Kolumnistička i ostala lupetanja

Share
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 15:09

Ovde svakojaka lupetanja iz javne sfere.

Evo za početak Lakićević Mijat. Tertium non datur.


Konačno, zašto su liberali u Srbiji i danas aktuelni? Kada se sve ono što karakteriše srpske liberale sakupi i oduzme, pa kad se još na taj rezultat doda malo današnje perspektive, dolazi se do zaključka da je njihova najvažnija odlika bila okrenutost Zapadu. Zapadnim vrednostima, evropskoj civilizaciji. Njihovi oponenti, antiliberali, u suštini i u krajnjoj liniji bili su okrenuti Istoku, istočnjačkim društvenim pravilima, istočnjačkim modelima vladanja. Mislim da je ta podela u Srbiji ostala do dana današnjeg: Evropa, tj. sasvim konkretno Evropska unija ili, sa druge strane, Rusija. Trećeg nema.

http://pescanik.net/srpski-liberali/


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
otto katz

Posts : 7291
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by otto katz on 29.10.14 15:27

Williame, hajde stavi ovdje onaj Radošov text o crvenoj reviziji oslobođenja Beograda. Šteta da se baci onako kvalitetno lupetanje. Volio bih da Fikret pročita, da se sjeti onih slavnih dana kad smo skupa prelazili Drinu i dugo i značajno i bremenito gledali u daljinu.


_____
Разгромили атаманов
Разогнали воевод
fikret selimbašić

Posts : 2129
Join date : 2014-10-28

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by fikret selimbašić on 29.10.14 15:38

Daj to ovamo u roku odmah. Evo, ja ovu rakiju neću popiti dok ne vidim taj tekst.


_____
Međuopštinski pustolov.
otto katz

Posts : 7291
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by otto katz on 29.10.14 15:40

Nisam obrisao! Fikrete, uz ovo se može drmnuti i pola flajke.

Радош Бајић

Победе и порази

Као да је неко желео да искористи друштвени тренутак и одсуство историјских факата, па да тешку партију шаха за правду и пуну истину о томе шта се заправо догађало ратних година од 1941-1945. врати много потеза уназад

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/308792/i/1/bajic-rados-cb.jpg

Београд је прославио дан свог ослобођења мултимедијалним хепенингом под насловом "Прича о чвргама и небу", у ауторској фасцинацији мојих колега Бјелогрлића, Кецмановића и другова, спектаклом на којем нису виђени председник Николић и премијер Вучић. Премијер је у изасланство послао целу владу, која срећом није киснула као на војној паради, а председник само госпођу Јасмину Митровић Марић. Гледано са стране и крајње добронамерно, лако је закључити да је те вечери, премијерно и без могуће репризе, изведен сценско-филмски, музичко-играчки перформас на коме се није жалило (по сценографији, броју учесника, по специјалним ефектима и свему осталом). Учињен је преседан и анулирана је пракса да се за све пројекте у домену културе и стваралаштва стеже каиш и једва саставља крај са крајем. Очигледно је да су овде град Београд и држава Србија удружено одврнули славине. Дакле, кад треба и када се донесе политичка одлука - пара има колико треба.

Било би малициозно затражити и илузорно очекивати да ће неко икада објавити - колико је овај пројекат коштао српске пореске обвезнике. Што се мене тиче, срећан сам да су колеге имале све потребне и нормалне услове да реализују пројекат како су га замислили. Све је добро прошло - и сви су добро прошли.

Дакле, о самој представи, у сталешком, занатском и професионалном смислу - све најбоље. Проблем станује на другој адреси. Питања која следе последица су глобалног утиска који се намеће након порука које нам је држава Србија на челу са СНС-ом послала ових дана током прославе 70 година победе над фашизмом. Јер, недвосмислено се може закључити да је генерални утисак обојен црвеном бојом. Да је дизајниран експлицитним комунизмом, да је на уштрб слободарског патриотизма, родољубља и слободољубља народа Србије учињен римејк, планска ревизија и накнадна декорекција комунизма, као једине идеологије и снаге која је на огњу руских каћуша донела слободу српском народу, која у периоду од 1941. до 1945. године није извела револуцију како би дошла на власт - већ да би нас ослободила од фашизма. Са другом Титом на челу, који је славодобитно у маршалској униформи јахао на белом коњу на џиновским лед-екранима у експозицији програма војне параде српске војске 2014. године, а која је иначе била примерена, тачна, достојанствена и куражна. На моменте чак и потресна, са дугом на небу изнад Београда и таласима хладних монсунских пљускова којима смо изложили високог и изванредног госта председника Руске Федерације господина Путина, кога смо дочекали како доликује и на најбољи могући начин.

