Dijaloženje

Share
avatar

Posts : 48523
Join date : 2012-06-10

Dijaloženje

Post by William Murderface on Thu Jul 27, 2017 7:40 pm

Dusan Kovacevic u osmom minutu dnevnika - Srbija vise nikad ne sme ratovati.

Ozbiljno su se bacili u pripremu terena.


Last edited by William Murderface on Thu Jul 27, 2017 7:57 pm; edited 1 time in total


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 8952
Join date : 2014-12-12

Re: Dijaloženje

Post by beatakeshi on Thu Jul 27, 2017 7:48 pm

A i on je devojka za sva vremena.
avatar

Posts : 1199
Join date : 2017-02-24

Re: Dijaloženje

Post by Miki on Thu Jul 27, 2017 8:10 pm

Sećam se intervjua u Novostima nedugo po proglašenju nezavisnosti Kosova, gde se rezignirano zapitao kako neko može pretpostaviti približavanje EU pitanju Kosova, i kako to može "čmar da bude bitniji od srca"

avatar

Posts : 9290
Join date : 2014-11-06

Re: Dijaloženje

Post by plachkica on Thu Jul 27, 2017 8:18 pm

Da ga nisi pomešao sa Sinišom?
Ako se ne varam, Dušan je bio u nekom odboru ldp-a, a ldp se dosledno zalagao
za priznavanje nezavisnosti Kosova.
avatar

Posts : 1199
Join date : 2017-02-24

Re: Dijaloženje

Post by Miki on Thu Jul 27, 2017 8:22 pm

Hm, baš sam prilično siguran da je ova faca bila, ali ako je tačno to što ti kažeš, unosi mi sumnju svakako. Da li si sigurna?
avatar

Posts : 10314
Join date : 2015-11-22

Re: Dijaloženje

Post by Gargantua on Thu Jul 27, 2017 8:25 pm

kritizeri, smeta vam poruka mira i pragmatićnog kompromisaКовачевић: Нема Србија децу за нови рат
четвртак, 27.07.2017. у 14:39


Србија после страдања у шест ратова у 20. веку више нема народа и деце за седми рат, јер би тај нови рат био крај ове земље, рекао је Танјугу академик Душан Ковачевић и додао да циљ сваког дијалога који политичари воде у име грађана мора да буде спречавање рата у којем би гинула српска деца.

Један од најзначајнијих српских интелектуалаца нема дилеме по питању подршке позиву председника Александра Вучића на широк друштвени дијалог о Косову и Метохији.

Каже да је наишао на добре реакције на предлог да се мирним путем решавају проблеми између Срба и Албанаца.

„Тај предлог прихваћен је са свих страна. Сећам се да је та идеја много стара и да је само у 20. веку неколико пута покренута. Од ње се одустајало што због ратова, што неспоразума, што због притисака страних сила. Али, ово данас што се догађа један је од последњих тренутака да се спор између српског и албанског народа решава мирним путем”, уверен је Ковачевић.

Најцењенији савремени српски драмски писац позива се на сопствено дипломатско искуство, из периода када је службовао у Португалији као амбасадор некадашње Србије и Црне Горе, и процењује да је Вучићевом позиву на дијалог „кумовао” и додатни притисак међународне заједнице.

„Знам шта значи разговор у четири ока, дипломатски сусрет чији се садржај шаље у јавност, али и како настају поверљиве приче, које се ником не саопштавају”, навео је Ковачевић.

Он је, међутим, сигуран после, како истиче, 50 година проживљених у 20. веку, да Србија више никада не сме ратовати:

„Србија је данас без економске стабилности, без дефинисаних граница, које се отварају на све стране. Поново је покренута прича о граници са Хрватском, која ће једног дана бити јако озбиљна, јер је ту скоро па реч о замени територија. Ваљало би да учинимо све да нас неко не испровоцира да уђемо у нови рат и да то буде наша црвена линија у дијалогу о Косову унутар нашег друштва”, казао је Ковачевић.

Оно што не може никако да разуме то су, каже, људи који данас, из Београда, заговарају рат.

