Kosovo*

Share
bruno sulak

Posts : 22079
Join date : 2014-10-27

Re: Kosovo*

Post by bruno sulak on Thu Aug 02, 2018 11:10 am

bosko jaksic: revolucionarni rat za nezavisnost je bio maskirovka. kraljica baba i dalje izdaje naredjenja ovalnoj sobi.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=08&dd=02&nav_category=640&nav_id=1425942


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
паће

Posts : 17471
Join date : 2012-02-12
Location : Outest space!

Re: Kosovo*

Post by паће on Thu Aug 02, 2018 12:02 pm

Ево из моје архиве, фајл са датумом 17-XI-2000... само напола зајебанција.

NOTICE OF REVOCATION OF INDEPENDENCE
 
To the citizens of the United States of America, 
 
In the light of your failure to elect a President of the USA and thus to govern yourselves, we hereby give notice of the revocation of your independence, effective today. 
 
Her Sovereign Majesty Queen Elizabeth II will resume monarchical duties over all states, commonwealths and other territories. Except Utah, which she does not fancy. Your new prime minister (The rt. hon. Tony Blair, MP for the 97.85% of you who have until now been unaware that there is a world outside your borders) will appoint a minister for America without the need for further elections. Congress and the Senate will be disbanded. A questionnaire will be circulated next year to determine whether any of you noticed.
 
To aid in the transition to a British Crown Dependency, the following rules are introduced with immediate effect: 
 
You should look up "revocation" in the Oxford English Dictionary. Then look up "aluminium". Check the pronunciation guide. You will be amazed at just how wrongly you have been pronouncing it. Generally, you should raise your vocabulary to acceptable levels. Look up "vocabulary". Using the same twenty seven words interspersed with filler noises such as "like" and "you know" is an unacceptable and inefficient form of communication. Look up "interspersed". 
 
There is no such thing as "US English". We will let Microsoft know on your behalf. 
 
You should learn to distinguish the English and Australian accents. It really isn't that hard. 
 
Hollywood will be required occasionally to cast English actors as the good guys. 
 
You should relearn your original national anthem, "God Save The Queen", but only after fully carrying out task 1. We would not want you to get confused and give up half way through. 
 
You should stop playing American "football". There is only one kind of football. What you refer to as American "football" is not a very good game. The 2.15% of you who are aware that there is a world outside your borders may have noticed that no one else plays "American" football. You will no longer be allowed to play it, and should instead play proper football.
 
Initially, it would be best if you played with the girls. It is a difficult game. Those of you brave enough will, in time, be allowed to play rugby (which is similar to American "football", but does not involve stopping for a rest every twenty seconds or wearing full kevlar body armour like nancies). We are hoping to get together at least a US rugby sevens side by 2005.
 
You should declare war on Quebec and France, using nuclear weapons if they give you any merde. The 98.85% of you who were not aware that there is a world outside your borders should count yourselves lucky. The Russians have never been the bad guys. "Merde" is French for "sh*t". 
 
July 4th is no longer a public holiday. November 8th will be a new national holiday, but only in England. It will be called "Indecisive Day". 
 
All American cars are hereby banned. They are crap and it is for your own good. When we show you German cars, you will understand what we mean. 

Please tell us who killed JFK. It's been driving us crazy.
 
Thank you for your cooperation.


_____
Nabij si u dupe duh vremena, ko zna možda ćeš zatrudneti
Where are you taking all those looks?
Gargantua

Posts : 10759
Join date : 2015-11-22

Re: Kosovo*

Post by Gargantua on Thu Aug 02, 2018 3:00 pm

Polemika povodom upozorenja arhimandrita Save (Janjića) o mogućim dogovorenim incidentima na KiM

Sever Kosova – priče o pripremi autonomije


Doveli ste me da odgovaram na nepristojne i neuljudne tračeve… Te šuplje priče naši politički protivnici sami izmišljaju.

I to je jedan iz ovog tajkunskog fašističkog saveza već pričao dva meseca unazad. I naravno da se ništa nije dogodilo… – ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući juče na TV Pink prokomentarisao upozorenje igumana Visokih Dečana arhimandrita Save (Janjića) o mogućem „skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na severu KiM koji bi stvorio podelu na terenu“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj juče je na sopstveni zahtev posetio američku bazu Bondstil kod Uroševca i, kako prenosi Koha ditore, u razgovoru sa komandantom Nikom Dučićem „izjave srpskih sveštenika o planovima za podelu i destabilizaciju Kosova“ nazvao „spekulacijama“. Prištinski izvori tvrde da je predsednik Kosova Hašim Tači juče razgovarao sa ambasadorom SAD u Prištini Gregom Delavijem, ali u vreme pisanja ovog teksta nije se znalo da li su razgovarali o upozorenjima Eparhije raško-prizrenske ili činjenice da je admiral DŽejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, pre dva dana tokom posete severu KiM ignorisao zvaničnu Prištinu.

