čorba se rastaje od Biljane. Biljana kreće za Sarajevo, u novi život. Poziva je da se sretnu. Pred kafanom "Lipa" u dahu joj recituje novu pesmu. "Ostani đubre do kraja". Šmeker ostaje šmeker. Te godine, Jeanette peva "Porque Te Vas". "Zašto odlaziš?". Kad se sve sabere, mogao sam odabrati neku drugu godinu. Uostalom, nije ni važno. Sutra je novi dan. Tako kaže Scarlett O'Hara, u filmu Prohujalo sa vihorom. A njoj se valjda može verovati.

http://priceotecama.blogger.ba/arhiva/2019/02/26/4137723
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Thu Feb 28, 2019 1:25 am

Kad sreća okrene leđa   prvi deo

Trifunu je sreća okrenula leđa . U proteklih par meseci obavio je svega nekoliko kupoprodaja. Zarada mala. Par slika, sumnjive autentičnosti, nekoliko novčića i jedna srebrna ogrlica. Ostalo nije vredno pomena. Bilans srednje žalostan. Kad se tome pridoda jučerašnji fijasko... Očuvana barokna stolica oglašena za prodaju. Kasnio u polasku. Gužva u saobraćaju. Kad je konačno stigao, stolicu su unosili u kombi... Prelistava rokovnik. Precrtava neke adrese i imena. U dnu stranice nažvrljan broj telefona. Nema imena. Pokušava da se seti zašto ga je zapisao. Ne uspeva. Nazvaće. Ionako nema ništa u planu. - Dobar dan, Trifun ovde. Zapisao sam vaš broj ... - Gos'n Trifune, možemo se videti predveče. Daću vam adresu. Zapisuje. Prekida vezu. I dalje se ne seća. Verovatno je neko od skupljača starih stvari. Svašta oni pronađu po podrumima i tavanima. Ovoga je verovatno sreo u nekoj antikvarnici. Ili na pijaci. Svejedno. Veče se spušta. Stiže pred oronulu kuću. Proverava adresu. Uzdiše. Verovatno ga očekuje preturanje po gomili nabacanog krša.  - Biće tu svega, od igle do lokomotive. Tako razmišlja. Ni ne sluti koliko je u pravu.     

http://priceotecama.blogger.ba/
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Sun Mar 10, 2019 10:56 am

Ako mu ne vežu oči


Pričao nam teča o ogromnim štajerskim konjima. Švabicinim. - Pre rata su štajerski konji vukli tramvaje po Beogradu. Dedin konj nije vukao tramvaje. A i nije bio štajerac. Tramvaje odavno pokreće električna energija. A nas je pokretao neki đavo da se pentramo na dedinog konja. Suviše mali da bi se popeli, došli smo na ideju da skočimo na njega. Sa prikolice. Elegantan skok. I još elegantnije stropoštavanje na zemlju. Konju pod noge. Gledamo se. On gleda od gore. Začuđen. Ja gledam od dole. I ja začuđen, što me nije izgazio. Glava mi pored kopita. Stoji ukočen. Mrda samo ušima. To je valjda konjski ekvivalent pitanja: - Šta radi ovaj idiot? Mnogo kasnije saznajem da konj nikad neće zgaziti čoveka koji je pao. Ako ga vidi. Ako mu ne vežu oči. Za razliku od nekih ljudi.


http://priceotecama.blogger.ba/
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Tue Mar 12, 2019 7:35 am

CRVENKAPA I VUKPočetak juna. Dobri učenici imaju zaključene ocene. Dremaju u klupama. Dobrovoljac se javlja da odgovara. Slušam izlaganje u stilu "može biti, ali ne mora da znači". Prekidam ga. - Kod tebe nema ničeg što je crno ili belo. Sve je nekako u stilu fazi logike. Dremljivi se bude. - Kakve logike? - Fazi. - Može li to malo detaljnije? - Može. Uzećemo za primer skup u kome su dobroćudne osobe. Gde spada Crvenkapa? Horski odgovor. - Ona spada u taj skup dobroćudnih. - Bez sumnje. A vuk? - On ne spadaaa... -Tako je. Upravo ste razmišljali kao Aristotel, jedan od njegovih "Zakona misli" govori da svaki iskaz može biti tačan ili netačan. To je logika "da ili ne", "crno ili belo", dakle, egzaktna logika. Fazi logika dozvoljava i iskaze koji nisu "crno-beli", odnosno, sasvim tačni ili sasvim netačni. Ona koristi stepen pripadnosti. Vidim da im nije baš sasvim jasno. Pitaju: - Može li neki primer? - Može. Lovac. Lovac je dobroćudan jer je spasio Crvenkapu i baku. S druge strane, ubio je vuka, što znači da baš i nije dobroćudan. Za njega bi, po fazi logici, rekli da je njegov stepen pripadnosti skupu dobroćudnih pedeset posto ili nula zarez pet. Jedna pametnica diže ruku. - Profesore mogu li ja da kažem nešto o toj fazi logici? - Izvoli. - Majka Tereza ima stepen pripadnosti tom skupu koji iznosi maksimum, dakle: jedan! -Tačno. - Hitler ima stepen pripadnosti jednak nuli! -Tačno. - A vi ćete imati stepen pripadnosti kao Majka Tereza, ako nam podelite svima petice! Ovacije. - Vidim da ste savladali fazi logiku. Ocene će ipak biti egzaktne, po Aristotelu.


