Rusija i sve vezano za nju

Share
avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sat Dec 23, 2017 11:39 am

Gargantua wrote:šta će tamo? kamo gasna infrastruktura, tržište...?

msm ceo balkan je tanak sa potrošnjom gasa, i vrlo je "sezonsko", zimsko tržište.

Pa mislio sam za nas...
avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sat Dec 23, 2017 11:40 am

Da, doduše, do Niša je jedno, a ovo drugo...još sam pospan
avatar

Posts : 10392
Join date : 2015-11-22

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Gargantua on Sat Dec 23, 2017 11:42 am

ma naše tržište je vojvodina, beograd, i donekle niš, i pomalo se kapilarno spušta na jug, počinjati od crne gore pa gurati cevi od tog terminala na sever je je ogroman i neopravdan trošak.
avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sat Dec 23, 2017 11:45 am

Gargantua wrote:ma naše tržište je vojvodina, beograd, i donekle niš, i pomalo se kapilarno spušta na jug, počinjati od crne gore pa gurati cevi od tog terminala na sever je je ogroman i neopravdan trošak.

jeste, jeste, pardoniram. Ali prosto nijedna od one dve varijante mi se ne sviđa previše  No možda nijedna ne bude tako da je ok
avatar

Posts : 14558
Join date : 2014-12-01

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Filipenko on Sat Dec 23, 2017 12:26 pm

WTF, o čemu vi govorite ovde?

Sve te interkonekcije, terminali, kurci palci, to ničemu ne služi. To je PR priča u kombinaciji sa "infrastrukturnim projektom" da se "izvuku pare" za izgradnju terminala/konektora, za koje niko ne zna kako će se isplatiti i da li će raditi. Kapaciteti su mali, tečni gas je skup, a gas koji bi se dopremao sa Kavkaza i slično je tek šou, jer te konekcije nisu ni izgrađene (opet, služe kao PR priča) niti tamo ima gasa jer je sve unapred prodato Kini za narednih desetak godina. Gas koji bi došao "odande" je zapravo ruski gas koji bi Azerbejdžan otkupio od, gle čuda, Gazproma, i potom zaobilaznim putem slao do Evrope. 

Problem sa tim gasom je što je za nas onda preskup zbog ogromnih tranzitnih taksi, što je slučaj i sa tečnim gasom, koji je jednostavno neisplativ pošto je značajno skuplji. Ne isplati se, sa padom cena nafte (a cena gasa je prati) sve to je neisplativo i firme masovno bankrotiraju, planovi se odlažu i to niko ne kupuje u iole ozbiljnim količinama, pa zato Jenkiji pritiskaju države i u maniru tipičnog kauboja udaraju mamuzama da se grade terminali kao PR projekti. Da je EU dosledna svojim pravilima i postulatima, kao što nije, zabranila bi uvoz tečnog gasa jer za razliku od ekološki prihvatljivog transporta i eksploatacije gasa koji dolazi cevima iz Rusije, jenki gas zahteva gigantske tankere koji dopremaju LNG i truju mora otrovom zvanim nafta, ostavljajući katastrofalne posledice po čovekovu okolinu.


Tim rečeno, deluje mi da uopšte ne kontate o čemu se ovde radi. Niko ne govori o gasu za "grejanje", niti je to poenta. Može se grejati na struju, na drva, kako god. Niko normalan neće da se greje na LNG, njegova cena bi bila taman tolika da se više isplati grejanje na struju ili nekim drugim metodom, nije ovde u pitanju stanovništvo. Poenta je da je gas najjeftiniji industrijski energent, i upravo zbog toga ekonomski teroristi Nemci uzurpirajući institucije takozvane Evropske Unije brane da Južna Evropa dobije veliku infrastrukturnu potporu koja se naslanja direktno na Rusiju, dok za sebe gledaju da dopreme što više.