Но, испаде, да није ни било родољуба ни патриота, већ само комуниста и партизана! Као да је неко желео да искористи друштвени тренутак, климу и одсуство историјских факата, па да тешку партију шаха за правду и пуну истину о томе шта се заправо догађало ратних година од 1941-1945. врати много потеза уназад. Да прецрта и поништи мукотрпне напретке учињене последњих деценија, и да уз акламације и дословну рехабилитацију антидатира анитифашистичку борбу српског народа ексклузивно у корист комуниста. Огроман упитник над овом тезом заслужује најмање округли сто. Скорашњи догађаји завређују да се научници, историчари, аналитичари, експерти прошлости, али и садашњости из свих мултидисциплинарних области изјасне ко лаже? Коза или рог? Хладне главе, без идеолошког анатемисања и разбуђивања мржње, која је, нажалост, обавезна пратиља увек чим се отвори ова болна и трагична прича српских подела. Ако ће мени засигурно бити оспорена компетентност и меродавност да уопште говорим о овој теми било би веома занимљиво сазнати шта о овој ствари мисле најугледније личности и институције у српском друштву? Српска академија наука - на пример? Ако смо против ревизије историје, што као папагаји понављају неки српски политичари, да ли смо за ревизију комунизма, или за његову вампирску реинкарнацију?

Можда у неком од ових питања лежи одговор - о одсуствовању председника Николића са перформанса у "Сава центру"? Коме субноровски душебрижници већ замерају да у свом иначе веома добром говору на војној паради ниједном није поменуо Југославију. Ни Јосипа Броза Тита. Или је у питању - поново Бајчетина? Промућуран је наш председник. Да је поменуо Тита - можда би му се омакло да помене и Дражу Михаиловића. Коме, бојим се, још веома дуго, а можда и никада, неће бити спаса, одагнане неправде рехабилитације и повраћене части? Чије име је било забрањено поменути у склопу обележавања победе над фашизмом. Без обзира што су законским актима државе Србије борци партизанског и равногорског покрета изједначени као носиоци антифашистичке борбе. Коме је прекраћен и забрањен даљи живот и на националној телевизији - у ТВ серији чији сам жалосни аутор. С образложењем које ми је саопштено у кабинету в. д. генералног директора РТС-а, 29. фебруара ове године у 15.20, да се "серија не може наставити, јер нема могућности за њено даље финансирање". Тачка.

И док велики руски и светски редитељ Никита Михалков у свом новом филму "Сунчаница" одаје закаснелу пошту и прави апотеозу милионским жртвама бољшевика и комунизма, снажно подржан од своје моћне државе, ових дана ће у Дому синдиката премијерно бити приказан документарни филм "У име народа", у режији Милутина Петровића и према сценарију историчара Срђана Цветковића. У сучељеној историјској компарацији - филм је потресно сведочанство о страшним злочинима комунистичког режима над сопственим народом, у периоду од 1944. до 1953. године. Да погађамо - да ли ће на поменутој премијери бити виђен неко од званичника српске политичке елите?

Филмски глумац, редитељ и сценариста


Радош Бајић
објављено: 24.10.2014.
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 15:42Sukob na revizinostičkoj desnici? Može! Ukratko, evo objašnjenja za one koji ne znaju na šta se tekst odnosi. Radoš je stara škola revizionizma - četnici uumesto partizana, dva antifašitstička pokreta, a li jedan patriotski a drugi skuplje s koca i konopca pod vođstvo belostvetskog probisveta, neznanog porekla...

Elem, taj je revizionizam defintivno potreošen i neuspeo. iskopavanje četničkog antifašizma se ispostavilo težim od iskopvanja Dražinog groba. I tu se prelazi na plan b, o kome više ukoro. Ukratko, plan b je odbacivanje partizanskog socijalizma i jugoslovenstva, i prisvajanje njihovog antifašizma. Ukratko, nacionalizacija antifašizma. Uz to, izmišljaju su i novi antifašistički heroji poput Gavrila Principa za kojeg Kusta tvrdi da je njegov pucanj u Ferdinanda, zapravo pucanj u Hitlera. Zatim piloti iz aprilskog rata. Pa Ivo Andrić, taj proslavljeni borac protiv fašizma. Eksponenti ovog plana b su momci iz ekipice P-70, Kecman, Deksa, ali i Bjela, Kusta, itd.

U tim uslovima, Radošu saopštavaju da za Ravnu goru nema više para, a Kecman i Bjela prave glamuroznu svečanost povodom 20 oktobra, u kojoj se nijednom ne pominju partizani (samo "naši borci"), niti Tito (samo Birjuzov), ali se zato čitaju odlomci iz "Lamenta o Beograd" onog znamenitog antifašiste Crnjanskog.

E, sad na tekst.

Edit: Otto već okačio tekst. neka onda ovo bude pogovor, a ne predgovor


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Mr.Pink

Posts : 4362
Join date : 2014-10-28
Age : 39

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Mr.Pink on 29.10.14 15:47

mnogo je jako kada 1 Bajić što piše one četničke serije u RTS-ovskoj produkciji krene da se žali što se nije štedelo na 1 performansu u SC.

dotle sam stigao sa čitanjem, ne znam da li imam strpljenja za dalje.