Predstavnici Srpske liste, posebno zvaničnici kosovske vlade i parlamenta, ne žele da komentarišu upozorenja oca Save zato što, kako nezvanično objašnjavaju, imaju preporuku Beograda da u principu ne izlaze u javnost. Iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili reagovanje na upozorenja iz ERP.

– Ovo nisu „neuljudni tračevi“, već informacije koje dobijamo čak i od naših vernika, čestitih članova SNS, koji nam se obraćaju sa molbom da ne pominjemo njihova imena da ne bi izgubili posao i hleb. Srbima na severu KiM je po naredbi Beograda uvedena radna obaveza od 1. avgusta i u vreme godišnjih odmora svi moraju biti na radnim mestima. Takođe se insistira i na prisustvu studenata u Mitrovici, radi eventualnih protesta koji bi se organizovali. Otvoreno se govori o proglašenju mimo dijaloga neke navodne autonomije Severa 5. avgusta, nakon isteka roka za ZSO, koja bi trebalo da isprovocira ulazak kosovske policije i snaga Rosu po sličnom scenariju kao u vreme hapšenja Marka Đurića. Problem je što ovaj put, po svemu sudeći, sve ne bi prošlo mirno i bilo bi žrtava sa obe strane. Ključni pokazatelj da li određeni međunarodni krugovi eventualno saučestvuju u ovom scenariju biće da li će se specijalnim jedinicama kosovske policije dozvoliti ‘zavođenje reda’ u slučaju provokacije oko navodnog proglašenja autonomije severa. To jednostavno ne sme da se dogodi jer bi to bio okidač za krvoproliće – objašnjava za Danas arhimandrit Sava (Janjić).

On smatra da bi „ovakav incident poslužio i onima u Beogradu i onima u Prištini koji priželjkuju scenario podele, o kome su već više puta pregovarali, o čemu svedoče međunarodni predstavnici sa kojima je razgovarao, da krenu sa svojim paklenim planom“.

– U tom slučaju najveće žrtve bili bi Srbi južno od Ibra koji bi bili izloženi sistematskim napadima albanskih ekstremista, kao u pogromu 2004. godine. Mogući su i napadi na naše svetinje. Ovo se radi svesno kako bi se preko stradanja naroda od Albanaca opravdala predaja KiM i prikrila lična odgovornost. Beograd bi na kraju opet morao sa tim istim Albancima, koji bi proterali većinu Srba, da zaključi neku vrstu sporazuma o priznanju, što bi bio vrhunac licemerja i poniženja Srbije i našeg naroda – upozorava iguman Visokih Dečana.

Na pitanje zbog čega je baš sad izašao u javnost sa ovim upozorenjem, arhimandrit Sava kaže da je reč o „moralnoj obavezi“, jer se „iz više izvora čulo da se „na pripremi ovog scenarija aktivno angažuju određene strukture na severu Kosova“.

– Apel vladike Teodosija je otvorio ovu temu u javnosti na odgovoran način, ali sada smo dužni da govorimo i o određenim činjenicama koje ukazuju na mogući veoma opasan razvoj događaja. Razgovarali smo i sa više stranih diplomata i sa predstavnicima Kfora, koji su o svemu upoznati i ne izgledaju nimalo iznenađeni. Zasigurno znamo da međunarodni faktori u potpunosti prate razvoj događaja oko ovog pitanja i da su svesni onoga što pojedinci i grupe planiraju i sigurno je da ovaj put ni sa albanske, ali ni sa srpske strane akteri nasilja ne bi mogli da prođu, ne samo bez moralne nego i bez krivične odgovornosti – naglašava arhimandrit Sava.

Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice, juče nije odgovarao na telefonske pozive. Ortoped u penziji Marko Jakšić kaže za Danas da je od kolega lekara čuo da su zdravstvene ustanove na KiM tokom jula dobile uputstvo iz Beograda da od 1. avgusta uvedu radnu obavezu za sve zaposlene, ali se od toga potom najpre odustalo da bi poslednja preporuka bila da „zdravstveni radnici od početka ovog meseca budu u punoj pripravnosti za svaki slučaj i da sever KiM mogu da napuste samo oni koji to baš moraju“.

– Ovde se priča o navodnim novim srpskim barikadama, ako Srpska lista na svoju ruku proglasi ZSO, što pogrevaju i priče o pojačanom prisustvu Srpske žandarmerije i Vojske Srbije na administrativnoj liniji. Članovi Srpske liste donedavno su se hvalili da im je važno da Vučić izvrši podelu KiM, ali su malo slegli kad im je Hašim Tači poručio da je moguća samo korekcija granice – vraćanje Leška koji je Beograd dao Prištini 1958, a da će za to morati da daju Preševo i deo Bujanovca – napominje Marko Jakšić.

