Air B'rn'B

Share
avatar

Posts : 11466
Join date : 2015-03-20

Air B'rn'B

Post by Kondo on Tue Oct 31, 2017 12:27 pm

naslucujem da ce sa njom tek biti sranja, narocito ako se krene na prevremene izbore. mozda nije lose da je imamo ovde. evo jedan stari tekst iz juna.

Skidanje pink(washing) naočara
ves masinaTermin “pinkwashing” je prvobitno proizašao kada je izraelska vlada pokrenula kampanju 2005. godine pod nazivom „Brend Izrael“ koja je imala za cilj da prikaže Izrael kao modernu zemlju koja neguje prava LGBT+ populacije, nasuprot njenim susedima gde su životi ove grupacije ugroženi. Par godina kasnije, turistički odbor Tel Aviva u saradnji sa Ministarstvom turizma je pokrenuo novu kampanju u vrednosti od 90 miliona dolara kako bi predstavio ovaj grad kao internacionalno gej odmaralište. S obzirom na visoke cene prisutne u Tel Avivu, ovo turističko odredište nije namenjeno svakome, već je rezervisano za tanak sloj finansijski privilegovanih (gej) ljudi, čime ono i dobija, tj. zadržava svoj elitni karakter. Ovakva strategija manipulisanja i korišćenja LGBT+ populacije kao sredstva zarad punjenja džepova i sticanja profita, pri čemu se suštinski prava LGBT+ osoba ne menjaju, nazvana je „pinkwashing“.

Turistička kampanja u Tel Avivu naravno nije usamljen slučaj pinkwashing-a. Primeri idu od promovisanja „etične nafte“ u Kanadi, preko Adidasove kampanje „Love is love“, pa sve do sladoleda Ben&Jerry’s i Burger King proizvoda koji su takođe pokrenuli kampanje „podrške LGBT+ populaciji“ privremeno menjajući ambalaže svojih proizvoda u dugine boje ili slično.

Možemo uočiti obrazac da je gotovo uvek reč o multinacionalnim kompanijama koje svoju ponudu prilagođavaju u zavisnosti od regije koju obuhvataju. Kako je zapravo glavni cilj upravo sticanje profita, a ne kojekakva humanost, prethodno navedene ponude se ne mogu naći u regijama koje su otvoreno homofobne, transfobne ili na bilo koji način pokazuju i podstiču netrpeljivost prema LGBT+ populaciji, a gde takođe možemo naići na neke od ovih korporacija. Dakle, one će nastaviti da direktno sarađuju i profitiraju od onih društava gde se LGBT+ osobe diskriminišu, ali i sa onima gde su one „prihvaćenije“. Stoga, one predstavljaju samo jednu od ciljnih grupa kojoj nastoji da se plasira neki proizvod kako bi se povećala potražnja za istim, a samim tim i profit kompanije koja stoji iza njega.To je samo dokaz da nije reč ni o kakvoj „etičnosti“, niti ideologiji određene korporacije, već o dvostrukim standardima koji će varirati i modifikovati se u zavisnosti od onoga ko plaća.

Ana Brnabić mandatarka za sastav vlade

Kada je reč o Srbiji, od skoro smo svedoci dolaska Ane Brnabić na poziciju mandatarke. Neki navode da ovaj čin predstavlja jedan revolucionarni momenat gde po prvi put u istoriji na ovoj poziciji imamo ne samo žensku osobu, već i autovanu lezbejku. Činjenica je da je ovo zaista atipična situacija za Srbiju koja je izrazito patrijarhalna i homofobna sredina. Da li to znači da smo se udaljili od ovakvog sistema? Da li je opala diskriminacija prema LGBT+ osobama? Da li je ovo dokaz o integrisanosti i dobrom položaju LGBT+ osoba u društvu? Pa, ne.

Slučaj sa Anom Brnabić je još jedan od primera pinkwashing-a. U pitanju je upravo skretanje pažnje sa problema sa kojima se suočava LGBT+ populacija u Srbiji kroz davanje lažne slike o tome kakvo je zaista stanje na ovom polju. Ovo je vrlo problematično iz više razloga.

