Kolumnistička i ostala lupetanja

Share
avatar

Posts : 14536
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by паће on Sun Jul 22, 2018 12:37 am

Нашао сам негде причу да су Романови у ствари дођошка династија, да су се наметнули, да нико није знао с ким су уопште род и да су по доласку на власт прво уништили регистар племства, да не би неко чачкао.


_____
а оно бабетина нека, наше годиште
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 13706
Join date : 2014-12-01

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Filipenko on Sun Jul 22, 2018 1:25 am

Hm, ako govorimo o počecima dinastije, zapravo su bili slabašni vladari oslonjeni na bojare koji sasvim sigurno nisu dirali taj registar. Opet, oni su došlo nakon smutnih vremena, kada je Rusija bila rastrgana između nekoliko stranih sila, možda se aludira na neki događaj koji se desio u periodu od smrti Ivana Groznog do izbora Mihaila Romanova za cara. Zapravo, car je bio toliko slab u tim prvim decenijama da su carevi morali da pod pritiskom bojara proglase slobodne ruske seljake kmetovima potčinjenim feudalcima. To je uradio Mihailov sin Aleksej, Za njegove vlasti je zapravo bila čak i crkvena šizma, ni to nije mogao da drži pod kontrolom. I on i njegov otac su na presto dolazili mladi i automatski su ih kontrolisali bojari.

Posts : 9281
Join date : 2015-11-22

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Gargantua on Sun Jul 22, 2018 9:52 am

Djamolidine Abdoujaparov wrote:
Ова матрица избора Царства Небеског уместо царства земаљског у српској свести је потпуно природно, чак и рефлексно примењена на последњег руског цара. Николај је одлуку о уласку у рат донео не мислећи на своју круну и престо, чак ни на непосредну добробит своје (земаљске) империје, већ пре свега водећи се идеалом братства, савезништва, и правде, у условима када је једна мала, а пријатељска земља, била жртва насиља и неправде. Време ће показати да је Николај II овим својим витешким гестом спасао један народ од уништења и затирања, али је зато изгубио и круну, и империју, и све што му је било најдраже. Али је стекао Царство Небеско и сада, сто година након његове смрти, иконе са његовим ликом, и ликовима његове жене и деце, ничу широм света, и обасуте су дивљењем и молитвама милиона православних верника, или просто људи добре воље. За то исто време, мегаломански споменици његовим убицама, који су себе управо прогласили за апологете и ратнике царства земаљског, који су хлеб и голи живот претпоставили моралу, части, па чак и слободи (колико се год на њу позивали), труну, бледе, и нестају у корову због небриге и немара њихових потомака. Иронично, борећи се за „хлеб изнад части“, и за „материјална добра изнад идеала“, они су отерали милионе у крајње опипљиву глад, немаштину, и беду. И тек када се њихов народ поново вратио идеалима — слободи, достојанству, и хуманости — успео је да подигне главу, и да васкрсне.
Tanasić izdominiro

pazi ovo:

Цар Лазар и цар Никола, при томе, нису просто митолошке фигуре које српском народу служе за инспирацију. Они су парадигме тога како један истински државник треба да води своју земљу, што на унутрашњем, што на спољашњем плану.
jbt misli šta hoćeš o februaru i oktobru 1917., ali na koju foru nesrećni Nikolaj može da bude ideal "istinskog državnika"

i ovo:
Чак и када искорачимо из домена улепшаног, митолошког наратива — после жртве породице Романов, ко заиста може себе да назове правим пријатељем српског народа? Који је то још страни државник положио своју главу на пањ зарад српског народа?
сваки пут када се у политици Русије препозна калкулантство, политкантство, и хладни прагматизам реалполитике, Срби се у Русију разочарају. „Јер цар Никола није калкулисао“.

kao da je lično izjahao na konju ispred ruske vojske i izazvao na dvoboj najjačeg austrijskog megdandžiju... 