Prema Danasovim saznanjima, o navodnom „vraćanju severa KiM“, uprkos potpisanim Briselskim sporazumima, u beogradskim izvorima, i to bliskim ovdašnjim vlastima spekuliše se već dve godine, intezivno poslednja dva meseca, a kao mogući dan „de“ pominje se takođe 5. avgust.

   Šokantni detalji

   – Određene ličnosti iz vladajuće stranke su prethodnih nedelja već održavale sastanke sa predstavnicima Srba iz raznih krajeva KiM na kojima se raspitivalo o tačnom broju Srba i o mogućem preseljenju, o čemu je više informacija pristiglo u Eparhiju. LJudi su nam prenosili detalje iz razgovora sa najvišim predstavnicima Srbije koji su šokantni. Istovremeno se sistematski vodi kampanja umanjivanja broja Srba na KiM u cilju obmanjivanja javnosti u Srbiji i medijske pripreme terena. Ako se sve ovo tako sprovede, režim u Beogradu bi bio direktno istorijski i moralno odgovoran za nestanak svih Srba prvi put u istoriji na najvećem delu naše Pokrajine. Srbima je Kosovo u istoriji oduzimano nasilnim putem, ali ovo bi bio prvi put da se Beograd sam odrekne i svojih vekovnih teritorija i to opravda insceniranim iseljavanjem sopstvenog naroda – kaže arhimandrit Sava.

   Nacrt statuta ZSO 4. avgusta?

   Upravljački tim za uspostavljanje ZSO obavestio je juče šefa misije OEBS Jana Bratua i predstavnike ove misije na Kosovu da je rad na tekstu u završnoj fazi i da će nacrt statuta ZSO biti okončan u roku koji je dala EU – do 4. avgusta.

https://www.danas.rs/politika/sever-kosova-price-o-pripremi-autonomije/
паће

Posts : 17471
Join date : 2012-02-12
Location : Outest space!

Re: Kosovo*

Post by паће on Thu Aug 02, 2018 3:26 pm

DŽejms Fogo

Ето трећег у низу. Ного, Ђого, Фого.


_____
Nabij si u dupe duh vremena, ko zna možda ćeš zatrudneti
Where are you taking all those looks?
sejlor

Posts : 5679
Join date : 2014-10-28

Re: Kosovo*

Post by sejlor on Thu Aug 02, 2018 6:26 pm

Direktor kosovske policije suspendovao godišnje odmore za sva uniformisana lica do daljnjeg (izvor Gazeta Express).
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kosovo*

Post by William Murderface on Thu Aug 02, 2018 6:28 pm

Here comes nothing.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Gargantua

Posts : 10759
Join date : 2015-11-22

Re: Kosovo*

Post by Gargantua on Thu Aug 02, 2018 9:15 pm
Spoiler:
Petnaest godina nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče iz Bosne i sa Kosova vojnike koji su učestvovali u mirovnim operacijama, u Rusiji se aktivno radi na glorifikaciji ruskog vojnog prisustva na Balkanu. Ruska kinematografija snima dva skupa filma povodom 20. godišnjice operacije "Marš" ruskih padobranaca iz BiH na prištinski aerodrom Slatina, u junu 1999. godine. Rad na filmovima prati anti-NATO kampanja i uključivanje srpskih glumaca u legalizaciju aneksije Krima.

"Priča je zasnovana na istinitom događaju!", tvrdi ruska filmska kompanija Upgrade Vision i ovako najavljuje "herojsku dramu" Balkanska linija, koja će početkom 2019. godine biti predstavljena publici u 20 zemalja:

"Godina je 1999. NATO bombarduje Srbiju i prepušta Kosovo na pljačkanje albanskim banditima. Rusiji je ponuđena sramno mala uloga u rešavanju sukoba na Kosovu. Aerodrom Slatina prelazi pod kontrolu albanskog komandanta Smuka. Ruski obaveštajci Andrej Šatalov i Bek Jethojev zauzimaju aerodrom. Iz Bosne na marš za Kosovo dug 600 kilometara kreće ruski bataljon. Njihov je zadatak ne samo kontrola aerodroma, već razbijanje Smukove jazbine i oslobađanje devojke Šatalova, koju su banditi zarobili radi šverca organa. Rusija je posle euforije Perestrojke shvatila da ima svoje interese koje treba braniti. Počela je nova era", objašnjava sadržaj filma kompanija Upgrade Vision.

"Istoričari smatraju ove događaje najopasnijim pogoršanjem odnosa između Rusije i Zapada od vremena karipske krize. Balkanska linija govori o sudbonosnoj operaciji, čiji su detalji i dan danas zatvoreni za javnost", stoji u izjavi ruskog Ministarstva kulture.

Jedan od autora filma, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se u toj priči "naglasak stavlja na činjenicu da je Srbija jako pogođena strana u sukobu". "Mnogi su događaji na Kosovu bili izmišljeni kako bi se izazvalo NATO bombardovanje, i to će se prikazati u filmu", rekao je naš sagovornik.


