Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Share
avatar

Posts : 10091
Join date : 2015-11-22

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Gargantua on Thu Apr 05, 2018 10:03 pm

Gargantua wrote:
Reakcije
Povodom teksta "Samopromocija vlasti ili iskrena namera premijerke"
Srbljanović: Isleđivanje mame

Kada je list „Danas“ 13. februara 2011. godine, a povodom istupanja Aide Ćorović protiv nametanja hidžaba u sandžačkoj zajednici…

Piše: Biljana Srbljanović 30. marta 2018. 14.30
...


Odgovor na tekst "Isleđivanje mame" (Danas, 30. mart)
Biljana Srbljanović ili Željko Mitrović


Piše: Katarina Živanović02. aprila 2018. 15.30 Izmenjeno: 15.30

Poštovana gospođo Srbljanović,

Reagovali ste na moj tekst „Samopromocija vlasti ili iskrena namera premijerke“ u pismu redakciji, meni lično u nekoliko mejlova, a da pritom nikom nije jasno šta ste želeli da kažete i kome ste se uopšte obratili? Listu Danas, Aidi Ćorović, meni lično…? Sve je to konfuzno, pa i odgovor moram raščlaniti na delove kako bar čitaoci ne bi bili zbunjeni.

Povod za vašu burnu reakciju je bilo moje pitanje „Ne stišava se bura u javnosti oko formiranja Saveta za kreativne industrije. Najviše komentara je u smislu da su članovi Saveta, samim ulaskom u ovo telo, dali podršku aktuelnoj vlasti. Kakav je Vaš komentar na to?“.

Niste se udostojili da mi odgovorite jer, kako objasniste u reakciji: „Koja je to arogantna ideja da smatraš da ti je iko dužan da ti bilo šta objasni od onoga što radi i misli?“.

Vidite ovako, nije u pitanju nikakva „arogantna ideja“ već bavljenje svojim poslom. Novinarskim. Znate šta to znači? Da postavljam pitanja od javnog značaja i interesa javnosti. Što sam i učinila. Niste vi neka anonimna osoba sa pijace koju sam presrela i pitala što je kupila baš taj krompir i šta će sa njim da radi. Onda bi vaše rezonovanje imalo smisla. Ovako je samo glupavo i nadobudno, pa ću vam dodatno pojasniti zašto sam pitala to što sam pitala.

Vi ste javna ličnost. Pristupili ste nekakvom Savetu za kreativne industrije osnovanom na inicijativu premijerke Ane Brnabić. Niko da nam kaže šta je to i čemu služi? Da li i koliko košta? Na ta pitanja koja vam je postavila prvo Antonela Riha, potom Aida Ćorović odgovorili ste vrlo kreativno – optužbama i uvredama. Stoga nije ni čudo što su se u javnosti pojavile spekulacije da Savet služi za samopromociju premijerke a da su se njegovi članovi „prodali“ ovoj vlasti dajući joj legitimitet. I opet, na pitanje da prokomentarišete te navode, ostali ste nemi. Zašto moje pitanje niste protumačili kao dobru volju da vam se da prostor da objasnite vašu ulogu u novoformiranom telu i da na te spekulacije stavite tačku? Ne. Vi ste protumačili da sam ja arogantna, pritom mi u privatnoj prepisci tražite da se izvinim. Zato što radim svoj posao? Ne pada mi na pamet!

Kažete i da je dobro što mi niste odgovorili, jer bih prošla kao Aida. A kako je to ona prošla? Unapred se izvinjavam čitaocima, ali sam prinuđena da citiram deo vašeg obraćanja njoj: „… nisam članica vladinog tela, jer vladino telo ne postoji. Postoji savet Ane Brnabić, i tu jesam članica za oblast pozorišta i izvođačke umetnosti, za koju sam ekspert, barem mnogo ozbiljniji nego ti za svoju oblast, ma šta ona bila. zatim, ako ćemo oko toga da impliciraš da sam nešto plaćena, aida, to je bezobrazno i mnogo ruzno, to tvoje alkoholičarsko učitavanje sopstvenih motiva…. najedila si se i pošla dalje u poteru za finansiranje rakije i bekrije. mislim ovako da ti direktno kažem: jebi se ti malo sa svojim uvredama iza ledja, sa onim što pišeš u privatnim prepiskama, sa onim čime se protiviš gradjanskoj srbiji, a u ime sinekure demokratske stranke… a optužuješ mene, kojoj nemaš šta da pronadješ, osim da mi se iskreno i otvorenih usta diviš, za ono što sama ti radiš. serem ti se u tadića, što je doveo vučića, serem ti se u obe te vlasti, serem ti se u tvoje privilegije i tvoje preveslavanje, serem ti se u tvoju nezahvalnost što sam te branila kada niko nije…, serem ti se na tvoj integritet, na političku misao, na tvoje zanimanje, koje ne znam šta je, kao i na izbor pića koje te hrabrom čini. aj sad zdravo, aida i da ne zaboravim: serem ti se i u tebe“.