Prvo, LGBT+ populacija se na globalnom nivou, pa tako i u Srbiji, suočava sa raznoraznim problemima i oblicima diskriminacije: od vršnjačkog nasilja, odbacivanja od strane porodice, finansijske nestabilnosti, itd, sa kojima se svakodnevno susreću. Pozicioniranje Ane Brnabić sa svojom desničarskom ideologijom na mesto mandatarke zapravo skreće pažnju sa ovih problema, dajući široj javnosti Srbije, koja već smatra da se LGBT+ populacija previše eksponira i da treba da se zadrži u svoja „četiri zida“, iskrivljen uvid u to kako je biti LGBT+ osoba. Vođenje primerom Ane Brnabić se podstiče individualizacija i odvraćanje od kolektivnih problema LGBT+ populacije.

Postavljanje Ane Brnabić na mesto mandatarke samo dodatno doprinosi održanju kapitalističkog sistema i mašinerije koja dodatno produbljuje društvene nejednakosti. Privatizacijom i težnjom za nagomilavanjem profita koji će biti u rukama izuzetno malog procenta stanovništva na vrhu hijerarhije se ne stvara prostor za brigu o ljudima jer ta briga predstavlja trošak, što se kosi sa osnovnim ciljem kapitalizma. Tome takođe doprinosi i podsticanje individualizma prilikom čega ljudi posmatraju jedni druge kao konkurenciju, te takvo stanje otežava pristup kolektivnoj borbi za ljudska prava. Iz tih razloga, kapitalizmu ide u korist da marginalizovani ostanu upravo tamo gde jesu – na margini društva, jer na taj način on opstaje. Stoga, kapitalistički sistem nije, niti može biti na strani socijalno ugroženih i marginalizovanih.

Dolaskom LGBT+ osobe, u ovom slučaju lezbejke, na neku od pozicija moći ne znači da problemi ne postoje, niti da će oni ovim postupkom biti automatski rešeni. Nasuprot tome, ovaj dobijeni status će biti samo manipulisan zarad posredno dodatnog tlačenja ove grupacije i spinovanja. Generalno govoreći, postojanje hijerarhije nikada i ne ide u korist ugroženima, niti bilo kome osim (kapitalističkom) mehanizmu, koji stoji iza konkretne osobe, reklame ili nečega trećeg. Ta osoba je samo otelotvorenje veće mašinerije koja povlači konce u pozadini i manipuliše širim društvom, skrećući pažnju sa pravih problema.

Napraviću paralelu sa izborima u Francuskoj i sa Marin Le Pen. Marin Le Pen je žena koja je ujedno i ultra desničarka, čija politika ni na koji način ne bi doprinela poboljšanju položaja žena, već bi ih čak plasiranjem svojih konzervativnih i fašističkih vrednosti dodatno ugrozila. Dakle, nije dovoljan uslov da neko bude pripadnik određene grupe da bi učinio nešto dobro za to grupu. Isto tako, činjenica da je Ana Brnabić postala mandatarka, zasigurno ne znači da će se prava LGBT+ osoba i žena promeniti na bolje. Takođe, time što je ona postala mandatarka ne znači da je Srbija manje homofobna. Nasuprot tome, ona, kao jedan segment kapitalističkog uređenja, kreira privid „otvorene, emancipatorske države“, pri čemu je realnost sasvim drugačija. U ovom slučaju, LGBT+ su samo pijuni za manipulaciju, održavanje kapitalističke matrice koja se ovakvim postupkom samo održava i reprodukuje.

Nije čudno što proteklih dana u medijima možemo naići samo na ovu vest, posebno ako uzmemo u obzir da je pitanje izlaska van heteronormativnih obrazaca i dalje tabu tema koja nije u dovoljnoj meri pokrivena kod nas. Ipak, ne bi bio prvi put i postoji osnovana sumnja da je reč i o skretanju pažnje narodu sa nekih gorućih tema koje će značajno uticati na naše živote, poput Zakona o dualnom obrazovanju i Zakona o agencijskom radu. Na ovaj način, fokus je preusmeren ka temi koja po patrijarhalnim standardima iskače iz norme.