http://priceotecama.blogger.ba/
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Tue Mar 12, 2019 7:41 pm

ČOKOLADA ILI CRVENA PAPRIKA


Pametnica se opet javlja: - Može li još neki primer za fazi logiku? Nama to liči na nekakvu verovatnoću. - Fazi logika se mnogo razlikuje od verovatnoće. Izaberite neki skup, pa ćemo na njemu razjasniti razliku. - Može li skup koji se zove "SLATKO"? Ovacije. - Dobar izbor! Najpre odredite stepen pripadnosti tom skupu za: ČOKOLADU,JABUKU I CRVENU PAPRIKU. Pametnica negoduje: -To je previše lako! Čokolada ima stepen pripadnosti "jedan". Jabuka ... recimo ... "nula zarez osam". Crvena paprika ima stepen "nula"! - Tačno. Zamislite sada dve zatvorene kutije. Na jednoj piše da je STEPEN PRIPADNOSTI "nula zarez devet", a na drugoj piše da je VEROVATNOĆA "nula zarez devet". Šta vas čeka ako pojedete sadržaj prve kutije, a šta ako pojedete sadržaj druge? Tišina. Razmišljaju. Češkaju se. Pametnica nesigurno diže ruku. -Izvoli. - U prvoj kutiji je nešto što je po slatkoći između jabuke i čokolade. Recimo ... BRESKVA! - Tačno. U svakom slučaju, nećete pogrešiti ako se odlučite za tu kutiju. Šta je sa drugom kutijom? - Znam! Na njoj piše da je verovatnoća da je unutra nešto slatko devedeset posto! Ali je verovatnoća da NIJE slatko jednaka deset posto! - Tako je. To znači da postoji šansa da je u njoj CRVENA PAPRIKA. Da li vam i dalje fazi logika liči na verovatnoću? - Neee! Ali niste nam rekli čemu služi fazi logika. - Kad završite školu, odbranite maturske radove, i tako redom, moraćete sve češće donositi važne odluke. Neke će biti lake, jer će izbor biti po Aristotelu, "crno ili belo". Neke ćete donositi malo teže, i to po fazi logici, dakle, "nešto između". Najteže će biti one koje ćete donositi na osnovu verovatnoće ... -Jer nećemo unapred znati da li je u kutiji ČOKOLADA ili CRVENA PAPRIKA! - Tako je. Nećete znati. Idite sad. Zvonilo je.


http://priceotecama.blogger.ba/arhiva/2019/03/12/4139938


http://priceotecama.blogger.ba/
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Thu Mar 14, 2019 5:57 am

Gledam u nju. Zatim u stranicu dnevnika. Zatim u kalendar. Preostalo je još par časova do kraja školske godine. Njen današnji odgovor ravan nuli. Ćutanje. Pokušavam da pomognem, da krene sa rešavanjem zadatka. Ne ide. Sležem ramenima. - Hoćeš li da odložimo ovo odgovaranje za sledeći čas? Mada, nema mnogo vremena. Hoćeš li stići da se spremiš? - Moram da spremam i matematiku ... Gledam u tužnu stranicu dnevnika. Kritična situacija. Nije samo matematika problem. Ima tu još slabih ocena. Ne znam šta da radim. Nije u redu da joj poklonim ocenu. Zbog onih koji su učili tokom godine. A opet, može se desiti da joj to bude treća slaba ocena. Tada nema popravnog. - Profesore! Dajte joj da obradi neku temu do sledećeg časa. I da joj to bude dovoljno za dvojku! Žamor. Odobravanje. Razmišljam. To baš nije uobičajeno, ali je to ipak neki napredak... Moraće da uloži trud, a stvarno će i naučiti nešto. Bar za tu dvojku. - Dobro. Neka bude tako. Ali da to ne bude čitanje nekog prepisanog teksta, već usmeno izlaganje. Tema je slobodna, u okviru astronomije. I spremi to dobro, jako dobro. Dobila si šansu. Nadam se da ćeš je iskoristiti. Obećava da hoće. 