_____
СВЕ СУДИЈЕ ХАШКОГА СУДА 
МОГУ ДА НАМ ЛИЖУ МУДА!

srce ruka lopata
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 15:48

Izdrži! Isplatiće se!


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Mr.Pink

Posts : 4362
Join date : 2014-10-28
Age : 39

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Mr.Pink on 29.10.14 15:55

Nije im oprostio paradu, partizanske pesmice i ono "drugarice i drugovi".

Ono Putinovo "...i kolaboracioniste" u govoru zaboravio izgleda, ali hej, sreća pa se može pozivati na zakon.

"moćna država", "veliki svetski reditelj" - klasika. čudo nije pomenuo onaj spomenik caru Nikolaju u "Srpskih vladara".
fikret selimbašić

Posts : 2129
Join date : 2014-10-28

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by fikret selimbašić on 29.10.14 16:14

Šteta što ovim Daliborovim tekstom nije otvoren topic, dobar temelj je ključni uslov za daljnju gradnju, kako kuće tako i topica.
Коме је прекраћен и забрањен даљи живот и на националној телевизији - у ТВ серији чији сам жалосни аутор. С образложењем које ми је саопштено у кабинету в. д. генералног директора РТС-а, 29. фебруара ове године у 15.20, да се "серија не може наставити, јер нема могућности за њено даље финансирање". Тачка. wrote:

Eh, Ravna Goro ljuta rano. Proklet bio onaj ko mu je sredstva za nastavak serije uskratio. Ostaje mi da se nadam da će i njegova Ravna gora da pobijedi, kad tad. Pa i Čičinoj je trebalo pedeset godina da je proglase pobjedničkom.


_____
Međuopštinski pustolov.
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 16:23

Fikrete, vidim da se ni ti, kao ni ja, baš ne snalaziš sa ovim kvotovanjem. Meni je trebalo par dana da provalim. Dakle, kad klikneš kvot, izađe ti onaj prozočoć sa opcijom insert, ali to nije za insert tekst, neko opciono, insert author (zato ti na kraju "kvotovanog" teksta izlazi ovo "wrote"). Zapravo, tekst koji hoćeš da kvotuješ, ne treba da unosiš u to polje, nego ga ili označiš, pa onda klikneš na quote, pa na insert (a ono polje ostavip šrazno), ili klikneš na quote, klikneš insert, izađu ti one zagradice, i te između njih ubaciš tekst.

Elem, to je bio revizionizam A. A sad evo malo revizionizma B.

DEBATA: PUTIN I REAFIRMACIJA TITOVIH PARTIZANA
Dejan Stojiljković: Treba odeliti heroje od profitera

Autor: M. K.

Beograd - Povodom dolaska Vladimira Putina u Beograd na vojni defile, Danas pokreće debatu o reafirmaciji partizanskog pokreta Josipa Broza Tita. Naše sagovornike pitali smo da li je Putinova poseta doprinos reafirmaciji partizana. Zatim da li se dogodio preokret u zvaničnoj politici rehabilitacije četnika. I konačno, kako vide odnos političkih stranaka prema ovoj temi - koliko se tokom godina vlasti SPS, DSS i DS iskreno odnosile prema rehabilitaciji četnika, a koliko se iskreno danas SNS odnosi prema partizanskoj tradiciji.

„Svakako, partizanski pokret bio je saveznik Crvene armije i dao svoj doprinos oslobođenju zemlje, takve stvari ne treba gurati pod tepih, naročito ne treba zaboraviti sve one sovjetske vojnike koji su dali živote za slobodu Jugoslavije. Ali treba biti oprezan u toj ‘reafirmaciji’, jer nisu isto partizanski heroji poginuli u borbi protiv nacista i komesari i aparatčiki koji su preživeli rat da bi posle njega organizovali masovna ubistva i kreirali konc-logore poput Golog otoka. Rečju, nisu isto Ratko Pavlović i Edvad Kardelj ili Ivo Lola Ribar i Stevo Krajačić. Treba odeliti heroje antifašističke borbe od profitera antifašističke borbe“, kaže za Danas pisac Dejan Stojiljković, odgovarajući na pitanje da li je Putinova poseta i prisustvo na paradi doprinos reafirmaciji partizana.

Upitan da li to znači neki preokret u dvodecenijskoj zvaničnoj politici rehabilitacije četnika, on ističe da je četnički pokret u početku bio gerilska vojska.