Tada bi se u ovom regionu, ali potencijalno i zapadno od njega (Italija, na primer) stvorili preduslovi za razvoj koji bi kombinovao (nažalost) niske plate i jeftinu i sigurnu, pristupačnu energiju, čime bi se troškovi proizvodnje bilo čega zaista sveli na minimum. Ekonomski teroristi to ne smeju da dozvole i zato se Abu Bakar Al Merkel svojski trudi da eliminiše potencijalne velike gasovode koji bi stvorili preduslove da ovde dođe neko ko nije pod kontrolom njihovog Bundesnachrichtendienst-a (npr. Kina), značajno investira i em im sjebe tržište, em stvori uslove da Nemci počnu da uvoze jer je jeftinije umesto da izvoze 40% BDP-a. Zato oni forsiraju te male gasovode, buđave terminale, sumanute infrastrukturne troškove gde se najpre gas pretvara u tečnost, pa transportuje tankerima do terminala, pa ili pretvara ponovo u gas ili tovari na kamione, pa onda autoputevima u skladišta...dok magarac ne crkne, umesto da lepo neko koordinisano otvori ventile u Toboljsku i Banatskom Dvoru. Stalno u vestima ti PR "razvojni" projekti koji su veći gubitaši od najgorih projekata socijalizma, terminal na Krku, te terminali u Bugarskoj, te terminali u Grčkoj...

Zbog toga je od životne važnosti da se to realizuje. Naravno, sumnjam da će se realizovati, jer će se uvek naći neki izdajnički govnar i smrad koji radi protiv interesa svog naroda i države Bojko Borisov da uz čašicu i prijatno ćaskanje sa nekim senatorom koji je svojevremeno polivao gradove napalmom sa bezbedne visine izađe u susret američkim interesima, u skladu sa evropskim vrednostima. Upravo je to razlog više da se raščisti sa ekonomskim teroristima Nemcima i domaćom Bundesnachrichtendienst agenturom, a mi dobro znamo kako se to radi. Ne kažem da nema dobrih Nemaca, ali dobri Nemci dolaze u specifičnom agregatnom stanju, negde između čvrste materije i tečnosti.


Spoiler:
   
avatar

Posts : 3726
Join date : 2014-10-28
Age : 39

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Mr.Pink on Sat Dec 23, 2017 12:30 pm

filipenko, dobro nam došao. čekamo detaljan izveštaj sa tvog puta iz moskve! šta kažu, hoće li nas  podržati u našim naporima i borbi?


_____
СВЕ СУДИЈЕ ХАШКОГА СУДА 
МОГУ ДА НАМ ЛИЖУ МУДА!

srce ruka lopata
avatar

Posts : 10392
Join date : 2015-11-22

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Gargantua on Sat Dec 23, 2017 1:06 pm

u pokušaju da se filip shvati polu-ozbiljno...

Filipenko wrote:... Zato oni forsiraju te male gasovode, buđave terminale, sumanute infrastrukturne troškove gde se najpre gas pretvara u tečnost, pa transportuje tankerima do terminala, pa ili pretvara ponovo u gas ili tovari na kamione, pa onda autoputevima u skladišta...dok magarac ne crkne, umesto da lepo neko koordinisano otvori ventile u Toboljsku i Banatskom Dvoru. Stalno u vestima ti PR "razvojni" projekti koji su veći gubitaši od najgorih projekata socijalizma, terminal na Krku, te terminali u Bugarskoj, te terminali u Grčkoj...

The EU will support the project for construction of a gas interconnection between Serbia and Bulgaria with about EUR50m in IPA funds for 2017, Energy Minister Aleksandar Antic said yesterday. He added that the EU is expected to approve EUR49.6m of grant funds for the project in December, which is more than initially expected. The cost of the Serbian section of the gas link is estimated at EUR80m, according to media reports.

The construction of the gas interconnection, which aims to diversify gas supply routes, was announced in January when Serbia and Bulgaria signed a memorandum on the project. The construction of the interconnection is planned to start by May 2019 so that it becomes operational by end-2020. The total length of the new pipeline in both countries will be 150km. The interconnection will enable a transfer of 1.8bcm of gas per year.

nas ovaj gasovod košta cca 30 miliona evra, što je džak paprika.
avatar

Posts : 10392
Join date : 2015-11-22

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Gargantua on Sat Dec 23, 2017 1:15 pm

evo tekst po filipovom ukusu 

Nord Stream 2 means gains for Germany but pain for Europe

The proposed Nord Stream 2 pipeline could destabilise European energy cooperation and offer Gazprom excessive influence in Central and Eastern Europe. These disadvantages do not justify the commercial benefits for German companies.