http://priceotecama.blogger.ba/arhiva/2019/03/13/4140101
William Murderface

Posts : 50103
Join date : 2012-06-10

Re: Kratke priče

Post by William Murderface on Thu Mar 14, 2019 10:27 am

serpentiner wrote:[size=34]CRVENKAPA I VUK[/size][size=34]Početak juna. Dobri učenici imaju zaključene ocene. Dremaju u klupama. Dobrovoljac se javlja da odgovara. Slušam izlaganje u stilu "može biti, ali ne mora da znači". Prekidam ga. - Kod tebe nema ničeg što je crno ili belo. Sve je nekako u stilu fazi logike. Dremljivi se bude. - Kakve logike? - Fazi. - Može li to malo detaljnije? - Može. Uzećemo za primer skup u kome su dobroćudne osobe. Gde spada Crvenkapa? Horski odgovor. - Ona spada u taj skup dobroćudnih. - Bez sumnje. A vuk? - On ne spadaaa... -Tako je. Upravo ste razmišljali kao Aristotel, jedan od njegovih "Zakona misli" govori da svaki iskaz može biti tačan ili netačan. To je logika "da ili ne", "crno ili belo", dakle, egzaktna logika. Fazi logika dozvoljava i iskaze koji nisu "crno-beli", odnosno, sasvim tačni ili sasvim netačni. Ona koristi stepen pripadnosti. Vidim da im nije baš sasvim jasno. Pitaju: - Može li neki primer? - Može. Lovac. Lovac je dobroćudan jer je spasio Crvenkapu i baku. S druge strane, ubio je vuka, što znači da baš i nije dobroćudan. Za njega bi, po fazi logici, rekli da je njegov stepen pripadnosti skupu dobroćudnih pedeset posto ili nula zarez pet. Jedna pametnica diže ruku. - Profesore mogu li ja da kažem nešto o toj fazi logici? - Izvoli. - Majka Tereza ima stepen pripadnosti tom skupu koji iznosi maksimum, dakle: jedan! -Tačno. - Hitler ima stepen pripadnosti jednak nuli! -Tačno. - A vi ćete imati stepen pripadnosti kao Majka Tereza, ako nam podelite svima petice! Ovacije. - Vidim da ste savladali fazi logiku. Ocene će ipak biti egzaktne, po Aristotelu.[/size]


[size=34]http://priceotecama.blogger.ba/[/size]_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Thu Mar 14, 2019 6:30 pm

Hvala na komentaru!
паће

Posts : 17998
Join date : 2012-02-12
Location : списатељац

Re: Kratke priče

Post by паће on Thu Mar 14, 2019 7:02 pm

Онда му ја кажем да још није за избацивање, јер су променили пропис, па граница више није на 35 неоправданих, него на 42, ал' нека се припази. Било му је нешто лакше, ал' десет дана касније је потрошио и то.
И онда дође тај понедељак, моји часови пети и шести, и он тражи да га пустим кући. Чека га девојка. Није него, чека га друштво у селу у кафани, јануар, друга смена, давно је мрак док он стигне тамо, они већ на трећем пиву а он долази са торбом из школе. Кад клипан понавља четврти разред средње, и то на неком ретком занимању кога нема ове године, па само два дана у недељи има све часове - осталих дана је готов у пола четири. Уместо двадесетак, имао је ваљда једанаест часова недељно, плус пракса. Ал' тај понедељак га баш једе, ови ће опет душу да му изваде кад се појави после осам, па професоре јел' може. Не може, нисам те пустио, ево њих четворо су чули.
Наравно, збрише још са четвртог часа, јер колегиница није била ту а мени таман улетело да одрадим нешто. Три неоправдана, прешао црту.
И шта сад, ја свеж, ово ми прво полугодиште. Посаветујем се са шефом зборнице, вели закон је јасан. Наравно да ће почетнику да се ували зајебан случај, ко последњи њему најружнија девојка. Скупим папире, поднесем предлог већу, дође зимски распуст. Током ког конкуришем у другој школи преко пута, јер овде само замењујем трудницу, ионако не бих дочекао крај године. Тамо ме приме, међутим они почињу друго полугодиште недељу касније, те одрадим овде и још једну недељу фебруара. Током које веће донесе одлуку да му се уручи шут карта, ваљда у четвртак. Петком нисам имао часова, те смо тако практично истог дана напустили ту школу.