Bilo kako bilo, uprkos tome što se ovaj čin ocenjuje kao progresivan, on služi pukom reprodukovanju rodne, seksualne, klasne neravnopravnosti. Takođe, navođenjem toga da će sada LGBT+ osobe biti osnažene da se autuju nije adekvatno s obzirom na to da se uslovi života jačanjem kapitalizma samo pogoršavaju, što se najviše odražava upravo na najugroženijima: siromašnima, LGBT+ osobama, Romima, itd, pri čemu neko može biti ugrožen i prema više kriterijuma, a ne samo jednom. Stoga, promena neće doći utemeljivanjem i održavanjem ovakvog uređenja koji isključivo brani interese elite koja zadržava svoj privilegovani položaj preko marginalizovanih grupa i putem manipulisanja naroda korišćenjem različitih metoda poput i samog pinkwashing-a, već celokupnom promenom sistema iz korena.

Vanja Zarić


_____
I was faced with a choice at a difficult age

Would I write a book? Or should I take to the stage?
But in the back of my head I heard distant feet
Che Guevara and Debussy to a disco beat

Posts : 6203
Join date : 2016-06-25

Re: Air B'rn'B

Post by Zuper on Tue Oct 31, 2017 12:30 pmNista drugo nije potrebno.
avatar

Posts : 16270
Join date : 2012-02-12
Location : носач супстанце

Re: Air B'rn'B

Post by паће on Tue Oct 31, 2017 12:58 pm

Само мала језичарска зврчка: никаква веш машина није у питању. Глагол whitewash значи прекречити, што се ради са зидовима замазаним графитима или којечим, или зградама у лошем стању кад треба да бар дан-два личе на нешто. То се окречи.

Кречење у розе је управо то што је Израел радио. Веш машине није ни било.


_____
то ја бришем, некад милице некад не
I want to be Bujumbura for a while. Then I'll can say Bujumbura is a place I've been.
avatar

Posts : 6604
Join date : 2012-02-10

Re: Air B'rn'B

Post by Quincy Endicott on Tue Oct 31, 2017 3:10 pm

krecenje je vise higijenski nego estetski poduhvat


_____
Veteran of two wars.
Father of nine children.
Drowned in the Caspian Sea.
avatar

Posts : 10111
Join date : 2015-11-22

Re: Air B'rn'B

Post by Gargantua on Wed Nov 01, 2017 12:14 pm

Brnabić: Hag nije bio objektivan, nije doprineo pomirenju

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Haški tribunal nije bio objektivan i da je Srbija "najgore prošla" po zbiru kazni i po broju preminulih u Hagu.

Kako je rekla, možda takvo viđenje nije politički korektno, ali je njeno lično mišljenje.

"Mislim da Tribunal nije učestvovao u pomirenju u regionu, već je doprineo zaoštravanju odnosa u regionu. Kako pričati o efikasnosti sudstva u Srbiji, kada vi imate u Hagu proces od 13 godina protiv Šešelja koji je oslobođen", rekla je ona.

Brnabićeva je upitala kako je moguće nekom vratiti 13 godina života, ali i kako bi bilo da se sudstvo u Srbiji prema nekome tako ponese.

Premijerka Srbije je to rekla povodom zvanične posete predsednika Haškog tribunala Karmela Ađijusa, koji će u Beogradu boraviti do sutra.

Kako je saopšteno iz Haga, on će razgovarati o poboljšanju regionalne saradnje u krivičnom gonjenju pred nacionalnim sudovima za zločine počinjene tokom sukoba 1990-ih godina, saopštio je Tribunal.

Na pitanje da li zna razloge njegovog dolaska, Brnabićeva je rekla da "lično ne zna".

IZVOR: B92, IZVOR: FILIP ČUKANOVIĆ SREDA, 1.11.2017. | 11:54
avatar

Posts : 18797
Join date : 2012-02-10

Re: Air B'rn'B

Post by xie saike on Wed Nov 01, 2017 12:17 pm

morace drzava da mu se oduzi i za herojstvo i za tih 13 godina, recimo sa milion evra po godini, ma moze i vise nije frka


_____
U Srbiji vlada bezvezništvo, u pravom smislu te reči.
Želimir Žilnik

-----------------------------------------------------
Фолу-Уп Гроуп Боард
avatar

Posts : 10111
Join date : 2015-11-22

Re: Air B'rn'B

Post by Gargantua on Wed Nov 01, 2017 12:18 pm

treba da trejdmarkuje ovo "ne znam"
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 12:48 pm

Ana, Srbine! Ana Srbine! Ana, Srbine!