BY: GEORG ZACHMANN DATE: JUNE 23, 2017 TOPIC: ENERGY & CLIMATEThe construction of a new pipeline under the Baltic Sea between Russia and Germany throws up a series of economic, legal and political questions. German politicians face a particular dilemma. The project seems likely to be profitable for Germany itself, but it would worsen the gas supply for Germany’s eastern neighbours. The strategic opportunities that Nord Stream gives Gazprom are particularly worrying. It would make it possible for Gazprom to improve its market position in north-west Europe, offering lower prices to compete against liquid natural gas (LNG) and western European production, while pushing through higher prices to the East.

At the moment Russian natural gas has to flow through eastern Europe to reach western Europe. But with Nord Stream 2 Gazprom would be able to bring large quantities to market in north-west Europe directly through Germany. German traders would, of course, try to buy this gas at low prices and sell it at a higher price further East. But the relevant pipeline capacity in a West-East direction is limited.

With Gazprom directly supplying large quantities of gas to the west European markets, avoiding eastern Europe, the existing West-East capacity would quickly be exhausted. This would make it impossible to deliver any more gas from north-western countries to the South-East of Europe. This way Gazprom would have an essentially captive market in south-eastern countries, with a significant demand for natural gas. This would not only mean higher prices in Central and Eastern Europe. It would also allow Gazprom to turn off the gas tap for these countries, without breaking its commitments to western European countries.

So, Nord Stream 2 looks like a project where Gazprom and the German gas industry do well at the expense of other central and eastern Europeans. This undertaking might be profitable for the participating companies, but the effects for the EU as a whole could be negative. What is more, there could also be political consequences if Gazprom achieves unfettered power on the markets in parts of eastern Europe. Especially for Ukraine, the need to negotiate gas provision directly with Moscow again could have consequences that go far beyond commercial disadvantages. Nord Stream 2 could seriously endanger the energy security and geopolitical situation of Ukraine.

Nord Stream 2 will also not make it any easier to convince countries like Poland or Slovakia of the advantages of a common European energy policy. But Germany needs this cooperation.  If central and eastern European countries walk away from the fight against climate change, this could slow down the entire European energy transition. The cost of energy in Germany would also increase if it were not possible to sell excess energy to neighbours and use their electricity networks.  Nord Stream 2 will lead to reduced revenues and high gas acquisition costs in Germany’s partner countries to the East. And this would make cooperation on energy issues within the EU more difficult. That is not in the German interest. Thus, in balance, the long-term disadvantages of building Nord Stream 2 outweigh the short-term commercial advantages.

http://bruegel.org/2017/06/nord-stream-2-means-gains-for-germany-but-pain-for-europe/
avatar

Posts : 3726
Join date : 2014-10-28
Age : 39

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Mr.Pink on Sat Dec 23, 2017 1:19 pm

ko bi reko da će se rus i švabo naći u srednjoj evropi zemlji.


_____
СВЕ СУДИЈЕ ХАШКОГА СУДА 
МОГУ ДА НАМ ЛИЖУ МУДА!

srce ruka lopata
avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sat Dec 23, 2017 3:54 pm

Mr.Pink wrote:ko bi reko da će se rus i švabo naći u srednjoj evropi zemlji.

multipolarnost 
avatar

Posts : 6116
Join date : 2015-05-16

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by No Country on Sat Dec 23, 2017 5:36 pm

Blind Lime Pie wrote:Postoji slavska tendencija da se bukvalno sve tumači pomoću cevi. Sve je zbog cevi, velika je to igra, nemojsinaivan.
Тако је. Амери су све радили због нафтовода, Руси због гасовода. Дуге цеви, кратке цеви, вишецевни бацачи... проблем са паранојом је што заправо подстиче (дабоме селективну) информисаност, а технологија је итекако напредовала у том правцу. Онда имамо ликове попут Зупера и Филипенка, и не можеш им ништа, сем ако се и сам не упустиш у ту исту игру. А ту си у старту изгубио...
avatar

Posts : 14558
Join date : 2014-12-01

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Filipenko on Sat Dec 23, 2017 8:35 pm

Bitno je da imamo tebe da nam otvoriš oči, jer nisi selektivno informisan, već pratiš slobodne medije kojima je jedini cilj da te što više i kvalitetnije informišu.Gargantua wrote:u pokušaju da se filip shvati polu-ozbiljno...