_____
Време је новац? Ајде. Кад имаш једно немаш друго.
how's your gosh, lately?
avatar

Posts : 3217
Join date : 2017-11-27

Re: Kratke priče

Post by Mr. Moonlight on Thu Mar 14, 2019 7:12 pm

najkraća sf priča:

Poslednji čovek sedeo je sam u sobi. Neko je pokucao na vrata.


još kraća sf priča:

Vreme je stalo. Juče.


_____
Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Come on you apes, you wanna live forever?! 

I have come here to chew bubblegum and kick ass. And I'm all out of bubblegum.

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched c-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those...moments will be lost in time, like tears...in rain. Time to die.
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Thu Mar 14, 2019 7:18 pm

Pripovedač dovršava priču. "Možemo li onda reći da su Boji i Šući bili dobri ljudi ili ne? Oni su se držali pravdoljubivosti i bili su čestiti u svojim delima ... ipak su umrli od gladi ... Razbojnik Čin je dan za danom ubijao nevine ljude ...  Ali na kraju, on je živeo do velike starosti.  Kojom vrlinom je on to zaslužio?"  Slušaoci spuštaju novčiće u činiju.  Novac se presipa preko njenog oboda. Pripovedač i učenik ostaju sami.  Učenik zbunjen.  - Učitelju moj, unakazio si priču.  Osiromašio.  Postala je gruba i sirova. Neke delove si izbacio. Ostavio si nedorečen kraj. Sve vreme su se naprezali da te prate. Nekoliko slušalaca je otišlo usred pripovedanja.  - Primetio sam.  Zato su bili zadovoljni oni koji su ostali. Delove koje sam izbacio, sami su dopunili.  - I svako je slušao drugačiju priču? - To se dešava i kad pripovedaš do  najsitnijeg detalja.  Osnovna melodija je za sve ista, a svako čuje drugačiju pesmu. Pokupi novčiće. Čekaju nas još mnoga sela. Prašnjavim seoskim putem koračaju pripovedač i njegov učenik. Pripovedač korača ka sledećem selu. Učenik korača ka večnosti. Istorija će pamtiti da je on Sima Qian, kineski pisac koji se smatra ocem kineske istoriografije.
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Thu Mar 14, 2019 8:10 pm

"Онда му ја кажем да још није за избацивање, јер су променили пропис, па граница више није на 35 неоправданих, него на 42, ал' нека се припази. Било му је нешто лакше, ал' десет дана касније је потрошио и то.
И онда дође тај понедељак, моји часови пети и шести, и он тражи да га пустим кући. Чека га девојка. Није него, чека га друштво у селу у кафани, јануар, друга смена, давно је мрак док он стигне тамо, они већ на трећем пиву а он долази са торбом из школе. Кад клипан понавља четврти разред средње, и то на неком ретком занимању кога нема ове године, па само два дана у недељи има све часове - осталих дана је готов у пола четири. Уместо двадесетак, имао је ваљда једанаест часова недељно, плус пракса. Ал' тај понедељак га баш једе, ови ће опет душу да му изваде кад се појави после осам, па професоре јел' може. Не може, нисам те пустио, ево њих четворо су чули.
Наравно, збрише још са четвртог часа, јер колегиница није била ту а мени таман улетело да одрадим нешто. Три неоправдана, прешао црту.
И шта сад, ја свеж, ово ми прво полугодиште. Посаветујем се са шефом зборнице, вели закон је јасан. Наравно да ће почетнику да се ували зајебан случај, ко последњи њему најружнија девојка. Скупим папире, поднесем предлог већу, дође зимски распуст. Током ког конкуришем у другој школи преко пута, јер овде само замењујем трудницу, ионако не бих дочекао крај године. Тамо ме приме, међутим они почињу друго полугодиште недељу касније, те одрадим овде и још једну недељу фебруара. Током које веће донесе одлуку да му се уручи шут карта, ваљда у четвртак. Петком нисам имао часова, те смо тако практично истог дана напустили ту школу."