Tekst mu je ko doboš torta u kojoj je svaki sloj kore i fila prosto pokvaren. Ali, napisao je ogroman caveat pa se neću cimati da elaboriram:


Без икакве сумње, треба правити разлику између Николаја Другог Романова као историјске личности, и „нашег цара Николе“ из српског националног памћења и митотворачке имагинације. Иако се код нас веома често национална митологија (односно „митоманија“) разапиње на крст као „камен око врата напретку“, „темељ српских илузија о свету“, и „склоност да се машта и нереална очекивања стављају на место истине“, српска склоност ка „распредању кафанских прича“, иако представља ноћну мору историчара, у ствари представља једну од најзначајнијих и највреднијих црта националног карактера. Научна историографија, са својом стручном методологијом, провереним изворима, и мање-више неоспорним чињеницама, свакако представља културни императив сваког друштва које држи до себе, али моћ и домашај националне епике и конститутивних митова је далеко превазилази и по својим педагошким, и етичким, и метафизичким импликацијама. У том смислу, српске митске личности не само да су јаркије, занимљивије и симболички чистије од својих сивих и амбивалентних историјских прототипова, њихова улога у формирању националне свести је кудикамо важнија, и одсуднија. Ово се, наравно, односи и на лик цара Николаја, онакав какав је очуван у српском националном памћењу, и како се препричава по кафанама и славама. Та слика је, као сваки мит или кафанска прича, унеколико упрошћена и схематизована, али је резултат естетски, жанровски, па чак и морално — кудикамо фасцинантнији.
avatar

Posts : 6416
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by otto katz on Sun Jul 22, 2018 9:57 am

Mit fascinantniji od realnosti? Ajde!?


_____
Разгромили атаманов
Разогнали воевод
avatar

Posts : 46339
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on Sun Jul 22, 2018 10:03 amDa, to je bas jako.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 46339
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on Sun Jul 22, 2018 10:08 am

Inace, po slavama ne zalazim preterano cesto, ali kafane redovno obilazim i apsolutno nikad nisam cuo da se prepricava bilo kakav mit o caru Nikolaju. Kod ovih narodnih tribuna sto tvrde imaju direktan pristup mitskoj svesti celog jednog naroda, uvek me najvise fasciniralo to na kako oskudnom uzorku zasnivaju svoje ekstrapolacije o narodu. Ovaj je bio na 2-3 DSSovske slave i pap - eto naroda.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije

Posts : 9281
Join date : 2015-11-22

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Gargantua on Sun Jul 22, 2018 10:17 am

Kao i svaki mit što počinje od gore, ne "od naroda".
avatar

Posts : 1845
Join date : 2016-01-07

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Djamolidine Abdoujaparov on Sun Jul 22, 2018 12:42 pm

meni je tekst zanimljiv između ostalog jer izgleda kao još jedan način da se artikuliše onaj srpsko-nacionalistički eskapizama utapanjem u ruski nacionalizam koji je ovde više puta pominjan. Nikolaj zadobio nebesko carstvo, onda došli zli orci i sve upropastili, ali zato:
И тек када се њихов народ поново вратио идеалима — слободи, достојанству, и хуманости — успео је да подигне главу, и да васкрсне.
Putin naslednik carstva nebeskog, to je to, zar ne?
(zato nam treba srpska mitologija o Nikolaju, makar je izmišljali po DSS slavama.)
avatar

Posts : 1845
Join date : 2016-01-07

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Djamolidine Abdoujaparov on Fri Aug 10, 2018 5:16 pm

novi treći put, lebe mekani

Na drugoj strani, nuspojava izrazito levičarskih kandidata je i naprasno vaskrsavanje i dolazak u centar zbivanja raznih problematičnih radikalnih grupa poput staljinista, radikalne identitetske levice ili ANTIFA pokreta, koji na drugoj strani dodatno hrane vaskrsavanje opskurnih i radikalnih grupa poput belih supremacionista, ekstremne identitetske desnice ili nacista. Prošlogodišnji sukob ovih grupa u malom Šarlotsvilu, koji je odneo tri života, može ostati zabeležen kao mali eksces, ukoliko ekstremne grupacije ne budu ostrakizovane od strane obe glavne partije. Dok Tramp i republikanci neuspešno deluju u ograđivanju od opskurne desnice, jedina gora stvar po jedinstvo američkog društva bi bilo slično (ne)delovanje od strane demokrata na svoje ekstremiste. Problem je što demokratski socijalisti ne registruju svoje navedene grupe kao problematične. Produbljivanje kulturnog rata i tribalizma nedelovanjem je poslednje što je potrebno izrazito podeljenom američkom društvu.

