Vozovi

ficfiric

Posts : 15197
Join date : 2012-02-10
Age : 167

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by ficfiric on Tue Feb 05, 2019 11:01 pm

Da se ponovim, ovako ne bi ni Filipenko upravljao Berlinom ili Podgoricom

Zbog zatvaranja železničkog koridora 10 tunel "Vračar" potpuno otvoren za prevoz zapaljivih tereta i otrovnih materija

Opasnost ispod centra Beograda

Evropska žila-kucavica Srbije doživela je težak infarkt. Železnički Koridor 10 prekinut je na delu od Beograda do Novog Sada u petak uveče 1. februara.

1Piše: Miša Brkić05. februara 2019. 15.37 Izmenjeno: 15.38
Istinomer

Foto: Medija centar
Pruga neće biti u funkciji naredne četiri godine. Toliko vremena biće potrebno da ruska firma RŽD sagradi dvokolosečnu brzu prugu Beograd-Novi Sad čiji se izgradnju finansira iz kineskog državnog kredita.

Kako je iz preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije“ objavljena vest o zatvaranju pruge i obustavljanju putničkog saobraćaja tako se sva pažnja usmerila na pitanje kako će narod sada da putuje između dva grada.

Potpuno nezasluženo u drugi plan gurnut je teretni saobraćaj na železničkom Koridoru 10 kojim su robe s jugoistoka i juga Evrope i s Bliskog istoka transportovane prema centralnoj i severnoj Evropi. Mediji su se zadovoljili šturim objašnjenjem da su za teretni saobraćaj Železnice Srbije zajedno sa preduzećem „Infrastruktura železnice Srbije“ i resornim Ministarstvom napravili „bajpas“ preko – Pančeva. I time je priča završena.

Time, međutim, počinje – drama. Glavni „junak“ te drame je tunel „Vračar“ u centru Beograda, a scenario drame mogao bi da ima elemente filmskog horora sa scenama masovnog trovanja ili nekontrolisanog požara. Kakva to drama preti Beogradu?

Doskoro se teretni železnički saobraćaj u pravcu Pančeva račvao u Beogradu na dve trase. Jedna je išla od Ranžirne stanice u Makišu pored Save i Dunava oko Kalemegdana na Pančevački most i njom su transportovane sve opasne (zapaljive i otrovne) materije vezane za Rafineriju, Azotaru i Petrohemiju u Srbiji i slične robe za Rumuniju i obrnuto. Pasionirani šetači pored Save imali su priliku do skoro da posmatraju kompozicije s 30 vagona-cisterni koje voze benzin iz Rafinerije ili amonijak za Azotaru (u međuvremenu oterana u stečaj). Druga trasa ide iz Makiša za Pančevo kroz 3,2 kilometra dugačak tunel „Vračar“ koji se proteže ispod užeg centra glavnog grada od Veterinarskog fakulteta, preko Vukovog spomenika do Bogoslovije i dalje preko Pančevačkog mosta. Ta trasa koristi se za prevoz putnika, ali i za prevoz robe (od ponoći do pet sati ujutro) koja nije opasna po život. „Kroz taj tunel prosečno dnevno prođe između šest i deset teretnih vozova, od kojih manji broj prevozi opasne materije“, saopštili su (23. 7. 2018) iz preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije“ i objasnili da se roba vozi noću „isključivo iz psiholoških razloga“ da teretni vagoni ne bi iritirali putnike.

Situacija se, međutim, drastično menja izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa „Beograd na vodi“ kroz koji je prolazila železnička trasa za prevoz opasnog tereta iz Pančeva i za Pančevo. Gradski arhitekta Milutin Folić izjavio je (22. 2. 2017) da „najopasniji tereti i otrovne materije iz Azotare, NIS-a i sličnih fabrika jedino idu oko Kalemegdana jer ne smeju da uđu u tunel“. Prošle jeseni šine su ipak uklonjene i taj transportni pravac potpuno je zatvoren.

Zbog toga je od 1. 2. 2019. tunel „Vračar“ potpuno otvoren za prevoz zapaljivih tereta i otrovnih materija.

Problem je što ti tereti sada nisu samo (za i) iz pančevačkih fabrika. Nego i iz ogromnog intermodalnog terminala „Halkali“ u Istanbulu gde se sabira roba iz Turske, Irana, Azerbejdžana i drugih država Bliskog istoka… zatim iz luka Solun i Pirej u koje stižu robe iz Kine, Japana, Malezije, Singapura, Indonezije, Filipina i iz Luke Bar. Reklo bi se, roba iz pola sveta. To nije samo hrana, televizori, igračke, automobili… nego i sirovine za hemijsku i farmaceutsku industriju izuzetno opasne po zdravlje i bezbednost ljudi. Najveći deo tih proizvoda i sirovina namenjen je tržištu i proizvođačima u centralnoj, severnoj pa i zapadnoj Evropi.