Filipenko wrote:... Zato oni forsiraju te male gasovode, buđave terminale, sumanute infrastrukturne troškove gde se najpre gas pretvara u tečnost, pa transportuje tankerima do terminala, pa ili pretvara ponovo u gas ili tovari na kamione, pa onda autoputevima u skladišta...dok magarac ne crkne, umesto da lepo neko koordinisano otvori ventile u Toboljsku i Banatskom Dvoru. Stalno u vestima ti PR "razvojni" projekti koji su veći gubitaši od najgorih projekata socijalizma, terminal na Krku, te terminali u Bugarskoj, te terminali u Grčkoj...

The EU will support the project for construction of a gas interconnection between Serbia and Bulgaria with about EUR50m in IPA funds for 2017, Energy Minister Aleksandar Antic said yesterday. He added that the EU is expected to approve EUR49.6m of grant funds for the project in December, which is more than initially expected. The cost of the Serbian section of the gas link is estimated at EUR80m, according to media reports.

The construction of the gas interconnection, which aims to diversify gas supply routes, was announced in January when Serbia and Bulgaria signed a memorandum on the project. The construction of the interconnection is planned to start by May 2019 so that it becomes operational by end-2020. The total length of the new pipeline in both countries will be 150km. The interconnection will enable a transfer of 1.8bcm of gas per year.

nas ovaj gasovod košta cca 30 miliona evra, što je džak paprika.

Otprilike je takav i kapacitet tzv. gasovoda. Inače, ako se ne spojimo na ruski gas, sve što bi njime dolazilo bi bio skupi tečni gas po cenama koje odrede Ameri. I naravno, u daleko manjem kapacitetu u odnosu na potrebe, a samo ove godine je potrošnja povećavana 28% i tek će se povećavati. Jaka vajda od "interkonektora". 1.8 milijardi, kroz koje bi išao gas i u Srbiju i za druge koji bi bili zainteresovani (a ne može da podmiri Srbiju), naspram kapaciteta od više desetina milijardi kubika, i uz dozvolu da se reeksportuje gas, što bi u praksi značilo stotine miliona dolara u kešu. Zaista nam pomaže EU, baš joj hvala, i nadam se da će umreti u najgorim mukama.

Naravno, nadam se da je vaskoliko pučanstvo (osim onog u rasejanju koje je, jelte, korektno informisano) svesno da će za izvođače (ako uopšte ikada i dođe do tog posla) biti angažovana neka strana kompanija, makar papirološki uz iznajmljivanje domaće radne snage, jer će to biti uslov, slično recimo onome što se dešavalo sa kliničkim centrima i italijanskim firmama koje su kasnile sa gradnjom.
avatar

Posts : 6591
Join date : 2016-06-25

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Zuper on Sun Dec 24, 2017 2:16 am

Gargantua wrote:evo tekst po filipovom ukusu 

Nord Stream 2 means gains for Germany but pain for Europe

The proposed Nord Stream 2 pipeline could destabilise European energy cooperation and offer Gazprom excessive influence in Central and Eastern Europe. These disadvantages do not justify the commercial benefits for German companies.

BY: GEORG ZACHMANN DATE: JUNE 23, 2017 TOPIC: ENERGY & CLIMATEThe construction of a new pipeline under the Baltic Sea between Russia and Germany throws up a series of economic, legal and political questions. German politicians face a particular dilemma. The project seems likely to be profitable for Germany itself, but it would worsen the gas supply for Germany’s eastern neighbours. The strategic opportunities that Nord Stream gives Gazprom are particularly worrying. It would make it possible for Gazprom to improve its market position in north-west Europe, offering lower prices to compete against liquid natural gas (LNG) and western European production, while pushing through higher prices to the East.

At the moment Russian natural gas has to flow through eastern Europe to reach western Europe. But with Nord Stream 2 Gazprom would be able to bring large quantities to market in north-west Europe directly through Germany. German traders would, of course, try to buy this gas at low prices and sell it at a higher price further East. But the relevant pipeline capacity in a West-East direction is limited.