Posts : 9281
Join date : 2015-11-22

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Gargantua on Fri Aug 10, 2018 5:19 pm

Donalda Trampa demokrate mogu pobediti kroz široki savez njegovih protivnika, sa umerenim i kompetentnim kandidatom na čelu, koji objedinjuje front i koji je najprihvatljiviji za što šire biračke slojeve.

Been there, done that.
avatar

Posts : 6215
Join date : 2012-02-10
Location : Auvergne-Rhône-Alpes

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Hubert de Montmirail on Fri Aug 10, 2018 5:32 pm

Djamolidine Abdoujaparov wrote:novi treći put, lebe mekani

Na drugoj strani, nuspojava izrazito levičarskih kandidata je i naprasno vaskrsavanje i dolazak u centar zbivanja raznih problematičnih radikalnih grupa poput staljinista, radikalne identitetske levice ili ANTIFA pokreta, koji na drugoj strani dodatno hrane vaskrsavanje opskurnih i radikalnih grupa poput belih supremacionista, ekstremne identitetske desnice ili nacista. Prošlogodišnji sukob ovih grupa u malom Šarlotsvilu, koji je odneo tri života, može ostati zabeležen kao mali eksces, ukoliko ekstremne grupacije ne budu ostrakizovane od strane obe glavne partije. Dok Tramp i republikanci neuspešno deluju u ograđivanju od opskurne desnice, jedina gora stvar po jedinstvo američkog društva bi bilo slično (ne)delovanje od strane demokrata na svoje ekstremiste. Problem je što demokratski socijalisti ne registruju svoje navedene grupe kao problematične. Produbljivanje kulturnog rata i tribalizma nedelovanjem je poslednje što je potrebno izrazito podeljenom američkom društvu.

e ovo se zove staljinizam

malome predvidjam svijetlu buducnost


_____
"If it's the last thing I do, I'm going to destroy every fucking grammar school in England. And Wales and Northern Ireland".
- Rt Hon. Anthony Crosland, MP for Great Grimsby, Secretary of State for Education and Science
avatar

Posts : 20614
Join date : 2014-10-27

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by bruno sulak on Fri Aug 10, 2018 5:37 pm

pa sta lupa ovaj klipeta? pa bas je hilari jahala na identitetskoj politici. daj benija: gde su zene i manjine? das tzv. alehandru: gde su beli muskarci?

sve vise razumevanja imam za prevaspitavanje maoistickim metodma.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 46339
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on Fri Aug 10, 2018 5:37 pm

Kakav tupson.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 20614
Join date : 2014-10-27

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by bruno sulak on Fri Aug 10, 2018 5:39 pm

a sta je to novi treci put? sta to radi u tzv. srbiji? jel on tzv. normalan?


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.

Posts : 9281
Join date : 2015-11-22

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Gargantua on Fri Aug 10, 2018 5:40 pm

nova treća srbija
avatar

Posts : 6215
Join date : 2012-02-10
Location : Auvergne-Rhône-Alpes

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Hubert de Montmirail on Fri Aug 10, 2018 5:42 pm

bruno sulak wrote:a sta je to novi treci put? sta to radi u tzv. srbiji? jel on tzv. normalan?

ambiciozni diplomac FPN se grebe za finansiranje?


_____
"If it's the last thing I do, I'm going to destroy every fucking grammar school in England. And Wales and Northern Ireland".
- Rt Hon. Anthony Crosland, MP for Great Grimsby, Secretary of State for Education and Science
avatar

Posts : 14536
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by паће on Fri Aug 10, 2018 5:43 pm

Gargantua wrote:nova treća srbija

Нова, још старија.

Ово ми личи на вештачку странку по налогу неких струја из служби, еда не би случајно тас почео да заноси улево. Е сад колико се разумеју у писање програма и уопште политику, Марица им је референца, толико су и способни да сложе неку смислену простопроширену причу о томе чему уопште та трећа.