Sve se to sliva na tri železnička pravca u Srbiji – od Dimitrovgrada, od Preševa (ta dva pravca spajaju se u Nišu) i od Prijepolja. Srpsko fokus čvorište je u Makišu, odakle se najveći deo robe transportovao za Evropu prugom Beograd – Novi Sad – Budimpešta. Od petka, 1. februara, sva ta silesija gotovih proizvoda i sirovina s Bliskog i Dalekog istoka, među kojom ima i materija opasnih po bezbednost i život građana, da bi stigla u Evropu, mora da prođe kroz tunel „Vračar“ ispod centra Beograda. I da nastavi alternativnim putnim pravcem Pančevo-Orlovat-Rimski Šančevi-Novi Sad i dalje za Budimpeštu. Pruga na tom alternativnom pravcu je, po rečima ministarke Zorane Mihajlović, rekonstruisana. Preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“ saopštila je da to omogućava povećanje brzine sa 30 na 60 km/h i povećano opterećenje sa 18 na 22,5 tona po osovini, što bi trebalo da obezbedi „nešto veći“ protok saobraćaja. Ta pruga, međutim, nije elektrificirana pa će na njoj (uključujući i tunel „Vračar“) morati da saobraćaju dizel lokomotive. Prema jednom železničkom Pravilniku od prošlog leta dizel lokomotive mogu da saobraćaju kroz tunel, ali samo „u hladnom režimu“, odnosno sa ugašenim motorom. Zašto?

Da li će tunel „Vračar“ biti sposoban da prihvati toliki teretni saobraćaj u tako kratkom vremenu (od ponoći do pet sati ujutru) ili će taj period morati da se produži? I kako će se to „psihološki“ odraziti na putnike?

To se za sada ne zna. A trebalo bi da se sazna.

Bio bi red da državna firma „Infrastruktura železnice Srbije“ objavi rezultate studije „Definisanje uslova za saobraćaj vozova sa dizel vučom i saobraćaj vozova za prevoz opasnih materija kroz tunel Vračar i ostale objekte na području Beogradskog železničkog čvora“. Pre svih, pored tunela „Vračar“, važno je definisati sposobnost Pančevačkog mosta (za koji stručnjaci tvrde da nije u najboljem staju) da prihvati sav taj saobraćaj.

Studija je naručena kao Javna nabavka 23/2018 na tenderu 31. 7 2018. godine. Naručivanje Studije pokazuje da postoji svest o opasnostima koje se kriju u tunelu „Vračar“ posle zatvaranje Koridora 10 na delu od Beograda do Novog Sada. Bilo bi dobro da Beograđani čuju jesu li i koliko bezbedni u slučaju da se (daleko bilo) dogodi incident s prosipanjem amonijaka kakav se nedavno dogodio u selu Jasenovik kod Niša zbog koga su evakuisani meštani.

Zatvaranje dela Koridora 10 otvorilo je još jedno intrigantno pitanje koje dovodi u sumnju odluku o prekidu saobraćaja na pruzi BGD-Novi Sad.

Naime, Saobraćajni institut CIP imao je, prema verodostojnim izvorima, projekat po kome nije bio predviđen prekid saobraćaja na pruzi Beograd-Budimpešta. Taj projekat podrazumevao je da se novi kolosek za brzu prugu gradi a da postojeći kolosek i dalje funkcioniše. Zatim, kad novi bude pušten u saobraćaj, onda bi počela modernizacija starog koloseka i takav model omogućio bi nesmetano odvijanje saobraćaja.

Međutim, CIP-ov projekat nije prihvaćen u Vladi Srbije, koja se odlučila za projekat kineskih partnera, a oni su i finansijeri projekta.

Jedan od stručnjaka, nespornih autoriteta u ovoj oblasti, tvrdi da je skandal da država-investitor popusti pred ucenom kreditora i dozvoli da kreditor bira projektanta za ovako veliki infrastrukturni objekat.


_____

Uprava napolje!
avatar

Posts : 2327
Join date : 2012-02-11
Location : Japan

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by yoyogi on Wed Feb 06, 2019 11:57 am

Pa tako je trebalo da bude, 4 godine za novi kolosek.

Naime, Saobraćajni institut CIP imao je, prema verodostojnim izvorima, projekat po kome nije bio predviđen prekid saobraćaja na pruzi Beograd-Budimpešta. Taj projekat podrazumevao je da se novi kolosek za brzu prugu gradi a da postojeći kolosek i dalje funkcioniše. Zatim, kad novi bude pušten u saobraćaj, onda bi počela modernizacija starog koloseka i takav model omogućio bi nesmetano odvijanje saobraćaja.

Nekome to nije odgovaralo. Ko zna ko je Srbiju išta pitao.