„Nazovimo stvari pravim imenom, četnički pokret u početku nije bio ideološki, već se radi o gerilskoj vojsci, legitimnom nasledniku Jugoslovenske vojske koja je poražena u Aprilskom ratu. Takođe ne treba smetnuti sa uma činjenicu da su partizani i četnici u početku zajedno nastupali protiv okupatora. U vojnom muzeju na Kalemegdanu imate izloženu nemačku poternicu za Dražom gde mu se kao jedan od ‘zločina’ navodi ‘saradnja sa partizanskim banditima’. Istorijska je činjenica da smo imali dva pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, koji su, nažalost, bili zavađeni, ali to ne znači da danas treba da se stidimo jednog ili drugog“, ističe Stojiljković.

Na pitanje koliko su se tokom godina na vlasti SPS, DSS i DS iskreno odnosile prema rehabilitaciji četnika, a koliko se iskreno danas SNS odnosi prema partizanskoj tradiciji, on ističe da je DOS-ova vlast promenila imena ulica koje su bile nazvane po ruskim generalima.

„Zar DOS-ova vlast nije bila upravo ona koja je pokrenula inicijativu da se promene imena ulica koje su nosile imena ruskih generala - oslobodilaca Beograda? Hajmo još malo u nazad, pa se podsetimo da petokraku sa gradske skupštine nisu skinuli ni Koštunica ni Šešelj, nego Zoran Đinđić. Sve to nam govori da tu nema ni iskrenosti ni zdravorazumskog nastupanja, već je sve stvar aktuelnog trenutka. Kad nam trebaju pare od dijaspore, daj Dražu, kad nam treba ruski gas, daj partizane. Mislim da je najpošteniji način razmišljanja sledeći: uopšte nije važno šta je neko nosio na kapi - kokardu, petokraku ili maslačak - sve dok se borio protiv nacista. Naročito ako je u toj borbi dao svoj život. Za mene lično, najveći naši heroji Drugog svetskog rata su piloti 6. lovačkog puka Vazduhoplovstva kraljevine Jugoslavije koji su viteški branili glavni grad od Geringovih letećih terorista 6. aprila 1941. Ti ljudi nisu pripadali nijednom ideološkom pokretu, nisu bili ni za Tita, ni za Dražu, samo su radili svoj posao. Hoće li se njih neko setiti prilikom ove parade? Valjalo bi“, zaključuje pisac.
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/politika/dejan_stojiljkovic_treba_odeliti_heroje_od_profitera.56.html?news_id=290741&action=print#sthash.w1vjWew5.dpuf_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Mr.Pink

Posts : 4362
Join date : 2014-10-28
Age : 39

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Mr.Pink on 29.10.14 16:30

o bože, svraćaću na ovu temu ovde samo kada budem osetio poriv za mazohističkim samošamaranjem.

čini mi se da je to na liniji sa svim ovim nemuštim pokušajima revizionizma.


_____
СВЕ СУДИЈЕ ХАШКОГА СУДА 
МОГУ ДА НАМ ЛИЖУ МУДА!

srce ruka lopata
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 16:35

Uuu, danas je jaka ponuda, baš, baš.

Мухарем Баздуљ
Последњи клин у чорби

Демократска странка у српској политици јесте оно што је „Рибља чорба” у српском рокенролу, расадник будућих самосталних политичких то јест естрадних субјеката

Избор Санде Рашковић-Ивић за нову председницу Демократске странке Србије и последични одлазак из ДСС-а неких од најистакнутнијих чланова (Војислав Коштуница, Владета Јанковић, Бора Ђорђевић...), а након што су ову странку већ напустили Ненад Поповић и Синиша Ковачевић, изазвали су велико интересовање јавности. На први поглед, необично је да се толика пажња посвети догађањима која се тичу једне ванпарламентарне партије. Са друге стране, управо је Коштуница као лидер ДСС-а и ДОС-ово компромисно решење за изборно рушење Милошевића које се показало успешним, персонификовао први период постпетооктобарске Србије, па је логично да се урушавању његове странке посвети дужна пажња. Ипак, чини ми се да вишак занимања за ову проблематику нема толико везе са самим Војиславом Коштуницом, колико са симболичким крајем целе једне политичке парадигме. У том смислу, могло би се чак казати да осипање ДСС-а представља финалну фазу распада ДС-а.

Кад сам већ поменуо Бору Ђорђевића, причу о месту Демократске странке у српској политици могу започети и следећом аналогијом: Демократска странка у српској политици јесте оно што је „Рибља чорба” у српском рокенролу, расадник будућих самосталних политичких то јест естрадних субјеката. Шта хоћу рећи? ДСС се одвојио од ДС-а онако како се од „Рибље чорбе” одвојио Момчило Бајагић, а ЛДП опет онако како се од „Чорбе” одвојио Никола Чутурило. У том смислу, шансе за политички успех рецентних ДСС-ових пребега сличне су шансама за евентуални естрадни успех појединих Бајагиних „инструктора позитивне географије” који би се сада одлучили на соло каријеру.