Prema njegovim rečima, autori su inspirisani pričama o nekoliko Rusa koji su bili na Balkanu u ratnim 1990-m. Među njima je major ruske obaveštajne službe GRU (a sada predsednik Ingušetije) Junus-Bek Jevkurov, koji je od ruske komande krajem maja 1999. godine dobio tajni zadatak da preuzme kontrolu nad aerodromom Slatina. Druga interesantna osoba je Anatolij Lebed, "legenda" specijalnih snaga, "ruski Rambo", kako su ga zvali njegove kolege. Lebed je, nosilac najvećih vojnih nagrada, 1994. godine morao napustiti vojsku, radio je kao čuvar na pijaci, te švercovao automobile iz Nemačke. Rat na Balkanu mu je omogućio da se vrati u vojne redove: otišao je na Kosovo da se bori na strani Srba.

Glavne uloge u filmu će tumačiti poznati glumac Goša Kucenko, Ravšana Kurkova, Anton Pampušni, te nekoliko srpskih glumaca. Među njima je idol miliona sovjetskih dečaka, najpoznatiji "indijanac" Gojko Mitić i nova zvezda ruske kinematografije Miloš Biković, koga je pre nekoliko godina upoznao najuticajniji ruski reditelj-patriota Nikita Mihalkov. Nedavno se timu glumaca pridružio Emir Kusturica, kome je Vladimir Putin, 2016. godine, dodelio "Orden prijateljstva" zbog "posebnih zasluga u jačanju mira i međusobnog razumevanja među narodima" (nosioci ove prestižne nagrade u Srbiji su Ivica Dačić, Nenad Popović i Tomislav Nikolić).

Film je delimično snimljen na Krimu. Pa su se svi državljani Srbije našli na spisku ukrajinskog sajta Mirotvorec zbog učešća u propagandnim aktivnostima i legalizaciji aneksije Krima. Mirotvorec se pozicionira kao deo Centra za istraživanje zločina protiv osnova nacionalne bezbednosti Ukrajine. Taj sajt objavljuje lične podatke ljudi, koje smatra separatistima ili "agentima Kremlja". Pored toga, srpski glumci su angažovani na promociji zajedničkih slovenskih vrednosti u ruskim medijima, te borbi protiv politike NATO-a. Dok Miloš Biković govori o zajedničkoj istoriji i kulturnom kodu, te potrebi odupiranja zapadnom pritisku, Gojko Mitić, pak, tvrdi da je NATO ubio njegovu majku.

Ministarstvo kulture Srbije, kako je potvrđeno Balkanskom servisu, izdvojilo je za snimanje Balkanske linije 24.880.000 dinara (210.000 eura), smatrajući ga projektom od nacionalnog značaja. "Filmski centar Srbije je preneo sredstva producentskoj kući Archangel studios iz Beograda", stoji u odgovoru srbijanskog ministarstva na pitanja RSE. U Ruskom ministarsvu kulture nisu odgovorili na zahtev povodom finansiranja projekta. Ukupni budžet filma je procenjen na 230 miliona rubalja (više od 3 miliona evra), dok je očekivana zarada 525 miliona (više od 7 miliona evra).

U producentskom timu je Vadim Birkin, koji ima iskustvo sa značajnim patriotskim filmovima. Istorijski blokbaster Jaroslav. Pre hiljadu godina, za koji je Roskultura 2007. godine izdvojila oko million dolara, bio je jedan od glavnih događaja tokom proslave Milenijuma grada Jaroslavlja. Organizacijom proslave se bavio tim gubernatora Anatolija Lisicina, čiji je Birkin bio savetnik. U poslednjih nekoliko godina, za Balkan se zainteresovao i Lisicin. Bio je angažovan na obnovi ruskih grobalja iz Prvog svetskog rata u Srbiji i otvaranju škole "Valentina Tereškova".

Vadim Birkin je za RSE rekao da će novi film biti spektakularan. Nije pristao da govori o troškovima: "Budžet filma je manji, nego što se objavljuje na Internetu. Dok projekat nije završen, nema smisla govoriti o konkretnim ciframa. Imamo podršku Ministarstava kulture Rusije i Srbije, te privatne investicije i sopstvena sredstva".

Prema rečima Birkina, autori filma misle pre svega na rusku javnost, te ne smatraju da njihov scenarij može dovesti do nepotrebnih emocija na Balkanu. "Nije moguće zaobići odnose između balkanskih naroda, ali to nije najvažnija stvar u filmu. Nemamo 'dobre Srbe' i 'loše Albance' ili obrnuto – 'dobre Albance' i 'loše Srbe. Ovo je veoma razuđena slika, kakva je uostalom i sama situacija na Balkanu. A bandit je bandit, on može biti Albanac ili Srbin, kao što je u filmu Angeline Jolie U zemlji krvi i meda, može biti Hrvat. Ne treba se vezivati za nacionalnost. U svakom slučaju, nismo imali takav zadatak", kaže naš sagovornik.