_____
www.srbijadotokija.com
avatar

Posts : 2327
Join date : 2012-02-11
Location : Japan

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by yoyogi on Tue Apr 09, 2019 1:44 pm

Mašinovođe na Aichi Loop Line. Mladi ljudi. Smena posade voza. Dvoje njih čeka da preuzme smenu. Sa pilotskim torbama.

Vozovi - Page 11 2019masinovodje01

Pozdrave se kao oficiri armije i predaju raport jedan drugome. Ima ih duplo jer se voz ne okreće nego iste kabine za mašinovođe postoje na obe strane kompozicije.

Vozovi - Page 11 2019masinovodje02

Kašnjenja ne postoje, tačno u sekundu. Ako na nekoj stanici nema ulaska/izlaska putnika koji mogu da poremete tačnost, ili stoji nekoliko sekundi ili ubrza sa 80kmh na 90kmh da se u svakoj stanici tačno nađe.

Setim se napisa iz srpskog satiričnog sajta njuz.net gde su rekli da je na posao u Železnice Srbije primljen kandidat koji je na intervju zakasnio 4 sata.


_____
www.srbijadotokija.com
avatar
Guest

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Guest on Tue Apr 16, 2019 4:27 pm

pruga sarajevo kardeljevo, za razliku od bg - bar kojom sam isao svega dvaput, ovu sam zapamtio jer se skoro svakog leta putovalo do kardeljeva, pa dalje do orebica, korcule na letovanje. jablanica ludilo potpuno, a sve gledas iz kreveta spavaceg vagona. putovanje od 12 sati koje danas ne moze da se kupi i kada imas puno para, jer zeleznice prakticno ne postoje, ili voze kojekakvi sinobus-autobusi na sinama.

Vozovi - Page 11 Foto-27-Gazela_most_na_Neretvi

Vozovi - Page 11 N.-1-18.8


i fruska gora ekspres iz 80ih, relacija ns - st 


Vozovi - Page 11 Fruska10
Quincy Endicott

Posts : 8748
Join date : 2012-02-10

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Quincy Endicott on Tue Apr 16, 2019 10:41 pm

Koja je bila trasa ZG-ST?


_____
Que trépasse si je faiblis!
паће

Posts : 19515
Join date : 2012-02-12
Location : испод утиска

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by паће on Tue Apr 16, 2019 10:52 pm

Перковић, Бенковац.


_____
  ослаби ко је био јак, поправи се ко је био покварен

  gosh vs heck ends in a dang
avatar
Guest

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Guest on Tue Apr 16, 2019 10:53 pm

marjan ekspres, mediteran ekspres, mosor 


Zagreb Gl.Kol. Gospić Knin Perković Split
avatar
Guest

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Guest on Tue Apr 16, 2019 10:57 pm

bila je i linija preko bihaca 


Vozovi - Page 11 Bihac-proslava-1
avatar
Guest

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Guest on Tue Apr 16, 2019 11:25 pm

Vozovi - Page 11 3723376412_385acf169b_o

pruga sarajevo - ploce

namontirana je fotka da se vide zajedno dva voza, mada je ovo bilo moguce u sfrj.
bela maca

Posts : 5869
Join date : 2014-10-28

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by bela maca on Tue Apr 16, 2019 11:36 pm

паће wrote:Перковић, Бенковац.
tuda ide i sad, ja išla letos.


_____
iambic pentameter is my bitch!
avatar
Guest

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Guest on Tue Apr 16, 2019 11:47 pm

pa naravno, nisu nista novo napravili posle sfrj
bela maca

Posts : 5869
Join date : 2014-10-28

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by bela maca on Wed Apr 17, 2019 12:04 am

uveli su vagone za bicikle Vozovi - Page 11 1844795956


_____
iambic pentameter is my bitch!
avatar

Posts : 2103
Join date : 2012-02-10

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by kapetanm on Wed Apr 17, 2019 12:10 am

Vidite ona sitna glava u moru je mali ja kako gledam parnjacu u Herceg NovomVozovi - Page 11 29597710
avatar
Guest

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Guest on Wed Apr 17, 2019 12:17 am

haha sjajno 


@maca da, ali zato su sad svi vagoni kao autobus. 

zeleznice srbije btw trenutno poseduju jedna kuset i jedna spavaca kola.
bela maca

Posts : 5869
Join date : 2014-10-28

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by bela maca on Wed Apr 17, 2019 12:30 am

Nisu svi vagoni kao autobus, zapravo ne sećam se da sam se skoro vozila u takvim vagonima u hr.


_____
iambic pentameter is my bitch!
avatar
Guest

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Guest on Wed Apr 17, 2019 12:44 am

da, tamo je malo bolja situacija, mada su zvanicno proglaseni za najgoru zeleznicu u eu. i kao takvi su otprilike svetlosnu godinu ispred srbije. vagoni su uvek cisti i brze se putuje.

Vozovi - Page 11 Empty Re: Vozovi

Post by Sponsored content


    Current date/time is Mon Jul 22, 2019 2:57 pm