У једном од својих последњих јавних иступа, крајем 2012. године, Срђа Поповић је, парафразирајући Курта Вонегата, приметио како су у српском друштву „заплети расплетени, процеси завршени, а политичке теме потрошене”. На први поглед парадоксално, то не значи да политике више нема, али значи да је политика поново, након шездесетосмашке опсесије моралом, пре свега – реалполитика. (Зато је Поповић и рекао како „бели листићи нису политика. Они имају симболичан значај и то пре свега на културолошком и моралном плану”.)

Ако постоји странка у Србији која је настала на трагу – у најширем смислу речи – шездесетосмашке моралистичке парадигме, онда је то Демократска странка чије је оснивање, то јест обнова, најављено крајем 1989. године, док још није постојала законска основа за вишепартијски систем. Због кадрова попут Драгољуба Мићуновића, Косте Чавошког, Војислава Коштунице, Зорана Ђинђића и низа других дисидената из седамдесетих година, а нарочито због људи као што су Десимир Тошић и Борислав Пекић, чији дисидентски стаж почиње у првим годинама након Другог светског рата, ова странка је испрва била синоним за антикомунистичку опозицију. У интелектуалном пртљагу најистакнутијих чланова и функционера Демократске странке био је људскоправашки ангажман, борба за слободу говора и цивилно друштво, цела палета моралистичког деловања. У свим разлазима и ћелијским деобама изворног ДС-а, свака странка која је од ње настала трудила се да баштини управо тај симболички ореол. Странке настале из изворног ДС-а – укључујући и данашњи ДС – имају различите погледе на национализам, националне интересе, европске интеграције и гомилу других питања, али све покушавају да негују моралистичку и интелектуалну правоверност.

У четврт века најновијег српског вишестраначја, најпомињанији и најкоментарисанији персонални пораз јесте онај раковички из 1990. године када је у директном изборном сучељавању Борислава Пекића победио Војислав Шешељ. Многи талентовани публицисти исписали су десетине и стотине коментара о, по њима, апсурдном тријумфу четничког војводе и опскурног националисте над једним од најбољих модерних српских писаца и човеком који је робијао због демократије и својих идеала. Има нечег једнако мегаломанског и инверзно националистичког у коришћењу тог примера за илустровање тезе по којој су, ето, само Срби ти који су тобоже осуђени и проклети да увек бирају гора решења. Негде баш у време кад је Шешељ победио Пекића, на другом крају света, у држави Перу, на председничким изборима је Алберто Фуџимори, будући злочинац осуђен на 25 година затвора због наредбе одредима смрти да убију 25 људи, победио Марија Варгаса Љосу, будућег нобеловца. То што је неко добар писац никако не значи да је вешт политичар.

Србијом данас владају Шешељеви, а не Пекићеви наследници. То једном може да се промени само ако се схвати да је демократија управо онај облик друштвеног уређења у коме је сасвим могуће и логично да Шешељ победи Пекића и да тако нешто, само по себи, не мора да буде лоше. „Коме је до морала, нека иде у цркву”, рекао је једанпут Зоран Ђинђић. Политика се мери другим аршинима. Доказује то и актуелно одумирање ДСС-а, из кога би остаци остатака ДС-а морали нешто да науче пре него буде касно.

Писац и новинар
Мухарем Баздуљ
објављено: 29.10.2014.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
otto katz

Posts : 7291
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by otto katz on 29.10.14 16:36

Pa ovo s obljetnicom beogradske operacije i Putinom je značajan momenat. Lijepo kaže Radoš, taman smo objasnili kako, ko i šta, kad ovi sve upropastiše tim oslanjanjem na općeprihvaćene istorijske fakte.

Negdje sam zakačio još jednog na istu temu, neki, ako se ne varam, Oliver Antić, s fantastičnim objašnjenjima kako su JVuO i NOVJ bili u biti saveznici, tj. na istoj strani.


_____
Разгромили атаманов
Разогнали воевод
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 16:38

Jao, jeste, nešto je brljao u Danasu, ja nisam to mogao ni da čitam. Čak i ja imam neke standarde :)

Elem, šta kažeš za Bazdu? Demokratija je sistem u kojem nije loše ako pobedi Šešelj.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
otto katz

Posts : 7291
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by otto katz on 29.10.14 16:50

William Murderface wrote:Demokratija je sistem u kojem nije loše ako pobedi Šešelj.
Nepravedan si prema Bazdulju. Nije samo po sebi loše. Pod određenim uvjetima može biti loše. Ali ako se Šešelj po dolasku na vlast preobrazi napr. u Josea Mujicu, što niko razumno ne može tvrditi da je potpuno nemoguće, e onda ne mora biti loše. Demokracija je o davanju jednake šanse svima, piscima i... ovaj... recimo somnabulnim zločinačkim manijacima.
fikret selimbašić