With Gazprom directly supplying large quantities of gas to the west European markets, avoiding eastern Europe, the existing West-East capacity would quickly be exhausted. This would make it impossible to deliver any more gas from north-western countries to the South-East of Europe. This way Gazprom would have an essentially captive market in south-eastern countries, with a significant demand for natural gas. This would not only mean higher prices in Central and Eastern Europe. It would also allow Gazprom to turn off the gas tap for these countries, without breaking its commitments to western European countries.

So, Nord Stream 2 looks like a project where Gazprom and the German gas industry do well at the expense of other central and eastern Europeans. This undertaking might be profitable for the participating companies, but the effects for the EU as a whole could be negative. What is more, there could also be political consequences if Gazprom achieves unfettered power on the markets in parts of eastern Europe. Especially for Ukraine, the need to negotiate gas provision directly with Moscow again could have consequences that go far beyond commercial disadvantages. Nord Stream 2 could seriously endanger the energy security and geopolitical situation of Ukraine.

Nord Stream 2 will also not make it any easier to convince countries like Poland or Slovakia of the advantages of a common European energy policy. But Germany needs this cooperation.  If central and eastern European countries walk away from the fight against climate change, this could slow down the entire European energy transition. The cost of energy in Germany would also increase if it were not possible to sell excess energy to neighbours and use their electricity networks.  Nord Stream 2 will lead to reduced revenues and high gas acquisition costs in Germany’s partner countries to the East. And this would make cooperation on energy issues within the EU more difficult. That is not in the German interest. Thus, in balance, the long-term disadvantages of building Nord Stream 2 outweigh the short-term commercial advantages.

http://bruegel.org/2017/06/nord-stream-2-means-gains-for-germany-but-pain-for-europe/

Moram da kazem da je tekst najobicnija glupost jer Rusi mogu uvek da ponude Evropi tecni prirodni gas(LNG-TPG po naski), sa novim kapacitetima koji su izgradjeni ili se grade.
Jamal je upravo otvoren sa godinsjim kaapcitetom od oko 23 milijard m3 TPG.
Na Baltiku se gradi TPG terminal u saradnji Gazproma i Sela kapaciteta na godisnjem nivou od 14-15 milijardi m3. Dakle, skoro 40 milijardi m3 kubnih kapaciteta ce imati Rusija, relativno skoro, da salje u Evropu kroz TPG(sto je blizu onoga sto bi islo kroz Severni tok-2, ST-1 vec ima kapaciteta od 50 milijardi m3 sto je oko 30-35% onoga sto ide u celu Evrpu godisnje iz Rusije, tako da i tu lupa glupsti). Ako su u EU ludi da placaju skuplji TPG iz Rusije, koji ce biti jeftiniji do onoga iz SAD, Katara ili Australije, nema potrebe za novim gasovodima.

Baltic LNG
http://www.gazprom.com/about/production/projects/lng/baltic-lng/

In June 2016, Gazprom and the British-Dutch oil and gas company Shell inked the Memorandum of Understanding on Baltic LNG.
In June 2017, Gazprom and Shell signed the Heads of Agreement to set up a joint venture.

Dakle, Nemci(vec postojeci "Severni tok-1" kapciteta 50 milijardi m3 plus moguca dvojka), Francuzi(Total na Jamalu), britansko-holandski Sel(na Baltiku) rade sa Rusima ali da mi ne radimo...
Da li su ovde svi ludi?
Britanci mole za ruski gas da ih spasi:

UK turns to Russian project targeted by sanctions for gas supply

avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sun Dec 24, 2017 2:32 am

Pfff, oni su svi Rusima uveli sankcije i članovi su NATO, a Rusima je milo & drago da rade sa njima. Da im mi uvedemo sankcije i uđemo u NATO što bi nam dobro došlo za neke naše druge interese sa nama bi itekako smanjili saradnju i pitanje da li bi hteli više da rade uopšte. Da li su svi ovde ludi? Nisu, nego quod licet iovi non licet bovi. 
avatar

Posts : 6591
Join date : 2016-06-25

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Zuper on Sun Dec 24, 2017 2:36 am