U mom tekstu se ništa od ovog ne može videti, sem konačnog odgovora šta je Savet i konstatacije da ste se Aidi obratili na krajnje uvredljiv i neprimeren način. Zar niste? Bar triput ste kasnije naveli kako sam ja tobože zgrožena vašim obraćanjem. Netačno. Nisam zgrožena ni najmanje, jer je to vaš nivo komunikacije. Da izuzmemo psovke, ali zar da baš vi nekog etiketirate kao alkoholičara – zavisnika? Baš vi nekog da prozovete da je zavisnik?!

Iznenađena sam, doduše, vašim poimanjem sopstvene veličine. Ako bi Aida trebalo da vam se divi otvorenih usta, šta tek mi novinari i siroti građani treba da radimo? Da se klanjamo vašoj veličini? Da se ne drznemo da vas ikad išta više pitamo? Ne dao bog, kritikujemo! Rekoste i sami, dobićemo odgovor kao Aida.

Kakav ste vi to borac za ljudska prava kad smo svi mi daleko ispod vas, mali i nedostojni? Kako neko sa tako izraženim egom i uzvišenim osećajem za sopstvenu bitnost, sa kim niko živi nije dostojan ni da komunicira, može nekog da razume i brani? Ne ide ta autoritarnost sa demokratijom i ljudskim pravima. Nešto tu ne štima. Svaki novinar Danasa je veći borac za prava običnog čoveka, nego vi. Na dnevnom nivou se godinama borimo, uprkos opstrukcijama svake vlasti, pretnjama i napadima kojima smo izloženi, pa opet guramo dalje ne busajući se u junačka prsa. A i na nas ste se toliko puta ostrvili. Da se drznem, i postavim vam još jedno pitanje. Ko je vama po volji, kad nas pogledate sa te vaše visine? Ima li takvog u Srbiji? Sem Ane Brnabić, naravno.

I za kraj, moram vam odati priznanje za kreativnost. Ovim vašim poslednjim pisanijima nadmašili ste čak i Željka Mitrovića. Moraće od vas da uči kad sledeći put bude rešio da napiše neko otvoreno pismo. Pišite i nama slobodno, vidimo da ste raspoloženi. Možda ta pisma i objavimo, ako nam budu zabavna. I kreativna, naravno.

Autorka je novinarka Danasa

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/biljana-srbljanovic-ili-zeljko-mitrovic/
avatar

Posts : 1189
Join date : 2017-02-24

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Miki on Thu Apr 05, 2018 10:12 pm

Ne mogu da čitam čim vidim ovaj kafendžijski srpski stil pisanja
avatar

Posts : 18764
Join date : 2012-02-10

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by xie saike on Thu Apr 05, 2018 10:17 pm

sva ta ekipa digitalnih nomada i kreativnih industrijalaca ministara prostora i sviraca kurcu, na celu sa biljanom treba sto pre da se pridruzi canku u nekoj kuvarskoj emisiji na tv pinku, ili njemu krsticu i cedomiru u politickom programu iste televizije.


_____
U Srbiji vlada bezvezništvo, u pravom smislu te reči.
Želimir Žilnik

-----------------------------------------------------
Фолу-Уп Гроуп Боард
avatar

Posts : 14338
Join date : 2014-12-01

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Filipenko on Thu Apr 05, 2018 11:40 pm

Jes, pa da zapravo postanu popularni u narodu.