Posts : 2129
Join date : 2014-10-28

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by fikret selimbašić on 29.10.14 17:10

Fikrete, vidim da se ni ti, kao ni ja, baš ne snalaziš sa ovim kvotovanjem. Meni je trebalo par dana da provalim. Dakle, kad klikneš kvot, izađe ti onaj prozočoć sa opcijom insert, ali to nije za insert tekst, neko opciono, insert author (zato ti na kraju "kvotovanog" teksta izlazi ovo "wrote"). Zapravo, tekst koji hoćeš da kvotuješ, ne treba da unosiš u to polje, nego ga ili označiš, pa onda klikneš na quote, pa na insert (a ono polje ostavip šrazno), ili klikneš na quote, klikneš insert, izađu ti one zagradice, i te između njih ubaciš tekst.

Proba.


_____
Međuopštinski pustolov.
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 17:11

et Otto

Ma razumem šta bi on hteo kasti (bar mi se čini da je to najsmislenije čitanje njegovih reči) - da institucije treba da budu takve da ni dolazak Šešelja na vlast neće moći da dovede do katastrofe. Ali je prilično neverovatno da za to uzima upravo ovaj primer iz skorašnje istorije koji pokazuje da itekako jeste loše kada Šešelji pobeđuju na izborima, i da nam to govori nešto i o ograničenjima i problemima parlamentarne demokratije i njenih institucija.

Da ne pominjem što Bazdulj ne vidi, ili ne želi da pomene da su Pekić i Šešelj u jednom značajnom smislu, dve strane istog novčića zvanog i nacija i demokratija.  Uopšte mu je vrlo zbrkan tekst, i po više osnova netačan - pa DS je vodila izrazito realističku politku svih ovih godina ("Kome je do morala neka ide u crkvu", itd.), nije tu problem bio manjak političkog realizma, a svakako ne višak moralizma ili principijelnosti. Prosto mu je lažna dilema, petlja, petlja, i na kraju ne zna kako da raspetlja ono što je zapetljao. (Šta tek reći za analogiju Riblja Čorba - DS, po kojoj Bajaga ispada DSS ).


Last edited by William Murderface on 29.10.14 17:14; edited 1 time in total


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 17:11

fikret wrote:
Fikrete, vidim da se ni ti, kao ni ja, baš ne snalaziš sa ovim kvotovanjem. Meni je trebalo par dana da provalim. Dakle, kad klikneš kvot, izađe ti onaj prozočoć sa opcijom insert, ali to nije za insert tekst, neko opciono, insert author (zato ti na kraju "kvotovanog" teksta izlazi ovo "wrote"). Zapravo, tekst koji hoćeš da kvotuješ, ne treba da unosiš u to polje, nego ga ili označiš, pa onda klikneš na quote, pa na insert (a ono polje ostavip šrazno), ili klikneš na quote, klikneš insert, izađu ti one zagradice, i te između njih ubaciš tekst.

Proba.

To je to!


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 20:22

otto katz wrote:Pa ovo s obljetnicom beogradske operacije i Putinom je značajan momenat. Lijepo kaže Radoš, taman smo objasnili kako, ko i šta, kad ovi sve upropastiše tim oslanjanjem na općeprihvaćene istorijske fakte.

Negdje sam zakačio još jednog na istu temu, neki, ako se ne varam, Oliver Antić, s fantastičnim objašnjenjima kako su JVuO i NOVJ bili u biti saveznici, tj. na istoj strani.

U Danasu, Sekulović odgovara Antiću.

REAGOVANJE - Povodom tekstova profesora Olivera Antića (Danas 23. i 24.10. 2014)
Virtuelni antifašizam četničkog pokreta
REAGOVANJE

Autor: Aleksandar Sekulović

Nadobudni profesor O. A. sa Pravnog fakulteta, na kome sam ja magistrirao deset godina pre njega, počastio me je svakojakim epitetima (Danas 23, 24.10) sve izbegavajući da pomene moje ime. Nije da se ja sad zbog toga nešto žalim.

Jer ako njegovi poslodavci prećute da je vrhovni komandant vojske koja je oslobodila Beograd bio Josip Broz Tito, što on ne bi prećutao moje ime? Ako on, dok ispituje studente, kaže kafe-kuvarici "Meni donesite jednu kafu, a kolegi plast sena", što meni ne bi rekao da sam slepac i laik? Još sam ja dobro prošao. Zbog toga, a i da bih okončao ovu neravnopravnu raspravu, odlučio sam da odmah priznam sve ono što mi učeni profesor s pravom spočitava.