Kristalno čisto, sirovo i ogoljeno. Bez dodvoravanja čitalačkoj publici. Napisano bez želje da se steknu sledbenici i rasprodaju tiraži.  Autor ne glumi lajf-kouča, on jednostavno priča svoju priču. Bez zapleta u kome se uvek nešto na kraju "ispostavi". i bez obećanja nastavka priče, da bi se obezbedila čitalačka publika. Bez podilaženja lažnoj "intelektualnoj" eliti koja sedi na književnim večerima da bi sutra prepričavala "ko je bio" i još više "ko nije bio". U izrazito ironičnom i pomalo satiričnom stilu, "slika" nam realnost takvu kakva jeste.Autor bezuspešno krije iza, naizgled, svakodnevne i monotone priče oštrinu svog intelekta, moć zapažanja i dubinu duha. Napisana sa neizrecivom lakoćom, ova priča pretenduje da postane preteča novog-realizma, koji će mnogi pokušati da imitiraju. Koliko uspešno, vreme će pokazati.
Leta Gospodnjeg, 2019. 
 . 
паће

Posts : 17998
Join date : 2012-02-12
Location : списатељац

Re: Kratke priče

Post by паће on Thu Mar 14, 2019 8:27 pm

Mr. Moonlight wrote:najkraća sf priča:

Poslednji čovek sedeo je sam u sobi. Neko je pokucao na vrata.

Има и наставак...

serpentiner wrote:Napisana sa neizrecivom lakoćom, ova priča pretenduje da postane preteča novog-realizma, koji će mnogi pokušati da imitiraju. Koliko uspešno, vreme će pokazati.

Критичар покушава да завуче писцу бајаги му се увлачећи. Лукаво.


Leta Gospodnjeg, 2019. 

Ко се религије маша, од ње ће се и усрати.


_____
Време је новац? Ајде. Кад имаш једно немаш друго.
how's your gosh, lately?
fikret selimbašić

Posts : 2279
Join date : 2014-10-28

Re: Kratke priče

Post by fikret selimbašić on Thu Mar 14, 2019 8:43 pm

Nekad davno sam čuo da su Česi su imali nagradnu igru, roman u 160 sms karaktera da se napiše. 

Najbolji je proglašen i prevod sa češkog glasi - Trudna sam, reče Kraljica, a ne znam ko mi je to učinio.Mislim da je i bila preporuka (ili uslov) da roman buide triler, misterija, intriga, da ima likova iz visokog društva...


_____
Međuopštinski pustolov.
паће

Posts : 17998
Join date : 2012-02-12
Location : списатељац

Re: Kratke priče

Post by паће on Thu Mar 14, 2019 9:01 pm

А, стара прича је преведена у нови медиј. Бар још десет држава тврде да је измишљено код њих.


_____
Време је новац? Ајде. Кад имаш једно немаш друго.
how's your gosh, lately?
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Thu Mar 14, 2019 10:14 pm

"Ко се религије маша, од ње ће се и усрати."
   Kristalno čisto, sirovo i ogoljeno. 
avatar

Posts : 3217
Join date : 2017-11-27

Re: Kratke priče

Post by Mr. Moonlight on Thu Mar 14, 2019 10:23 pm

I skrnavo.


_____
Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Come on you apes, you wanna live forever?! 

I have come here to chew bubblegum and kick ass. And I'm all out of bubblegum.

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched c-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those...moments will be lost in time, like tears...in rain. Time to die.
паће

Posts : 17998
Join date : 2012-02-12
Location : списатељац

Re: Kratke priče

Post by паће on Thu Mar 14, 2019 10:45 pm

Mr. Moonlight wrote:I skrnavo.

Ауу да... требало је "лаћа".


_____
Време је новац? Ајде. Кад имаш једно немаш друго.
how's your gosh, lately?
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Sat Mar 16, 2019 12:22 am

