by William Murderface on January 3rd 2018, 13:03
Pa ima razlike kolko hoćeš, npr DS (URS i ostala bulumenta) u Nišu je pravio svakojaka sranja, ali da sukob posvađanih frakcija DS-a dođe dotle da se pale kola gradskih i policijskih funkcionera, to je zaista bilo nezamislivo. Ima toga još. Ja sam glasao za DS na svim izborima posle 2012, nije meni problem da kažem da nisu isti.
Ali stvar je u tome da ti je pitanje pogrešno postavljeno. Nije uopšte stvar u izboru između većeg i manjeg zla, to je neki okvir u kojem nema previše smisla razmišljati. Ti si zaglavljen u to pitanje kao u jedino moguće i relevantno pitanje, i stalno iznova na njega dobijaš isti odgovor- manje zlo je bolje od većeg zla. Pa okej, nije to problem, to je elementarna racionalnost. Ama je problem sa manjim zlom što otvara vrata za veće zlo, i nema nikakvog načina da ga zaustavi. Videli smo ovo ne samo u Srbiji, nego i u mnogim drugim zemljama. To realpolitičko taktiziranje i famozni pragmatizam, na kraju same sebe zafarbaju u ćošak iz kojeg ne mogu da izađu. U Srbiji je to izgledalo tako što je DS prvo pronalazio zajednički bol sa Dačićem, onda pravio SNS i propirao radikale, sve u pokušaju da nekako prejebe nesvarene ostatke starog režima, i na kraju se desilo jedino što se moglo desiti, prejebali su oni njega, jer su iskusniji i beskrupulozniji. Ta igra mora tako da sa završi.
Moje pitanje za tebe je - možeš li da misliš politici u nekim drugim terminima osim u terminima biranja izmežu većeg i manjeg zla? Evo, ja ti bez pproblema priznajem da nisu isti, da su ovi gori, itd. Ali, pa šta? Možemo li konačno da promenimo temu, i počnemo da pričamo u nekim drugim terminima. Recimo - da li je moguća politika koja bi mogla da mobiliše široke slojeve građanstva i koja ne bi predstavljala samo "povratak na staro".
Last edited by William Murderface on January 3rd 2018, 13:15; edited 1 time in total