„Мени се диже коса на глави када чујем људе који седе у Београду на неким фотељама да позивају на одбрану Србије на сваком кораку. Ти који то говоре данас не могу да претрче 100 метара, морају да једу три пута дневно и да спавају два пута у 24 сата. Ако их затекне рат поподне, они неће моћи да учествују у њему, јер тада спавају. Неће они да ратују, већ ће ратовати наша деца. Ови што су најгласнији у позивању на одбрану Србије никада нису ратовали, нити ће икада ратовати”, истиче Ковачевић.

За њега, спољна политика Александра Вучића вођена је начелом прагматичног компромиса.

„Он је то радио јако добро као премијер, а сада и као председник. Он је ишао тамо где ја никада не бих ишао. Никада се не бих руковао са онима са којима се он рукује. Имам право да не пружим руку људима који имају крваве руке. Ја то могу, јер нисам политичар и нисам преузео одговорност да се бринем о народу. Ко је решио да се бави озбиљно политиком мора да рачуна на дане када ће озбиљно да се понижава због добробити свог народа”, казао је Ковачевић.

Додаје да тај прагматични компромис који Вучић пласира у спољној политици увек подразумева разговор.

„Унутар нашег друштвеног дијалога ми морамо да предложимо решења како би компромис између српске и албанске стране довео до платформе у којој се нико не би осетио као да је велики губитник. Верујем да онај ко жели да постане велики добитник неће добити ништа. Изгубиће све”, указује Ковачевић.

На коментаре иницијативе српског председника из Албаније, каже:

„Читао сам како из Албаније поручују да је будућност српске и албанске деце у разговору и да више не би требало да буде рата. Албански народ има жељу да обједини територије на којима живи, у федерацији или конфедерацији. За 20 или 30 година Албанци би могли да живе на највећој територији са најмногољуднијим становништвом, ако узмемо у обзир остале државе на Балкану. Ако ту причу око Косова не решимо за пет година, решаваћемо је за 10 или 20 година са сталном латентном опасношћу да преко ноћи почне рат. Можемо да замислимо како неко убија целу породицу комшији, али је он, рецимо, друге вероисповести. И шта онда? Ето разлога за рат”, упозорава Ковачевић.

Сваки тежак и дуготрајан разговор бољи је, понавља, од било каквог рата.

„Имали смо тај рат у којем се распала Југославија. Преко сто хиљада страдалих и два милиона расељених људи... Па, коме треба овде још неки рат? Хајде за промену да будемо мудри и разговором и преговорима бранимо наше интересе”, казао је Ковачевић.

Он подсећа да су се тачно пре сто година српски војници „укопали” на Солунском фронту и чекали да направе пробој према Србији.

„У том пробоју, о којем је настао мит да је српска пешадија трчала брже од француске коњице, погинуло је 50.000 људи. Први светски рат је био велика победа Србије над Аустроугарском. Тада су окупатори вршили геноцид у Србији, о чему знам по сведочењу мога деде, који је био учесник Церске битке. Мог оца су касније одвели на Сремски фронт у Другом светском рату. Имао је тек 19 година и тешко је пострадао. Остао је инвалид целог живота. Моја генерација и генерација моје деце су одлазиле у подрум за време бомбардовања 1999. године. Данас, у геостратешкој ситуацији коју имамо, нама је практично каиш око врата и само је питање да ли ће неко да нам избије столицу испод ногу”, казао је Ковачевић.

Наводи и даје над Србима у 20. веку два пута извршен тежак геноцид.