Mozemo ali zaboravi onda na bescarinski odnos sa Rusijom. To ovi tvoji iz nato nemaju. I da vidimo kakve to posledice vuce za sobom u ekonomiji.
avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sun Dec 24, 2017 2:46 am

Pa, kako da kažem, imaće pad ekonomije, tj već ga imaju relativno gledanno u odnosu na okruženje i ovako. Što se tiče bescarinskog odnosa Vučić je već bio spreman da to proguta jer ono što je predlagao regionalnu carinsku uniju je upravo to - kraj bescarinskog odnosa sa Rusijom. Jer je izvoz u BiH važniji i veći od izvoza u Rusiju.
avatar

Posts : 6591
Join date : 2016-06-25

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Zuper on Sun Dec 24, 2017 2:59 am

Nama je u izvozu za Rusiju vazno to sto su neki sa zapada, koji su ulozili u Srbiji, dosli zbog bescarinskgo odnosa sa Rusijom. To nije slucaj sa BiH, nemoj da poredis rusko trziste i ovih par drzavica okolo nas, brojke su proste i nisu za poredjenje. Cuj regionlan carinska unija koja ima 15 miliona stanovnika i Rusija od 140 miliona plus bogatiji. Kako to uopste moze da se poredi i da bude zamena? Pa ako hoce Srbija da to sece, nemam nikakav problem.
Da ne govorim o znacaju Rusije u uvozu energenata ili ulaganja u NIS...
Sa druge strane, nasa vlast pod pritskom EU ogranicava saradnju sa Rusijom na stetu Srbije zarad interesa Brisela.
Ali to je ocekivano.
avatar

Posts : 14558
Join date : 2014-12-01

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Filipenko on Sun Dec 24, 2017 2:01 pm

KinderLad wrote:Pfff, oni su svi Rusima uveli sankcije i članovi su NATO, a Rusima je milo & drago da rade sa njima. Da im mi uvedemo sankcije i uđemo u NATO što bi nam dobro došlo za neke naše druge interese sa nama bi itekako smanjili saradnju i pitanje da li bi hteli više da rade uopšte. Da li su svi ovde ludi? Nisu, nego quod licet iovi non licet bovi. 
Lako je uvesti sankcije, poenta je da treba gledati svoje interese. U prevodu, šta bismo mi mogli dobiti ako uvedemo Rusiji sankcije? Odgovor je - ništa. I kao država, i kao narod, ne bismo dobili ništa, a vlast bi dobila neko tapšanje po ramenu, možda odobrenje da ostanu 2-4 godine duže da nas muzu u ime svojih mentora sa zapada. Te zemlje koje si nabrojao su dobile nešto konkretno, ili makar tako misle. Što se mene tiče, dobili su metu na čelu ako ikada izbije neko sranje kod njih ili bilo gde u svetu i ja sam time zadovoljan. Mi bismo dobili kurac u dupe i deset nekih novih uslova koji se do tada nisu ni spominjali, ili su se samo uzgred spominjali. Glupi Vučić kaže da bi odjednom svi uslovi bili olabavljeni kada bi uveo sankcije Rusiji, a stvari su obrnute - bili bi pooštreni kada bi uveo sankcije Rusiji i odjednom bi vladavina prava, manjine, stanje na granicama itd. bili nepremostiva prepreka za dalje integracije. Ko to nije video i shvatio još za vreme vlasti tzv. Zorana taj ništa nije shvatio.

Ruski gas je nama razvojna šansa i šansa za reindustrijalizaciju iz razloga koje sam gore opisivao, i upravo zato treba tražiti aktivnije učešće Rusije i Kine na ovom prostoru, i vojnu podršku ako treba. Podrška zapada sa druge strane je tovljenje lokalnih goveda koja nas kradu i tek će da nas kradu, jer ništa lakše nego izmusti pare iz fondova EU preko fantomskih firmi od dvoje ljudi i vratiti ih tamo gde treba, što sa gasom malo teže ide. To je nama u interesu kao narodu. Političarima nije. Njima je EU super priča, tamo se sjajno uklapaju.