_____
а оно бабетина нека, наше годиште
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 46339
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on Fri Aug 10, 2018 5:51 pm

Najbolje obozavam ove starmalce sto iz kratkih pantalona odma udju u odelo i kravatu, ne sto moraju, nego sto vole.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 8096
Join date : 2014-12-12

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by beatakeshi on Fri Aug 10, 2018 5:56 pm

Meni je on mutant Čedomira Antića.
avatar

Posts : 912
Join date : 2014-10-28

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Agdw Hmlkh on Fri Aug 10, 2018 7:28 pm

bruno sulak wrote:a sta je to novi treci put? sta to radi u tzv. srbiji? jel on tzv. normalan?
it looks busy & uhlebljuje besposleni analiterat.
William Murderface wrote:Najbolje obozavam ove starmalce sto iz kratkih pantalona odma udju u odelo i kravatu, ne sto moraju, nego sto vole.
misim da to mora tako da bi delovao kredibilno svojim grant-giverima. mora da puca od korporativne poslovne kulture koliko god to u srbiji izgledalo redikulozno.


_____
The thing that so pleases me about DMT is that, you know, a lot of people will not take a psychedelic like LSD and Psilocybin or something because it lasts hours and hours and inevitably when dealing with things that last that long you're gonna end up dealing with 'your stuff'. Your anxieties, your fears, your this & that..  A lot of people dont care for that sort of thing, whether that's good or bad is another issue. With DMT -it lasts four minutes- and how *lost* can you get in an examination of childhood trauma in four minutes, especially when you've got hundreds of elves tugging at your coatsleaves?
avatar

Posts : 14536
Join date : 2012-02-12
Location : тамо где су академски грађени

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by паће on Fri Aug 10, 2018 7:30 pm

Па од пословне културе углавном имају половну, тј не фали много.


_____
а оно бабетина нека, наше годиште
I have found that users can miss spell names or miss type them. .
avatar

Posts : 367
Join date : 2016-05-29

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Creepy Uncle on Fri Aug 10, 2018 8:28 pm

Hubert de Montmirail wrote:
bruno sulak wrote:a sta je to novi treci put? sta to radi u tzv. srbiji? jel on tzv. normalan?

ambiciozni diplomac FPN se grebe za finansiranje?

+1 neki research grant, pa neki residency, ovo ono...


_____
vijetnamsko prase, koje ceo život bude prase

Dragan Todorović
avatar

Posts : 6215
Join date : 2012-02-10
Location : Auvergne-Rhône-Alpes

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Hubert de Montmirail on Fri Aug 10, 2018 9:09 pm

u tom slucaju neka mu je halal


_____
"If it's the last thing I do, I'm going to destroy every fucking grammar school in England. And Wales and Northern Ireland".
- Rt Hon. Anthony Crosland, MP for Great Grimsby, Secretary of State for Education and Science
avatar

Posts : 1845
Join date : 2016-01-07

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Djamolidine Abdoujaparov on Sat Aug 11, 2018 10:00 pm

Why the Left is so afraid of Jordan Peterson

šta sam ovo pročitao jbt...

The alarms sounded when Peterson published what quickly became a massive bestseller, 12 Rules for Life, because books are something that the left recognizes as drivers of culture. The book became the occasion for vicious profiles and editorials, but it was difficult to attack the work on ideological grounds, because it was an apolitical self-help book that was at once more literary and more helpful than most, and that was moreover a commercial success. All of this frustrated the critics. It’s just common sense! they would say, in one arch way or another, and that in itself was telling: Why were they so angry about common sense?
mislim, jeste ovde "left" nešto što referira i na Klintone, ali opet, kakav tekst...

In the midst of this death rattle has come a group of thinkers, Peterson foremost among them, offering an alternative means of understanding the world to a very large group of people who have been starved for one. His audience is huge and ever more diverse, but a significant number of his fans are white men. The automatic assumption of the left is that this is therefore a red-pilled army, but the opposite is true. The alt-right venerates identity politics just as fervently as the left, as the title of a recent essay reproduced on the alt-right website Counter-Currents reveals: “Jordan Peterson’s Rejection of Identity Politics Allows White Ethnocide.”
avatar

Posts : 46339
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on Sat Aug 11, 2018 10:39 pm

Jbn Atlantic. Zlo. Jebo ih centrizam i umerenjastvo. 

Srecom, ima odgovor. I to odlican.  


http://nymag.com/daily/intelligencer/2018/08/the-lefts-hatred-of-jordan-peterson-is-perfectly-rational.html


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Sponsored content


    Current date/time is Sun Aug 19, 2018 5:41 am