„Нико о томе не говори, пошто се геноцид правно дефинише од 1952. године. То је логика да се све што се догодило до тада не рачуна. Нас сада прозивају за геноцид, после трећине страдалог народа у Првом светском рату и скоро милион у Другом светском рату”, казао је Ковачевић. (Танјуг)
avatar

Posts : 9290
Join date : 2014-11-06

Re: Dijaloženje

Post by plachkica on Thu Jul 27, 2017 8:27 pm

POkušavam da izguglam, ali nalazim samo da je podržavao G17.
Verovatno sam pomešala.
(čini mi se da je bio u nekom ldp spotu, probaću da nađem kasnije)
avatar

Posts : 1199
Join date : 2017-02-24

Re: Dijaloženje

Post by Miki on Thu Jul 27, 2017 8:34 pm

Da, pričam sad sa još nekim ljudima, u pravu si ti, sa Sinišom sam verovatno pomešao.
avatar

Posts : 10314
Join date : 2015-11-22

Re: Dijaloženje

Post by Gargantua on Thu Jul 27, 2017 8:41 pm

sad iščitah DK malo pametnije - razdelna poruka "dijaloga" će biti ova "ko nije za vučića taj je za rat"
avatar

Posts : 12942
Join date : 2012-02-10
Age : 166

Re: Dijaloženje

Post by ficfiric on Thu Jul 27, 2017 8:52 pm

@miki i plachkica

Mislim da ste oboje pomesali. Cmarovima se bavi Sinisa a na Dusana mi to ne lici a sto se tice LPD-a, da sam ikad cuo da je Mrdjenovcanin dovodjen u vezu sa njima, sigurno bih mu zapamtio


_____

Uprava napolje!
avatar

Posts : 19159
Join date : 2012-02-10

Re: Dijaloženje

Post by xie saike on Thu Jul 27, 2017 8:59 pm

uvek sam govorio da ce mi biti drago ako slinavi vucic bude morao da prizna kosovo naravno pre toga da prospe govna zasto to tako mora, tako da samo napred u tom pravcu


_____
U Srbiji vlada bezvezništvo, u pravom smislu te reči.
Želimir Žilnik

-----------------------------------------------------
Фолу-Уп Гроуп Боард
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Dijaloženje

Post by Kinder Lad on Thu Jul 27, 2017 8:59 pm

, у геостратешкој ситуацији коју имамо, нама је практично каиш око врата

Pa zašto je imamo i zašto nam je "kaiš oko vrata"???


_____
alt-lib
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Dijaloženje

Post by Kinder Lad on Thu Jul 27, 2017 9:00 pm

diktotar wrote:uvek sam govorio da ce mi biti drago ako slinavi vucic bude morao da prizna kosovo naravno pre toga da prospe govna zasto to tako mora, tako da samo napred u tom pravcu

Ok, to naravno, bolje on, nego neki "NATO plaćenici" i "drugosrbijanci".


_____
alt-lib
Guest

Re: Dijaloženje

Post by Guest on Thu Jul 27, 2017 9:05 pm

+1
Guest

Re: Dijaloženje

Post by Guest on Thu Jul 27, 2017 9:07 pm

jedino je problematično što nas sad verovatno čeka okretanje volova na Palama u Kosovskoj Mitrovici umesto da se o ovoj temi mudro ćuti.
avatar

Posts : 19159
Join date : 2012-02-10

Re: Dijaloženje

Post by xie saike on Thu Jul 27, 2017 9:13 pm

ko na ovo primeni princip samo da se kontrira je totalni pajvan, mada bi moglo da ugasi boska obradovica i slicne budale


_____
U Srbiji vlada bezvezništvo, u pravom smislu te reči.
Želimir Žilnik

-----------------------------------------------------
Фолу-Уп Гроуп Боард
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Dijaloženje

Post by Kinder Lad on Thu Jul 27, 2017 9:20 pm

Blind Lime Pie wrote:jedino je problematično što nas sad verovatno čeka okretanje volova na Palama u Kosovskoj Mitrovici umesto da se o ovoj temi mudro ćuti.

pa ne treba da se ćuti sasvim. svi režimi od 1987 do danas (uz polovični izuzetak Đinđićevog - onoliko koliko je uopšte bio na vlasti) su nas doveli u tu "geostratešku situaciju" u kojoj nemaš nikoga relevantnog kome možeš da se obratiš i u kome ti samo isporučuju zahteve 1 po 1.