PRIPOVEDAČ osmi deo

Iz tame sna budi ga vetar. Suviše vruć da bi bio ovozemaljski. Obraz mu gori od toplote. Strah ga budi. Učenik otvara oči. - Marvo prokleta! Gubi se! - Ne grdi mog bivola! Nije on kriv što te malo onjušio. - Ko si ti? - Čuvar bivola, a ko si ti? - Ne znam. Do pre neki dan sam bio učenik jednog pripovedača. Sad ne znam ni ko sam, ni šta sam. - Znaš li bar gde si pošao? - Idem putem za Beji, krenuo sam iz Fenga. A ti? - Ne idem nigde. Napasam bivola. - Odnekud si, valjda, došao? - Ne. Oduvek sam ovde. Hoćeš li da podelimo činiju pirinča? Sigurno si gladan. Učenik prihvata. - Sad kad smo jeli, možeš mi ispričati svoju priču. - Kao dečak, slučajno sam sreo  jednog pripovedača. Postao je moj učitelj. - Ili si ti postao njegov učenik? - Svejedno. Obišli smo mnoga sela i gradove. Pripovedali raznim ljudima, na raznim mestima. - Ne moraš dalje. Došao je dan kada si poželeo da se odvojiš od učitelja. I tako si stigao do ovog drveta pod kojim si spavao, dok te moj bivo nije probudio. Prerano si napustio svog učitelja. Treba još da učiš. - Po čemu ti to znaš? - Dovoljna mi je bila tvoja prva rečenica, "slučajno sam sreo  jednog pripovedača". Nisi ti njega slučajno sreo, niti je on slučajno sreo tebe. Učitelj i učenik  su suđeni jedan drugom. Idi sad. - Gde da idem? - Nazad, putem za Feng. Odakle si i došao.

http://priceotecama.blogger.ba/arhiva/2019/03/16/4140481
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner on Sun Mar 17, 2019 8:24 am

Amfiteatar.  Koleginica se vrpolji. Profesor prekida predavanje. - Koleginice, da li sam nešto pogrešno rekao? - Niste. Znate, morala bi da idem. A ne bi da dobijem minus. -Sigurno imate neki jak razlog. Negde gori? -Ne gori. Imam generalnu probu, u pozorištu. Sutra je premijera. -Nisam znao da imamo glumice među budućim inženjerima. Idite. Pakuje se. Kolega mi šapuće : Mogla je smisliti bolji izgovor. -Doviđenja! Stigla do vrata. -Koleginice, sačekajte malo. Možete li nam reći neki tekst iz predstave? Publika je tu. Pozornica je tu. Izvolite! -E, sad je ugasila. Rekoh li ti da je trebala smisliti bolji izgovor! Okreće se. Zbunjena. -Šta sam ono htela?... Ja govorim o pozorištu. Sad je drukčije... Sad sam prava glumica, igram s uživanjem, sa zanosom, opijam se na pozornici i osećam da sam divna. A sada, dok živim ovde, ja stalno idem peške, idem i mislim, mislim i osećam kako rastu moje duševne snage... I sada znam, razumem, Kosta, da u našem poslu - bilo da igramo na pozornici ili pišemo - nije glavno slava, sjaj, sve ono o čemu sam sanjala; glavno je da čovek ume podnositi patnju. Da ume nositi svoj krst i verovati. Ja verujem i nije mi tako teško; kad mislim o svom pozivu, ja se ne bojim života! Klanja se. Aplauz. Maestralno. Profesor se zahvaljuje. -Ulepšali ste nam dan! Idite, da ne zakasnite! -Pa, ona stvarno glumi u pozorištu! A ja mislio da folira! Gledam ga. Razmišljam da li da mu kažem. - Sutra je premijera Virdžinije Vulf. A  ovo je bio Čehov. Toliko o njenoj glumi.

http://priceotecama.blogger.ba/
avatar

Posts : 41
Join date : 2019-02-04

Re: Kratke priče

Post by serpentiner Yesterday at 11:26 pm

EPILOG

Učenik dovršava ispisivanje poslednje bambusove pločice. - Učitelju, da uzmem novu pločicu? Pripovedač odmahuje rukom: - Nema potrebe. Ovo je bila poslednja priča. - Sve si ih ispričao? - Znam ih još mnogo. Ali nema potrebe da ih pričam. Dovoljno si čuo. Vreme je da počneš sa pisanjem svojih. - Kako? - Jedna priča, jedan kamen. Kamen po kamen, nastaće put. Vijugav i varljiv. Jednog dana, vraćajući se tim putem, naći ćeš sebe, nekadašnjeg. I još jednog. Celo mnoštvo. Nigde dva ista. A, opet, svi će biti nekako slični. - Na šta će ličiti? - Na tebe. - Odakle da počnem sa pisanjem? - Od prologa, odakle bi drugo? Pođi sad, pred tobom je dug put. 

http://priceotecama.blogger.ba/arhiva/2019/03/21/4141287

Re: Kratke priče

Post by Sponsored content


    Current date/time is Fri Mar 22, 2019 9:07 pm