Ta ekipa je za podrume.
avatar

Posts : 11435
Join date : 2015-03-20

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Kondo on Fri Apr 06, 2018 9:00 am

sejlor wrote:Haha, meni je super sto svima ispod slike pise zanimanje/struka, a ima neke dve zene kojima pise "IKEA". WTF.

nisam bas siguran da znam kapiram sta je problem ako neki dizajner radi u IKEI. zapravo to jedan od retkih nacina da tvoj rad bude od koristi velikom broju ljudi. industrijski dizajn, jbga.

na stranu cela ova prica o KRESA-u, ali na stranu garijeva malogradjanstina, ovom spisku nove iskre ne znam sta se tacno zamera. sta je problem sa katarinom pejovic, jolerom, slavirom, marselom marsom, kucinom, filipom visnjicem? sto su se lepo slikali? OK.


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat
avatar

Posts : 5579
Join date : 2014-10-28

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by sejlor on Fri Apr 06, 2018 9:31 am

Ma daj, nema sanse da nisi razumeo sta sam napisala. Nemam nikakav problem da neko radi u IKEI kao dizajner (ili bilo sta drugo), samo ne vidim zasto mu onda ispod imena ne bi pisalo "dizajner".
avatar

Posts : 48229
Join date : 2012-06-10

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by William Murderface on Fri Apr 06, 2018 9:35 am

Pa to kao kad su robovima davali prezmena robovlasnika.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 2023
Join date : 2014-10-29

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by lalinea on Fri Apr 06, 2018 10:11 am

Kondo wrote:
na stranu cela ova prica o KRESA-u, ali na stranu garijeva  malogradjanstina,  ovom spisku nove iskre ne znam sta se tacno zamera. sta je problem sa katarinom pejovic, jolerom, slavirom, marselom marsom, kucinom, filipom visnjicem? sto su se lepo slikali? OK.
+1
ni meni nije bas najjasnije sta je tacno problem sa ovim spiskom, al ne smem da pitam
jeste da je to prilicno nepomirljivo sa dobrim delom srpske realnosti, ali ne vidim bas sta su ovi dizajneri krivi?


_____
The Borg wouldn't know fun if they assimilated an amusement park.
avatar

Posts : 2023
Join date : 2014-10-29

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by lalinea on Fri Apr 06, 2018 10:13 am

William Murderface wrote:Pa to kao kad su robovima davali prezmena robovlasnika.
e bas ga preterujete. zvucno je ime, valjda samo to. pa kad vec dizajniras za IKEU onda se tako i reklamiras.


_____
The Borg wouldn't know fun if they assimilated an amusement park.
avatar

Posts : 2418
Join date : 2017-11-27

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Mr. Moonlight on Fri Apr 06, 2018 10:23 am

ovaj spisak, sajt, zajednica, sve to zajedno je fatamorgana koja nema veze sa realnošću

a što se tiče ikea ispod imena, bolje je bilo na ww, čija si krava taj ti udari žig, nema greške

ovi ga sami sebi udaraju, ponosni su na njega


_____
    .i.

When I Get Low, I Get High.

Very dishonest people!
avatar

Posts : 1500
Join date : 2015-02-17

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by ontheotherhand on Fri Apr 06, 2018 11:08 am

Kolko cenite da ima kreativnih industrijalaca radnika u Srbiji? Dakle softveraši, dizajneri, kopivrajteri, fotografi, marketingari™️ i tako to.
avatar

Posts : 16237
Join date : 2012-02-12
Location : носач супстанце

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by паће on Fri Apr 06, 2018 11:09 am

Тешко да ћеш наћи иједног. Ако си радник ниси индустријалац.


_____
то ја бришем, некад милице некад не
I want to be Bujumbura for a while. Then I'll can say Bujumbura is a place I've been.
avatar

Posts : 18764
Join date : 2012-02-10

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by xie saike on Fri Apr 06, 2018 12:02 pm

Mr. Moonlight wrote:ovaj spisak, sajt, zajednica, sve to zajedno je fatamorgana koja nema veze sa realnošću

a što se tiče ikea ispod imena, bolje je bilo na ww, čija si krava taj ti udari žig, nema greške

ovi ga sami sebi udaraju, ponosni su na njega

+ 1


_____
U Srbiji vlada bezvezništvo, u pravom smislu te reči.
Želimir Žilnik

-----------------------------------------------------
Фолу-Уп Гроуп Боард
avatar

Posts : 1558
Join date : 2016-10-04

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Sotir on Fri Apr 06, 2018 12:10 pm

Čekaj, da li ovi samo rade nešto u Ikei, ili i dizajniraju za Ikeu?
Koliko sam listao katalog Ikee, pominju samo par dizajnera, a ostalo su uglavnom artikli koji su i decenijama isti.