Pre svega, priznajem da ja nisam vidovit i nisam video one "hiljade Slovenaca, ali i Hrvata i muslimana" (sa malim "m") koji su se borili pod komandom Draže Mihailovića, a koje je uspeo da vidi jedino O.A. Takođe, priznajem da nikakvu antifašističku borbu četničkog pokreta nisam video, ali sam zato svojim očima video sledeće:

U leto 1944. majka je povela nas četvoro kod rođaka na selo i u jednom trenutku videsmo da nam iz pravca Kopaonika ide u susret kolona neke vojske. Brzo smo se sakrili u žbunje kraj puta, a moja sestra Spomenka, koja je imala deset godina, dobila je zadatak da utvrdi koja je to vojska. Kad su se malo približili, ona nam sa strahom saopšti: "koljači". Šta ćeš, čulo dete kako narod Dražine četnike zove koljači pa i ono ponavlja. Video sam, dalje, kako četnici lumpuju u kafani Evropa i pevaju svoju himnu: "Drma mi se, drma mi se šubara i cveće. Ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće".

Video sam i dokumenta o tome kako su četnici pod komandom Zaharija Ostojića, Pavla Đurišića, Petra Baćovića, Voje Lukačevića i drugih izvršili genocid nad Muslimanima u Sandžaku, a žrtve su većinom bili starci, žene i deca. Video sam i naredbu Dražinog zamenika Zaharija Ostojića u kojoj se kaže: "Ovo likvidiranje-ubijanje ima biti isključivo klanje kamom - koljite jer treba štedeti municiju."

Video sam da su i Dražini sledbenici Karadžić, Mladić i ostali haški robijaši, uz sasluženje četničkog vojvode Šešelja, izvršili genocid u Srebrenici, Prijedoru, Sarajevu, Foči, Vukovaru, s tim što je sada Sloba poslao dovoljno municije, pa nije trebalo gubiti vreme sa klanjem.

Video sam novinske izveštaje sa suđenja četničkom komandantu Vojislavu Rajčiću Požarevcu pred Okružnim sudom u Zaječaru 1980, koji je svojom rukom zaklao 48 ljudi u Istočnoj Srbiji, što je hladnokrvno priznao i detaljno opisao. Video sam i pročitao sledeći iskaz jednog svedoka na suđenju Draži i ostalim četničkim glavarima: "Savo Bradonja, dželat iz Istočne Bosne, vršio je na najsvirepiji način mučenja. Na sebi je nosio 12 noževa raznih oblika, podešenih prema tome da li su potrebni za vađenje očiju, kidanje ušiju ili nosa, rezanje vena i delova kože, pravljenje petokrake ili raznih figura na telu žrtve. On je izvršio bezbrojna klanja i mučenja. Znao je žrtvi prerezati vene i otkinuti nos pa onda na žrtvu sesti i mučiti je; otkinuti parče tela žrtvi, metati joj u usta i terati je da jede."

Video sam spomen-sobu u Vraniću kod Beograda gde je četnički Avalski korpus decembra 1943. zaklao 72 meštana, među njima i jedno dete od dve godine i drugo od tri meseca. Video sam u stenografskim beleškama sa suđenja Draži da je on za 40 svojih komandanata (od ukupno 55) priznao da su sarađivali sa okupatorom. Međutim, Dražin komandant Vojislav Lukačević, na suđenju 1945, iznerviran zapitkivanjem ko je sve sarađivao sa okupatorom, jetko je uzvratio: "Ako vam neko od naših komandanata kaže da nije sarađivao, laže! Morali smo sarađivati, to je bila direktiva Vrhovne komande". Iz istih stenografskih beležaka video sam Dražino priznanje da su u najvećoj ratnoj operaciji na tlu Jugoslavije, poznatoj kao Bitka na Neretvi, zajedno sa Nemcima i Italijanima učestvovali i četnici sa 12 do 15 hiljada ljudi pod komandom Zaharija Ostojića, dok je Draža bio na bezbednom odstojanju.

Toliko o činjenicama. Međutim, priznajem da nisam video te famozne 24 ofanzive u kojima Nemci kao traže Dražu, ali najpre broje do deset dok se on ne sakrije a zatim objave: "Achtung, Achtung! Krećemo".

Takođe priznajem da imam problem i sa Trumanom i sa De Golom, a pogotovo sa Reganom, koji nije ni znao gde je Jugoslavija. Njihovi stavovi o Draži su čista ideologija i nemaju veze sa istinom. Truman je Dražu odlikovao formalno zbog spašavanja američkih pilota, a stvarno zbog njegove borbe protiv komunizma, što je bila i srž Trumanove doktrine objavljene marta 1947. i u okviru koje su SAD postale utočište za mnoge naciste, četnike i ustaše. De Gol je Dražu odlikovao na osnovu slatkorečivih priča Slobodana Jovanovića, a sam nije imao pojma o tome šta Draža radi. Tu epizodu lepo je objasnio i dokumentovao Predrag Matvejević u tekstu "De Gaulle - Tito - Mihailović, povijest i mit", Peščanik 17.09.2010. A što se tiče onog šarlatana Regana, za koga su njegovi saradnici govorili da na sednicama kabineta ili drema ili priča anegdote iz glumačkog života, dovoljno je podsetiti na njegovu radio-izjavu iz 1984. da "za pet minuta počinjemo sa bombardovanjem Rusije", što je moglo da dovede do svetskog rata, ili na njegovo odavanje pošte nacistima na groblju u Bitburgu 1985, pa zaključiti da je za Dražu bolje da ga neko takav ne hvali. Uostalom, Regan i nije bio američki predsednik 8. septembra 1979, kako tvrdi učeni profesor, već je to postao tek 20. januara 1981.