_____
alt-lib
avatar

Posts : 10314
Join date : 2015-11-22

Re: Dijaloženje

Post by Gargantua on Thu Jul 27, 2017 9:26 pm

pa svi političari moraju imati spreman odgovor na tekuća pitanja, to je prosto deo posla.

npr na pitanje "šta vi smatrate da bi pravno obavezujući sporazum beograda i prištine trebalo tačno da sadrži?"

pa kad krene uhtanje i bahtanje...
avatar

Posts : 48523
Join date : 2012-06-10

Re: Dijaloženje

Post by William Murderface on Thu Jul 27, 2017 9:30 pm

Pa u Srbiji od petog oktobra nije bilo javne rasprave o Kosovu, a svi smo znali da nas ceka ovaj dan. Hvala Kostunici na toj omerti.


Last edited by William Murderface on Thu Jul 27, 2017 9:36 pm; edited 1 time in total


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 7403
Join date : 2015-11-26
Location : Location, Location

Re: Dijaloženje

Post by Kinder Lad on Thu Jul 27, 2017 9:31 pm

William Murderface wrote:Pa u Srbiji od petog oktobra nije bilo javne rasprave o Kosovu, a svi smo znali da nas cela ovaj dan. Hvala Kostunici na toj omerti.

O da, pa on je možda jedini bio u mogućnosti i poziciji da to bar delimično kvalitetno reši i kvalitetno je sve sjebo.


_____
alt-lib
avatar

Posts : 10314
Join date : 2015-11-22

Re: Dijaloženje

Post by Gargantua on Thu Jul 27, 2017 9:44 pm

ja ne znam što nas čeka ovaj dan osim što je vučić najavio.

pregovora sa prištinom nema mesecima (možda i godinu dana), pre svega zbog tamošnjih političkih prilika. poglavlje 35 će se zatvarati zadnje tj tamo za 10+ godina. nisam čuo ni trač da je pod nekakvim direktnim ili posebnim pritiskom oko toga.

hoću da kažem da je ovo plod njegove interne kalkulacije i da (samo) on zna zašto to radi.
avatar

Posts : 48523
Join date : 2012-06-10

Re: Dijaloženje

Post by William Murderface on Thu Jul 27, 2017 9:47 pm

Kupuje ustupke na nekom drugom polju. My 2 cents.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 10314
Join date : 2015-11-22

Re: Dijaloženje

Post by Gargantua on Thu Jul 27, 2017 9:54 pm

do sad nije bio tip koji se zaletao sa obećanjima koja nije bio siguran da može da ostvari. štaviše, stalno je javno u razgovoru sa zapadnjacima povlačio nekakve linije i govorio šta neće. što i nije loša taktika jer oni će ispoštovati tvrd stav ali ne i varanje, tj obećavanje pa neispunjavanje.

ono što njemu treba (vlast bez ograničenja trajanja mandata) mu niko neće obećati, a i da mu obećaju on im neće verovati.
avatar

Posts : 48523
Join date : 2012-06-10

Re: Dijaloženje

Post by William Murderface on Thu Jul 27, 2017 9:58 pm

To ne, nego popustanja oko nekih drugih stvari, turning a blind eye na kontrolu medija i pravosudja koja ce postajati sve otvorenija, itsl. Ne vidim druge razloge, ako pritiska, kao sto kazes, nema. Ili - sprema se da promeni ustav, tako da izbaci preambulu i kosovske clanove, a da ubaci odredbe koje ce mu omoguciti da zacementira vlast.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 10314
Join date : 2015-11-22

Re: Dijaloženje

Post by Gargantua on Thu Jul 27, 2017 10:03 pm

pa da ali šta će im posle toga? tek onda im je beskoristan.

uopšte ne mislim da se takva igra igra. prvo malo ko sa strane je tako zainteresovan da se cima s tim pitanjem, drugo on nije pokazao ničim da je spreman da potroši i 3% popularnosti a ne da gura neku priču koja može da ga mnogo košta, treće nema poverenja i nema zajedničkog neprijatelja (kao što ga imaju sa milom, prvo je to bio milošević, pa nekakva srpska cg priča pa sad rusija).

Re: Dijaloženje

Post by Sponsored content


    Current date/time is Thu Dec 13, 2018 9:10 pm