Koliko se vidi po cenama, u Ikei je glavna mudrost napraviti nešto po povoljnim cenama, a za to dizajn mora itekako da vodi računa o mogućnostima proizvodnje.
avatar

Posts : 18764
Join date : 2012-02-10

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by xie saike on Fri Apr 06, 2018 12:14 pm

tzv kreativna srbija nije uspela da zavredi da pravi ni drvenu dasku za secenje u paleti ikea proizvoda. moguce da ovi dizajniraju raspored robe u radnji mada je i to u ikei ko na omv pumpi standardno utvrdjeni jednobraz


_____
U Srbiji vlada bezvezništvo, u pravom smislu te reči.
Želimir Žilnik

-----------------------------------------------------
Фолу-Уп Гроуп Боард
avatar

Posts : 3346
Join date : 2014-10-28

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Daï Djakman Faré on Fri Apr 06, 2018 12:23 pm

ja sam krajnje dijagonalno ispratio sve ovo sa savetom kretivnih industrija zato sto su mi biljana srbljanovic i andrej nosov karikature i nakaze i uopste ni na jedan sekund nisam bio zacudjen njihovim potezom, al posto je 1088 linkao onu listu ljudi u novoj iskri sada cu bogami morati malo bolje procitam sve i idem ime po ime na FB involviranih da vidim da li su se oglasavali po ovom pitanju zadnjih desetak dana. ovo je bas bas uzas.


_____
--to give the metals back their alchemical significance that has been neglected since the beginnings of the industrial revolution
--to alienate common apparati/mechanismi to create a perpetuum mobile called Motor Sehn-Sucht--
avatar

Posts : 1500
Join date : 2015-02-17

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by ontheotherhand on Fri Apr 06, 2018 12:38 pm

паће wrote:Тешко да ћеш наћи иједног. Ако си радник ниси индустријалац.

Zna se na šta mislim, vide se iz tona posta, ne mora svaki post da se piše savršeno precizno. Saike ne stavlja ni znakove interpunkcije i velika slova pa se uglavnom razume šta piše.
avatar

Posts : 16237
Join date : 2012-02-12
Location : носач супстанце

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by паће on Fri Apr 06, 2018 12:41 pm

ontheotherhand wrote:
паће wrote:Тешко да ћеш наћи иједног. Ако си радник ниси индустријалац.

Zna se na šta mislim, vide se iz tona posta, ne mora svaki post da se piše savršeno precizno. Saike ne stavlja ni znakove interpunkcije i velika slova pa se uglavnom razume šta piše.

Ма смешно ми да се употреби термин индустријалац у овом контексту. Индустријалац је власник бар једне фабрике. Ово нема везе са том причом, ово је нека друга привреда. Треба нам реч за произвођача интелектуалне својине (што је и у ориџинелу скарабуџен израз, дакле ни у тамоу нису у стању да га јасно дефинишу него око кере па на мала врата).


_____
то ја бришем, некад милице некад не
I want to be Bujumbura for a while. Then I'll can say Bujumbura is a place I've been.
avatar

Posts : 4814
Join date : 2014-10-28

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by bela maca on Fri Apr 06, 2018 12:44 pm

ontheotherhand wrote:
паће wrote:Тешко да ћеш наћи иједног. Ако си радник ниси индустријалац.

Zna se na šta mislim, vide se iz tona posta, ne mora svaki post da se piše savršeno precizno. Saike ne stavlja ni znakove interpunkcije i velika slova pa se uglavnom razume šta piše.
si ti ovde od juče?