U pripremi je u Rusiji još jedan film, bez srpskih "zvezda", ali sličnog scenarija. Po nalogu ruske televizije NTV, koja je zadnjih godina poznata uglavnom po "raskrinkavanju" ruske političke opozicije, snima se film Bataljon. To je vojno-istorijska drama od 4 epizode, u kojoj deset obaveštajaca pokušavaju da odbrane teritoriju od šezdeset puta jačeg neprijatelja.

Suština je u tome da vojna komanda Rusije odlučuje da uspostavi kontrolu nad prištinskim aerodromom kako bi sprečila genocid srpskog naroda od strane Oslobodilačke vojske Kosova, koju predvodi Brahim. Jedini čovek koji može pomoći i nabaviti oružje je izviđač Andrej (Maksim Šjogoljev), koji je ranije "ubačen" u vojsku Kosova. Međutim, u izvršenju zadatka Andreja sprečavaju Romi, koji su kidnapovali Veneru, kćerku Brahima, u koju je zaljubljen ruski obaveštajac. Andrej mora da napravi težak izbor: između dužnosti prema domovini i časti voljene devojke. Film se snima u Republici Adigeja na zatvorenom aerodromu grada Majkop.

U informacijskom prostoru, politički sukob Rusije i zapadnih zemalja zbog Kosova u prvoj polovini 1999. godine izgleda dramatično, pominje se čak i Treći svetski rat. Međutim, bez obzira na spektakularne akcije poput okretanja aviona Jevgenija Primakova iznad Atlantskog okeana u pozadini bombardovanja Srbije, Rusija i zapadne zemlje nastupali su u kontekstu kosovske krize uglavnom kao partneri. Moskva je podržala nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu, uključujući i embargo na isporuke oružja, a nakon početka NATO bombardovanja nastavila je potragu za političkim rešenjem zajedno sa Sjedinjenim Državama i evropskim zemljama.

Druga je stvar što je taj dijalog bio otežan zbog delovanja NATO-a bez mandata UN-a, dok stav političkog i vojnog dela ruske delegacije na pregovorima nije uvek bio usaglašen. Kako god bilo, Moskva je, pre svega, nastojala da ojača svoju ulogu na Kosovu, tražeći poseban status za svoje vojnike.

Ruska operacija za preuzimanje kontrole nad aerodromom Slatina se pripremala u završnoj fazi krize, kada je predsednik SRJ Slobodan Milošević pristao da prihvati uslove NATO-a o povlačenju jugoslovenskih i srpskih snaga. Junus-Bek Jevkurov, čiji je zadatak bio da uspostavi kontrolu nad aerodromom i pripremi se za dolazak ruskog kontingenta, govori o toj operaciji bez detalja: "Bilo nas je 18. Zauzeli smo pozicije, ali tako da niko to ne primeti". Tokom ove operacije, Jevkurov se zavisno od situacije predstavljao kao Albanac, plaćenik ili novinar.

Preuzimanje kontrole nad aerodromom Slatina od strane ruskih vojnika završeno je posle usvajanja rezolucije 1244, kada je 12. juna 1999. godine na Kosovo stiglo 200 ruskih padobranaca iz Bosne, neposredno pred dolazak britanskih trupa iz sastava KFOR-a. Međutim, bataljon ruskih padobranaca nije mogao da deluje samostalno. Pojačanje nije moglo doći, jer su Rumunija, Mađarska i Bugarska zatvorile vazdušni prostor za rusku avijaciju. Kao rezultat teških pregovora, Rusija je dobila mogućnost da rasporedi svoje snage u područjima pod kontrolom Nemačke, Francuske i Sjedinjenih Država. Tek nakon toga, na Kosovo su stigli avioni sa ruskim vojnicima i vojnom opremom.

Danas je to teško zamisliti, ali su ruski i britanski vojnici, koji su osporavali pravo na kontrolu nad aerodromom, brzo uspostavili interakciju. Evo kako je to opisao u svojoj knjizi Kosovo 99 Aleksandar Lobancev, jedan od učesnika marša na Slatinu.

"Našem transporteru je prišao pukovnik i naredio je da krenemo prema konvoju britanskih džipova. Nije bilo daleko i ja sam unapred pitao, treba li puniti oružje. 'Hoćeš li se boriti?', pitao me je pukovnik. 'Tako je', odgovorio sam nesigurno. Pukovnik se nasmešio i rekao: 'Ne, ovde ratovati nećemo, sinko'... Iako su naši i britanski komandanti pregovarali o različitim pitanjima, bilo je jasno da se svaka odluka donosi na stotine kilometara od Prištine. Situacija, koja je u prvih nekoliko sati potpuno zavisila od nas, sada je bila u rukama političara...
Britanci su formirali grupu za komunikaciju od deset ili dvadesetak ljudi. Ta komunikacija donosila je praktične rezultate. Od prvih dana dolaska na Kosovo, imali smo probleme sa pitkom vodom, kasnije su nam Britanci pomogli da rešimo taj problem. Jednom je stigao engleski kamion, pun pitke vode. Istovarali smo te flaše zajedničkim naporima naših i britanskih vojnika", stoji u knjizi Aleksandra Lobanceva.