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 16270
Join date : 2012-02-12
Location : носач супстанце

Re: Air B'rn'B

Post by паће on Wed Nov 01, 2017 12:51 pm

Gargantua wrote:treba da trejdmarkuje ovo "ne znam"

A, не, "не знам лично" - пробајте да ме питате безлично па да видимо.


_____
то ја бришем, некад милице некад не
I want to be Bujumbura for a while. Then I'll can say Bujumbura is a place I've been.
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 1:01 pm

Licno ne zna, kao premijerka nije obavestena.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Air B'rn'B

Post by Kinder Lad on Wed Nov 01, 2017 1:09 pm

Gargantua wrote:
Brnabić: Hag nije bio objektivan, nije doprineo pomirenju

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Haški tribunal nije bio objektivan i da je Srbija "najgore prošla" po zbiru kazni i po broju preminulih u Hagu.

Kako je rekla, možda takvo viđenje nije politički korektno, ali je njeno lično mišljenje.

"Mislim da Tribunal nije učestvovao u pomirenju u regionu, već je doprineo zaoštravanju odnosa u regionu. Kako pričati o efikasnosti sudstva u Srbiji, kada vi imate u Hagu proces od 13 godina protiv Šešelja koji je oslobođen", rekla je ona.

Brnabićeva je upitala kako je moguće nekom vratiti 13 godina života, ali i kako bi bilo da se sudstvo u Srbiji prema nekome tako ponese.

Premijerka Srbije je to rekla povodom zvanične posete predsednika Haškog tribunala Karmela Ađijusa, koji će u Beogradu boraviti do sutra.

Kako je saopšteno iz Haga, on će razgovarati o poboljšanju regionalne saradnje u krivičnom gonjenju pred nacionalnim sudovima za zločine počinjene tokom sukoba 1990-ih godina, saopštio je Tribunal.

Na pitanje da li zna razloge njegovog dolaska, Brnabićeva je rekla da "lično ne zna".

IZVOR: B92, IZVOR: FILIP ČUKANOVIĆ SREDA, 1.11.2017. | 11:54

brzo uči


_____
alt-lib
avatar

Posts : 5974
Join date : 2014-12-09

Re: Air B'rn'B

Post by uskok i ajduk on Wed Nov 01, 2017 3:17 pm

Gargantua wrote:
Brnabić: Hag nije bio objektivan, nije doprineo pomirenju

"Mislim da Tribunal nije učestvovao u pomirenju u regionu, već je doprineo zaoštravanju odnosa u regionu. Kako pričati o efikasnosti sudstva u Srbiji, kada vi imate u Hagu proces od 13 godina protiv Šešelja koji je oslobođen", rekla je ona.

Ана Б. је још дивнија државница него што сам замишљао да ће бити. 
Не само технократкиња него и патриоткиња, браво, браво.
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 3:20 pm

Državnica neće sastaviti još sto dana, a možda ni pola od toga. Sve prave su ljubavi tužne...


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Guest

Re: Air B'rn'B

Post by Guest on Wed Nov 01, 2017 3:26 pm

Ama zašto bi je menjao. Ne smeta mu baš ništa, radi sve što joj se kaže, jebena premija.
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 3:31 pm

Zato što je nesposobna za bilo šta uključujući i minimalan posao koji joj je ostavljen - peglanje Vučićevih odluka i održavanje kakve-takve discipline u Vladi. Plus, očigledno je da se i njoj beži s tog mesta. Obavila je šta treba, izgurala je najgore stvari - zakon o obrazovanju, dualno, preuzela je na sebe fijasko sa BDP-om, sad će da je šutnu i idu ispočetka, sto dana nove vlade, itd. Očekujem da će uskoro biti i svaljivanja krivice na nju za razne stvari, ko što je bilo i na Lazicu i na Raduleta.