_____
iambic pentameter is my bitch!
avatar

Posts : 2418
Join date : 2017-11-27

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Mr. Moonlight on Fri Apr 06, 2018 12:57 pm

ontheotherhand wrote:Kolko cenite da ima kreativnih industrijalaca radnika u Srbiji? Dakle softveraši, dizajneri, kopivrajteri, fotografi, marketingari™️ i tako to.

ja to ne priznajem

odem lepo i napravim stolicu i ona je stolica i na njoj sedim i koštala me nešto otpadnog drveta, struje i raubovanja alata, neka bude oko 100-150 din

ovi kada je naprave to više nije stolica na koju se stavlja dupe, to odmah ima added value, što bi reko nik paće
to je zlo i zato deca umiru zato što nemaju lekove ili hrani ili nešto treće što im je potrebno


_____
    .i.

When I Get Low, I Get High.

Very dishonest people!
avatar

Posts : 16237
Join date : 2012-02-12
Location : носач супстанце

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by паће on Fri Apr 06, 2018 1:00 pm

bela maca wrote:
ontheotherhand wrote:

Zna se na šta mislim, vide se iz tona posta, ne mora svaki post da se piše savršeno precizno. Saike ne stavlja ni znakove interpunkcije i velika slova pa se uglavnom razume šta piše.
si ti ovde od juče?

Црко ми факс па ми још није стигло моје мишљење о томе шта која реч значи ове недеље. Извинте на необавештености.


_____
то ја бришем, некад милице некад не
I want to be Bujumbura for a while. Then I'll can say Bujumbura is a place I've been.
avatar

Posts : 6944
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by otto katz on Fri Apr 06, 2018 1:14 pm

ontheotherhand wrote:
паће wrote:Тешко да ћеш наћи иједног. Ако си радник ниси индустријалац.

Zna se na šta mislim, vide se iz tona posta, ne mora svaki post da se piše savršeno precizno. Saike ne stavlja ni znakove interpunkcije i velika slova pa se uglavnom razume šta piše.


_____
Разгромили атаманов
Разогнали воевод
avatar

Posts : 5579
Join date : 2014-10-28

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by sejlor on Fri Apr 06, 2018 1:46 pm

Sotir wrote:Čekaj, da li ovi samo rade nešto u Ikei, ili i dizajniraju za Ikeu?
Koliko sam listao katalog Ikee, pominju samo par dizajnera, a ostalo su uglavnom artikli koji su i decenijama isti.

Koliko se vidi po cenama, u Ikei je glavna mudrost napraviti nešto po povoljnim cenama, a za to dizajn mora itekako da vodi računa o mogućnostima proizvodnje.

Ma nema ovde nikakvih dizajnera iz IKEE. Te dve zene su neke corporativne/brend/communication menadzerke. Kondo je valjda pretpostavio da su dizajnerke i pitao me zasto imam problem sa tim, a ja sam went along, iz prostog razloga sto to nija bila poenta mog posta - ja sam samo pitala zasto im ne bi pisalo ispod slike, kao ostalima - dizajnerka/menadzerka/kasirka/whatever, nego IKEA.
avatar

Posts : 1500
Join date : 2015-02-17

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by ontheotherhand on Fri Apr 06, 2018 2:08 pm

паће wrote:

Ма смешно ми да се употреби термин индустријалац у овом контексту. Индустријалац је власник бар једне фабрике. Ово нема везе са том причом, ово је нека друга привреда. Треба нам реч за произвођача интелектуалне својине (што је и у ориџинелу скарабуџен израз, дакле ни у тамоу нису у стању да га јасно дефинишу него око кере па на мала врата).

Pa ima veze i sa fabrikama, možda ne direktno, ali svi oni zavise od fizičkih stvari itekako, ne bi bili ni mogući bez njih. Ne može da postoji softver bez hardverske podloge.

Inače, reč undustrija je od latinskog "industria", značeći aktivnost, radinost, tako da mislim da je adekvatna ovde.

A kad već spominjemo intelektualnu svojinu, to je danas možda najbolji primer protiv zagovornika slobodnog tržišta, pokazuje kako je uspeh određen usvojenim pravilima tj. grantovanjem monopola od strane države vidu kopirajta i patenata naspram inherentne strukture tržišta.
avatar

Posts : 4814
Join date : 2014-10-28

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by bela maca on Fri Apr 06, 2018 2:11 pm

nećemo da budemo robovi latina!


_____
iambic pentameter is my bitch!

Re: Liberal nosi Pradu (Biljana Keller život i priključenija)

Post by Sponsored content


    Current date/time is Thu Nov 15, 2018 1:05 am