Na kraju, priznajem da imam problem sa takozvanim zakonima o izjednačavanju četnika i partizana i o rehabilitaciji, jer se tim aktima Skupština Srbije vulgarno narugala zdravom razumu i elementarnom moralu. Zakoni po kojima, kako tvrdi O.A., nije bitno činjenično stanje, nije bitno što je Požarevac zaklao 48 ljudi i nije bitno što je Draža bio komandant koljačke vojske, već je bitno da li im je optužnica dostavljena pet ili deset dana pre suđenja, predstavljaju skandal kakav nije viđen u istoriji prava.

Autor je član Predsedništva Saveza antifašista Srbije
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/virtuelni_antifasizam_cetnickog_pokreta.46.html?news_id=291484&action=print#sthash.6JbBpHdn.dpuf


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
bruno sulak

Posts : 22079
Join date : 2014-10-27

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by bruno sulak on 29.10.14 21:10

ja ne znam ko su te desetine hronicara tog 'apsurdnog' poraza. btw, pomislio sam da govori o seselju kada je napisao 'robijao zbog svojih ideala'.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 21:17

Pa isfantazirao, jbt. Kao i "moralističku" DS.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
bruno sulak

Posts : 22079
Join date : 2014-10-27

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by bruno sulak on 29.10.14 21:18

pa ta njegova fantazija je zapravo fantazija ds o sopstvenom poreklu


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
William Murderface

Posts : 49485
Join date : 2012-06-10

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by William Murderface on 29.10.14 21:22Jeste, ali ja uopšte ne razumem kakvu to realpolitiku on preporučuje DS-u? Pa njih je dovde i dovela realpolitika. Samo su na kraju naprednjaci u toj igri ispali ispešniji, i to je to. Prosto je DS-ova pozicija danas nemoguća, potreban je neko poput SNS-a, potpuno beskrupulozan. Jer - realpolitika.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
otto katz

Posts : 7291
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by otto katz on 29.10.14 22:55

A sad iznenađenje. Prije nekoliko minuta sam čuo Alaina Badioua kako lupeta. Održao predavanje na temu Istočna Evropa u vremenu kapitalističke globalizacije. Na kraju predavanja pitanja. Uzeo Badiou slušalice, okreće, obrće, pritiska dugmiće, ne radi spravica. U nekom trenutku kao da će saslušati prvo pitanje koje je glasilo: ne predstavlja li možda pokret nesvrstanih jedan od načina za ostvarenje nade u budućnost o kojoj ste govorili? Badiou se poče domunđavati s curicom koja mu je bila domaćica (tj. domaćin, jer to dvoje nisu je li isto) i koja očito u svome mladom životu nije čula za nekakav pokret nesvrstanih, pa ispali: naravno da ima mnoštvo suvremenih antikapitalističkih i antiglobalističkih pokreta kao što je ovaj koji ste pomenuli...  Uglavnom zaigra Badiou igru gluhih telefona bez imalo zazora. A cijela scena od postavljanja pitanja, preko nastojanja da se davanjem odgovora ispuni očekivanje, čista jadnost s nesporazumima na svakom mogućem nivou.
Još gore ipak je što mu je centralna teza bila slabašna. A ta glasi: nakon propasti istočnoevropskih narodnih demokracija je energija društva uložena u kopiranje i pristizanje Zapada po modelu kapitalističke modernosti; to je razočaravajuće, jer je propuštena šansa za stvaranje nečeg inovativnog i boljeg. Zvučalo je kao prigovor, kao imali ste šansu da stvarate bolji svijet, a vi se bacili na konzumaciju.
Jedino što mi se zapravo svidjelo je distinkcija dvaju modela kapitalizma: liberalnog, zapadnog i autoritarnog, istočnog, gdje spadaju Bliski Istok, Kina, Mađarska, u sve većoj mjeri Rusija itd. Zabavno u tome je što je prvi označio prosto kao kapitalizam, a drugi, a to mi se dopalo, šta tu koji kurac - fašizam.
Ferenz

Posts : 1377
Join date : 2012-02-12

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Ferenz on 29.10.14 23:03

Neb ja to razdvajo.

Re: Kolumnistička i ostala lupetanja

Post by Sponsored content


    Current date/time is 15.02.19 20:05