Po nalogu Vladimira Putina, 2003. godine, ruski mirovnjaci su povučeni iz Bosne i sa Kosova. Prema rečima tadašnjeg načelnika Generalštaba Anatolija Kvašnina, "Rusija nije više imala strateške interese na Balkanu. U ruskim diplomatskim krugovima tu odluku nazivali su greškom ili čak "najvećom glupošću". Pored svega ostalog, ta odluka je faktički poništila smisao i značaj (ma kakav je bio) marša na Prištinu, čiju 20. godišnjicu Kremlj namerava da proslavi sledeće godine.

U proteklih 20 godina u Rusiji je snimljeno više dokumentarnih filmova o NATO bombardovanju i maršu na Prištinu. U ovim pričama možemo da čujemo da je "Černomirdin ubedio Miloševića da izda Kosovo" ili da su "ruski vojnici bili dočekani kao heroji u 1945. godini", ali u njima nema informacijama o sukobima, razbijanju uslovnog "komandanta Smuka" ili oslobađanju zarobljenika. Ruski vojnici nisu učestvovali u borbama.

Vojnopolitički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić smatra da su balkanski događaji u kinematografiji često prikazani kao skup stereotipa, a opšti ton javne rasprave 20 godina nakon rata potvrđuje da je politika 90-ih godina još uvek živa.

"Filmovi bazirani na stvarnim događajima su često prilagođeni određenoj ideologiji. Smatram da je priča o maršu ruskog bataljona iz Bosne na Kosovo samo jedan tih primera. 1999. godine osim demonstracije ruske političke volje marš nije imao neki drugi značaj. Ali, ruska kinematografija stvara sliku koja je prilagođena novoj formi ruskih političkih pogleda", kaže za RSE Aleksandar Radić. Naš sagovornik je napomenuo da su ruski vojnici stigli na Kosovo tokom prelaznog perioda, kada su na aerodromu Slatina bile srpske snage. "Za Srbe, ruski marš je imao pre svega psihološki efekat, ali on je kratko trajao, jer mnogi od njih su morali napustiti Kosovo", smatra sagovornik.

"Nakon napada terorista na Dagestan i početka drugog čečenskog rata u 2000. godini, Rusija se suočila sa apsurdnom situacijom: njene elitne jedinice su razmeštene na Balkanu u momentu kada treba braniti rusku teritoriju. Novi kurs ruskih vlasti podrazumevao je da se mora brinuti za svoje bliže okruženje. Dakle, ruski vojnici su povučeni 2003. godine i to je bio zapravo simbol važnosti Balkana u stvarnoj percepciji ruskih interesa", kaže Radić.

Balkan nije bio prioritet. Međutim, javnost u Srbiji nije spremna da prihvati ovu činjenicu. Štaviše, u srpskom društvu raste podrška ruskoj politici, a jedan deo Srba, koji su prisutni u javnom sektoru, postali su nosioci "ruske ideje", bave se veličanjem ruske vojne moći i snage ruske nacije. "To je deo atmosfere na Balkanu u ovom momentu", smatra analitičar Aleksandar Radić.
паће

Posts : 17471
Join date : 2012-02-12
Location : Outest space!

Re: Kosovo*

Post by паће on Thu Aug 02, 2018 9:25 pm

Жив Гојко Митић? И још може да игра у филму?

Он је шездесетих играо Винетуа или тако неког Олд Штогодхенда у ваљда немачким вестернима по Карлу Мају.


_____
Nabij si u dupe duh vremena, ko zna možda ćeš zatrudneti
Where are you taking all those looks?
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kosovo*

Post by William Murderface on Thu Aug 02, 2018 9:31 pm

Mozda se u ratu bas i nismo proslavili, al cemo u ruskoj kinematografiji cudo da napravimo.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
rumbeando

Posts : 463
Join date : 2016-02-01

Re: Kosovo*

Post by rumbeando on Thu Aug 02, 2018 9:50 pm

Samo što рубеж znači granica, a ne linija.
Filipenko

Posts : 14972
Join date : 2014-12-01

Re: Kosovo*

Post by Filipenko on Thu Aug 02, 2018 9:55 pm

Pa ovde i jeste granica Rusije.
beatakeshi

Posts : 9532
Join date : 2014-12-12

Re: Kosovo*

Post by beatakeshi on Thu Aug 02, 2018 10:00 pm

Reditelj-patriota.
To kao Vrdoljak ili onaj Jakov Četvoropreg.
A mi nemamo reditelja patriotu. Qukavno srpskorediteljstvo ugašeno
Creepy Uncle

Posts : 2576
Join date : 2016-05-29

Re: Kosovo*

Post by Creepy Uncle on Thu Aug 02, 2018 10:13 pm

i jel idemo na Kosovo? sudeći po fejsbuku, moji poznanici internet ratnici su spremni da se bore za svete srpske zemlje do poslednjeg lajka. devedesetih su imali adolescentske krize pa eto nisu bili u fazonu da ratuju, ali bi danas spremno slali neke druge klince da ginu.

podrazumeva se da se Vučićevim medijima veruje bez pogovora.