Zuper wrote:
Moram da kazem da je tekst najobicnija glupost jer Rusi mogu uvek da ponude Evropi tecni prirodni gas(LNG-TPG po naski), sa novim kapacitetima koji su izgradjeni ili se grade.
Jamal je upravo otvoren sa godinsjim kaapcitetom od oko 23 milijard m3 TPG.
Na Baltiku se gradi TPG terminal u saradnji Gazproma i Sela kapaciteta na godisnjem nivou od 14-15 milijardi m3. Dakle, skoro 40 milijardi m3 kubnih kapaciteta ce imati Rusija, relativno skoro, da salje u Evropu kroz TPG(sto je blizu onoga sto bi islo kroz Severni tok-2, ST-1 vec ima kapaciteta od 50 milijardi m3 sto je oko 30-35% onoga sto ide u celu Evrpu godisnje iz Rusije, tako da i tu lupa glupsti). Ako su u EU ludi da placaju skuplji TPG iz Rusije, koji ce biti jeftiniji do onoga iz SAD, Katara ili Australije, nema potrebe za novim gasovodima.

Baltic LNG
http://www.gazprom.com/about/production/projects/lng/baltic-lng/

In June 2016, Gazprom and the British-Dutch oil and gas company Shell inked the Memorandum of Understanding on Baltic LNG.
In June 2017, Gazprom and Shell signed the Heads of Agreement to set up a joint venture.

Dakle, Nemci(vec postojeci "Severni tok-1" kapciteta 50 milijardi m3 plus moguca dvojka), Francuzi(Total na Jamalu), britansko-holandski Sel(na Baltiku) rade sa Rusima ali da mi ne radimo...
Da li su ovde svi ludi?
Britanci mole za ruski gas da ih spasi:

UK turns to Russian project targeted by sanctions for gas supply
Ma naravno. I to će da dopremaju ako treba novim rutama koje razbijaju nuklearni ledolomci na Arktiku u ovom trenutku dok govorimo, i taj gas će opet biti mnogo jeftiniji od američkog koji donose iz okupiranih zemalja bliskog istoka, još ako im Putin i Kinezi malo pročačkaju maršrutu kroz Crveno More i Suec kao što planiraju, biće veselo.
avatar

Posts : 14558
Join date : 2014-12-01

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Filipenko on Sun Dec 24, 2017 2:05 pm

Od ostalih vesti, nezavisni kandidat Vladimir Putin je danas dobio zvaničnu podršku Jedinstvene Rusije, najveće parlamentarne stranke, koja je izdala proglas i podržala ga na predstojećim izborima za predsednika.

Čik da vidim da u Americi, Britaniji, Nemačkoj...pobedi nezavisni kandidat, a pamtite moje reči, to će se desiti u - Rusiji
avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sun Dec 24, 2017 3:23 pm

Khm, Filipe, nisam ulazio u raspravo treba li ili ne da uvedemo sankcije Rusiji, nego o necem drugom - posledice iste stvari po jedne i po neke druge. Tako da nije bilo potrebe da ovako istices kandidaturu za kolumnistu Novosti, Pecata i ostalih slicnih.
avatar

Posts : 14558
Join date : 2014-12-01

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Filipenko on Sun Dec 24, 2017 4:30 pm

Moje je da otvorim dušu, a ako me zapaze i sete se, sete se...
avatar

Posts : 6116
Join date : 2015-05-16

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by No Country on Sun Dec 24, 2017 5:33 pm

Други то раде за паре, Филип из љубави.
avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sun Dec 24, 2017 5:40 pm

Postujem
avatar

Posts : 16720
Join date : 2012-02-12
Location : што даље од времена

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by паће on Sun Dec 24, 2017 5:56 pm

KinderLad wrote:Postujem

Резултат тога је овај пост.


_____
Сваки ниста ће ти рећи да је низам најбоља ствар. Ено онолики низамски растанци, и шта им фали?
"multiple websites" - c'mon, where would you find them? For starters, find ONE multiple website. Oh, you meant "more than one"? Well, that's called "many".
avatar

Posts : 4731
Join date : 2017-11-16
Location : Nosgoth

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by KinderLad on Sun Dec 24, 2017 6:06 pm

Re: Rusija i sve vezano za nju

Post by Sponsored content


    Current date/time is Tue Dec 18, 2018 7:47 pm