Posle izbora nećemo više nikad čuti za nju, kao što ne čujemo ni za Lazicu.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 9202
Join date : 2014-11-06

Re: Air B'rn'B

Post by plachkica on Wed Nov 01, 2017 3:34 pm

mislim da grešiš, ona je savršena za mesto na kom je.
mislim da je neće menjati, a ne znam odakle ti da joj se ide?
meni deluje da joj se baš sviđa mesto gde se nalazi.
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 3:38 pm

Ne prijaju joj svetla reflektora. Kao i njen najbolji drug Siniša M, ona se najbolje snalazi u zakulisnom polumraku u kojem je niko ništa ne pita i ne mora da se pravda ni pred kim osim pred gazdom. Previše je ovo javna pozicija za nju.

Inače, kad već spekulišemo, mislim da će nova premijerka biti Zorana M.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 4:00 pm

Izjava stoleća

Premijerka je izjavila i da se "ne bavi" vanrednim parlamentarnim izborima i da odluka da li će ih biti ne zavisi od nje.
"Kakva god odluka da bude mislim da to nema veze sa Vladom Srbije i uspehom vlade koju vodim", rekla je Brnabić.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 6604
Join date : 2012-02-10

Re: Air B'rn'B

Post by Quincy Endicott on Wed Nov 01, 2017 4:02 pm

Ironija, bezobrazluk ili glupost?

Ili od svega po malo?


_____
Veteran of two wars.
Father of nine children.
Drowned in the Caspian Sea.
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 4:05 pm

Streponbolja.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 5974
Join date : 2014-12-09

Re: Air B'rn'B

Post by uskok i ajduk on Wed Nov 01, 2017 4:23 pm

William Murderface wrote:Izjava stoleća

Premijerka je izjavila i da se "ne bavi" vanrednim parlamentarnim izborima i da odluka da li će ih biti ne zavisi od nje.
"Kakva god odluka da bude mislim da to nema veze sa Vladom Srbije i uspehom vlade koju vodim", rekla je Brnabić.

Објашњено: http://vasudeva.forumburundi.com/t1080p75-vuciceva-srbija#256540

Ускок, оригинални независни мислилац wrote:Хајде по 15-ти пут  да напоменем да НЕ ЗНАМ како се спроводи транзиција. Једна од теорија каже да мораш да имаш микс народњаштва и партократије да би редовно побеђивао у изборним циклусима. На том трагу ми делује изјава Ане Б. да јој је "свеједно за Вулина" докле год влада као целина има резултата. Нешто као подела: неки су ту да раде реформе, а неки су ту због популизма, политичких "радова", скупљања "капиларних" гласова, теренског политичког "рада".... Дакле, неко балансирање између популизма и реформи. По тој теорији и ови у влади што раде на популизму, исто нешто раде. (за своје бирачко тело)
avatar

Posts : 343
Join date : 2017-06-27
Location : Tunguzija

Re: Air B'rn'B

Post by Zastava 120m on Wed Nov 01, 2017 4:35 pm

Balansiranje između populizma i reformi nije 99,9% populizam i 0.000000001 reforme


_____
I'm here now for six days
and nobody invited me for breakfast.

This morning they say, "Come for breakfast
with us, Arnold, have a nice breakfast."
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 4:40 pm

Ma da je tako ni po muke, problem je što su te "reforme" - uvođenje jeftinog dečijeg rada, mlevenje institucija i  satiranje obrazovanja i socijalne države. Ishod je radni logor Srbija.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 5974
Join date : 2014-12-09

Re: Air B'rn'B

Post by uskok i ajduk on Wed Nov 01, 2017 4:43 pm

Zastava 120m wrote:Balansiranje između populizma i reformi nije 99,9% populizam i 0.000000001 reforme
Могуће да Ана Б. верује у етапне реформе.
Или да Вучић верује у њих, а Ана Б. верује Вучићу.
Како год било, није немогуће да имају право.
У том случају је и Ана Б. пример етапног развлашћивања партократије.
avatar

Posts : 48242
Join date : 2012-06-10

Re: Air B'rn'B

Post by William Murderface on Wed Nov 01, 2017 4:46 pm

Ja mislim da je AirBnb Vučićeva anima. Na kraju sezone ćemo shvatiti da je sve bio samo njegov san, videćemo da su nas deložirali iz kuća u kojima smo živeli i zavrištati. #etičkikapitalizam


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije

Re: Air B'rn'B

Post by Sponsored content


    Current date/time is Fri Nov 16, 2018 11:45 pm