_____
Ja bih ukratko da demantujem tu moju tvrdnju, odnosno izjavu
KinderLad

Posts : 5655
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Kosovo*

Post by KinderLad on Thu Aug 02, 2018 10:20 pm

Creepy Uncle wrote:i jel idemo na Kosovo? sudeći po fejsbuku, moji poznanici internet ratnici su spremni da se bore za svete srpske zemlje do poslednjeg lajka.

To ti je tako kad opoziciju Vučiću povežeš sa Косовом.
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kosovo*

Post by William Murderface on Thu Aug 02, 2018 10:23 pm

Objasnio

http://rs.n1info.com/a408948/Vesti/Taci-Presevska-dolina-Kosovu-bez-podele.html


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
KinderLad

Posts : 5655
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Kosovo*

Post by KinderLad on Thu Aug 02, 2018 10:23 pm

Creepy Uncle wrote:i jel idemo na Kosovo? sudeći po fejsbuku, moji poznanici internet ratnici su spremni da se bore za svete srpske zemlje do poslednjeg lajka. devedesetih su imali adolescentske krize pa eto nisu bili u fazonu da ratuju, ali bi danas spremno slali neke druge klince da ginu.

podrazumeva se da se Vučićevim medijima veruje bez pogovora.

Pa to je bila greška. Trebalo je Miloševića da rušimo zato što nije vršio opštu mobilizaciju pod pretnjom smrću i onda posla pola miliona vojnika i 500 tenkova na Zagreb. To bi bio pos'o.
Creepy Uncle

Posts : 2576
Join date : 2016-05-29

Re: Kosovo*

Post by Creepy Uncle on Thu Aug 02, 2018 10:25 pm

KinderLad wrote:
Creepy Uncle wrote:i jel idemo na Kosovo? sudeći po fejsbuku, moji poznanici internet ratnici su spremni da se bore za svete srpske zemlje do poslednjeg lajka.

To ti je tako kad opoziciju Vučiću povežeš sa Косовом.

Ko bi rekao da će tako biti (ja).


_____
Ja bih ukratko da demantujem tu moju tvrdnju, odnosno izjavu
ficfiric

Posts : 13654
Join date : 2012-02-10
Age : 166

Re: Kosovo*

Post by ficfiric on Thu Aug 02, 2018 10:34 pm

Creepy Uncle wrote:moji poznanici internet ratnici su spremni da se bore za svete srpske zemlje

Neka se spremaju, sta ima veze

Spoiler:


_____

Uprava napolje!
KinderLad

Posts : 5655
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Kosovo*

Post by KinderLad on Thu Aug 02, 2018 10:37 pm

Filipenko wrote:Pa ovde i jeste granica Rusije.

+1

Na Gradini 
avatar

Posts : 2997
Join date : 2017-11-27

Re: Kosovo*

Post by Mr. Moonlight on Thu Aug 02, 2018 10:37 pm

nemam pojma šta se dešava ni zašto ćemo da ratujemo, uopšte ne pratim situaciju, ali ako je nešto protiv šiptara i srba, onda podržavam
Gargantua

Posts : 10759
Join date : 2015-11-22

Re: Kosovo*

Post by Gargantua on Thu Aug 02, 2018 10:48 pm

Operativnim nalogom Kosovska policija prekinula je odmor svojim uniformisanim članovima, preneli su kosovski mediji.

Portal Kallxo došao je u posed sadržaja pisma koje je svojim podređenima poslao direktor operative Rašit Ćaljaj, preneli su Koha i KoSSev.

„Zbog operativnih angažmana do daljnjeg se suspenduju odobrenja za odmore za uniformisano osoblje sve do donošenja druge odluke“, stoju u mejlu koji je uputio Ćaljaj.

Kallxo je zatražio pojašnjenje od Kancelarije za medije u policiji o tome koji su razlozi za ovu odluku, ali odgovor nije bio konkretan.

„Kosovska policija, u skladu sa svojim operativnim planiranjem, takođe preduzima planiranje svojih ljudskih resursa za efikasnije obavljanje službenih dužnosti“, glasi odgovor policije.

S druge strane misija Kfora na Kosovu i Metohiji izvodi vežbe na KiM i na svom sajtu objavila je snimak dugačkog konvoja svojih vozila.

Kfor navodi da izvodi „planirane vežbe“ širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a na objavljenim fotografijama i snimku, koji se može videti i na zvaničnom nalogu Kfora na Fejsbuku, prikazane su jedinice Misije na putevima KiM.
bruno sulak

Posts : 22079
Join date : 2014-10-27

Re: Kosovo*

Post by bruno sulak on Fri Aug 03, 2018 12:19 am

Creepy Uncle wrote:i jel idemo na Kosovo? sudeći po fejsbuku, moji poznanici internet ratnici su spremni da se bore za svete srpske zemlje do poslednjeg lajka. devedesetih su imali adolescentske krize pa eto nisu bili u fazonu da ratuju, ali bi danas spremno slali neke druge klince da ginu.

podrazumeva se da se Vučićevim medijima veruje bez pogovora.

zato sluzi unfriend gumb.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
Creepy Uncle

Posts : 2576
Join date : 2016-05-29

Re: Kosovo*

Post by Creepy Uncle on Fri Aug 03, 2018 2:02 pm

Jbg ne ide to tako, znas i sam.
Nego, nemamo razloga za brigu, drzava je na visini zadatka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za subotu u 8 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, saznaje Prva televizija.
Blic je preneo da je sednica sazvana za 4. avgust, dan kad je trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu, a "postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati da zauzmu Gazivode".

"Na sednici će se tako razgovarati o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji", saznaje "Blic".


_____
Ja bih ukratko da demantujem tu moju tvrdnju, odnosno izjavu
Летећи Полип

Posts : 1999
Join date : 2018-03-03
Age : 30
Location : Hotline Vidikovac

Re: Kosovo*

Post by Летећи Полип on Fri Aug 03, 2018 7:05 pm

Poštovani građani Kosova i Metohije, 

Dragi Srbi, 

Sutra, 4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala privremenim institucijama samouprave u Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završe usvajanje Statuta Zajednice srpskih opština. 

Dan pred istek najnovijeg roka za obaveze Prištine u formiranju Zajednice srpskih opština i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obavezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao svo vreme. Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština. 

Dragi Srbi, molim vas da u vezi sa ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili delu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas. 

I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini, ali i manjem delu međunarodne zajednice, glasno se čuje reč i jasno vidi delovanje onih koji, umesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srpski narod na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim pretnjama i organizovanim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, sa ciljem izazivanja nepoverenja u državne institucije Srbije, stvaranja podele među političkim predstavnicima Srba na KiM i ukupnog slabljenja naše pozicije u osetljivoj fazi pregovora. 

Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagujete mirno, civilizovano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama obezbedimo sigurnost i budućnost na tim prostorima. 

Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove „Oluje" na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice. 

Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misije KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtevam da mir zaštite tako što ce sprečiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu „Gazivode", trafostanicu „Valač" ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak. 

Zbog vaše i budućnosti cele Srbije nastavićemo da se na isključivo miran način zalažemo za kompromisno i sveobuhvatno rešavanje odnosa na Kosovu i Metohiji, i nećemo stati sve dok za naš narod ne obezbedimo u svakom pogledu više nego što imamo danas. 

Vama i vašim porodicama od srca želim sve najbolje. 

Aleksandar Vučić,
Predsednik Republike Srbije


_____
VUČIĆ – ĐILAS – ISTA GOVNA!


~Tulsi 2020~
KinderLad

Posts : 5655
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Kosovo*

Post by KinderLad on Fri Aug 03, 2018 7:18 pm

Ambasada SAD se oglasila povodom ZSO

Priština -- SAD zahtevaju kreativnost i fleksibilnost kada su u pitanju uloga i ovlašćenja koje bi trebalo da ima ZSO, saopštila je ambasada SAD u Prištini.


Kako su preneli kosovski mediji, Ambasada je navela da se čini da su svi naporno radili da se ispuni "sporazum o Asocijaciji srpskih opština (ASO)", koji je proistekao iz dijaloga, posebno u vezi sa periodom izrade Statuta, dok se približava 4. avgust, prenosi RTK 2.

"Kosovski Srbi, koji su deo Upravljačkog tima ZSO, koji su zapravo odgovorni za izradu prvog nacrta statuta - naporno su radili poslednja četiri meseca. Sledeći korak, prema sporazumu iz briselskog dijaloga jeste da odbori obe strane nađu vremena da se upoznaju međusobno u Briselu i da pregledaju i razgovaraju o nacrtu Statuta. 
Nadamo se da će svi posmatrači omogućiti da se proces dalje razvija savesno i u vremenskom okviru kako je predviđeno sporazumom", naveli su u Ambasadi.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=08&dd=03&nav_category=640&nav_id=1426680

Re: Kosovo*

Post by Sponsored content


    Current date/time is Fri Feb 15, 2019 7:43 pm